Thursday, July 19, 2012

Söders Höjder

 Förra veckan då C var ute och seglade så tog jag kameran och gick en sväng. Gick på upptäcksfärd. Stosade runt och bara lät mig hamna där jag behagade. Kvällen var allt för vacker för att sitta inne och slösa bort. Kvällar som dessa är det underbart att bara gå runt på det här sättet och njuta av stan. Jag hamnade uppe på Söders höjder. Uppe på Mosebacke har man en strålande utsikt över många delar av stan. 

 Katarina kyrka där vi bland annat lyssnat på en vacker Lucia konsert förra året.
 Ett av många fönster som står öppna i den ljumma sommarkvällen. De gamla gatlyktorna som sitter på fasaden är också riktigt fina.


 Utsikt över ett grönt sommar Stockholm.


 Söder har många olika ansikten. Det finns delar som inte alls är speciellt vackra med tråkiga och fula hus. Men det finns också dessa pittoreska små gränder med kullerstesgator och rosor som klänger över murar på ett vackert sätt. Den gamla charmen finns bevarad här. Man får lite Visby känsla när man passerar dessa klängrosor.

 En gata som vetter från Mosebacke ner mot Götgatan. Tycker det är så vackra hus på denna gata.
 De som bor här har det bra. Ser inte denna terrassen helt otroligt inbjudande ut?


 Gick upp till Katarina hissen. Därifrån har man en del riktigt mäktiga och fina vyeer över Stockholm.


 Fler gamla fina gränder och vackra kullerstensgator. Doften av rosor och jasmin fyller sommarkvällen på sina håll. Jag blev lite nyfiken på alla de röda tygbitarna som hänger i många fönster här på Söder. Tydligen är det någon slags protestaktion mot ombyggnaden av Slussen.

 Även om sommarvädret inte är helt stabilt och det blir en och annan åskskur som drar fram så har det ändå varit fint och soligt däremellan. Det har blivit många fina sommarkvällar som denna att njuta av. Stockholm är en fantastiskt vacker sommarstad.


 Efter regn kommer solsken. När solen kikar fram efter en rejäl skur så älskar jag hur hela stan känns nytvättad.


De mörka molen bidrar ändå med dramatik på himmelen och för kamera linsen. 

 
 Från en gata vid Mosebacke hittade jag denna gångbro som gör att man kommer upp till toppen på Katarinahissen. Här fann jag också en av Stockholms bästa roof top barer. Detta måste vara en av stans bästa utsiktsplatser utan tvekan.


 Känner mig nästan lite smått nostalgisk över att lämna Söder nu när vi inom kort flyttar härifrån. Det som är skönt är att Stockholm inte är så stort och det är lätt att ta sig från ena sidan stan till andra. 

Idag har varit en strålande vacker sommarmorgon. Kommer att sakna att cykla genom Stockholm som jag gör. Så vackert tidigt morgon när staden ännu inte riktigt vaknat till och solljuset glittrar på vattnet. Tog en cappuchino på V.Street Coffee. Sista gången innan de stänger för sommaren. Sedan kommer jag inte heller ha vägarna förbi där på samma sätt så jag får se till att ändå komma dit ibland. 

Sist dagen på denna jobb vecka för mig. Härligt att ha torsdagar som fredag. Veckorna försvinner extra snabbt på det här sättet och helgerna blir längre och skönare. Ikväll blir det lite grill med vänner hemma hos oss på altanen i Sjöstan. Hoppas ni alla får en fin sommardag att njuta av.

9 comments:

Lotta said...

Det här är bland det bästa jag vet, när du tar kamera och går på lite upptäcktsfärd ;).

Man har aldrig tråkigt med en kamera och därför är fotografering så roligt. Man kan gå på en välkänd gata men ändå hitta något nytt som är fint att fota, som man inte bara vill passera förbi.

Å, älskar dina bilder från vackra Stockholm och söders höjder. Tack för att vi fick följa med på din härliga runda. Önskar jag var med dig.

Kram!

Miss Marie said...

Stockholm är så vackert! Älskar den lilla terassen som du tagit kort på, där tror jag man skulle trivas bra! :) Vi åt på Gondolen när vi var i Sthlm, så vi hade fantastisk utsikt över Sthlm hela kvällen! :)

Saltistjejen said...

Underbara Söder! Underbara Stockholm!!
Mmmm....
Jag kan verkligen längta tillbaka till Stockholm och att bara få strosa omkring. Allt vatten och alla vackra hus. Mycket atmosfär och nu under sommaren det alldeles speciella sommarljuset.
Kram!

Christina said...

Det är farligt att titta in hos dig för då får jag genast lite hemlängtan :-) Bodde bara i Stockholm ett år men saknar det nästan mer än Uppsala där jag bodde så länge. Pendlade till Uppsala och cyklade som du tidigt på morgonen till stationen genom ett Stockholm som inte riktigt vaknat.
Väldigt smart att ha fredagarna ledigt och få en långhelg varje vecka!
Kram!

Desiree said...

Lotta, så sant att man aldrig har tråkigt med en kamera. Jag stötte på en kollega till C då jag var uppe på Mosebacke som frågade vad jag gjorde och om C var med. Jag sa att jag var ensam men gick på upptäcksfärd och fotade. Man upptäcker alltid något nytt när man strosar runt så här.
Kram!

Marie, ja från Gondolen har man en av Stockholms bästa utsikter. Det är från gångbron ovan Gondolen som jag tagit många av dessa foton. Underbart att stå där uppe och blicka ut över staden.
Kram!

Saltis, det var underbart att som du säger bara strosa runt och njuta av sommarkvällen på det här sättet. Låta upptäckar lusten och nyfikenheten ta en fram genom de olika gatorna. Skönt att bara kunna gå utan att ha bråttom eller ens ha någon destination utan låta slumpen avgöra vart jag hamnade.
Söder är vackert. Jag är glad att jag har fått chansen att lära känna Söder och utforska det genom att vi bott så att jag passerar det varje dag.
Kram!

Christina, ja det har varit lyckat att ta fredagarna ledigt. Gör en stor skillnad. Jag kan tänka mig att Uppsala är vackert på många sätt men eftersom jag inte bott där så känner jag inte alls till det på samma sätt som Stockholm. Älskar tidpunkten på morgonen innan stan riktigt hunnit vakna.
Kram!

Suzesan said...

Så fantastiskt du fått med solens vackraste gula ljus överallt. Speglingarna mot vatten och hus. WOW vad läckert.

Härlig promenad. Minns när jag var där sist. Ljuvligt fint.

Tänker på att Stockholm är en stad med så många "ansikten" och då menar jag inte på människor. Haha enbart. Man blir aldrig mätt på den stan. Otroligt vacker.

Kram
/Susanne

Desiree said...

Susanne, tack så mycket. Vad kul att du gillade bilderna mycket. Jag håller med dig om att Stockholm är en stad med många "ansikten". Dessa ljusa kvällar är helt underbara för både människor och kamera linsen.
Kram!

Steve said...

Vilka underbara bilder du bjuder på. Säger jag som är allergisk mot storstan.

Katarina said...

Desiree,, vilka underbara bilder.. Stockholm är så vackert och du har verkligen fångat Söders känsla. Tack. Kram