Monday, April 18, 2011

Santa Fe, New MexicoIdag har vi kommit till Santa Fe i New Mexico. Detta är en väldigt charmig liten stad som verkligen andas konst. Det finns mycket att titta på här. Våren har precis anlänt och överallt blommar det vackert. Körbärsträden står i full blom och det är otroligt vackert. Eftersom detta ligger högre upp i bergen så har våren inte alls hunnit lika långt här som nere i öknen eller heller jämfört med Alabama och södern.

Vi lämnade Alamogordo vid 7 tiden och sedan kom vi hit vid ett tiden på eftermiddagen. Sista biten tog vi en mindre väg som var väldigt vacker. Vi körde in på The Turqoise Trail som går mellan Albequerque och Santa Fe. Man kör upp i bergen och genom flera små gruvsamhällen.

Här i New Mexico och speciellt Santa Fe så är det Adobe stilen som gäller. Detta är typiska exempel på Adobehus. Gillar man inte Adobe eller konsthantverk har man inget i Santa Fe att göra. Det lustiga är att folk bor i sådana här hus överallt här. Vi har passerat flera vanliga bostadsområden där husen går just i denna stil.
På The Plaza eller stora torget här i Santa Fe säljer indianerna sina hantverk och smycken. Mycket är gjort i turkos sten. De gör också fantastiska tyger liksom mycket vacker keramik konst.Här i Santa Fe kan man hitta den allra äldsta kyrkan i hela USA. Detta är San Miguel kyrkan som byggdes 1609.


När man kommer till Canyon Steet så ligger konstgallerierna tätt. Man behöver inte gå många meter mellan varje. Det finns mycket fint och mycket olika typer av konst. Här finner man allt från tavlor till keramik, glas och metal konst.
New Mexico är också chilins huvudstad på många sätt. En av de vanligaste frågorna man kan få är: rött eller grönt? Detta betyder att man ska välja mellan röd eller grön chili till sin rätt. Här på marknaden finner man torkade röda chilis som dessa sammanbunda i stora klasar.


Cowboystilen gäller här också. Här finns många fina boots igen. Vi gick in i en butik där alla bootsen var handgjorda. De var otroligt snygga men det fanns inte ett par där inne som kostade under 1200 dollar paret.

Vi bor på ett mysigt hotel som tidigare har varit ett gammalt kloster. Ett riktigt charmigt ställe som ligger väldigt centralt. Santa Fe är dessutom en mycket promenadvänlig stad. Vi har inte behövt ta bilen alls sedan vi checkade in på hotellet. Vi åt en fantastiskt god måltid på ett ställe som hette Coyote Café. Imorgon har vi ytterligare en dag här i Santa Fe. Vi hoppas kunna besöka ett av de många fina museerna som finns här. Sedan börjar vi bege oss mot Albequerque som är New Mexicos huvudstad. Vi flyger nämligen tillbaka till Birmingham och Alabama därifrån tidigt onsdag morgon. Albequerque är också New Mexicos huvudstad och ligger någon timmer söder om Santa Fe.

7 comments:

Katarina said...

Åh, vilken härlig upplevelse, det måste kännas om ni är i just Mexico. Det är verklgien färgrikt och spännande. Resan ni gör är verkligen fin!

Det ser mycket rent ut på bilderna,, kankse jag jämför min resa med er nu:)

Ha de gott! Njut av varje andetag!

Kram

Saltistjejen said...

KUL!!! Jag skulle gärna besöka Santa Fe eftersom jag hört att det är så härlig arkitektur och även natur där. Vad roligt att husen verkligen byggs i den speciella stilen!
Ser fram emot fler foton efter morgondagen!
Kramar!!

Annika said...

Vilken resa ni är ute på!!
Love it!
Santa Fe har jag velat åka till länge. Just Adobe-arkitekturen är ju SÅ LÄCKER!!
New Mexico står på önskelistan!!
Jag bara asäger: ÅÅÅÅÅÅÅÅHHHHHH!!!!!
KRAM!!!!

Desiree said...

Katarina, ja detta är återigen som om man vore utomlands på många sätt. Så annorlunda här mot någon annan del av USA. Ja rent och snygg är det, inga problem med detta.
Kram!

Saltis, det stämmer väl. Det är denna adobe arkitektur som dominerar mycket. Naturen är också väldigt fin. Här uppe i bergen är det skidåkning som gäller på vintern när man kommer uppåt.
Kramis!

Annika, ja den är himla läcker. Den är verkligen ÖVERALLT. Santa Fe har också väldigt många spa:n. Så gillar man adobe, konst, kultur och spa så är det hit man ska.
Kram!

Charlie sa ... said...

Jag kan bara hålla med Annika, åhhhh!! Santa Fe är på min lista också. Hey Annika, vi får göra en road trip :)

I love your trip!

Desiree said...

Lotta, ja Santa Fe är full av fin och mysig charm. Ha ha ja Annika och du får göra en road trip dit ;-)
Kram!

Hanna said...

Hej!

Ska besöka Santa Fe inom kort och tyckte att ert hotell såg väldigt mysigt ut.. Vad heter det? Fortsatt trevlig resa!

/Hanna