Thursday, April 14, 2011

Rio Grande

Rio Grande flyter fram genom Big Bend. Denna flod utgör gränsen mellan Mexico och USA. Även om Rio Grande betyder den stora floden så känns den inte så stor. Det är självklart ingen liten flod men på sina ställen är den inte alls speciellt bred. Däremot är den otroligt lång. Det är inga problem alls att korsa floden genom att vada över den om man skulle vilja. Det är dock förbjudet att korsa floden. Skulle man bli påkommen blir det böter eller fängelse. Denna flod utgör alltså gränsen mellan båda nationerna.

Idag har vi följt den många mil. Vi har både sett den flyta fram genom Big Bend och sedan följde vi den även många mil då vi körde från Lajitas till Preidio. Denna väg följer floden nästan hela vägen och räknas som en av Texas vackraste vägar. Man följer också bergen och det blir brant uppför på sina ställen och följt av många kringelikrokar och kurvor.


Vi steg upp tidigt idag för att vara på plats i parken lagom till soluppgången. Det blir som sagt iallfall inte i ottan eftersom solen inte går upp förräns ca 7:30 här. Men vi fick ändå åka från motellet vid 7 för att hinna fram. Det var vackert att åka ut och få se vidderna i det första gryningsljuset.

Sakta ljusnade det mer och mer. Det är något alldeles speciellt med både morgon och kvällsljus. Där vi stod och lät morgonen gry och solen komma upp var det bara vi och de stora vackra vidderna. Mycket vackert och stämningsfullt.


Ett underbart sätt att möta den nya dagen på.


Vi kom till ett ställe som låg östra delen av parken som heter Hot Springs för här finns nämligen heta källor. Vattnet som kommer upp här är ca 43 grader året runt. Just nu var man ju inte så sugen på att bada här då det var över 30 grader varmt. Men vi såg några som hoppade ner och provade de varma källorna. Under 30-talet hade man en kurort här.


Även om det är förbjudet att korsa Rio Grande så tänkte jag att det kan iallfall inte vara förbjudet att svalka fötterna lite i vattnet. Även om vattnet inte var speciellt svalkande så var det iallfall skönt. Kändes smått overkligt att jag bara stod några steg bort från Mexikansk mark. Även om det är lätt att vada över Rio Grande på många håll så är den illegala invandringen via nationalparken Big Bend inte ett större problem. Här finns nämligen en naturlig barriär som skyddar mot olaglig invandring - öknen och bergen. Även om man kommer över floden så kommer man inte så värst mycket längre. Här finns ingenting, här är man mitt ute i ödemarken och det är varmt och ogästvänligt. Man skulle inte klara sig speciellt långt till fots.

Vi har sett relativt gott om patrullerande gränspoliser här. Fler blev det då vi kom till staden Presidio som är en gränsstad. Den ligger nämligen mittemot den Mexikanska staden Ojinaga. Nedan här så såg vi självaste gränsstationen. Vi korsade den inte. Man vet ju aldrig om det skulle bli problem och dessutom har vi inte heller våra pass med oss på road trippen så vi hade inte kunnat korsa gränsen i vilket fall som helst.
Där Rio Grande flyter fram så bildas gröna dalar och oaser mitt i den kala och ogästvänliga ökenlandskapet. Här kring floddalen så sprids grönska. Man ser boskap som betar längst med floden och det odlas också en hel del på sina håll. Rio Grande flyter fram genom landskapet som en lång slingrande orm. Det är otroligt vackert.

Imorgon lämnar vi Big Bend och kör vidare norrut mot nästa nationalpark som är Guadalupe Mountains beläget i det nordvästra hörnet på Texas. Denna nationalpark ligger precis på gränsen mot New Mexico. Imorgon blir också en tidig dag för att hinna med att både komma dit och hinna se en del av parken. Vi räknar med att det tar oss ca 4-5 timmar att komma dit. Så just nu blir det godnatt för oss. Jag kan säga att man blir helt slut av alla vackra vyeer, solsken och promenerande.

8 comments:

Surviving Sweden said...

Wow, looks like an amazing trip! Enjoy!

Miss Marie said...

Wow! Det ser fantastiskt ut! Coolt att vara sa nara Mexico, visst ar din mamma mexikanska?

Charlie sa ... said...

Älskar att vara uppe tidigt, möta soluppgången och känna hur dagen börjar, likaså solnedgångarna är härliga. Tänk att ni får vara med om allt det här!

Kram

Desiree said...

Surviving Sweden, this is just so great. Love it. sorry for not writing more in Enlgish.

Marie, ja det stämmer väl att min mamma är från Mexico. Det var himla coolt att vara så otroligt nära.
Kram!

Lotta, håller fullständigt med dig. det är något magiskt med soluppgångar.
Kram!

Annika said...

TACK för att du skriver och visar bilder!
RENA drömmen att se!
OCh vet du, du har väckt längtan till Texas hos mig!! HAR aldrig varit sugen på att se den staten förr, coch nu vill jag dit!!
Undetbara bilder!!
Kram!!!

Marianne said...

Vilken känsla det måste vara att befinna sig så nära gränsen. För visst kom väl din mamma från Mexico? Det måste ju betyda extra mycket för dig.

Det är fantastiskt att få se alla bilder och platser som man förmodligen aldrig kommer till själv. Härligt att få följa med på er resa!

Har ni som mål att se ALLA nationalparker i USA, eller är det vissa ni väljer ut och kommer att strunta i andra?

KRAMAR och ha det fortsatt BRA!

Anne said...

Intressant och som vanligt ett superbra resereportage. Jag tänkte faktiskt fråga om det är en stor invandring vid gränsen just vid nationalparken Big Bend, men det skrev du ju och förklarade så bra att det inte är. Runt 30 grader nu, mitten på april, vad är det inte i sommar... Perfekt tidpunkt för en sån här road trip just nu. Tror aldrig jag skrev det, men tyckte de blommande kaktusarna på tidigare bilder var sån fina, även öknen blommar.

Desiree said...

Annika, tack vännen. Roligt att jag väckt lite texas längtan i dig :-)
Kram!

Marianne, ja det stämmer att min mamma är från Mexico. Ha ha jag och C pratade faktiskt om att sätta det som mål att faktiskt se ALLA nationalparkerna i USA. Det vore hur coolt som helst tycker vi båda.
Kram!

Anne, tack vad kul att du tycker det. Jag känner att jag skriver ihop allt lite väl hastigt ibland men jag vill ju så gärna dela med mig av dagens bilder och äventyr. Ja hettan blir nog rätt jobbig om man kommer hit i mitten på sommaren för det är varmt redan nu. Idag var det dock helt perfekt då vi åkte upp i bergen och kom till Guadalupe mountains där var det svalare runt 20 grader. Helt perfekt för att vandra.
Kram!