Tuesday, November 16, 2010

Smarta lösningar

Att ha tillgång till färsk jäst känns som en lyx. Just färsk jäst fick jag aldrig tag på i Alabama under de åren vi bodde där. Förvisso gick det ju utmärkt att baka med torrjäst men det känns ändå underbart att nu ha tillgång till färsk jäst när jag vill.

Vi tog ju med lite av våran amerikanska köksutrustning hem bland annat Mr. Kitchen Aid fick följa med. Han funkar hur bra som helst här hemma hos oss med den transformator som vi tog med. Eftersom vi har en hel del utrustning med amerikanska kontakter, inte bara köksutrustning utan också laddare till kameror med mera så har C varit smart och fixat så att vi kan ha lite amerikanska kontaktlister. Just när det gäller kamera laddare så är det inte helt lätt att bara sätta på en sådan där kontakt konverter. Men så som vi har det nu funkar det hur bra som helst.
I helgen tog jag fram Mr. Kitchen Aid och bakade en sats med morgon frallor.

Vi har två ställen i lägenheten där C har satt ut sådana här amerikanska kontaktlister och här står en av våra transformatorer. Man slår på knappen då man ska använda den och sedan sätter man i vad man nu ska använda i kontaktlisten.

Även mixern för att göra supersmarriga smoothies är amerikansk men funkar utmärkt på det här sättet. Det blev jättegod jordgubbs smoothie till frukostfrallorna.
Det är som sagt något visst med att sätta tänderna i nybakat och även känna doften av nybakat som sprider sig i köket.

14 comments:

Marianne said...

Nu var nog du inne hos mig samtidigt som jag är hos dig! : )

Smarta lösningar, som sagt! Det hade ju annars varit trist om ni inte hade kunnat använda era fina saker, utan hade fått köpa nya. Vi slipper tänka på allt sånt, för det är samma el och uttag i både Turkiet och Egypten som här i Sverige.

Ja färsk jäst är en annan lyx att alltid ha tillgång till. Jag har inte bakat någonting här, och kommer nog inte göra det förrän vi har ett eget kök. Men jag VET att det finns, och bara det gör att det känns bra. Har hittat ett lokalbageri som heter Urshults bageri som har jättegott bröd och som säljs i mataffären. Och så kan jag alltid gå till ett kondis och handla matbröd, det finns flera stycken som verkar baka själva.

KRAM!

SweFloKeto said...

Vad smart lösning, det had eju varit urtist om ni inte kunde använda era amerikanska grejer. Vi hade med en liten minitransformator med inbyggd surge protector när vi åkte, eftersom det mest var lite elektroniska pryttlar vi behövde, och de var små nog att hanteras enkelt. Men på lång sikt behövs ju lite tuffare grejer såklart. Är hemskt sugen på en KicthenAid, är inget vidare på att baka, men tror (inbillar) mig att en sådan ska hjälpa! SNygga är de ju i alla fall!

MrsD said...

Smarta lösningar!! Vi har tittat på att köpa en Kitchen Aid här, för de är så mycket billigare än hemma. Men pga strömmen så hindrar det oss lite. Nu ser jag något du har i ditt kök som jag undrar vart man kan köpa - the transformer?

Hoppas du tänder supermånga ljus i mörkret. Det går över så det är bara att hålla ut! När väl advent kommer och julstök etc så glömmer man liksom bort månaden november som är värsta månaden på hela året. Hoppas ni får snö sen och det stannar då blir det lite ljusare oxå.

Här i Alabama och Montgomery är det idag ca 22 grader och "storm". Regnet försvann och det ska bli lite solsken några dagar framöver.
Det där med Klimat vs semester så vet jag vad du säger. Efter detta år ska jag berätta vad jag skulle välja.... njuter dock just nu... men jag är ju ledig också.. *ler*

Ha det gott.
Lotta

Katarina said...

Bra att ha dessa lösningar, annars är det ett problem med olika kontakter och strömvarianter. Vi har också dessa strömkonverterare, då vi också dras med produkter från olika kontinenter.

Gillar du din Kitchen Aid? Jag är så sugen på att inhandla en. När vi bodde i USa sprang jag alltid runt och svansade kring köksprodukterna i varuhuset. en röd skulle jag vilja ha,, ha ha

Charlie sa ... said...

Saknat dina härliga frukostinspirationsbilder! Så bra att maskinerna fungerar med transformatorn. Vi hade typ 600 amerikanska ljus i granen som vi kunde använda med en bamsig transformator.

Jag gör smoothies på granatäpplen nu. Lite pilligt, men så gott. Jag blandar med hallon eller jordgubbar som jag fryst från i somras.

Jag saknar färskjäst och ugnen här blir jag inte klok på. Det blir oftast inte alls som jag tänkt mig. Jag blir sugen att testa igen när jag ser dina fina frukostbullar ;)

Stor kram!

Saltistjejen said...

Färsk jäst är verkligen något jag saknar. Även om jag inte bakade mycket i Sverige heller så gör jag det nätan aldrig här p g a att jag fortfarande inte riktigt är vän med torrjäst och gasugn....
Smart med era konverterare! DET kommer jag nog fråga er mer om ifall vi ska flytta tillbaks någongång.
Kram!

