Monday, May 14, 2012

Nynäs Slott

I söndags for jag och C på en liten utflykt till Nynäs slott utanför Nyköpning. Det var strålande vackert vårväder och vi kände att vi bara måste ta vara på detta och njuta på bästa möjliga sätt av dagen. Det kändes helt rätt att åka ut på en sådan här utflykt. Det var väldigt vackra omgivningar kring slottet.

 Ett riktigt slott har självklart också sitt Orangerie. De hade omvandlat orangeriet till växthus där de sålde plantor i ena delen och hade fika och servering i den andra delen. Det visade sig när vi kom till slottet att det pågick en hel del aktiviteter just denna dagen. De hade en öppen marknad utomhus där det såldes olika typer av hantverk, bröd, växter och lite annat smått och gott.

 Det fanns ett och annat som var spännande som läderverkstad och träsnideri.


 När jag såg denna skylt så begav jag mig direkt mot glashyttan. Det är alltid kul att kika in och se om de kanske håller på att tillverka glas så att man kan få titta.


Så här ser den gamla glashyttan ut från 1787.


 Nog pågick det aktiviteter där inne när jag steg in. Den varma luften slog genast emot en då man klivit över tröskeln. Ugnen med glasmassa genererar ganska rejält med värme. Här håller han på att tillverka en liten prydnads frukt i glas. Det var intressant att se hur han jobbade med glaset och här håller han på att doppa det i färg.

 Han fortsatte hela tiden att jobba med glasklumpen som sakta blev större och fick mer och mer form. Det är fascinerande att se när någon är duktig på hantverk som detta. 


 Här är slutresultatet. En fin liten prydnadsfrukt i glas.


 Det är så otroligt vackert just nu. Så mycket som står i blom. Maj är en helt ljuvlig månad i Sverige. Gullvivorna har redan börjat blomma och än blommar vitsipporna vackert i skogsbackarna.

Fler fina glasföremål som jag fotade inne i glashyttan.

 En fika ute i vårsolen hann vi också med. Jag köpte varsin muffins till oss på marknaden som passade alldeles utmärkt till kaffet.


 Häst och vagn kunde man åka utanför stallet.Vitsippor i skogsbrynet. Så vackert och så mycket svensk vår man känner när man ser detta. 

6 comments:

Annika said...

UNDERBART!!
Vilket vackert slott och vilka underbart fina omgivningar!
Dit skulle jag ockå vilja åka.
Jag fascineras också av glasblåsare, kan titta på dem hur länge som helst. Otroligt vilket hantverk det är.
OCH ja, sverige i maj är nog det vackraste vackra. Den finaste av månader...
Vitsippor har jag inte sett på 19 år...
Vad underbara de är.
Kramar!!!!

Millan said...

Ah nu har jag last fardigt alla de senaste inlaggen. Grattis!! Sa skont att det lost sig med lagenheten och lan. Vilken vecka .. fran fortvivlan till hopp och gladje :-). Det ska bli intressant att se hur det nya stallet ser ut.

Vilken harlig utflykt ni aka pa ockas. Ser ut som om ni har riktigt fint varvader.

Kram

Desiree said...

Annika, det var nog vitsipporna om våren som jag längtade mest efter att få se efter att vi flyttat hem. Är lika glad åt dem i år som jag var förra året. Jag hade ju inte sett dem på fyra år och nu tycker jag att det både är så vackert och så svenskt med dessa.
Kramar!

Millan, ja helt otroligt skönt. Jag svävar fortfarande på lyckliga moln över att allt ordnade sig på ett så bra sätt.
Kram!

Katarina said...

Vilken härlig utflykt, till ett ställe med stil!

Vitsipportna ser så somriga ut. Jag hade aldrig sett vitsippor förrän jag var 23 år och flyttade till Uppsala! Norr om odlingsgränsen växer inte mycket!

Jag är också fascinerad av hantverket glas! Glasblåsning verkar så spännande, en härlig skaparform men varmt!

Kram

Lotta said...

Å Desiree...dina bilder!

VIlken lisa för själen.

Älskar vitsippsbacken, vårkänslan...allt!

Kram!

Desiree said...

Katarina, intressant att vitsipporna inte växer så långt norrut. Det visste jag inte. De är så himla fina. Jättekul att se någon som är duktig på sitt hantverk som denna kille.
Kram!

Lotta, tack bara kul att kunna bjuda på lite svensk vår nu när det är som allra vackrast.
Kram!