Friday, March 30, 2012

Vinprovning i Napa Valley

 Igår åkte vi till vindistriktet norr om SF men på vägen ut dit fick vi faktiskt köra på själva Golden Gate bron vilket jag tycker var coolt. Denna bro som blivit San Fransiscos mest kända landmärke. Det är en ståtlig, vacker och imponerande bro. Om det kommer en stor jordbävning är det tydligen en av de säkraste ställena att befinna sig enligt guideboken. Denna bro är byggt för att tåla stor jordbävning och byggd för att kunna svinna  och svaja men ändå hålla. Men denna bro har också en mörkare sida. Det är många som väljer att hoppa från bron och avsluta sitt liv på så sätt. Det som är positivt är att de har kameror som håller koll på potentiella hoppare och de har sedan utbildad personal som lyckas övertala hälften till3/4 av hopparna att faktiskt inte hoppa. Bron befinner sig så högt över vattnet att man inte klarar hoppet. Man kan även promenera och gå över bron om man vill det, som ni ser finns det en gång väg här på höger sida.


 Vi åkte upp på berget på andra sidan precis då vi passerat bron för att få njuta av utsikten. Tyvärr var det relativt disigt och dimmigt här även idag men jag tycker ändå att utsikten över Golden Gate bron och över stan var maffig.

 SF är ju en stad som är olik många andra städer i USA. Bästa sättet att se stan är till fots eller genom allmäna kommunikationer som buss, spårvagn ect. Även bussarna går på kabel. SF är en storstad men ändå en stad som man som sagt lyckas promenera runt mycket i. Då vi varit här tidigare har vi inte fokuserat så mycket på att se sådant som man som turist som besöker SF första gången ser till att checka av på listan. 


Tycker som sagt att San Fransisco är vackert med sin kuperade terräng, närheten till kusten och havet. Bukterna och kullarna med både bebyggelse och som här där man bevarat naturen. Det var mycket cyklister som åkte upp och ner för dessa backar. Snacka om bra och effektiv back träning. 


 Vi åkte ut till vin distrikten som ligger i Napa och Sonoma. Bergen delar av området mellan Napa och Sonoma så man måste korsa bergen om man åker från en del till en annan. Valet föll på Napa för oss denna dag men hade vi haft mer tid så hade man självklart velat besöka båda. I boken har jag läst att Sonoma ska vara lite mer avslappnat och att det är lite mindre folk där. Nu var vi ju här en vanlig torsdag så det var inga köeer och inte speciellt mycket folk alls. Jag tror också att det är mer av högsäsong under hösten då druvorna skördas. Just nu var vinrankorna rätt kala. De allra första små små knopparna har börjat dyka upp men annars så var det vinstockarna man nu såg på långa långa prydliga rader.


Åkte till Domaine och Chandon först. Napa valleys variant på champange. De hade ingen guidad tur här förräns senare så vi storosade runt en del och åkte sedan vidare.



 Lunchen intog vi på detta mysiga ställe som kallas för V-market utanför den lilla charmiga staden Yountville. Vi handlade lite goda ostar, en baugette och lite annat smått och gått i deras deli butik samt en flaska vin och satte oss och njöt av en enkel men väldigt god picknick.

Sedan åkte vi till Beringer vineyards. Här bokade vi in oss på den guidade visningen. Det fanns dels en längre visning på 1 timme och en kortare på en halvtimme. De flesta guidade visningar är just runt en halvtimme till en timme. Då brukar det också ingå vinprovning vilket det gjorde för oss på denna. Här så kostar det att smaka på vin på de flesta vingårdarna men att den del eller hela kostnaden dras av om du också köper vin. I Europa är ju gratis på de flesta ställena att prova vin men här funkar det lite annorlunda.
 Huset som tillhör Beringer gården. 


 På många ställen passerade vi stora fält med gula blommor som först såg ut som rapsfält men när jag frågade A sa hon att det inte var raps utan senap. Här på vingårdarna kan man således köpa en hel del olika lokala senapssorter som är kul.


 Våran guide Tim berättade om gårdens historik och visade oss runt i de stora vinkällaren. Vi fick även varsitt glas att provsmaka ur. Det mesta lagras fortfarande på stora ekfat här. Gillar att man kör old style med ekfaten som är så vackra. Vinerna här var inte viner som man köper för att lagra utan bör konsumeras inom ett par år högst eller med en gång.


