Sunday, July 8, 2012

Lördags Segling

 Det har hänt så mycket denna helgen att det redan känns som om jag har haft semester i en vecka. Men jag börjar med seglingen i lördags. Här ligger hon på Gålö - Lambada som hon alltså heter. C hans kompis M som också var med under lördagen har fejjat, putsat och fixat och jobbat riktigt hårt hela våren på att få henne lite extra fin. De ska ut och köra en segeltävling här nästa vecka tillsammans med ytterligare två kompisar. 


 Jag tycker hamnar är vackra i sig med alla båtar, master och färggranna bojjar som ligger och guppar på den blå vattenytan.


 Även om jag har noll segelvana så lär man sig en del ganska snabbt och att styra rodret var inga problem. Det var kul. Jag fick också till uppgift att dra in på backstaget. Roligt att både få lära sig lite seglartermer och få lite uppgifter.


Precis när vi lämnade land så började det mulna på lite men när man kom ut i skärgården så var det åter den blåaste av blå himmel. Det är alltid bättre väder då man kommer ut en bit från land och det stämmer.

 
Det finns några riktigt stooora och pampiga hus ute på en och annan skärgårdsö. Här skymtar man något som ser ut som en större herrgård.

C och M. Skärgården i sig är fantastisk med alla sina öar. Stora som små. Stockholm och dess skärgård har över 30,000 öar läste jag relativt nyligen. 

 
Vi passerade pittoreska fina Dalarö. Dalarö är just ett sådant riktigt charmigt svenskt sommarställe.


 
När kommer vattenvägen får man en helt annan vy över Dalarö jämfört då vi tidigare åkt hit med bil. Också här finns gott om stora dyra hus med enorma soldäck.

Det visade sig att det var en perfekt dag ute på böljan den blå. Jag njöt i fulla drag. Vinden blåste lagom mycket och på sina sträckor kom vi upp i 6.5 knop. Himmelen var blå och vattenytan var lugn. Jag kunde koppla av och bara njuta av tystnaden, vinden och ljudet av vattnet mot skrovet då båten graciöst seglade framåt. Jag kan absolut tänka mig att följa med fler gånger under sådana här dagar.

Kan det bli mer svenskt än så här? Ett vackert rött hus med vita knutar på en skärgårdsö med en svensk flagga som vajjar i vinden. Känns som man åkt direkt in i en vacker  reklambild för Sverige. En kvinna på väg nedför klipphällen med sitt badlakan i famnen för att ta sig ett dopp.


Vi la till i en naturhamn vid en av skärgårdens alla obebodda öar och bestämde oss för att stanna lite och äta en bit. Vi satt just och pratade om att det är så fascinerande och unikt att det finns sådana här möjligheter att kunna stanna till och njuta av en ö på detta sätt. Konstaterade att vi Svenskar får tacka både Allemansrätten och Skärgårdsstiftelsen för dessa möjligheter.


Här satt vi skönt på klipphällen ett par timmar och njöt av kvällen och det milda kvällsljuset.

Ute på sjön blir man verkligen hungrig och våra hamburgare som vi grillade smakade fantastiskt gott.En middag med sådan här utsikt kan liksom inte bli godare eller bättre. Det är nästan så man drar en stor suck av glädje över att allt är så vackert när man blickar ut. Tyst stilla, det enda man hör är fågelkvitter och vattnet som kluckar lätt mot klipphällen. När man upplever något sådant här känns alla spa besök överflödiga. Den ro och glädje man fyller själen med på en sådan här ö är ju bara bland det bästa som finns i livet.


Alla de där mörka, grå och blöta dagarna resten av året är som bortblåsta ur minnet och här ute lever man verkligen här och nu i ögonlicket som råder. Life is not only good but more than good, excellent :-)


När skymningen började falla på så kastade vi loss och for hemåt med Lambada mot Gålö. Fler sådana här turer får det gärna bli. C ska ut och delta i en seglartävling med Lambada och tre andra kompisar under denna kommande vecka så onsdag eftermiddag kastar de loss och sedan är de tillbaka på söndag.

