Monday, November 29, 2010

Smällkallt

Senaste dagarna har varit kalla och klara. Även om det är riktigt riktigt kallt nu så är det vackert. Speciellt vid gryning och skymmning så älskar jag färgerna på den klara vinterhimmlen. Här har jag fotat vid vid skymmning (ja innan kl fyra på eftermiddagen skymmer det nu) vid våran hållplats här i Sjöstaden. Men jag känner fortfarande att jag har svårt att vänja mig vid mökret. Jag ser fram emot vintersolståndet då det sakta men säkert börjar vända.

Imorgon ska köldrekordet uppnås med upp till minus 15 grader! I tidningarna kan man läsa om att Ryssvintern är här. Nog känns det arktiskt alla gånger. Mot slutet av veckan ska det bli "mildare" med bara upp till minus 5-6 grader.


Här har jag fotat vid gryning taget från våran uteplats. Man behöver inte vara direkt morgonpigg för att uppleva gryningen just nu iallfall. Här var jag ute en sväng vid 7:30 på morgonen.

Gott om snö finns det. Det kom rejält med snö förra veckan. Denna vecka har det inte kommit så mycket än utan bara varit riktigt kallt. Det knarrar fint under skorna när man är ute och går. Här gäller det att ta fram sina varmaste och goaste kläder. Det där med global warming börjar man ju undra över om det stämmer. Jag tycker snarare att det verkar som vi kanske är på väg in i en ny istid iallfall här.Det känns svårt att lämna sitt varma goa täcke på morgnarna nu då det både är becksvart och ruskigt kallt ute. Alla mina inre instinkter i min kropp vill ligga kvar och gå i ide tills dess att det blir både ljusare och varmare ute. Jag verkar dock inte vara ensam om detta när man pratar med andra. Idag på vägen hem när jag stod i tunnelbanan så hörde jag två killar som pratade med varandra. Den ene jobbade med att rensa fisk och fick stiga upp 03:50 för att sedan åka till jobbet och vara där tidigt då han började. Sedan stod han och rensade fisk fram till 08 på morgonen då han fick frukost på jobbet. Sweet lord tänkte jag och insåg plötsligt hur bra jag har det som slipper gå upp mitt i natten och skynda iväg för att rensa fisk. Det kan vara bra att få nya perspektiv ibland. Imorgon gäller det dock att klä sig riktigt varmt. Ska ta fram min gosigaste röda fleece tröja och ha på mig.

11 comments:

Saltistjejen said...

Hahaha jag skrattar åt att du är lycklig över att slippa gå upp mitt i natten o rensa fisk!!! :-)
Men fy vad kallt ni har u! Himmel!!!!!! Det känns så tidigt också. Annars brukar inte den där supervintern komma förrän i typ feburari?? Å andra sidan är det ju bättre med vinter i november och december än senare när man vil ha vår. Men vintern som gick var ju väldigt kylig och snöriks så jag vet att många tycker att den snön just försvann och är inte riktigt mentalt inställda på detta med ny vinter redan....
Hoppas iallafall att du ahr riktigt varma kläder!
Just nu skulle jag ärna ha lite snö här med för adventstämningens skull. Och för att lysa upp i mörkret. Det är sååå mörkt när det inte är ngn snö.
Kramar!

Monica said...

Gör som du och letar bland varma tröjor, tur jag sparat en del, var så nära jag gav bort dem i somras vid garderobsutplockning:-), nu behövs de verkligen, helst med lammull och liknande. Förra vintern var ju lika men den började på andra sidan året så då tänkte jag att det här blir inte för så lång tid, nu vågar jag inte tänka alls;-)

Katarina på Filippinerna said...

När det är kallt ute är det fantastiskt att ta vackra klara vinter bilder! Visst är det så att det biter i kinderna,, men det är det väl värt!

När jag bodde i Uppsala och cyklade till jobbet, var jag nog den enda av damerna i omklädningsrummet som hade långkalsonger på mig,, visst var det ett bök att byta varje morgon och eftermiddag, men, man det var trevligare att ta sig till och från jobbet!

Att vara fiskare eller kanske Parkeringsvakt, det måste vara tufft att använda händerna för att rensa fisk eller skriva böter, för den som bör ha det!

Hursomhelst, jag har egentligen inte något emot kyla, för det är klart i regel i luften, men det finns ju en gräns när man ledsnar..

Ha det gott i December Sverige. Nästa vecka landar jag i Stockholm,, jag längtar hem nu...

Livet enligt Jenny said...

