Wednesday, March 23, 2011

Gott och blandat i punktform

Lite kort i punkt form så här på en torsdag:

Nu märks det att påsken är på väg och att det finns en längtan till påsken. Först började fjädrarna dyka upp bland blomsterbutikerna nu syns även de stora fina påskäggen här och var i skyltfönstrena. Semlorna finns fortfarande kvar men de börjar väl sakta ebba bort för att ge plats åt påskgodiset. Men just nu samsas de i skyltfönstrena då man passerar stadens gator.

Den ena högtiden får snart ge efter och ge plats för nästa.

Det är en hel del detaljer man lägger märke till som hemvändare. Tempot upplever jag som mycket högre här jämfört med tempot i södern. Detta är både på gott och ont. Jag kunde bli galen på att allt kunde ta sådan tiiiid i Alabama medans jag här ofta känner mig stressad över allt som man förväntas hinna med både på jobbet och fritiden. Jag känner nog att stressen är högre här och att förväntningarna är högre generellt. Men det kan ju också vara att jag inte såg/insåg sådant för att jag var utlänning i södern och inte visste bättre. Svårt att säga.

Jag förvånas också över hur många det är som är så otroligt hurtiga här. Det är så många som springer till jobbet. De kör på löpträning till och från jobbet med en lite ryggsäck med sitt ombyte. Jag märker att det redan börjar bli trångt på stans cykelbanor för det blir fler och fler cyklister för varje dag nu. Visst är det positivt att så många är ute och rör på sig och att det finns så många olika möjligheter att röra på sig. Men ändå känner jag att jag ligger i lä här. I Bama fick jag känna att jag var sportig på ett helt annat sätt, jag fick glänsa lite mer. Jag gillar att röra på mig men jag skulle nog inte jogga till jobbet. Inte heller skulle jag sätta mig på cykel och cykla året runt när det är som allra mest snö och is.

Miljötänket ligger ljusår längre fram här men det kan ju faktiskt gå överstyr hos vissa. Jag läste om en tjej i Metro idag som jag personligen känner hade tagit miljötänket too far. Hon ville få bort så mycket användande av plast som möjligt. Så hon hade slutat använda plastpåsar. När hon gick och handlade så lade hon upp alla sina grönsaker, alla sina potatisar med mera direkt på bandet. Hon sa att kassörskorna kunde bli lite irriterade men att det ändå var värt det hela. Visst ska man tänka på miljön men det finns ju ändå gränser över vad som är praktiskt. Kanske går det hålla på så här som hon gjorde om man bara köper 5 champinioner och lägger upp på bandet och 7 potatisar men jag handlar mycket mer än så och jag hade aldrig i livet klarat mig utan plastpåsar. Miljön är viktig men man måste ju kunna leva på ett vettigt sätt också.

13 comments:

Katarina said...

Påsken, det är så fint med alla färgerna. Det är roligt att läsa dina betraktelser om Sverige i jmf. med södern. visst är det så att tempot i Sverige är högt, det tycker jag med. I Atlanta tyckte jag det var mer relax och här i Asien är det generellt en mer relax miljö.

Fina bilder!

Kram

Annika said...

Great minds think alike! Jag skriver också i punkt idag :-)

DU, den där bruttan som var intervjuad i Metro borde kanske tänka om lite. DET är verkligen att ÖVERDRIVA. Hon får väl ta med en bytta då, eller ngt liknande. Jösses...
Påsken är LOVELY hemma. Här i US firar jag den inte. USA har förstört påsken för mig. Bara en enda fattig dag. nej tack. DOCK är pyntet i affärerna to die for, men jag köper inget...
HEMMA hade jag däremot frossat i det.
Semlor och påskägg...OOOO vad härligt.
I min del av US är det mer hets överallt, det ska gå snabbt.
Förstår att det är ett annat lunk i Södern. Jag reagerar aldrig på tempot i Sthlm.

Ja, om jag finge en semla nu så...

Jag skulle aldrig cykla hela vintern heller. No, men gärna under vår och sommar och tidig höst.

KRAMAR!!

Marie said...

Jag hoppas att semlorna finns kvar tills jag kommer hem veckan innan påsk, hoppas hopppas! :D

Desiree said...

Katarina, interessant att höra att det är än mer relaxat i asien. Alltid interessant att jämföra hur det är i olika delar av världen och olika kulturer.
Kram!

Annnika, kul att du också skriver i punkt form idag. Ha ha ja en PLAST bytta hade nog varit bra om den där tjejen hade tagit med sig. Well jag måste säga att jag inte märkte hur högt tempot var här då jag var här som besökare och innan vi flyttade härifrån så hade jag ju inget annat att jämföra med. Påsken i USA håller jag helt med dig om inte är värd att fira då man inte har ledigt alls. Har man småbarn kanske man är med i en Easter egg hunt men annars går den ju rätt obemärkt förbi.
KRamis!

Marie, ja det verkar nog finnas goda chanser till det :-)
Kram!

Anne said...

