Wednesday, November 17, 2010

Frostigt

Idag har det varit minst sagt frostigt. Vackert och kyligt. När jag gick iväg mot spårvagnen imorse så var alla träden klädda in rimfrost. Såg bara sååå vackert ut, precis som ett vintervykort. Dagen började gry men det var ännu ganska mörkt ute. Det lyste i fönster som man passerade och kristallerna på rimfrosten som täckte både mark, blad och träd gnistade så vackert. Så mitt i det mörkaste november kan man ändå bli fängslad av denna skönhet som väder och natur kan erbjuda. Det var ganska dimmigt imorse också. Jag antar att denna typen av vacker rimfrost bildas då luften är mättad av fukt och det samtidigt är halt.

Sedan blev jag faktiskt lite sur på jobbet idag. Det är ett helt nybyggt ställe men ändå finns det inte skrivbord åt alla. Just nu är vi ett skrivbord kort tydligen så förslaget är att vi varje dag ska rotera platserna så att någon kan sitta i skarven mellan två skrivbord. Alltså ska man plocka ihop allt man har framme, sin dator, varenda penna, alla sina viktiga lappar på anslagstavlan, ja allt, VARJE dag. Sedan komma dit varje morgon och leta upp något ställe där man kan sitta. Jag tycker faktiskt att det minsta man kan begära på en arbetsplats att man har ett skrivbord eller en skrivplats som är ens egen. Det behöver inte vara stort men ett litet ställe som är ens eget så att man kan ha sina saker och kunna jobba ostört är väl ändå inte för mycket begärt eller????

Men rimfrosten har gjort Stockholm vintervackert idag och det njuter jag av. Jag tittar i almenackan och inser att det till nästa helg är Thanksgivning i USA och första advent här i Sverige. Helt otroligt. Vi ska faktiskt fira Thanksgivning här i år med vänner som också bott i USA fast i North Carolina. Det är en tididgare kurskompis till C och som numer är arbetskamrat med C som bjudit in oss. Det blir amerikanskt knytis med traditionell thanksgivning meny. Jag har fått tag på cranberries så jag ska göra en cranberry sauce och C ska fixa något smarrigt till efterrätt. Ska bli himla kul att fira lite alternativ thanksgiving här. Vi kommer dock att fira lite i förväg för vi ska ha våran T-givning middag redan nu på lördag kväll. Så lustigt, då vi bodde i Alabama firade vi svenska helgdagar och traditioner och här firar vi nu amerikanska. Är man medborgare i båda länder så blir man berikad på många sätt , man får ju mycket mer att fira :-)

15 comments:

Victoria said...

VA? Ingen egen arbetsplats? Sånt suger ju! Jag tycker ni ska strejka eller nåt. Jag håller helt med dig, ett eget skrivbord är ju det minsta ni kan begära.
Kramar//Vic

Saltistjejen said...

Jag älskar rimfrost! Så vackert! Till och med själva ordet är vackert tycker jag! :-)
Sedan håller jag med om att det är jobbigt att inte ha sin egen skrivplats. jag har jobbat på flera ställen där vi inte haft egna skrivbord p g a platsbrist. Men det är verkligen skönt när man har sitt eget! Hoppas det kan lösa sig på ngt vis. Kan ni inte få ngn liten extra skrubb ngnstans i huset där ngn kan sitta? När jag var doktorand på MTC hade vi endst två datorer. En var min handledares och den andra delade vi mellan oss doktorander post-docs. Inte optimalt men det går ju. När vi flyttade till CCK var det fortfarande ont om skrivplatser. Verkar vara det alltid på KI?? Vi fick till slut platser i delat kontor men det var inte alltid lätt att jobba där för vi var typ 10 pers på en yta som borde varit för kasnke 4-6 stycken... Men det var ju trevligt och roligt... ;-)
Å andra sidan satt även gruppledare då i små skrubbar runtomkring pga platsbrist.
Det här med traditioner är lite kul. Man firar nog ofta både sådana som finns och de som inte finns i det landet man bor eftersom man då får tillfälle att fira flera ggr. :-)
Kul att ni ska fira T-giving!
Kram!!

Desiree said...

Victoria, ja ha ha kanske får vi strejka ;-)
Kram!

Saltis, jag tycker att det är helt knäppt att till och med ha platsbrist på ett helt nybyggt hus. Man förlorar massor med arbetstid på att flytta runt, packa upp och packa ihop men om det är det de vill så får det väl bli så. Men jag tror iallfall att jag ska ta upp det hela och försöka protestera. Nu ser jag däremot fram emot T-giving. Hur ska ni fira i NY detta året?
Kram!

Katarina på Filippinerna said...

Vilka vackra bilder med frosten. Hoppas det löser sig med arbetsplatserna.

Anna, Fair and True said...

Vackert!

Hoppas det ordnar sig med skrivborden snart!

Marie said...

Alla skäl till att fira är ju bra! Och som du säger, har man två medborgarskap så är det ju bara att ta alla fina traditioner o fira! Perfekt ju! :)

Tråkigt med att inte ha skrivbord åt alla! Trodde faktiskt Sverige var bättre än det! Påminner mig om när jag jobbade i England o vi fick springa runt o leta bekväma stolar varje dag, för de bara "försvann" på nåt sätt... Nä, det minsta man kan begära är ett skrivbord och stol för att kunna jobba!