Livet enligt Jenny said...

MUMS!! Kan riktigt känna doften av nybakade frallor. Det vattnas i munnen på mig och jag längtar efter den dag jag skall unna mig en macka. Men smoothie smaskar jag i mig varje morgon, egenhändigt gjord på jordgubb, banan och cocosmjölk. Kramen

Desiree said...

Marianne, ha ha roligt att vi var inne hos varandra precis sammtidigt. Toppen att du inte behöver tänka på strömovandling iallfall. Jag förstår också att du väntar med att baka tills du har eget kök och dina egna saker.
Kram!

Sweflo, tack så mycket. Vi kollade upp möjligheten innan vi köpte Kitchenaiden för annars hade det varit trist. De är ju så mycket billigare i USA än här. Det här funkar toppen. Jo det blir faktiskt både roligare och lättare att baka med en fin Kitchenaid. Du som är så duktig i köket skulle säkert kunna baka både bröd eller mjuka kakor är ju alltid lättare att börja med.
Kram!

Mrs D, ja precis. De är mycket billigare i USA här kostar de ju runt 5000 kr. Vi köpte våran i AL just därför att vi hade transformatorn som gjorde att vi skulle kunna ta hem den. Det är en transformator vi fick köpa loss från lab men jag ska kolla lite med C som har mer koll på det där med transformatorer hur enkelt det är att köpa en sådan.
Det där med storm känner jag igen. Inte så kul men roligt att ni ska få lite fint väder igen. Ja du det finns både stora fördelar och nackdelar med respektive land och man bör fundera både länge och väl om vad som passar en bäst och vad man är beredd att ge upp. Det är en enorm skillnad vare sig man jobbar här eller i USA. Är man ledig så är man ju lite mer flexibel. Jag är hemskt nyfiken på vad du drar för slutsatser då detta året är slut.
Kram!

Katarina, ja visst är det toppen att det finns transformatorer som kan omvandla ström. Jag gillar min Kithcen aid mycket. Jag hade också helst velat ha en röd men jag var inte riktigt beredd på att betala en hel del extra bara för att den skulle vara röd så det fick bli denna svarta istället men jag är som sagt himla glad i den.
Kram!

Desiree said...

Charlie, mmm smoothie på grantäpple lät ju supergott och absolut värt pillet med att få ut kärnorna. Låter också vackert med din gran med alla fina ljusen.Jag förstår aboslut att du saknar färskjäst. Synd att ugnen också krånglar. Det kan ju variera väldigt bland ugnar. Det kan ju ta ett tag innan man lär sig sin ugn. Hoppas det löser sig med ugnen.
Kram!

Saltis, även om det går bra med torrjäst så tycker jag att det jäser bättre med färskjäst. Gasugn slapp vi som tur var i våra boenden i AL där vi hade vanlig elugn. Gasugn är jag själv ovan vid så det hade jag nog tyckt varit lite klurigt. Du har ju ändå lyckats väl med din gasugn då du gjort en hel del fikabak i den.
Kram!

Livet enligt Jenny, vad gott det lät med dina smoothies. Jag ska testa och göra med kokosmjölk nästa gång. En tropisk smoothie lät hur god som helst.
KRam!

Miss Marie said...

Mmm, gott med jordgubbssmoothie o färska frallor! Du kan få komma hem o göra frukost åt mig när som helst! ;)

Smart att ni kan använda de amerikanska sakerna också! Vi har ju engelska kontakter på vissa saker o svenska på vissa, så vi har massa såna här extra pluppar för de engelska kontakterna eftersom de tyska o svenska är samma. Vi behöver ju ingen transformator heller!

Torrjäst saknar jag också! Har inte hittat det här, men jag fortsätter leta... :)

Annika said...

SÅ bra med dessa transformatorer. Alla återvändaden svennar har ju x-antal maskiner med som ni vill använda. Snygga är de dessutom, och för att inte tala om hur trendigt Kitchen Aid är i Sverige!
Ser ju hur bra ut som helst med de där elstripparna på golvet.
Vilket gott bröd!!
du är verkligen så duktig!
Kram!!

Desiree said...

Marie, jag skulle gärna bjuda på frukost. Jag gillar att fixa till det lite lyxigare med helgbrunch. Det är ju skönt att ni slipper transformatorer iallfall på eran kökspark. Torrjäst kan du alltid ta med från Sverige om du saknar det men färsk jäst är ju svårare. Jag provade att ta med till AL och frysa men det funkade inte optimalt att frysa färsk jäst.
Kram!

Annika, ja det är guld värt att ha en sådan transformator. Jag är så glad att jag kan använda min Kitchen Aid här i Sverige. Då blir det genast mycket roligare att baka och fixa :-)
Kram!

Anna, Fair and True said...

Vad smart att ni kunde göra så istället för att behöva köpa allt nytt!

Anonymous said...

Vilken lyxfrukost! Smart med transformatorer.