10 comments:

Miss Marie said...

Jösses, vad härligt ni har det!! Förstår att det känns som en hel semester med det där,mysigt! :)

Victoria said...

Ohoj där!
Vilken superhärlig tur med segelbåten! Kramar//Vic

SweFlo said...

Jag kan föreställa mig att vara där, lukterna, synerna och ljuden. Jag blir avslappnad bara av att läsa ditt blogginlägg, fantastiskt fint!

Lotta said...

Nu kommer det igen: jag smäller av!!!

Å, ljuvligt. Vackert. Hör nästan kluckandet av vattnet. Känner solen. Doften från grillen. Klipphällarna under mina fötter.

Det kan inte bli bättre! Det är sommar, det är unikt, det är balsam för själen.

Tack vännen för underbara bilder som fyller mig med en enorm skön känsla!

Desiree said...

Marie, det blev en jättefin tur. C blev så himla lycklig av att jag tyckte det var kul och kunde tänka mig att följa med fler gånger :-)
Kram!

Victoria, tack. En underbar dag och naturupplevlese.
Kram!

Sweflo, det är allt något väldigt speciellt med att komma ut så här i Svenska skärgården en ljum och fin sommarkväll. Allt är så still och tyst ja förutom vattnet som kluckar och fågelsången och en och annan båt som passerar. Man blir helt tagen av att få uppleva något sådant. En svensk sommardag från sin allra bästa sida :-)
Kramar!

Lotta, tack själv. Du tar mig med till lavendelfälten och jag tar dig med på en seglats. Bloggens värld är fantastisk :-)
Kramar!

Saltistjejen said...

Åååå vad jag längtar till svenska skärgården när jag ser dina bilder! jag "växte ju i stort sett upp" på en båt under sommarhalvåret (typ maj-okt).... Inte kan jag segla särskilt bra för det, förutom jollar, men jag ÄLSKAR skärgården och för mig är det det sanna stället att vistas på under sommaren! Paddlade ju en hel del somrar också med M och kompisar under mina "vuxna" år också. Både i S-holms skärgård samt i Trosa skärgård, Gryts och St Annas Skärgård. :-)
Synd att ni inte sov öve i båten för bland det bästa som finns är att somna och vakna på en segelbåt tycker jag. När vädret är så fint som ni hade iallafall! :-)
KRAM!
Ps vad är det för båt? Den ser rätt stor ut på bilderna. Hur många fot? Typ 30? eller mer?

Jane said...

Riktig svensk sommar, ser jättehärligt ut!
Kram

Desiree said...

Saltis, skärgården är helt otroligt vacker. Extra speciellt för dig om du också har många fina barndomsminnen förknippade med sommaren här ute. Nästa gång har jag sagt att jag till och med kan tänka mig att sova över ute på båten. Calle vill gärna att vi seglar ut till Huvudskär med övernattning för att det ska vara så vackert där ute. Oj jag kan som sagt inget om båtar så jag vet inte vilken typ av båt det är. Den är inte stor och väldigt enkel och spartansk. Ingen toa eller något sådant ombord här utan bara ett superenkelt litet kök och fyra kojplatser. Den är inte mer än 30 fot det vet jag helt säkert. Men jag får kolla vad det är för modell med Calle så återkommer jag.
Kram!

Jane, jepp både svenskt och väldigt härligt och vackert på alla sätt.
Kram!

Millan said...

Men gud sa harligt det sag ut! Jag alskar havet och batliv men har aldrig varit ute och seglat. Vi har alltid haft motorbatar i min familj.

Alltsa sverige mitt i sommaren en fin dag ar svart att sla tycker jag! Jag langtar tills vi kommer hem nasta vecka.

Stor kram

Charlotta said...

Herregud, vad mysigt det där ser ut! Får mig att längta lite (men bara lite!) efter Sverige!

Kram!