Monday, March 26, 2012

Yosmite


Idag åkte vi till Yosmite National Park. Här uppe i bergen rådde verkligen vinterväglag. Det var ett äventyr bara att ta sig in i parken med tanke på att våran söta cab har sommardäck och bakhjulsdriven men det gick bra bara man körde väldigt långsamt och försiktigt vilket vi fick göra. Stormen som kom igår som gav oss riktlig nederbörd i form av regn hade här uppe i bergen kommit som snö. Allt eftersom vi kom högre upp så sjönk temperaturen och här var det inte mer än noll grader.

 
Det är tydligen sådana här man ska ha här på sina bilar, snökedjor. På sina håll var det förbjudet att ens köra om man inte hade snökedjor. Vi hade först tänkt åka till Badgers Pass som är ett område där man kan hyra längdskidor i parken eller prova på att gå med snöskor men vi kom inte dit idag pga av vägförhållandena. Vi hoppas på bättre lycka imorgon.


Yosmite är otroligt vackert. Jag hade höga förväntningar och jag har inte blivit besviken utan denna spektakulärt vackra natur har överträffat mina förväntningar. Man tappar andan. Jag vet inte hur många gånger jag har utropat wow idag men många gånger har det blivit. Utsikten över dalen och den stora berömda granitklippan El Capitan som är ett riktigt klätter paradis för de som gillar att klättra.


Här i Yosmite finns den berömda fotografen Ansel Adams galleri. Han är känd för att bland annat fotat mycket i just detta område. Imorgon blir det till att stiga upp riktigt tidigt för vi har anmält oss till en fotosafari. Den var gratis och vi hade turen att det fanns platser över. Detta är en av de stora fördelarna med att vara här i Yosmite mitt i veckan och dessutom i lågsäsong.


Yosmite är annars en av de nationalparkerna som får flest besökare med sina 3.3 millioner som kommer hit varje år. De flesta kommer på sommaren och då är det packat här. Om man inte räds för lite snö som det finns nu så får man ju faktiskt dessa spektakulära vyeer att njuta av på egen hand.


Yosmite är ju väldigt berömt för alla sina vackra och häftiga vattenfall. Här finns några av de högsta fallen på hela nordamerikanska kontinenten. En av de mest berömda fallen är Bridal Falls. Det är nu under våren som vattenfallen är som mest imponerande. Snön i bergen smälter och vattnet flödar. Mängden vatten når sin absoluta peak i maj månad men även nu är fallen mäktiga och mycket vackra att beskåda.En annan berömd sight är The half dome som ni ser här. Denna klippa tycker jag ser ut lite som en smurfmössa.


Jag fastnade för den illgröna mossan/laven som växer på många av trädstammarna här. Tycker den är fin.

Vi besökte även den största och mest lyxiga lodgen här som heter Ahawani (osäker på stavningen). Det är samma arkitekt som ritat lodgen på north rim i Grand Canyon som ritat denna. Smakar det så kostar det. Tydligen får man betala runt 500 dollar natten för att bo här. Även om denna lodgen är väldigt imponerande så jag tycker jag att lodgen i Grand Canyon vid North Rim är ännu mer spektakulär med vyeerna man har där. 
Matsalen tog jag en sneak peak in i och nog är den imponerande. Här fanns också många trivsamma stora öppna spisar där man kunde sätta sig ner och njuta av lite värme och sprakande eld. Vi beställde varsin kaffe och gjorde just detta.

Stora mysiga och hemtrevliga sällskapsrum. Vid den stora flygeln satt en man och spelade för gästerna.På vägen hem stannade plötsligt trafiken mitt i en kurva. Det var denna varelse som var ute på vift. En varg trodde jag först men det var ju en coyote. Coolt att få ha sett en sådan för de har jag inte sett förut. Det finns även gott om både cougars och björnar här. Tydligen ska man inte glömma matsäcken i bilen här för björnarna är duktiga på att bryta sig in i bilarna om de känner minsta vittring på mat.


Imorgon blir det som sagt att gå upp i ottan då vi ska iväg på fotosafarin. Vi vet ju inte ännu hur vägförhållandena ser ut så vi räknar med att behöva minst 2 timmar för att nå Yosmite dalen från Okehurst där vi bor. 


Nu ska jag sova som prinsessan på ärten för det gör man här i Amerikat med tanke på de höga sängarna de har med de många fluffiga kuddarna. Gillar sängarna här. Sover riktigt gott gör man. 

11 comments:

Marie said...

Häftigt! Hoppas ni kör försiktigt med sommardäcken. Och glöm inte matsäcken i bilen, ni vill ju inte ta med en björn hem till Sweden! :)

Annika said...

OTROLIGT MAJESTÄTISKT!!
Herre-min-JE vilken natur!
Jag vill verkligen åka dit ngn ggn. Förstår att du baxnar över skönheten.
De där vattenfallen måste vara magiska.
Underbara Bilder, och underbara upplevelser.
KÖR försikigt på vinterväglagen.
NJUT av allt och BLOGGA på!!!
KRAMAR!!!

Desiree said...

