Wednesday, May 4, 2011

Sverige observationer

Vi var bortbjudna här för några helger sedan. Det blev en väldigt trevlig kväll. En vän till C som fyllde år. Men också interessant att åter få komma hem till ett typiskt svenskt ungt hem. En modern inerstadslägenhet. Jag tycker det är interessant att lägga märke till detaljerna då det gäller hem när man jämför olika länder och kulturer. Stockholm har alltid haft sin bostadsbrist känns det som och därmed är hemmen små. Liten lägenhet på ca 45 kvadrat. Väldigt ljus och modern. Inredningen gick i vitt. Vita högblanka köksluckor. Vardagsrummet utgjorde största utrymme. Öppen planlösning med ett kök i ena änden (ja det blev mer som en pentrydel). Ett minimalt sovrum där det med nöd och näppe får plats en 160 cm säng), litet men ljust och helkaklat badrum. En hörna där det faktiskt fått plats med en mindre modell tvättmaskin. Coola, fina lampor som hänge i taket bland annat en vacker Dansk Le Klint. Ett vackert hem. Litet, ljust, modernt och avskalat skulle man kunna samanfatta detta hem som. Ett typiskt svenskt hem i innerstadens Stockholm. Så otroligt olika från de typiska hemmen vi besökt i den djupa södern. Där det är stort som gäller, stora tunga mörka möblemang och även mörkare fäger på väggarna. Målade väggar istället för tapeter.

Stockholms bostadsmarknad är verkligen ett kapitel för sig. Bostadsbubbla eller inte det står helt klart att det råder bostadsbrist här som det gjort länge länge. En kollega till mig var på en visning i helgen. Lägenheten som inte var speciellt märkvärdig och låg utanför stan hade på två dagar stigit mer än en miljon från det pris som satts som utgångspriset. Det hade dessutom varit så mycket folk att det hade varit svårt att ens kolla in lägenheten på ett vettigt sätt. Detta var som sagt inte någon direkt märkvärdig lägenhet på något sätt. Jag är innerligt glad att vi kan fortsätta bo här ett tag till. Jag inser att vi hade megatur som fick tag på denna lägenhet att hyra. Vi tycker att det är smått och trångt här men allt är ju relativt och beror så mycket på vad man jämför med

Det finns hopp kanske om att våren är på väg tillbaka. Gillar närmaste dagarnas prognos. Nu får det fortsätta var runt 20 grader fram till mitten på september gärna. Det var fortfarande rätt kyligt och rått imorse med regnstänk i luften. Men nu på eftermiddagen har solen kikat fram och det har klarnat upp. Det märks att svenskarna är soltörstiga. Även om det inte är direkt någon värme i luften ännu så flockas det gott om folk till stans uteserveringar bara solen kikar fram. Tycker det är kul med just sådana har små deteljer som man lägger märke till då man flyttar tillbaka.

Torsdag

10°

Halvklart

Fredag

14°

Växlande molnighet

Lördag

18°

Halvklart

Söndag

19°

Växlande molnighet

9 comments:

Marie said...

Jösses!! Vilka sjuka priser! Nu förstår man varför folk bor på landet...! :)

Saltistjejen said...

Hahaha jag tycker det är så roligt att ni förändrat er syn på boende så mycket efter era år i Alabama. Vi bodde som sagt en lgh på ca 65 kvadrat i Årsta och vi tyckte den var alldeles lagom! Nu efter våra år här på Manhattan tycker jag att 65 kvadrat skulle vara lyxigt och stort! :-)
Sedan är det helt klart så att svenskar rent allmänt är väldigt inredningsmedvetna och intresserade av att fixa hemma. Och det är vitt och avskalat som gäller. Iallafall om man iten har barn. Just NU skulle jag absolut INTE vilja ha ett supersnyggt hem i vitt för det skulle inte vara vitt så länge haha! Man skulle få städa järnet. Är ärligt talat glad över att vi nu har ett hem där det inte gör så mycket om det blir lite fläckar eller skavanker, för annars skulle man vara tvungen att agera dels polis och dels städtant här hemma för jämnan. Och det är skönt att kunna prioritera andra saker istället. :-)
Jätteskönt för er att ni har er lägenhet nu och slipper fundera över flytt eller bomarknad än på ett tag!
Kram!!

Desiree said...

