Saturday, November 27, 2010

Öppen spis skulle man ha

Jag saknar våra amerikanska stora öppna spis. Tycker det är vackert och mysigt med en sådan här öppen spis och där man dessutom kan hänga upp julstrumporna perfekt. I detta bistra kalla klimat hade det dessutom varit perfekt med en öppenspis att värma sig vid.

Jag saknar också våran stora fina julgran eller rättare sagt plats att kunna sätta upp den på. Granen har vi med oss men den ligger nedpackad hemma i källaren hos min kompis L. Så här fint hade vi pyntat den första året i Alabama.
Vi hade inte tillräckligt med julkulor och pynt till den fast vi tyckte att vi handlat massvis på IKEA. När Kim fick se den kom hon därför in med en jättekasse med fler kulor och pynt. I USA ska granarna kläs ordentligt, det räcker inte med 12 futtiga julkulor. Jag gillar när granen är ordentligt dekorerad och tindrar vackert som våran gjorde här.
Men det gör inte så mycket att det inte blir någon gran för oss i år för vi kommer ändå att fira julafton med våra respektive familjer där det garanterat lär finnas gran.

Även om vårat hus var på tok för stort i Alabama så är det på tok för litet här. Lagom är bäst. Nej denna julgranen skulle aldrig få plats här. Eget hem får dock vänta lite till för än så länge har vi fortfarande ingen aning om vart eller hur vi vill bo.

Det är otroligt kallt. Jag fattar knappt att det kunnat slå om och blivit så här smällkallt med en gång. Idag har det varit minus tio grader!!!! Man får klä sig riktigt varmt och ändå fryser man. Men det har varit en vacker vinter dag idag med gnistrande snö och sol även om jag tyvärr inte hunnit ut i solen för att njuta av den så har den lyst vackert in genom fönstrena och varit uppiggande.

9 comments:

Saltistjejen said...

Förstår att ni saknar öppna spisen! Jag älskar öppna spisar och kakelugnar! Både för värmen och för att det är såååå mysigt! Vilken superfin gran ni hade i USA! Haha vår var inte fullt så amerikansk. Den var både liten och inte lika väldekorerad.... Här har vi ju så trångt att stor gran inte fungerar. men jag gillar små granar också. ofta blir de himla söta.
Kramar i vinterkylan!!

Katarina på Filippinerna said...

Vackra bilder! I år blir det julgran, men för mig blir det ingen eller en riktig gran. Så det blir mitt jobb att förse huset med en gran.

Oj, det verkar som det är rejält kallt i Sverige nu. Ha de gott och mys med julen nu!

Livet enligt Jenny said...

Ja öppenspis/kamin det är ju något ni bara MÅSTE ha när ni skaffar något eget så småningom! Vintern har verkligen Sverige i sitt järngrepp och jag tror dessvärre att det kommer att vara så här resten av året och vintern för den delen. Med tanke på hur kallt det är nu så har jag svårt att se att snön skulle försvinna... Det är underbart när solen lyser dock, samt att det blir ju liiiite ljusare när det är snö ute, om vi nu måste hitta några fördelar med detta oväder. ;)
Kramen

Desiree said...

Saltis, tack en liten gran funkar ju också minst lika bra. Jag förstår att det inte går att ha en fullstor gran i eran lägenhet. Våran granne Kim körde ett år med flera minigranar istället för en stor. HOn hade sju julgranar lite här och var i huset det året minns jag. Det blir nog himla fint. Här vet jag inte om det finns minigranar eller om det bara är one size som gäller ha ha.
Kram!

Katarina, det är klart ni ska ha riktig gran om ni ska fira jul uppe i norr i Sverige i år. Ja det är otroligt kallt så du får packa många varma och goa kläder med dig.
Kram!

Livet enligt Jenny, ja ska man bo kvar här är det defnintivt något jag vill ha på sikt. Det är både otroligt mysigt och så skönt att värma sig vid. Ja det är vacket med kalla klara dagar även om det är otroligt kallt. Men känns underbart att veta att solen finns där ute iallfall och att den inte försvunnit helt.
Kram!

Victoria said...

Synd att ni inte får plats med er fina gran, men det blir ju fler jular i fler hus! En öppen spis hade verkligen varit supermysigt, fast just här i Florida känns det inte helt nödvändigt.. ;o) Men känslan, mysighetsfaktorn!!
Många kramar//Vic

Marie said...

Vackert! Förstår att ni saknar det utrymmet just vid jul, då kan det behövas! Men lagom är bäst, får hoppas ni hittar ett fint ställe när ni bestämt er för var ni vill bo! :)

Annika said...

Sådär ska en slipsten dras! Det är sådär granar ska se ut. Som sagt, ingen halvmesyr där inte. Granarna här är enormt, enormt vackra. det går ju knappt att få tag på en taskig gran här (äkta vara menar jag), men plastgranarna här är också sååå fina.
Visst, jag fattar att du saknar allt utrymme ni hade i BAMA.
OCH, en öppen spis skulle ni behöva ha! Det får det bli sedan då ni köper ngt!
Det är verkligen MYSFAKTOR!!!
Njut av kylan, 10 grader och ösregn här.
Kramar!!!

Desiree said...

Victoria, ja det blir garanterat fler jular och fler hus där den får lite mer plats. Jag förstår att öppen spis känns något onödigt i FL. Har de flesta hus det ändå eller inte? I AL hade nästan alla hus öppen spis.
Kram!

Marie, jepp lagom är bäst. Nu har vi provat att både bo för stort och för litet :-)
Kramis!

Annika, nej absolut ingen halvmesyr med några fjuttiga julkulor och lite glitter. Det ska vara pynt så att man knappt ser granen. Varenda gren ska vara ordentligt klädd. Men det brukar den bli också hemma hos mina föräldrar där jag ska fira jul i år. 10 grader och regn låter ju inget vidare men här ska det bli minus 15 eller mer imorgon. Vackert men lite väl kallt nästan. Det skulle dock bli lite mer lagom kyla i slutet på veckan.
Kramis!

Anna, Fair and True said...

Jag vill också ha öppen spis! Det är inte ett krav för vår nästa lägenhet men det är ändå något vi tittar efter och det skulle vara en rejäl bonus! Detsamma gäller badkar som är extra härligt att ha på vinterhalvåret.