Tuesday, April 3, 2012

Akvariumbesök och Hwy 1 söder om Monterey

 Idag började vi dagen med att besöka akvariet i Monteray. Vi hade både varit här tidigare men inte men långt innan vi lärde känna varandra. Akvariet här är helt otroligt outstanding och fantastiskt! Detta är det bästa akvarium jag någonsin har varit på. Det är ett ställe som har massvis för både stora som små. Ett besök här tar minst två timmar men man kan lätt stanna här hela dagen.


Monteray blev ju väldigt känt efter Steinbecks bok "Cannery Row" där han skrev om livet som Sardinfiskarna och de som jobbade i sardinfabriken levde. Monteray är en charmig stad. Det som en gång i tiden var Cannery Row har nu blivit mest av ett turiststråk med mycket souvirer och t-shirt butiker som man gärna kan hoppa över i mitt tycke. Men akvariet är som sagt mycket väl värt ett besök. Skulle nästan säga att det är obligatoriskt om man passerar här.


 Inne på akvariet hade de faktiskt en liten utställning om just sardintillverkningen och hur det gått till och sett ut på Cannery Row som Steinbeck skrev om och beskrev i sin bok. Väldigt intressant utställning.


 Akvariet består av olika delar uppdelat på två våningar. Maneterna tycker jag var ur-coola att se. Tycker att de kan vara otroligt vackra. Tycker om att se på dem så länge de inte är så många. Stora stimm av maneter tycker jag är rätt äckligt men några få som här är otroligt vackra.


 Sjöhästarna tycker jag är riktigt söta och väldigt läckra som denna som kamoflerat sig så att den ser ut som en pinne med blad på. Här på akvariet finns stora akvarietankar med många olika typer av fiskar och även haj. De matar fiskarna här vid vissa tidpunkter. Man kan då kolla in hur det sker och de har även en guide som berättar om de olika fisksorterna och vad som vad som händer medans matningen pågår.

 Något annat som jag tycker mycket om med detta akvarium är att det är så interaktivt. Det finns olika stora kar där man kan få klappa och känna på allt från sjöstjärnor till stora rockor.Här finns gott om personal som berättar och svarar på alla möjliga frågor.
Just sjöstjärnorna är några av mina stor favoriter. Tycker de är så söta. Det fanns flera olika sorter och när man drog fingrarna över deras yta så kändes de väldigt olika. De var de som hade strävt skal och andra hade mjukt och lent skal.

 Sedan var det dags att ta Mustang cabben och rulla vidare längst med Hwy 1 söderut. En fantastisk känsla att just åka Cab på denna sträcka. Självklart ska man åka nedcabbat som vi gjorde.


Även om det inte kändes så jättevarmt (blev väl ändock runt 18 grader mitt på dagen) så tog solen mer än vad vi först trodde. Det blev till att ta fram lite solcreme och smörja in sig för jag kände att jag började bli lite röd om armarna. Men vilken känsla att svischa fram här med en bil som denna och få njuta av sol och inte minst sagt alla otroligt vackra vyeerna som vi passerat idag.


 Det har varit en helt spektakulär sträcka att köra. Så ofantligt vackert. Vattnet har glittrat i både blått och turkost kantat av vita skummiga vågor som bryts mot klipporna som sticker upp. Att åka sträckan söder ut istället för norrut har även detta sina fördelar eftersom man har utsikten på rätt sida om vägen och också har lättast att svänga av på de många vista punkter som finns längst med vägen för att fota eller bara njuta av den helt bedårande utsikten.


 Vägen slingar sig fram upp och ned för bergen. Man passerar en och annan cool bro som denna med hissande utsikt. Man kan inte låta bli att fota och fota och njuta till fullo mil efter mil som man passerar längst med denna vägen. Vägen är bitvis relativt kurvig men kändes ändå inte så farlig. Det har funnits andra vägar under denna road trip som varit än värre då det gäller kurvor.


 Som sagt solen skiner och utsikten är helt makalöst vacker. Man susar fram med cabben och känner att Life is good! Ja egentligen inte bara good utan great!
 Vi kom fram till ett ställe som heter Elephant Beach som låg strax norr om en liten stad som heter San Simeon. Här fick vi se något helt spektakulärt som jag hade hoppats på att få se men inte visste om vi skulle få se - nämligen sälarna!

 Här låg de alla sälarna och solade i eftermiddags solen. De var så många att man på håll inte fattade att det rörde sig om sälar utan trodde att det var stenblock eller något sådant. Kunde inte låta bli att ropa högt till C när jag såg dem. Men här låg de som sagt och bara njöt av solen och tog igen sig.


