Tuesday, July 17, 2012

Besök på ett glassmakeri

Sommartider är ju glasstider. Känner ni mig vid detta laget så vet ni att jag är en STOR glassfantast. Ett underbart uppdrag har varit att botanisera bland Stockholms glassbarer eller glassmakerier som detta ställe kallar sig för. 18 Smaker här på Timmermansgatan på Söder var riktigt bra. De hade bland annat en helt ljuvligt god lingonglass som var precis lagom syrlig. De arbetar endast med naturliga och äkta råvaror. Är det lingonglass så är den gjord på riktiga lingon och man ser att det är lingon i och inte bara lingonsmak eller lingonsylt. Egentillverkad ekologisk glass utan tillsatser. Det är fantastiskt att se alla som bänkar sig utanför och njuter till fullo av sin glass.

Bästa känslan är ju när man kliver in på ett sådant här ställe och går fram till glassdisken och kollar in alla goda smaker. Ibland är det riktigt svårt att välja. Både kvalité och pris på glass kan variera stort har jag märkt. Billig glass kostar nästan inget alls medan sådan här kvalitetsglass kostar över 100 kr litern.  

Det blev lingon, mörk choklad och banan. Banan glassen var en wild card. Den kunde vara antigen väldigt god eller inte god alls. Men denna smakade banan alldeles lagom och hade en naturlig och god smak. Bägare eller strut? Jag väljer alltid bägare. Det är glassen jag vill åt. Även det som hunnit smälta i botten som jag sedan skedar i mig. Varenda glassmolekyl vill jag njuta av.


Mitt andra absoluta favoritställe i Stockholm är Stockholms Glasshus vid Karlberg. Älskar detta ställe. De har många väldigt goda och lite annorlunda smaker. Men generellt sätt saknar jag det stora glassutbudet som finns i USA i vilken mataffär man än går in i där. Går man in i en matbutik här tycker jag inte alls det finns lika mycket att välja på. Ben and Jerry´s är en stor favorit här bland många men personligen är det inte min favoritsort. Jag föredrar renare smaker. Tycker ofta det kan bli för mycket olika smaker/för mycket kakor och annat jox i Ben and Jerry´s. Sedan är det Sia, Carte de Ore och GB som dominerar marknaden här. Vissa av Sias smaker är jättegoda och andra kan vara rätt lama. Carte de Ore tycker jag ofta är för sötsliskig och lite för konstgjord smak på många av sina sorter. Men av alla smaker så är ju ändå vanilj en sådan där smak som jag aldrig tycks tröttna på. Vad har ni för favoritsmaker? Vart har ni ätit er godaste glass?

13 comments:

Miss Marie said...

Mmm, glass är ju så gott på sommaren! :) Förstår att du njuter av att upptäcka alla olika glassbarer i Stockholm! Håller med om att kvalitetsglass är bättre än annan glass!

Millan said...

ja men glass ar ju underbart gott!! Jag alskar dock sotsaker sa gillar Haegendaz. Om vi riktigt ska lyxa till dig ;-) sa koper vi Haegendaz Pecannot kola. Mums! Det ar ju som att ata godis ...

Jag kommer ihag att vi ibland brukade aka till en stor glassbutik i goteborg som heter Lejonet och Bjornen nar jag var liten och dar hade dom ett fantastiskt utbud. Men annars ar det svart att sla Glassiaren pa stortorget i Karlskrona. Har du varit dar? Dar sitter dom och bakar vafflorna till strutarna inne i butiken och det luktar ljuvligt.

Kram!

Saltistjejen said...

Ånej! Jag skrev en rätt lång kommentar som försvann! Grrrr! Jaja, ville mest säga att jag gillar när det finns fler olika specialglassaffärer! Här på Manhattan tycker jag glassutbudet är rätt snålt. Det bra och lite mer unika alltså. Förutom yoghurtglass som är otroligt poppis.
Håller med dig och Ben & Jerrys. Jag är iten ehller störtförtjust i dem. En del ja, men de har sååå många smaker där de mixar alldeles för många smaker.
Kram och fortsätt njuta av sommaren!

Desiree said...