Saltis, det där är ju himla lustigt. Vi har ju blivit tvärtom. Nu bor vi på 70 kvadrat och vi har ju inte bott så här litet sedan vi precis träffades för över tio år sedan. Vi vande oss vid större i Alabama och tyckte att lagom är runt 130 till 150 kvadrat för två personer.Håller helt med dig om att det inte går att ha ett helt fläckfritt hem om man har ett litet barn. Då får man anpassa sig till något som är mer praktiskt. Att städa för jämnan är ju inte kul. Hur är det med lägenheter i NY? Jag antar att det är viss bostadsbrist där också och att man får betala många dollar per kvadratmeter. Finns det gott om hyreslägenheter bara att det är dyrt med större eller är det svårt att få tag på boende där?
Kram!

Anne-Marie said...

Stockholms bostadsmarknad är verkligen ett "kapitel för sig". Jag fattar inte hur folk har råd att köpa en bostad. Oj, så stort ni hade det i Alabama. Härligt att kunna bre ut sig och ha gott om plats. Så stort har jag aldrig bott i USA. Min lägenhet i Sollentuna var på bara ca 42 kvadrat och det pris jag fick ut när jag sålde den motsvarade verkligen inte storleken och standarden. Jag tror man kan hitta riktigt fina hus och lägenheter ute i landet till en bråkdel av vad man betalar i Stockholm. Kramar!

withsofia said...

Och här sitter jag i London och längtar till svenska hus, svensk standard och utrymmen! Husen och lägenheterna i London är otroligt små, dåligt bygda, dragiga och mörka. I mina ögon efter nio år i England så känns svenska lägenheter och hus lyxiga!

Annika said...

OCH så sjukt har det varit så länge jag kan minnas!
Under de år jag bodde hemifrån i Sthlm hyrde jag hela tiden i andra hand, och det var ALDRIG i innerstaden utan i Hässelby och Vällingby. SJUKT!!!
Priserna är rena, rama fantasipriserna.
Sant är nog att man i regel bor större här i USA, om nman inte som Saltis bor i lgh i NYC, men annars bor man nog både större och "lyxigare" här med flera badrum etc...Fast kvaliteten är ju en annan femma, hummmhummm...
Det där vita, trendiga är jag sjukt trött på. FATTAR inte alla i Sthlm, o Sverige, vill ha de pricklika hemma. Den vita trenden känns så jobbig...
Tycket tråkiga jag...
Annars tycker jag nog att de flesta som kör med sin egen stil hemma har det galet snyggt...
KRAMAR!!!

Annika said...

Hemma i Sthlm alltså. De flesta är så intresserade av inredning och har fina saker. men det vita---UÄCK!! Blir tokig då jag ser inredningsbloggar o allt är vitt och lika överallt...
NOG om det...signing out med en kram!!

Anne said...

Bostadsmarknaden i Stockholm är verkligen sjuk, jag blir irriterad bara jag tänker på det. Som andra skrivit, Annaika här ovan t.ex. så har det väl mer eller mindre "alltid" varit så men min känsla är att det bara blir värre år för år. Helt galet är vad det är. Det blir ju dessutom i princip omöjligt för folk utifrån, från andra delar av landet eller utomlands att kunna flytta till Stockholm pga boendesituationen. Osunt är vad det verkar vara. Som du skrev, ni hade verkligen supertur som kom över denna lägenhet att hyra. Så skönt ni har den och får hyra den ett bra tag till, nåt år till om jag förstått det rätt?
Håller för övrigt med om allt det vita, även jag är astrött på det. Urk!! Däremot drömmer jag om ett stort fint kök i vitt men det är en annan sak... Ha en riktigt fin helg, ni verkar ha på gång fina tempertaturer av det du visade.

Ulrika said...

Det där plus mörkret under vintern kommer vara de två största "problemen" misstänker jag när/om vi flyttar tillbaka till Sverige. Det är så väldigt lätt att vänja sig vid det mer jämna ljuset och klimatet i södra USA, samt stort boende. Vi har ju precis köpt hus i New Orleans. Vi har 3 sovrum, två badrum, tvättstuga, mudroom, vardagsrum med matplatsdel och en liten "den". Jag vet inte vad jag ska översätta "den" med i ärlighetens namn. Det hela är ca 170 kvadrat och nyrenoverat. Känns otroligt skönt. Vi betalade bara drygt en miljon svenska. Då kör vi ner downtown/franska kvarteren New Orleans på 6 minuter och vi har 2 min till en stor park samt den stora Pontchartrain sjön. Något sånt här får man ju aldrig i Sverige för det priset. Nu är det ju köparens marknad men ändå... däremot är jag en stor fan av den svenska inredningsstilen. Mycket bättre än de stora mörka traditionella möblerna här i södern!