Annika said...

Inget KUL det där med skrivbord, och en egen vrå. Märkligt.
Jobbigt.
Måtte det läsa sig.
Rimfrost, precis som Saltis tycker jag att oredet är vackert! OCH tänk så sällan man ser det här. Frost ja, men aldrig den dör rimfrosten som ligger tjock. Se där! en absolut fördel med att bo hemma igen, Desiree!! Snacka om alla vackra bilder du kan ta i vinter!

KUL med Thanksgiving med andra gamla expats. Klart man ska fira! Som du säger, är man medborgare i två länder så!!
Roligt!
GOTT!
Antar att du kommer att plåta massor!!

KRAMAR!!

Anonymous said...

Rimfrost blir så vackert på bild - ja såklart fint i verkligheten å! :-)
Ja ett skrivbord ja, kan det va så svårt att få tag i. borde det inte finnas "nästan gratis" på typ Blocket??

Desiree said...

Katarina, tack så mycket. Ja jag hoppas också att det löser sig.
Kram!

Anna, tack :-)
Kram!

Marie, ja det är kul att faktiskt kunna ta till vara på båda ländernas seder och traditioner. Usch det låter fruktansvärt jobbigt att leta efter en stol varje dag som funkar.
KRam!

Annika, ja jag ska se till att plåta från vårat thanksgiving kalas. Ja mitt i det mörkaste november kan det alltså finnas dagar som är otroligt vackra som denna.
Kram!

Ninnie, rimfrost är helt klart otroligt vackert. Själva skrivborden är inte problemet det är platsen att hitta att ställa dem . Helt klart är detta en underdimensionerad arbetsplats. Men vi får hoppas på att det löser sig. Det är dock trist att känna sig så nedpriorieterad så att man inte ens är värd en egen plats.
Kram!

Marianne said...

Men det låter ju helt galet att ni inte har var sin egen skrivplats! Det är väl bara att köpa in ett skrivbord och en stol till? Sedan kanske man får knöla lite för att få plats, men ett skrivbord ingår ju i kostnaderna att ha en anställd. Vad säger de andra om saken, alla är väl lika missnöjda, kan jag tänka. Tänk vilket slöseri med tid det måste vara att hålla på och flytta runt! Ibland är man mer tacksam än annars att man jobbar hemifrån, när jag hör det där blir jag extra tacksam.

Här har bara varit lite frost än, men det är kallt. Vinden biter i kinder och öron, minst sagt. Skulle tro att det blir kallare nu, de säger att det ska snöa här i morgon. Vi bor ju på Småländska höglandet, så här är kallare än i övriga Sydsverige. Visst är det vackert med frost och snö!

Kramar!

Desiree said...

Marianne, ja visst är det hela galet. Jag blir väldigt förvånad över att de inte ens tänkt på att vi var och en ska ha en plats. Håller med dig till fullo att det blir ett enormt slöseri med resurser att flytta runt varje dag. Att jobba hemifrån har absolut sina fördelar. Men det här problemet ska tydligen tas upp igen då vi var några på jobbet som disskuterade saken. Jag hoppas att det löser sig på ett positivt sätt. Du har helt rätt i att det är himla vackert med frost och snö.
Kram!

Petra H said...

Jag tycker också att det skulle vara så himla irriterande att inte ha en egen arbetsplats. En av mina kollegor har sitt skrivbord i mötesrummet vilket innebär att hon aldrig får vara i fred. Hela kontoret ska dock flytta efter årsskiftet så det är en temporär lösning.
Men både min bror och min far jobbar (på samma ställe) på ett kontor där man har "open space office" eller vad det heter där INGEN har egen arbetsplats. De har varsitt skåp där de kan låsa in grejor och sedna så är det meningen att man varje morgon ska ta ett skrivbord var som helst. Needless to say så gillar de inte det så båda två jobbar faktiskt hemifrån nuförtiden!!
Hoppas att det löser sig med skrivborden snart!
Kram

Desiree said...

Petra, jag tycker det är skit irriterande.Min arbetsplats är precis som det du beskriver för din far och bror. Det ska vara en sådan där open space och så modernt och tänkt att man ska ta just en plats varje morgon. Jag tycker det är något som inte alls är riktigt genomtänkt. Det tar en massa tid och en massa energi. Grejen är den att alla här gärna vill ha en egen plats även om det är en mindre plats än vad man har idag. Hoppas att din stackars kompis som har sin plats i konferansrummet snart får det mycket bättre.
Kram!

photobyjennie said...

Näää, ideen med rotation tycker jag var en billig och dålig lösning. Buuuuuuu. Det ska ni inte acceptera. Ta dit ert fack och en ergonom =)

Härligt att fira Thanksgiving och speciellt i glada vänners lag! Kul att de bott i NC, där har vi med bott! Bodde 1999-2000 i Greenville (mot kusten, Outer banks)!!

Ha en jättefin helg!

photobyjennie said...

PS: Berätta gärna var i NC de bott! Blir så nyfiken =)