Tuesday, May 17, 2011

Mjölsorter och frestelser

Det finns så mycket olika mjölsorter här att jag i början kände mig alldeles förvirrad. Fortfarande har jag inte helt klart för mig skillnaderna mellan alla sorter. När man kolla på vetemjöl finns det ju dels vanligt vetemjöl, vetemjöl special, fullkornsvetemjöl och vetemjöl med fullkorn. Jag undrar fortfarande lite över vad det är som gör vetemjöl special speciellt? Kornmjöl och skräddmjöl vet jag nog inte riktigt heller vad det är eller när man använder dem bäst.

En annan sak jag också funderat på är detta med hälsosam mat och kost. Nu när vi var i USA fick jag frågan från amerikanska vänner om all mat i Sverige var superhälsosam. De vet att jag gillar att äta hälsosamt och att jag tänker på vad jag stoppar i mig. Det kan nog vara lätt att tro att det är mycket lättare att äta hälsosamt här i Sverige och det var något jag måste erkänna att jag själv trodde på innan vi flyttade hem. Men jag får ta tillbaka detta. Jag måste erkänna att för mig är det svårare eller för att förtydliga så finns det mycket mer som lockar på ett helt annat sätt för mig här. I USA var jag så medveten om fällorna och det kändes enklare att dela in mycket i de olika kategorierna nyttigt och onyttigt. Här tycker jag att det är mer diffust. Jag äter mer bröd här för det är så mycket godare och finns så många underbara bagerier man lockas in i. Jag älskar Sverige för sina mejeriprodukter men har också insett att jag konsumerar mycket mer sådant här.

Amrisarna må överkonsumera socker och vara riktiga sockergrisar men svenskarna har sitt. När det ska vara festligt och gott här i Sverige är det mycket både smör och grädde som förekommer i rätter och recept. Just grädde är jag inte så jätteförtjust i och har insett att det är riktigt svårt att komma undan grädden här.

USA är ett stor land och jag skulle säga att det finns minst lika mycket nyttig mat som onyttig. Undviker man de värsta sockerfällorna och transfetterna kommer man mycket långt. Jag anser inte att svenskarna generellt äter mer hälsosamt än amrisarna. Det konsumeras väldigt mycket hel och halvfabrikat här också.


Det finns väl mer som lockar här på gott och ont. Jag tror jag hade extra svårt att stå emot första månderna för då var allt så nytt och liksom extra gott men nu har tack o lov det värsta av nyhetensbehag lagt sig.

16 comments:

Anne said...

Intressant reflektion. Det ligger nog mycket i det där du skriver om att i USA var du med medveten om fällorna men hemma i Sverige är det lite annorlunda, mer diffust som du säger. Intressant vinkel som sagt, har inte tänkt på det. När man åker hem på semester släpper man ju loss helt, frossar i det goda och passar på men att ha det nära sin vardag jämt innebär så klart andra frestelser och även att lära sig hitta sina svagheter/stå emot det svenska.
Oj, vad mycket nya mjölsorter som verkar kommit. Men spännande botanisera kring, eller? Speciellt för en så duktig bagerska som du är det säkert kul prova mjölsorter för brödbak.
Precis som du älskar jag mejeriprodukter och kan verkligen sakna de svenska överfulla butiksdiskarna.
Tror och tycker du att svenskar överlag är mer medvetna än amerikaner? Sen kan man ju ändå göra dåliga val, halvfabrikat och massa annat t.ex. Min känsla är lite, om man får generalisera kraftigt, att svenskar överlag är mer medvetna medan många amerikaner faktiskt inte verkar ha kunskap om dåliga/bra val, dålig/bra mat. Eller kanske jag som är oinsatt och dum nu.

Victoria said...

Fullkornsvetemjöl OCH vetemjöl med fullkorn? Det låter ju helt tokigt - samma sak liksom!
Och mejeriprodukterna... som utlandsboende blir man ju helt lyrisk vid tanken på en svensk mejerikyl, men som du säger, det finns mycket som man tror är nyttigt men som kanske inte alls är det. Kram!

Marianne said...

