Monday, November 1, 2010

Vintertid innfinner sig


Under helgen ställdes det om till vintertid här i Svedala. Men jag antar att det dröjer några veckor till innan ni på andra sidan Atlanten ställe om till vintertid. Det där med tidsomställningen brukar ju variera mellan USA och Europa. Men nu börjar vinter mörkret lägga sig på allvar under eftermiddagen. Det är nattsvart ute vid fem på kvällen nu men däremot så var det ljust och fint när jag åkte till jobbet imorse istället. Det är helt klart dags att tända levande ljus och mysa till det så mycket man bara kan. Tydligen påverkar mörkret också många som bott i Sverige lång tid och som borde vara acklimatiserade på ett helt annat sätt än vad jag är. Jag tycker nog att just mökret är rätt jobbigt. Men man får väl sikta framåt och tänka att det väder sedan lagom till jul och sedan är ju våren ljus och fin. Man får göra det mysig innomhus men jag kan ändå önska att Sverige inte skulle ligga på lite sydligare bredgrader ändå.

När jag vaknade söndag morgon såg det ut så här ute. Grått, trist och regningt. Usch då ville man bara krypa ner i sägen igen och få en omstart på dagen. Men det blev faktiskt bättre under dagen. Det varierar rätt mycket mellan grå dagar och soliga fina dagar. Jag önskar dock att man hade mer tid så att man faktiskt kunde passa på att komma ut en sväng mitt på dagen då det är sol men tyvärr är det rätt svårt då vi har det ganska intesivt på jobbet. Men får satsa på att komma ut under helgerna istället.


Något jag också lagt märke till är att folk har börjat hänga upp julpynt redan i sina fönster så som ljusslingor och ljuskransar. Känns lite väl tidigt men det ser ju vackert ut. Själv tänker jag "så där kan ni väl inte göra än för det är väl ändå Thanksgivning mellan Halloween och jul". Men sedan minns jag ju att det faktiskt inte är så här. Men däremot är det ju allhelgona helgen denna helg som kommer.

12 comments:

Saltistjejen said...

ja mörkret är jobbigt. Helt klart hinner man vänja sig av med så pass korta dagar och så lite dagsljus som det är i Sverige under vintern. Jag blir lika förvånad var gång jag har kommit till Sverige i december för att fira jul där. Men som du säger får man försöka göra det bästa av det hela. Tända mycket ljus och mysa inne. Det brukar kännas lite lättare när det är advent tycker jag och man får lite julstämning. I ärlighetens namn kan jag just vid jul sakna mörkret för jag får itne riktigt den där "rätta" julstämningen när det inte är becksvart ute...haha!
Kram!

photobyjennie said...

Mörkret är tungt....vi har rymt till Egypten 2 år i rad nu då det blivit för tungt...
Trots att jag är en härdad norrlänning blir det för mkt ibland!

Jag såg att det var många som satt ut ljusslingor nere i sjöstaden. Tänkte att det var tidigt men samtidigt är det lite mysigt oxå!

Jag ska ta en promenad på Skogskyrkogården - har hört att det är så stämningsfullt på allhelgona. Dessutom är det en unik kyrkogård!

Fröken Anki said...

Jag gillar ändå mörkret, just för att man kan mysa till det inne. Men det klart, det är lite tråkigt att den ljusa delen av dagen är när man är inomhus och jobbar. Men men... Vi ställer om till vintertid nu på söndag! En vecka senare. Men det varierar säkert inom USA.

kram

Katarina på Filippinerna said...

Ja, det såg verkligen grått och trist ut! Men det är nu svenskarna börjar bränna ljus! En mysig tid det med!

Livet enligt Jenny said...

Jodå ibland kan det bli liiite väl grått å jädrigt. Håller fullständigt med dig. ÄLSKAR sommaren, gillar våren, ÄLSKAR hösten, HATAR vintern. Bor jag i rätt land???Näää, förmodligen inte men tror också att jag kanske inte skulle uppskatta sommaren om inte den bedrövliga vintern har varit här och härjat.. Så jag härdar ut och drömmer om mornar med frukost vid sjön osv.. Till dess kan man ju alltid passa på att shopa som jag tipsade dig om.. hehe :)
Kramen

Desiree said...

Saltis, du har så rätt i att man lyckats förtränga sådant som mökret. Jag önskar att jag kunde skicka över en pyts om du känner att du har för lite för att det ska bli lite mysigare hos dig ;-)
Inte mycket att göra åt det hela förutom att försöka mysa till det eller boka upp sig på någon resa.
Kram!

photobyjennie, jag förstår att du har valt att resa bort. Det är också något jag känner att vi kommer att prioritera. Jag hoppas vi kan komma iväg till lite värme och sol till våren när vintern ännu håller ett hårt grepp om Sverige. Vi har sagt att vi alltid ska försöka bo så att vi faktiskt har råd att göra en solresa om året. Usch ja mökret är för bedrövligt.
Kram!