 Fanns en portion av källaren där de hade lite äldre vin som lagrats sedan 30-talet men de flesta viner de producerade var som sagt gjorda för att inte lagras. Så vackert med de riktigt stora ekfaten. 

 Vi fick en kort sväng ute på ägorna också för att kolla in vinrankorna. Just nu syns inte mycket alls på dessa vinstockar. Tittade man noga såg man att de precis hade börjats knoppas. 
Något vi skulle uppmärksamma tyckte Tim var formen på vinstockarna som hade rätt stor variation mellan de olika vingårdarna. Det fanns inget rätt eller fel utan man experimenterade och hade olika tradition av hur man klippte sina vinstockar.


 Sedan var det dags för själva vinprovningen. Lite mer formellt och elegant stuk på den jämfört med vinprovningar vi varit på i Europa där man får ett litet provglas i själva vinkällaren som man sedan smakar på några viner ur vilket jag kan tycka har sin charm. Här hade de dukat upp ett bord till oss som varit med på den guidade turen. Vi fick prova tre olika sorters vin. Det var först ett vitt chardonnay vin. Väldigt milt och trevligt. Tydligen är många av Chardonnayerna härifrån Napa och Sonom just fina och milda på detta sätt. Det är mycket jag fortfarande inte kan om vin och jag är inte speciellt duktig men jag tycker att det har blivit roligt att lära sig lite mer för varje gång. 


Sedan fick vi prova ett rött och sist även ett  sötare efterrättsvin. Vi fick en brödpinne, en bit ost (gruyere) och en pralin med vit choklad med aprikosfyllning. Sedan fick vi provsmaka varje vin för sig och sedan varje vin tillsammans med de små munsbitarna vi hade på våra tallrikar för att få fram hur mat/smak påverkade valet av kombination mellan vin och mat. 

 Till sist avslutades turen i vinbutiken. Men vi köpte inte med oss något denna gången. Något man ska tänka på när man åker ut till vindistrikten i Napa och Sonom är att de flesta vingårdarna öppnar runt kl 10 och sedan stänger redan vid 16. De flesta guidade turer är som sagt på någon timme och hålls vid specifika klockslag. Det kan vara klokt att välja ut några vingårdar man vill till på förhand och sedan köra 2-3 stycken på en dag högst. Jag tror inte man hinner med så mycket mer på en dag. Vill man besöka både Napa och Sonoma ska man nog se till att ha 2-3 dagar på sig här. Det finns gott om charmiga småstäder med hotel och bed and breakfast.  Från SF tog det oss någon timme att köra hit till vindistrikten. Här ute finns några av de allra bästa resturangerna. Mat och vin hör ju ihop. Vill man uppleva god mat och gott vin tillsammans ska man nog helst bo här ute ett par dagar så att man kan njuta av en längre middag med vin utan att behöva köra tillbaka hela vägen till SF. 


Några av resturangerna är verkligen topp of the line här och kräver att man bokar bord minst 2-6 månader innan. För att få ut mesta möjliga av sitt besöka här bör man ha läst på en del och plannerat. Vi kände oss nöjda med dagen. Självklart hade jag kunnat tänka mig att gärna ha lite mer tid så att man även hade hunnit med lite vinprovning i Sonoma men det får bli en annan gång.


 Såg detta otroligt vackra Magnolia träd som stod i full blom. Så vackert!


Sedan var det dags att återvända in mot stan och mot dimman som återigen svepte in Golden Gate bron då vi passerade på tillbaka vägen.

4 comments:

Anne said...

Kul igen att få läsa om er dag!!!

Aha, så vinprovningar är gratis i Europa. Intressant, det visste jag inte. Du har så rätt, man lär sig nåt nytt vid varje provning, vid varje besök. Och så kan man lite lite mer om viner för varje gång. Det är ju en hel vetenskap detta. Samtidigt tycker jag man lär sig mer om sina egna smaklökar också, vad för sorts viner, druvor osv man tycker om och vad man inte gillar så mycket.