EXAKT så har jag också känt det! Här finns så mycket gott att jag har vräkt i mig både det ena och det andra. Nu behöver jag ju också göra det, och det är tur att jag gillar vispgrädde : ) men det ska ju vara nyttigt också även om det är kaloririkt. Så jag har nu slutat med Risifrutti och Mannafrutti, bara för att ta ett exempel. När det gäller lagad mat är jag däremot inte alls lockad längre av allt som finns färdigt. Jag köpte en färdig fryst soppa för någon månad sedan - och fick ont i magen! Haha, jo jag både tinade och värmde den först : D Så när det gäller middagar är jag lika strikt med att det ska vara "rent" och utan kemikalier, men godis. Plopp kan jag fortfarande inte leva utan, minst en Plopp per dag.

Mjölet har jag inte börjat undersöka än, jag har bestämt att jag inte ska baka förrän jag har mitt nya kök. Utom smulpaj, förstås. Men jag håller med, det finns så mycket! Det kanske kan löna sig att skriva till Kungsörnen och Saltå kvarn, och fråga vad skillnaderna är.

Korn är i alla fall en sädsort, men jag har aldrig hört talas om att man bakar bröd på bara kornmjöl.

Kramar!

Anonymous said...

Kan nog förstå att det är svårt att stå mot godsakerna i Sverige, jag vet ju själv hur jag fikar när jag är där. Allt är så gott!

Jag har bara besökt USA men tycker nog att de tycker om att stoppa i socker i allt. Jag tyckte det var konstigt att mitt bacon smakade sött på hotellet på morgonen, men fick det senare förklarat för mig att det är för att de sötar allt socker och margarin. Stämmer det?

Saltistjejen said...

Å vilken intressant iakttagelse. Ja jag kan nog hålla med om att man i Sverige konsumerar otroliga mängder mejeriprodukter på ett annat vis än här i USA. Något som jag såklart längtar efter.... ;-)
Jag älskar både grädde och smör i maten hahahhaaaa så JAG är inte så hälsosam på den punkten om jag vill laga vad jag tycker är god mat. :-)
Men även saker som creme fraiche som ju används mycket i svensk vardagsmat är rätt kaloririkt. Och jag vill helst inte köra med lättvarianter på mejeriprodukter eftersom jag läst att de istället innehåller en massa annat skit.Och jag tror att det är bättre att få mi sig naturliga saker som fett etc än att stoppa i sig kemikalier och sådant som alltid tillsätts i "lightprodukter" för att de ska ha samma konsistens och smak som den ursprungliga. Jag blev väldig avtänd på just de här sakerna efter att ha lässt "Den Hemlige kocken". Om du inte läst den kan jag rekommendera den. FAST man blir lite lätt nojig och paranoid ett tag efteråt.... ;-)
Kram!!

Millan said...

Jag tror jag vet precis vad du pratar om! Jag tror generellt satt att var matkultur i sverige ar lite mer halsosam eftersom jag tror att de flesta lagar ordentlig mat hemma och anvander sig av fina ravaror. I england ar skrapmatskulturen mycket mer utbredd an den ar har. Att tex ha pommes med maten anses helt normalt och likadant ar det med chips i lunchladan till barnen.

Jag tror helt enkelt att vi ar mycket mer medvetna om de matval vi gor hemme i Svierge. Det marks valdigt mycket pa det urval som finns ocksa nar det galler tex mejeriprodukter. Det finsn ju creme fraiche fran 2% till 36% fett.. och massor av val daremellan. Har finns det helt enkelt light och 'orginal' :-).

Men sedan ar det helt klart sa som du skriver om att nar det ar fest hemma sa sparar vi inte pa resurserna (eller fettet) direkt! Det ska vara graddiga saser och grejer.. och det tror jag inte ens finns i detta land! Likadant ar det val med kakor och sadant. For aven om manga i sverige kor pa 'lordagsgodis' sa tror jag anda att manga har fodelsedagsfikor var och varannan vecka att ga pa... och de flesta svenskar jag kanner ar otroligt duktiga pa att baka goda kakor att bjuda pa! I england finns inte alls den dar 'fika kulturen' och man erbjuds ganska ofta helt enkelt en slat kopp kaffe eller te hemma hos nagon. Det har jag nog aldrig varit med om i sverige... tom som studenter brukade jag och mina kompisar baka grejer till fikan vi hade pa kvallarna...

