Monday, November 15, 2010

Semester vs Klimat


Usch idag är en sådan där riktigt grå november dag då solen är långt långt borta. Då det aldrig blir riktigt ljust ute ens en gång och regnet sakta strilar ner för att det ska bli ännu mer grått och man dessutom ska bli blöt och ens stövlar ska bli smutsiga. Det var väl just det här man hade förträngt. Ja det var ju i för sig inte så att jag förväntade mig att det skulle vara strålande sol och vackert väder i Sverige så här på hösten och vintern. Jag visst ju om vad som väntade men ändå så känner jag att jag mig överrumplad av mörkret och höstrusket delvis. Det jobbiga är nog att inse att det inte bara handlar om någon månad eller så utan att Sverige faktiskt har en stor portion av dåligt väder. Det är trots allt ganska många månader här som inte är så bra.

I USA och Alabama var klimatet förvisso mycket bättre även om det sommaren var het och fuktig och man under den perioden fick vara inne mycket för att det helt enkelt var för varmt och fuktigt att vara ute. Men där var det stora problemet att man hade så lite semester och all den lilla semester man hade gick åt till att åka hem till Sverige (jo självklart ville man ju hem och hälsa på familj och vänner).

Innan jag flyttade från Alabama tänkte jag att visst är vädret kasst i Sverige ofta men där har man ju semester så att man kan åka bort till något nice ställe där vädret är fint. Det är förvisso sant men jag inser ändå på ett helt annat sätt att man större delen av tiden ändå måste med och i det svenska klimatet om man ska bo här. I USA hade jag klimatet men ingen semester att tala om direkt. Just nu känner jag mig förvirrad. Otroligt svårt att välja. Semester eller bra klimat???? Varför måste man ställas inför sådana här val som kan näst intill verka omöjliga. I guess such is life. Men trots allt så är det ju i sig ett lyx problem att ens ställas inför ett sådant val. Trots den bistraste av novemberdagar så borde jag väl inte ens våga gnälla eller pipa. Så jag gnäller bara lite lite ;-)
Ja jag vet att jag är hopplös.

Något som dock förgyllde min dag och fick mig att le stort var den komplimang jag fick från en tjej på gymet. Jag stod där och kämpade med mina hantlar och hon sa "you look great" (ja hon talade engelska. Hon sa också att hon mindes mig för att hennes kille hade kollat in mig och sagt att shit vad den där tjejen ser vältränad ut nu måste jag lägga manken till och lyfta tyngre. Det kändes underbart att få höra för själv har det känts som jag har tappat på både krafter och kondition sedan vi flyttade. Jag har inte tid att träna lika mycket som i B-ham men jag är ändå rätt glad över det för där tränade jag rätt mycket just för att det inte fanns så mycket annat alla gånger. Men jag blev ändå glad över att få höra detta för det gav mig den energikick man behöver för att orka kämpa vidare. :-)

Nu ska jag tända många många stearinljus för att iallafall lysa upp min tillvaro inomhus lite.

12 comments:

Saltistjejen said...

Visst spelar klimat och väder en mycket större roll för ens välbefinnande än vad man kanske tror. Iallafall om man som jag är ganska väderberoende. Jag tycker också att man glömt hur lååång höst och vintern verkligen är i Sverige. Så många månader med mörker och gråfiltigt väder.... Jag kan beklaga mig här över vinterhalvåret och då är det ändå minst 2-3 månader kortare än i Sverige OCH jag VET att sommaren som kommer alltid alltid alltid kommer med sol o värme. Inte som i Sverige där det vissa år är somrar som regnar bort helt. Men det är ju som du säger andra saker i Sverige som är sååå mycket mer fördelaktiga än här i USA. Mer fritid och semester är en stor grej. har man barn så är det otroligt mycket lättare om man arbetar samtidigt jämfört med här där det kan vara rätt tufft att heltidsarbeta med barn.
Jag tror att det överallt finns bra och jobbiga saker. Och det kan växla i perioder också vad man själv skulle vilja prioritera. Ibland kan det ena kännas viktigare än det andra. Nu är det iallafall inte långt kvar till advent i Sverige och då brukar det ändå kännas lite bättre minns jag. Det blir mysigare och man kan pynta lite mer. Julen närmar sig och sedan vet man ju att det efter nyår börjar vända lite ändå. Ljusmässigt....
Kramar!!

Anna, Fair and True said...

Du får tänka att det är november just nu, årets hemska och värsta månad. Ge det tid! Sedan kommer vintern då det faktiskt är ganska mycket soltimmar även om dagarna är korta.

Desiree said...