Här i Willamette Valley, OR så är det relativt dyrt med provningar. Det brukar gå mellan 20-45 dollar/provning och då ingår oftast 3-4 glas olika viner och så serveras de i en ordning som ska passa gommen. Det brukar ingå lite vitt bröd men annars inget. Men mycket värme, information och kunskap får man ofta - vilket ju är värt en del pengar också...
Även om vingårdarna ligger nära och man inte behöver köra mycket så håller jag helt med dig om att man inte pallar med mer än kanske max 3 vingårdar på en dag. Även prismässigt blir det snabbt saftigt med tanke på de höga provpriserna.

Vad jag tyckt om är att besöka dels de riktigt stora vingårdarna som producerar mycket vin och dels de små. Det är ju en charm med båda, olika sorters hantverk men oj vad det skiljer sig. Men de småskaliga vingårdarna har en passion (visst är det business också...) som jag tycker är härlig. En del vingårdar är här stängda för allmänheten (öppna vid bokning), men varje Thanksgiving och Memomorial Day-helgerna. Då slår de upp portarna, rätt unik möjlighet. Vi har åkt runt flera gånger just då och besök riktigt fina, "stängda" vingårdar. Det är fantastiskt att se passionen och inse vilket hantverk dessa människor sysslar med. Det är en form av kreativitet blandad med science, lite tur (väder och vind) och vips så kanske du har en strålande årgång. Eller så är en hel säsong förstörd pga det ena eller det andra som gått fel.

Babbel, babbel.... Ha en fortsatt fin semester! Ser redan framemot nästa inlägg.

Saltistjejen said...

Vilken toppendag!!! Det måste varit roligt att få guidad tur på vinodlingen särskilt som ni har erfarenhet från Europeiska vinodlingar också. Det ger ju lite extra att kunna jämföra lite. Både i hur de odlar vinrankorna och "processar" vinet. Ofta är det roligt att få sådana där guidade turer för man inser hur mycket kunskap och historia det är bakom detta hantverk som numera är en industri. Själv har jag inte varit på så många vingårdar direkt men minns att jag älskade den guidade tur jag tog på ett Whiskeydestilleri i Skottland där jag var där för länge sedan. Jag insåg då hur mycket kunskap som ligger bakom det vi går och handlar i butikerna sedan. :-)
Underbara Bilder också!
Kram!!

Ulrika said...

Ohh vilken bild på bron i dimman!!

Desiree said...

Anne, tack så mycket. Roligt att få höra lite om hur det går till med vinprovningar i era trakter. Denna guidade visning och vinprovning var rätt dyr. Vi betalade 33 dollar per person för att få prova tre olika viner men sedan ingick som sagt även den guidade turen. Även vinerna man kunde köpa efter vinprovningen var rätt dyra och låg mellan 35 och 40 dollar flaskan. Då vi inte samlar på vin eller är så stora vinkännare så kände vi att vi inte ville lägga så mycket på på vin just vid detta tillfället. Ja i Frankrike och Italien så har man kunnat slinka in på vingårdarna och sedan fått prova mindre mängder av 3-5 olika sorter gratis. Sedan är det ju inte något tvång att köpa heller men ofta har man ju gillat åtminstonne någon sort och då köpt en flaska eller flera flaskor. Jag önskar att vi kanske hade haft mer tid så att vi även hade kunnat åka till lite mindre gårdar och även fått testat på något i Sonoma som sägs vara lite mer laid back och lite mer små vingårdar som kan ge mer av en personlig känsla. Men nu hade vi bara en dag och det är ju off season så vi körde på ett större ställe här i Napa som min kompis varit på tidigare och tyckt om. Jag gillade vinerna vi provade och även den guidade visningen vi fick mycket så jag känner mig väldigt nöjd med det vi fick.

Men visst är det kul att alltid snappa upp ny kunskap och få lära sig lite mer varje gång som du säger och även få en djupare kunskap om vilka druvor och sorts vin man tycker bäst om.
Kram!

Saltis, ja det håller jag med dig om att det är kul att få mer kunskap om hantverket och processen med tillverkningen. Som du säger så lär man sig mycket och det är spännande vare sig det gäller vin eller whiskey eller något annat sådant. Vi var ju på en guidad tur på Jack Daniels whiskey distilleri i södern och det var väldigt spännande och intressant.
Kram!

Ulrika, tack så mycket.