Kram!

charlotta said...

jag har för mig att vetemjöl special gör att bröden blir högre och fluffigare. inte för att jag vet VARFÖR det blir så :=)

Desiree said...

Anne, ja det är kul med alla mjölsorter. Jag tror jag får kolla upp skillnaderna genom att söka på Wikipedia och läsa på lite. Jag kan hålla med om att folk är mer medvetna här för det mesta men det finns också mycket stress i vardagen här att folk gärna kör på färdigmat mer än vad man tror eller andra snabba lösningar.
Kram!

Victoria, ja det där tyckte jag var hel skummt först och tyckte att det måste ju vara samma sak men jag gissar mig till att fullkornsvetemjöl innehåller betydligt mer fullkorn än vetemjöl med fullkorn.
Kram!

Withsofia, det stämmer väl att allt är mycket mer sötat i USA. Där har de ju sin stora förkärlek till just sött. Där kan man ju störa sig på att det måste vara socker i nästan allt och i ganska höga mängder. Sedan fikas det ju massvis i Sverige på ett helt annat sätt än i USA. Här på min arbetsplats så finns det nästan alltid bullar eller kakor eller annat sött så gott som varje dag. Det gäller att ha en bestämd karaktär för att kunna stå emot.

Desiree said...

Saltis, ja just proudkter som creme fraiche är väldigt kaloririka om man inte kör på minivaraianten eller de med lägre mängd fett. Jag försöker att inte använda dem så ofta och när jag gör det kör jag faktiskt på de fettsnåla varianterna. Jag är nog mer rädd för kalorierna än kemikalierna personligen. Det är minimjölk och minicremefraice som gäller för mig. Fast jag kanske ska ta och läsa den där boken för den har jag inte läst så kanske jag omvärderar sedan.
Kramis!

Millan, fast jag känner att det börjar bli mer och mer ovanligt att folk generellt lagar riktig mat hemma. Det känns som de snabba lösningarna sprider sig rätt snabbt. Det tar ju tid att laga mat men jag tar mig den tiden. Känns som om utbudet på halv och helfabrikat har ökat jättemycket bara under de åren vi bodde i USA. Men generellt så är det fortfarande mer snabbmat i både USA och England. Men det kommer hack i häl här också.
Men visst har det inte gått så långt så att pommes och chips till maten är ok. Jag tycker om att det finns ett stort urval på just mejeriprodukterna så att man kan välja olika fetthalter. Du har rätt i att det fikas och bakas mycket goda sötsaker här på ett helt annat sätt.
Som jag skrev ovan i en av kommentarnerna så förekommer det ju köpe och bakat fika nästan varje dag på min arbetsplats och jag tror inte att det är unikt för just min arbetsplats. Jag är själv hård och tackar nej till allt detta under jobbveckan för annars hade de ju blivit bullar och sötsaker dagligen. Det är svårare att stå emot här. Amerikanska tårtor var ju inte goda på samma sätt för de var ofta för söta. Hembakat är mycket godare än köpevarianterna så även det lockar väldigt mycket när folk har med sig till jobbet.
Kramis!

Desiree said...

Charlotta, tack. Jag har hört det också men jag får söka efter info lite på nätet och kolla exakt vad det är som gör att det blir luftigare och bättre bröd med special varianten.
Kram!

Annika said...

Amen kära syster!
AMEN!
Jag tycker det är LÄTTARE att äta NYTTIGT i USA än i Sverige. Jag vet vad jag ska ha, och affärerna har stora utbud. Gillar ju frukt och gröndiskarna här så mkt mer än jag gillar dem i sverige.
Det är ju så att man kan äta nyttigt var man än befinner sig. det gäller bara att veta vad man ska ha.
Sanningen är ju den att fetman blir allt vanligare i sverige också. I USA är det stora skillnader på var man bor, olika matkultur över hela landet. Men visst har de en förkärlek till socker.
Men å andra sidan äter svenskarna mest godis i hela världen.
Ja, som sagt, nog finns det MJÖL i Sve, och nog bakas det (MUMS).
Mejeriprodukter är nog inget jag sakanr såvidare värst...men uppsjön hemma är stor. Saknar creme fraishe, och jag sakanar lättvarianten här. Här finns bara de fetaste.
Sen är det väl så att då jag kommer hem på semester släpper jag de nyttiga tankarna och frossar...
PÅ gott och ONT!!!!
KRAMAR!!!