Saltis, ja man får trösta sig med att det blir lite bättre i juletider och advent. Visst är det så att det finns både stora fördelar respektive nackdelar i varje land. Det bara känns så himla svårt att välja vad som är bäst. Jag får grubbla vidare på mina val i livet men glädja mig åt julen och åt allt som är positivt här förutom vädret och klimatet. Men jag märker att jag är nog rätt väderbereonde så som du är. Just det där att få noll dagsljus tär på en.
KRam och tack för du hjälper att peppa mig med advent.

Anna, tack det känns lite bättre nu när jag fått lite uppmuntran från både dig och Saltis. Jag får kämpa mig igenom andra hälften av november och få denna värsta månad överstökad. Jag tröstar verkligen efter soooool!
Kramis!

Desiree said...

Det är väl så det är här i livet att man mister något men får något annat i gengäld. Sedan uppskattar man aldrig till fullo det man har framför sig förräns man inte har det framför fötterna längre. Men jag ska också försöka minnas hur hettan och fukten kunde vara olidligt jobbig i AL under hela maj till september iallfall. Hur man många många gånger fick sitta inne hela tiden för att det var för olidligt att vara ute. Men samma kompakta mörker fanns ju dock inte och det är väl det som är värst.
:-)

Taina said...

Sitter här med en klump i magen när jag läser ditt inlägg. Vi gillar ju klimatet här trots att det inte är lika varmt som i Alabama, men betydligt varmare och längre somrar än i Sverige. DET kommer jag att sakna. Vi har ju inte ens ett år kvar och jag vill inte åka...men man vänjer sig väl.

Kram kram bland alla ljusen

Ps. Vilken härlig komplimang!

Desiree said...

Taina, jag förstår att du har en klump i magen. Även där du bor i USA så är det ju betydligt sydligare bredgrader än här i Sverige. Det som är jobbigast är som sagt mörkret. Känns skitsegt att gå upp och känns som om det inte blir något kvar på dagen då det är mörkt redan innan fyra nu. Men jag antar att man vänjer sig precis som du säger och att första året är värst. Du får försöka njuta så mycket som möjlig nu.
Kram!

Katarina said...

Jag är en väder människa, vädret påverkar mig mycket, det har jag insett nu när jag bor i ett varmare klimat!

Härligt med komplimanger! Njut och ta åt dig den! Man behöver uppmuntran och jag tror generellt att vi kan bli bättre på det. Jag tror själv att jag genst ska start coh se vad som händer runt omkring mig,, ha ha.

Kram

Desiree said...

Katarina, jag inser det ocksa att jag ar en stark vadermanniska. Dagsljus kanns mer och mer essensiellt och viktigt. Just att det ar morkt under sa lang tid har gor det ju sa pafrestande.
Kram!

Anonymous said...

Vad roligt att få komplimanger på gymmet!

Vintervädret hemma är inte alltid roligt, förra vintern var det underbart vackert i flera månaderoch jag hoppas att ni får likadant väder i år. Men tänk på våren.. och på sommaren. Då är Sverige OSLAGBART!

Annika said...

DU är skitsnygg, Desiree!! Verkligen! KUL med såna komplimanger. Sådana får man inte ofta frånm främlingar, och du tränar ju massor så det är ju skitkul att folk säger ngt. Grattis kompis!!

Mörkret...Ja, det är en lång mörk period du går till mötes, och vi ska hoppas att ni får snö, trots allt. Den lyser upp! Nu är det ju allmänt den värsta månaden hemmavid. DET blir bättre så fort dec med allt mys rullar in.

Här i DC är det ösregn idag. GRÅTT, mörkt. Sverigekänsla. Tröstar det dig ngt om jag säger att jag tycker det är skitmysigt. För det tycker jag.

heja DIG!! Jag ska maila dig idag!!
KRAMAR!!

Desiree said...

Skruttplutt, ja du har helt rätt i att både våren och sommaren är fantastiska. Men en kortare vinter hade suttit fint. Men man kan ju inte få allt :-)
Kram!

Annika, tack det kändes verkligen upplyftande att få en sådan fin komplimang av en främling. Jag har ju ibland känt att jag tappat. Stod just där och kände att oj har jag inte blivit flabbigare om benen och tappat muskler på armarna och det kändes bara så bra att få höra just något sådant här precis då jag hade dessa tankar. Då kändes allt sååå mycket bättre. Jag vet ju att du kör hård du med med dina PW.

Ja jag vet att du gillar mörker och myspys väder och för mig skulle det väl gå an om det vore mer undantag än regel men här är det ju tvärtom och det är väl det som känns jobbigast. Jag var nog inte riktigt förbered på just hur mycket väder och mörker skulle påverka mig. Men det är viktigt att göra sådana här insikter. Jag behövde se och uppleva detta.
Kram!

anna of sweden said...

Jag saknar mycket i Swiden. Men aldrig någonsin klimatet.

Vad roligt med komplimangen på gymet. Härligt när folk är så spontana.