Marie, det vore en riktigt mardröm att få in en björn i bilen. De hade någon kort varningsfilm och det såg inte kul ut. Björnarna är tydligen väldigt duktiga på att bryta sig in i vilken bil som helst och rätt viga och smidiga på att pressa sig in. Lovar att köra försiktigt.
Kram!

Annika, tack så mycket. Vattenfallen och de stora massiva imponerande klippväggarna är verkligen så vackra liksom de snöklädda topparna. Man suger åt sig denna naturupplevelse som en liten svamp. Här finns så mycket vackert att fota och njuta av.
Kramis

Molly said...

Vad fint! Men ursäkta en petig fråga, jag har alltid trott att det heter Yosemite, alltså med E i mitten. Eller är det ett annat ställe?

Ha en fortsatt bra resa!

Monica said...

Väldigt vackert, kunde vara i schweiziska alperna förutom de mäktiga träden då, där är det som vackrast i påsktid tycker jag och där behövs verkligen snökedjor:-). Oj att ni klarar er med sommarbil, kör försiktigt med den och ha en fortsatt härlig resa. Jättevackra foton!

Saltistjejen said...

Fantastiskt Desiree! Wow!!! Så otroligt vacker natur! OCH jag tycker det är coolt att ni är där just off season! Denna årstid måste vara underbar där, med snö kvar på vissa ställen och så det vackra skarpa vårljuset! :-)
Härligt!!!
Snökedjor verkar vara det folk använder ävn här på vintern. Vinterdäck existerar ju knappast här utan när snön kommer drar folk (utanför NYC) på sina snökedjor på sina bildäck och kör vidare.
Kram och härligt med er fotosafari imorgon!!!

Eleonor i Nashville said...

Men WOW vilka bilder. Det ser ut som ett paradis!!!

Anne said...

Oj, oj vad mäktigt alltså! Man blir stum, känns som orden inte räcker till. Vad coolt. Visste inte parken har så många besökare årligen, trodde den var mindre poppis men där ser man...låter smart besöka i lågsäsong, många fördelar med det som du skrev.
Vad kul du kunde uppdatera så snabbt, när du skrev internet var segt som sirap i Oakhurst tänkte jag det kanske skulle dröja. Men vad skoj det fanns nya bilder!!! Du skriver och visar så fint från era resor, oerhört roligt "följa med". Fotosafari låtert som helt perfekt för er, hoppas det blir kul.
Såna där snökedjor har jag också förstått man behöver om man ska upp i bergen, det som gäller. Har dock aldrig testat. Kanske ni köpt och ska prova imorgon??
Kör försiktigt och njut!

Anne said...

Oj, oj vad mäktigt alltså! Man blir stum, känns som orden inte räcker till. Vad coolt. Visste inte parken har så många besökare årligen, trodde den var mindre poppis men där ser man...låter smart besöka i lågsäsong, många fördelar med det som du skrev.
Vad kul du kunde uppdatera så snabbt, när du skrev internet var segt som sirap i Oakhurst tänkte jag det kanske skulle dröja. Men vad skoj det fanns nya bilder!!! Du skriver och visar så fint från era resor, oerhört roligt "följa med". Fotosafari låtert som helt perfekt för er, hoppas det blir kul.
Såna där snökedjor har jag också förstått man behöver om man ska upp i bergen, det som gäller. Har dock aldrig testat. Kanske ni köpt och ska prova imorgon??
Kör försiktigt och njut!

Desiree said...

Molly, du har helt rätt. Jag har nog varit trött då jag skrivit detta inlägg så det har blivit felstavat. Tack för att du påpekade detta.

Monica, det var lite nervöst med sommardäcken men det gick bra om man körde försiktigt. Upp till Badgers Pass kom vi inte då det låg ännu högre upp och vägförhållandena här var rejält isiga. Men sedan smälte det bort en hel del under dagen så det var inte alls lika farligt att åka hem sedan på kvällen.
Kram!

Saltis, aha så folk använder snökedjor även i storstäder som NY. I Alabama kom det ju aldrig så mycket snö så att det var aktuellt men där hade vi någon slags däck som var året runt däck som är bättre än bara sommardäck. Men man fick ta det varligt så gick det som sagt bra. Naturen är bara så fantastiskt vacker här. Man tappar andan gång på gång.
Kram!

Eleonor, tack. Det är i princip som att befinna sig i paradiset. :-)
Jag är så glad att vi har fått chansen att komma hit och se och uppleva detta.
Kram!

Anne, tack så mycket. Just nu funkar nätet riktigt snabbt. Blev jätte förvånad då det som sagt varit som sirap hittills. Vi slapp som tur var att köpa snökedjor. Vägförhållanden var mycket bättre idag. Snön som kom i förgår natt hade hunnit smälta bort från vägarna och det gick att ta sig fram utan problem. Andra alternativet hade varit att ta Shuttle bussen som är gratis som går dels runt i dalen och dels finns en buss som också går upp till Badgers Pass där det är olika vinteraktiviteter som gäller. Det har varit helt fantastiskt och makalöst vackert att få uppleva detta. Vi som älskar både natur och fotografering har kommit till himmelriket här.
Kram!

Molly said...

Hoppas att du inte tog illa upp, men jag är gammal korrekturläsare...