Ja att gå upp tidigt på morgonen är banne mig inte kul!Imorse hade vi -13,5 hemma. Brrr.... Men jag håller med dig, det är vackra färger just nu.
Kramen

Desiree said...

Saltis, ja jag ar som sagt innerligt glad over att jag slipper ga upp vid fyra tiden for att bege mig ut och rensa fisk ;-)
Jag ar som sagt lite orolig nastan over att om vintern gar ut sa har hart redan innan forsta december hur kommer den da att bli har framover. Jobbigt om det blir en sadan dar lang och seg vinter dar varen aldrig riktigt kommer utan att det mer eller mindre slar om fran vinter tilll sommar sedan. Jag kannar att jag far ta och boka in nagon resa sa att jag dels har nagot att se fram emot dels vet att jag kommer fa lite sol och varme nagon gang framat varen om denna vintern ska parkera sig har lange lange.
Kram!

Monica, du har helt ratt i att man inte vagar tanka alls pa hur det blir med detta. Tyvarr ar det ju inget man direkt kan gora nagot at heller for den delen forutom att hitta fina gosiga, vama trojor. Idag satte jag pa mig min fina varma fleece troja och det behovdes verkligen. Skot om dig i kylan.
Kram!

Katarina, ja ska man cykla hela vintern sa far man allt se till att ha pa sig langkalsonger. Jag kanner personligen att det ar pa tok for kallt att cykla 30 minuter till jobbet som det ar nu. Kul att du kommer hit redan nasta vecka. Packa manga skona varma klader som sagt. Jag forstar dock att du langtar och ser fram emot just sno och kyla eftersom du inte har nagot av dessa alls forutom da du aker hit. Nog lar du fa julkanslan pa plats har iallfall.
Kram!

Livet enligt Jenny, usch hela 13,5 minusgrader! Inte kul. Hade varit annorlunda om man varit ledig och kunnat ga ut en stund pa dagen for att njuta av skidor eller skridskoakning men att skynda ut tidigt for att springa till jobbet i kylan och morket ar inget vidare.
Kram!

Anna, Fair and True said...

Vilka vackra bilder! Det är verkligen vackert i gryningen och skymningen!

Det är ju ganska intressant det här väderfenomenet. http://www.aftonbladet.se/nyheter/article8200846.ab

Men globalt sett så ökar medeltemperaturen så det är ingen tvekan om att global uppvärmning sker och heller inte om människans roll i den!

Desiree said...

Anna, tack för länken. Det var interessant läsning. Ja det verkar komma rejäl kyla med jämna årtionden alltså. Ingen mjukstart för oss som flyttat från sydligare bredgrader. Jag hade nog önskat lite mer mjukstart. Sköt om dig i kylan.
Kram!

Marie said...

Ja, det kan vara skönt med perspektiv ibland! Därmed inte sagt att du inte får klaga, där är det fritt fram! :) Alla gillar ju inte kylan, men jag föredrar ändå en kall snöig vinter framför en blaskig en! Fast sen kanske det inte behöver vara -15 hela tiden... :)

Annika said...

Japp, du har det inte som fiskrensningskillen iaf...that's for sure!!!
OCH det är en guldkant i tillvaron :-)
FÖ är det så vackert när timmen bli blå, i gryning oc hframförallt i skymning.
Jag avundas ert väder, Desiree!!
Men det vet du! OCH ja, jag tror ni har en mkt sträng och lång vinter framför er. Ingen ide att börja yra om vår förrän i slutet av mars...
Men ljuset komme ju tillbaka.
Stay warm, och jag älskar dina bilder!!!
Kram!!

Desiree said...

Marie, jo det är ju väldigt vackert om än mycket kallt. Just nu känns det dock fint och väldigt juligt :-)
Kram!

Annika, det är nog helt rätt att ha siktet på vår instället på slutet på mars eller någon gång i april men det är iallfall tur att ljuset återvänder innan dess. Det är ju det viktigaste. Hi hi jo stay warm är helt klart essential. Jag har lust att faktiskt fota en hel del då det är så här fint. Ska försöka ta med mig kameran på fredag så att jag kan ta lite bilder på vägen till och från jobbet.
KRamis!

Marianne said...

Tack gode Gud för att jag slipper stiga upp 3.50 för att stå och rensa fisk hela dagen! Jag är evigt, evigt tacksam för det! Jag skulle till och med föredra att vara personlig assistent. Tror jag. Kanske.

Ja det ser nog ut som om vi har mer snö än vad ni har. Vi har nog en två decimeter, kanske drygt det. Just nu är det-11, så vi får se vad det blir i natt. Men bara solen skiner på dagarna så är det skönt, även om det är svinkallt!

Kramar!