Katarina, ja det stämmer att November äro grå som det sägs. Blärk vad man lyckas glömma sådant här. Men ljus och jul är mysigt.
Kram!

Livet enligt Jenny, ha ha jag har redan tagit tillvara på ditt tips och för två veckor sedan var jag och köpte en super go halsduk. Du har också så rätt i att man faktiskt kanske behöver just dessa kontraster för att uppskatta våren och sommaren så som man gör. Åh du får mig redan att drömma om frukost ute på altanen och vårljus. Man får ta sikte på detta och veta att det faktiskt kommer. Jag sällar mig till sällskapet som vinterhatar :-)
Kram!

Fröken Anki, ah då ställs det om i USA också till helgen alltså. Ibland diffar det någon vecka och ibland mer verkar det som. Det är ju inte alla stater som har vinter respektive sommartid. Jag tror att det är runt 3 stater som aldrig ställer om bland annat AZ. Men det blir ju lite mörkt även i USA. I Alabama blev det faktiskt mörkt vid 16:30 under december månad så det var inte så långa dagar där heller som man skulle kunna tro. Jag får försöka minnas detta också.
Kram!

Marie said...

Jag tror aldrig man riktigt vänjer sig vid mörkret, det blir alltid lika överjäkligt mörkt varje vinter! Men sen när sommaren kommer... så ljust, så ljust! :)

jag kan tycka det är okej med ljusslingor redan nu, jag förknippar dom mer med vintern än med julen. Däremot får juligare julpynt vänta! :)

Annika said...

De stater som byter tid gör det på söndag, till vintertid. Tjafsigt. Gillar det inte. Vill ha en och samma tid hela året...

Ja, Desiree, et blir att mysa upp inomhus. Tycker också at mörkret är rätt mysigt, men jag bor ju inte i sve på heltid heller så jag ska nog inte utala mig så mkt, trots allt.

HAHA, kul om man börjat med ljusslingor redan. Det lyser ju upp så vackert i mörkret.

KRAAAM!!!!

Taina said...

Bökigt med vinter-och sommartid. Men, men, det är bara att ställa in sig. Mörkret är inte så kul det heller. Jag tänder mycket ljus här hemma nu för att lätta upp stämningen. Använder doftljus Glade ;)

Hinner du inte med en promenad på lunchen?

Kram på dig.

Anna, Fair and True said...

Jag såg också en slinga uppe här i mitt område och tyckte det kanske var lite tidigt. Men så länge det är en vit/gul slinga så är det ju inte så juligt i alla fall. Men vi väntar till Advent. Sedan brukar vi iofs inte ta ner den förrän februari kanske. Fast annat adventspynt tar vi ju ner vid Tjugonde Knut såklart.

Desiree said...

Marie, ja du kanske har rätt i att man faktiskt aldrig vänjer sig vid mörkret eftersom det ändå påverkar så stor del av den svenska befolkningen. Jag kanske bara är en sådan som egentligen inte trivs med mörker. Men ljusslingor tycker jag är helt ok att sätta upp nu. Det behövs om inte annat för att pigga upp sig under grå och mörka november.
Kramis!

Taina, tyvärr hinner jag inte alls med en promenad under lunchen. Kanske längre fram men det fortsätter att vara väldigt intesivt på jobbet. Men ljus ser jag också till att faktiskt tända varje kväll för det blir mycket mysigare då.
KRam!

Anna, ljusslingor blir jag faktiskt själv lite sugen på att sätta upp. Känner som sagt att det behövs. Övrigt julpynt väntar jag nog också till slutet på november iallfall (efter thanksgivning ha ha). Men när julen är förbi gillar jag att packa undan julpynten kanske behålla någon ljusslinga men inte mer. DÅ vill jag istället skynda på våren genom att städa bort julen. :-)
KRam!

Annika, had nog kanske inte haft lika mycket emot vinter och mörker om jag visste att den var kortare. Den är ju på tok för lång här. Jag visste dock att detta var något jag skulle tycka var en av de stora nackdelarna med att flytta hem. Visst att jag skulle sakna klimatet i AL men man kan ju inte få allt.
KRamis!

Jenny said...

Jag har sakta men säkert jobbat bort min förfasan över att amerikanarna julpyntar dagen efter Thanksgiving -Med julgran och allt! Som barn, klädde vi granen typ 22 december tidigast och inte en dag före och det var så det "skulle vara". Nu åker vår gran upp till 1:a advent och allt jullull med den :-). Första november är kanske liiiite tidigt, men faktiskt så är det ju mysigare med julpynt FÖRE julen, än efter, tycker jag. När det är nyårsdag och nytt år, då vill jag bara städa bort rubbet, då känns det som om man går mot ljusning eller nåt.

Du får hojta till om du saknar amerikanskt "lukta gott" spray och doftljus, allt går att skicka med posten, du behöver bara säga "Yankee Candle" :-D!! Stor kram!