Marie, glass är ju bara extra gott under sommaren även om jag alltid älskar glass. Det är så värt att ibland kosta på sig god kvalitetsglass.
Kram!

Millan, ja just det glömde bort Haegendaz. De har ju riktigt god glass av bra kvalité. Lejonet av Björnen minns jag. Väldigt god glass. Jag har dock tyckt att det är svårt att hitta deras sortiment här i Stockholm.
Kram!

Salits, aj då hatar när det där händer. Tycker som sagt precis som du om Ben and Jerry´s att de mixar in alldeles för mycket och för många smaker. Lite trist att det inte är större glassutbud ni har. Yoghurtglass kan jag tycka är väldigt god ibland. Italiensk glass är också en stor favorit som jag har. Gelato- mums!
Kram!

Lotta said...

Hello ice cream lover...here is one too!

Gillar att du är på glassuppdrag ;)
Kul och gott.

Lingonglass låter helt helt ljuvligt. Härligt att äta glass som är gjort på naturliga råvaror. Vi har en bonde i närheten som gör egen glass. Det är där jag äter min "camp fire". Den är nog lite "joxig" men GOD.

Jag har en speciell relation till Ben and Jerrys efter att ha besökt deras lilla glassfabrik i Vermont.

Just nu äter jag en klick körsbärsglass till blåbärspaj...mmm!

KRAM!

Christina said...

Här har du en till som väljer bägare!
Lingonglass skulle jag vilja prova, det lät jättegott!
Jag gillar Ben & Jerry's, fast härom veckan hittade jag riktig gelato importerad från italien på en marknad och himmel vad god den var! Måste tillbaka och köpa på mig massa burkar!
Provade dammsugarglass när jag var hemma, tror det var Sia som hade den, det var mitt wild card i sommar ;-)
Kram!

Katarina said...

Vilka kvalitets glass barer det finns.. Jag skulle gärna prova en sån där lingon glass, eftersom jag har lite svårt att tänka mig hur den kan smaka. För egen del har det endast blivit två GB glassar, inget mer än så. Kram

Charlotta said...

Åh, vilket drömställe! Jag tycker om nästan all glass - helst italiensk gelato - och under pistolhot skulle jag välja jordgubb och choklad, tror jag. Mums!

Liz said...

Glass - helst i stora lass!! Har har du en till icecream lover som kan ata glass varje dag..:)

Godaste glassen nagonsin som dyker upp i minnet pa en gang ar en glass som jag alltid kommer att ha som favorit glass.
Det var en liten kiosk/godis/glass butik i Vastervik som salde den "pa den gamla goda tiden" nar jag gick i gymnasiet. Man fick valja tre STORA kulor i en STOR knaprig vaffla och pa det hade dom sedan en stor portion mjukglass och en topping. Jag valde alltid daimglass, jordgubb och ibland hade dom en hallon/blabars glass. Sa underbart god. Sedan som sagt mjukglass med noisette topping. Denna enorma glass som gjorde att man inte behovde ata mer den dagen, kostade 25.00 kronor. Kommer jag aldrig glomma. Redan pa den tiden var det billigt for vad man fick for pengarna!

En annan storfavorit i glassvag ar den tyska/schweiziska glassen Moevenpick som hade en glass med mjuka sma fyrkanter med kola, lite utdragen kolasas tror jag ocksa det var i en bas med vaniljglass. Saaaa god, har aldrig atit en glassort som var sa underbart god utan att vara for mycket sotsliskig.

Har i USA ar Blue Bunny en favorit. Jag har aldrig kopt glassen i forpackning eller liknande utan bara njutit av den pa stora marknader typ State Fair, i ett eget litet stand eller talt. Dar dom graddar vafflorna pa plats sa dom fortfarande ar varma och det doftar ljuvligt. Sa goda smaker ocksa att valja bland.

Cold Stone ar ju ocksa gott och trevligt, men annu har jag inte lyckats med att blanda ihop den perfekta glassen. Mosa ner godisbitar och olika glass saser kan man ju teoretiskt ocksa gora hemma, sa jag ar lite snal dar ibland och kanner att man betalar mycket for lite glass. Men visst har dom goda bagare och stora varianter!