Medan de andra sälarna låg och hade det gott på beachen så var det iallafall två stycken här som var ute i vattnet och lekte.


 
Det var så roligt att kolla in sälarna. Denna hade somnat knall fall med huvudet mitt i den lilla bäcken men det verkade inte göra honom eller henne något. Såg ut som den trivdes ypperligt ändå.


Tätt tätt ihop skulle de ligga hela sälkolonin och njuta av den gassande solen. Stora som små. Det fanns en hel del ungar som var otroligt söta att kolla in.

Vi har återigen haft en helt fantastisk dag som har varit mycket händelserik. Jag känner att jag kommer att somna som en klubbad säl i natt och sova riktigt gott. Vi körde som sagt söder ut idag längst med Hwy 1 från Monteray ända ner till ett litet samhälle som heter Morro Bay där vi övernattar i natt för att imorgon köra sista biten på Hwy 1. 

Vi fick en riktigt god middag ikväll på ett ställe här i Morro Bay som heter The Galley. Jag åt deras fisk tacos och jag har aldrig fått så goda eller fräscha fish tacos som dessa med äkta majtortillas, en hemma gjord salsa och avocado. Till detta en väldigt fräsch sallad. Mat och dryck är något man verkligen kan njuta av här i Kalifornien. Vin som odlas lokat på bergssluttningarna inte bara i Napa och Sonoma utan det finns på många andra håll också. Sedan alla fina grönsaker och all ljuvlig frukt som också odlas här. Apelsinerna är helt fantastiskt goda till exempel. Sedan har man ett otroligt utbud av färsk fisk och skaldjur liksom även fint kött med tanke på alla betande kor som vi också har sett på grönbete längst med bergssluttningarna. Man kan med andra ord må väldigt gott här i Kalifornien.

8 comments:

Channal said...

Tack för alla härliga bilder du bjuder på! Bilden med sjöstjärnan... på stenarna... fullt med tussilago =)

ha en fin dag! Kram Anna

Marie said...

Åh! Jag vill också följa med er! :) De där fish tacos låter ju så gott, och vilka vyer från er nedcabbade bil! Helt klart ska man åka nedcabbat på den vägen! :) Sälarna var ju för söta! :)

Fourmum said...

Såå vackra bilder! Jag har en kollega som ska göra en liknande resa om några veckor och jag är riktigt avundsjuk! mvh Anette

Katarina said...

Jooo, Monteray området är sååå vackert! Härligt att ni kan köra necabbat! På akvariumet har jag aldrig besökt men det ser verkligen fint ut!

Mina svärföräldrar har 50 årig bröllopsdag augusti, så det blir till att ha en cermoni, den ska de ha i Monteray, så ev. är man där i augusti, iallfall L. far över.. Vi har hyrt ett beach hus som alla i familjen ska bo i..

Ni ser ut att ha det jättehärligt, god forsättning på er resa och hoppas ni slipper ovädret som nu drar fram över södra USA.

Kram

Pernilla said...

Åh vad härligt ni har det. Du tar så fina bilder, jättekul att få se och det väcker verkligen reslusten! Ha en fortsatt bra semester och glad påsk.
Pernilla i ett soligt Göteborg

Saltistjejen said...

Ååå vilken DAG!!!! Så många intryck och så vacker körsträcka längs kusten! Lite liknar det när jag och M var med min mamma på Azorerna. Men där var klippor och stränder svarta eftersom det är vulkaniska öar. Men just detta med branterna ner mot vattnet.
Och sälarna vad underbart att få se en sådan koloni!!!! De ser verkligen så fridfulla ut där de ligger och har det skönt i solen! :-)
Stor Kram!

Desiree said...

Channal, ja visst är det söta.
Kram!

Marie, de där fish tacos var hur yummy som helst. Du får ta och se till att göra någon road trip i USA framöver någon gång.
Kram!

Fourmum, din kollega har en underbar resa framför sig. Nästan så man blir lite avis att de ännu har det framför sig.
Kram!

Katarina, det blir ju helt perfekt att ni ska till Monteray och fira svärisarnas 50-åriga bröllopsdag. Om ni kommer dit så MÅSTE ni ta och gå till akvariet. Helt outstanding ställe. Du kommer inte bli besviken.
Kram!

Pernilla, tack så mycket. Glad påsk till dig också.

Saltis, det var jättekul att få sälarna. Jag hade verkligen hoppats på att få se dem men inte trott att jag skulle det så jag blev helt överlycklig då vi såg dem ligga på stranden och sola sig. En helt underbar dag med många många intryck.
Kram!

Annika said...

SÅÅÅ LÄCKRA Bilder!
Hur många blev det alltsomallt?
KRAM!!