Thursday, November 11, 2010

Juleljusen tindrar i novembermökret

Snart är det faktiskt inte långt kvar till jul och nog märks det när man går runt på stan. I det bistra novembermökret så är det som om alla Svenskar inklusive mig själv är laddade inför advent och julpyntade så att man får in lite mer ljus och lite mer fest och mys. Det behövs verkligen, alla sorters medel man kan tillta för att pigga upp sig själv när det är både kallt, grått och mörkt ute. Det finns massor med fina adventsstjärnor och ljusstakar. Just julstjärnor och adventsljusstakar var ju inte så vanligt i USA.

Idag är en sådan där grå dag då alla former av ljus behövs. Det är som om solen aldrig kommer upp. Grått, blött och kallt ute. Det är nu när jag tittar ut genom fönstret som jag och C också för den delen känner det här känslan av "hjälp vad har vi gjort? Exakt hur dåligt kan det svenska klimatet vara?" C snodde runt i sitt täcke imorse och ville inte gå upp, han ville gå i ide och mitt svar var "honey I´ll join you for that any time". Med andra ord behövs det nog både adventsstjärnor och glögg (sprit) för att överleva den svenska vintern ;-)


Glögg är ju också något som finns överallt här och inte bara på IKEA eller World Market. Även Grantis har sin glögg.

Det är vackert med alla julstjärnor och adventsljusstakar som pryder skyltfönstrena liksom ljusslingor. Det behövs som sagt. Jag tänder levande ljus varje kväll numer för att det blir mysigare och känns bättre. Men nu är det FRIDAY! Nice med helg igen. Marianne tog ju upp detta med hur olika ljud beroende på vart man bor och jag kan nog känna att också tiden skiljer sig åt mycket mellan Sverige och Alabama. Alabama var ju på Central Time zone som också fick smeknamnet "slow time" och det fanns faktiskt en betydelse bakom dessa ord. Det var inte bara ett smeknamn utan en livsstil som fanns i södern. Man tog det lojt, man tog sin tid och det fick ta tid. Detta kunde emellanåt driva mig till vansinne att folk hela tiden tycktes söla så mycket. Folk gick långsamt och stod kvar vid rödljusen med sina bilar i flera sekunder efter att det slagit om till grönt. Men jag måste medge att jag faktiskt saknar slow time en del. Jag tycker det kan vara lite väl hetsigt och effektivt här. Man skyndar väldigt mycket mer här både på jobbet och privat. Ibland vill jag liksom ropa till att det är dags att coola ner, ta det lite slow. Kanske blev en del av mig lite Alabamiansk ändå under dessa fyra år.Happy Friday!!!!

7 comments:

Saltistjejen said...

Vad vackert det är nu med all adventspyntning i skyltfönstren! Och ja såhär års behövs det verkligen i Sverige. Mörket är jobbigt och tar mycket energi.
Sedan kan jag tänka mig att det är ett annat tempo i Stockholm mot var du var van vid i Alabama. Sådant är som sagt så olika från plats till plats. Själv tycker jag som sagt att Stockholm känns rätt avslappnat jämfört med New York, men det är även här olika beroende på vilken stadsdel man befinner sig tycker jag. variationen kan vara ganska stor. Men rent generellt är det såklart högt tempo här med folkmyller och mycket trafik. Folk jobbar dessutom mycket och länge här vilket sätter prägel på en del av vardagstempot.
Hoppas ni kan få en fin och lugn helg!
kram!

MrsD said...

Det där saknar jag helt klart. Här i Alabama är det så ljust om dagarna och solen skiner och varmt och skönt så att komma in i advent-stämning är inte helt självklart. Mor tog med sig adventstaken för att ge mig - nu hoppas jag stämningen infinner sig väl till advent om ett par veckor..

Skickar lite alabama värme till dig, hemma i svedalas höstmörker!

/lotta

Desiree said...

Saltis, ja nu är det riktigt vackert i många skyltfönster. Ha ha jo det där med tempo kan jag mycket väl förstå är relativt. NY är ju en riktig metropol och i jämförelse är ju Stockholm en småstad men jämför man Stockholm och Birmingham, AL så är det lite som att jämföra Stockholm och NY. Jag tycker att folk jobbar jättemycket mer här i Stockholm än vad de gjorde nere i södern där man tar det lojt. Ha en skön helg.
Kramis!

MrsD, tack gulle dig lite värme och sol hade jag behövt. Jag håller med dig om att det är svårt att känna adventsstäming. Där firar man inte advent men vi brukade alltid göra det på svenskt sätt. Jag brukade köpa glögg på IKEA eller World Market eller helt eller göra min egen med glöggkryddor från Sverige som jag tillsatte till vanligt vin. Sedan bakade vi lussekatter och pepparkakor. Pepparkakor är inte så svårt att få tag i finns också på World Market. Sedan blir det otroligt maffigt när de börjar julpynta där nere. Då känns juleljusen futtiga här i jämförelse. Ni kommer säkert att få en fin jul även om jag vet att det kanske inte blir direkt snö och kallt.
KRam!

Annika said...

ÅÅH vad fint! OCH vad trevligt med allt PYNT! Love it.
Är avis på dig som får välja och vraka bland svenskt pynt. Jopp, amerikanskt är också fint, men jag skulle nog gärna ha lite mer svennepynt jag också. Julstjärnor och 7-armade stakar är ju klassiskt hemmavid.
Lustigt det där med Sthlm och Bama, att du tycker det är så hektiskt hemma. Ja, jag har ju knappt varit i the deep south, men jag förstår ju att det är mkt annorlunda mot de stora städerna på östkusten, och i övriga landet...
Tack för alla härliga bilder du alltid visar.
Love it!!!
KRAM!!!!

Annika said...

KOm just på att när min syster var här fick hon smaka på pumpkinbread, och vi tyckte att det var nästan exakt som svensk, mjuk pepparkaka. SÅ GOTT!!!!
Älskar verkligen mjuk pepparkaka och ska nog fixa lite pumpkinbrad till jul.
KRAM igen!!

photobyjennie said...

Ja usch, vi stressar för mkt här i Sthlm. Vi skulle alla behöva en dos slow time från Alabama =)

Anna, Fair and True said...

Det är så mysigt! Jag har beställt en ny adventsljusstake från Design House Stockholm som jag trånat efter i flera år och som nu var på rea. Hoppas den hinner komma till advent!