Taina said...

Huvudet på spiken! Det är upp till en själv och här finns det massor av nyttigheter bara man själv har bestämt sig. I Sverige skulle jag ha 1. Ätit ihjäl mig på godis 2. Mumsat på bröd 3. Vräkt i mig alla gratänger med massor av grädde osv. Så helt klart finns det fällor i Sverige, precis som här. Sedan är ju USA SÅ stort och det skiljer sig från stat till stat och stad till stad. Där vi bor är folk väldigt medvetna och det är få som är överviktiga. De äter rätt och de tränar mycket.

Ha det så bra bland alla mjölsorter...hahahaha!

Kram kram

Desiree said...

Annika, jag trodde innan jag flyttade tillbaka till Sverige att det skulle vara mycket lättare att äta sunt och nyttigt här i Sverige men jag hade fel. Jag upplever att för mig var det lättare i USA. Bara nu då vi var tillbaka där på semester kände jag att jag kom in i mindre frestelse (ha ha ja förutom Edy´s glass) så var det mycket lättare att äta sunt.
Men på semester får man ju faktiskt passa på att njuta lite av sådant man inte kan få till vardags.
Kraaam!

Taina, håller helt med dig. Det finns så mycket man vuxit upp med här som lockar och frestar jättemycket. Kanske hjälpte de stora kontrasterna mig. Alabama var inte nyttigt och hade många som hade problem med övervikt och fettma. Kanske just därför var det lättare att hela tiden tänka på vad man stoppade i sig. Amerikanskt godis och tårtor lockade inte så mycket. Gott bröd fick man baka själv. Att hinna med och baka krävde förberedelse och plannering.
Kramis!

Katarina said...

Så intressant att läsa om detta med mat och framförallt mjölsorter. Jag gjorde samma reflektion i julas när jag bakade en hel del hemma hos mina föräldrar. Det har verkligen exploderat på mjöl hyllorna med nya produkter, men å andra sidan är det verkligen inne med hembakat nu.

Däremot tycker jag nog att soda utbudet är mycket större i USA,,där blev jag yr av alla olika sorters läsk.

Det där med fullkorns varianterna på mjöl är ju verkligen lustig.

Desiree said...

Katarina, ha ha då är det inte bara jag som inbillat mig att det kommit så många nya mjölsorter. Jag känner mig helt vilsen nästan bland mjölhyllan och skulle behöva ett "mjöl lexicon".
Ja läsk eller soda är mycket mycket vanligare i USA. Där är ju det standard drycken till alla måltider nästintill. Här i Sverige är fortfarande läsk något som hör till fest och helg mer än vardag och det tycker jag är bra.
Kram!

Malin said...

Intressant inlägg! Jag tycker att det är svårare att äta nyttigt här i USA, men det beror kanske lite på vad man är van vid. I Sverige visste jag exakt var jag kunde hitta allt jag ville ha, här får jag fortfarande leta mer. Jag som äter low carb och struntar i kalorier, tycker det är lite trist med alla fettfria sötade produkter. Jag vill ju ha naturligt med fett och helst helt osötat =)
I Sverige hittade jag lättare tex yoghurt med väldigt lågt sockerinnehåll. Ett problem jag har är grekisk yoghurt, letade igår och jag hittade plain greek yoghurt, MEN det konstiga var att alla sorterna jag tittade på innehåller betydligt mycket mer kolhydrater än i Sverige, vad kan det bero på?
Sedan håller jag med om att frukt och grönt är tusen gånger roligare (och billigare) att handla här i USA!
Antagligen lär jag mig att hitta det jag vill ha i affärerna här tids nog och det är ju ändå här i Florida jag trivs bäst ändå =)