Vanlig glass pa pinne ar nog favoriten Magnum. Da jag ju ar en caramel lover sa tar jag garna Magnum double med tva lager choklad med kola sas emellan...:0

Blev ju ett helt inlagg om mina favoriter, haha,men som du marker gillar jag glass. Blir nog att ga och hamta en Magnum ur frysen nu...:)
Kram

Desiree said...

Lotta, hi hi ja det gäller att ge sig själv rätt sorts uppdrag vet du ;-)
Jag kan nog tänka mig att det blir annorlunda om man varit på Ben and Jerry´s i Vermont. Jag hade ju självklart aldrig tackat nej till något sådant. Camp Fire låter spännande. Lite marshmellows, choklad och sådant i den eller?
Åh körbärsglass till blåbärspaj låter himla gott.
Kramar!

Christina, hej bägarkompis :-)
Dammsugarglass låter intressant. Som du säger kan det bli en riktig flip eller flopp. Jag blir alldeles svag i knäna av bara tanken på riktig god gelatto. Vilken dröm det skulle vara att jobba på en gelatto fabrik som utprovare för nya smaker.
Kramis!

Katarina, jag tror du skulle gilla lingonglassen. Kul när de tagit till vara på äkta svenska smaker och råvaror som denna.
Kram och ha det fortsatt bra på semestern.

Charlotta, håller med dig till 100%. I am a gelatto girl :-)
Choklad och jordgubb, klassiska och väldigt goda smaker som man liksom aldrig tröttnar på. Min favoritglass i USA är Edy´s eller Dreyer´s som den heter på västkusten.
Kraaam!

Liz, hi hi det märks att du är en stor ice cream lover och att du minnsan kan dina glassar :-)
Like that :-)
Moevenpick har blivit lite svårare att få tag i numer känns det som. Men jag har sett dem ibland i mer välsorterade matbutiker. Mjukglass är ju också något som är otroligt gott. Så himla krämig och mjuk. Älskar den konsistensen. Åt faktiskt en mjukglass här förra veckan för första gången på länge. Minst lika god som jag mindes den. Blue Bunny har jag nog inte provat. Min stor favvo i USA är som sagt Edy´s eller Dreyers´s. Gillar deras slow churned 1/2 fat variant som man kan äta MYCKET av utan att få så dåligt samvete. Sist vi var i USA så åt jag ju upp en hel half gallon helt själv (big ice cream lover).
Yes yes, Cold Stone Creamery känner jag självklart till. Mmmm vilka goda upplevelser man kan få där. Jag har inte provat Magnum carmel ännu men jag får se till att göra detta.
Kram och fortsätt njuta av alla goda glassar.

Suzesan said...

Oj jag är glassälskare nummer ett. Vräker i mig.

Godaste glassen är svår att minnas ...men tänk jag tror det är den hemgjorda glassen som man kunde köpa i Varberg förr ...på Herbert Glass. Folk protesterade när de skulle flytta den glasskiosken som fanns i Brunnsparken. Fick glassen i hemgjord våffla och med jordgubbssylt.

Väljer våffal då jag gillar det. Gott. Ta små bitar av det kexet och ta glassen med.

Lidl:s vaniljglass med Bourbonvanilj är VÄLDIGT god. Billig och VÄLDIGT god. "Noblissima..." Finns md valnötter med. Mums. Lidl har mycket bra glass.

Kram
/Susanne

Suzesan said...

Mmmm och så var det i Varberg igen. Förr kunde man köpa mjukglass. I Hamnkiosken-

Veckans blandade ..om man vill ha mer än en smak. Det var choklad och jordgubb och päron och nåt mer. Så gott. Så ringlades de olika färgerna och smakerna så snyggt med hög topp som en spets. Numera får man så lite tycker jag. Mjukglass. De ska vara höga och svårhanterliga. Jag älskar mjukglass. Skönt att äta. Innan den smälter haha.

kram
/Susanne

Jane said...

Jag älskar glass! Saknar verkligen mjukglass här, det är inte riktigt samma smak på den som jag ibland kan hitta här. Här är yoghurtglassen enormt stor.
Köper för det mesta Dreyers i affärerna.