Ja, den där bruttan borde ju verkligen tänka om. Håller helt med dig, visst ska man tänka miljövänligt men det måste ju gå att leva vettigt i vardagen (precis som du säger). Lite balans tack.
Läste faktiskt nyligen, kan det ha varit i DN, att svenskar överlag känner en större stress och oro över att inte vara tillräckligt miljöduktiga än många andra. Att svenskar överlag oroar sig mer över miljön, klimatförändringar osv och att vissa (många?) kan få ångest över att de inte gör tillräckligt. Det behövs ju verkligen balans, kom igen liksom... Att få ångest och må dåligt för att man inte har komposterar eller är en mönsterelev vad gäller sortering eller vad det nu kan vara. Nä, då blir det nog lätt jobbigt att leva och lite som "har du inga större bekymmer än så" kan jag tycka.
Vad gäller tempot kan jag hålla med det Annika säger och att även min erfarenhet är att det är hetsigt. Men som sagts hundra gånger så är det ju så himla stor skilnnad på var i USA man är.
Min korta tid i Florida (det där halvårsboendet du vet) minns jag nog som mindre stressigt, mer tillbakalutat och slappt jämfört med här (och i jämförelse med Stockholm också).
Torsdagskramar, imorgon är det fredag!!!

Taina said...

Källsortering är ju inte amerikanarnas stora favoritsyssla precis, men jag har märkt den senaste tiden här att de blir mer och mer medvetna.

Åh vad jag saknar de där stora, fina påskäggen. Jag har några i en kartong men de börjar bli lite kantstötta nu. Använder samma varje år och fyller på åt flickorna.

Men har de semlor kvar än? Det börjades väl sälja redan efter jul?

Gemene svensk är nog lite hurtigare. Om de är hurtiga här så är de JÄTTEhurtiga. Lagom finns ju bara i Sverige...

KRAMEN!

Skruttplutt said...

Jag håller med dig! Här känner jag mig ofta som ett as eftersom man får med sig tusen kassa plastpåsar hem ifrån matbutiken, sedan slänger man dem tillsammans med komposterbart och papper. Inte bra!

Även det du skriver om hurtiga Stockholm känner jag igen mig i. Förr kände jag en press att jag var tvungen att springa eller cykla till jobbet flera dagar i vecka för att vara en av de "hurtiga". Här räcker det med att dricka vatten till maten och att gå med hunden för att känna sig hurtig.

Marianne said...

Oj, hjälp, stackars kassörskor! Tänk om alla gjorde så, det hade inte funkat. Nä, då får hon väl ta med sig någonting hemifrån och ha det i, det blir dessutom jordigt och dant på bandet, och det vill man ju som efterkommande kund inte ha. Tänk om jag har köpt någonting i textil, eller någonting känsligt, det blir ju smutsigt. Jag brukar i och för sig inte ta påse om en purjolök och liknande, då sätter jag prislappen direkt på, men när det är mer än en grej ska man ha någonting som håller ihop dem, tycker jag.

Fast jag tänkte på en annan grej som hade varit bra att införa här. I Turkiet hade de i lite enklare affärer stora dunkar med tvål och schampo och sånt. Och så kunde man ta sin schampo-flaska och gå och få den påfylld. DET hade varit bra och sparat massor av plast och energi. Men då gäller det också att det märke jag gillar finns på det sättet, annars går det ju inte.

Vi kommer inte att påskpynta ett enda dugg i år, det blir ju mitt i flytten och innan vi ens har fått iordning på vilken kartong som finns var ...

KRAM!

Desiree said...

Anne, ja ibland går det faktiskt över styr. Lite balans är absolut på sin plats. Visst ska man ta hand om miljön men man ska inte få ångest för att man inte gör tillräckligt. Man får göra så gott man kan och utgå från sina förutsättningar utan att gå till den extrem så att det blir allt för besvärligt.
Som du säger beror nog tempo och stress mycket på både ens egen livssituation för tillfället och vart man befinner sig också. USA är otroligt stort och det är nog ett helt annat tempo om man tittar på större städer jämfört med mindre städer osv.
Ha en fin inledning på helgen.
KRam!

Taina, ja jag blev faktiskt också lite förvånad över att semlorna var kvar ännu. De har som du säger funnits sedan efter jul och jag trodde att de skulle försvinna rätt snabbt efter Fettisdagen men de dröjer sig kvar. Jag gillar också de där stoooora fina påskäggen. De hittade jag aldrig i USA även om jag har för mig att det allafall fanns mellanstora på world market. Men de funkar ju bra att återandvända dem som du gör.
KRamis!

Desiree said...

Linnea, ja ha ha det stämmer verkligen att man blir hurtig för ganska lite. Här känner jag mig inte alls speciellt sportig även om jag ser till att träna varje vardag när man ser folk som går upp i ottan och joggar till jobbet osv.
KRamis!

Marianne, ja jag tänkte precis som du "stackars kassörska" jag det blir verkligen dubbelt jobb för henne/honom genom att hålla rätt på alla rullande potatisar på bandet och få upp dem på vågen för att kunna räkna ut priset och sedan torka av bandet till nästa kund. Tjejen får väl ta med sig en korg då eller papperspåsar att stoppa sina potatisar osv i.Det var smart så som ni hade i Turkiet att kunna fylla på själv och ta med sig sina gammla förpackningar. Det hade varit bra om det fanns lite sådant.
Jag förstår att ni skippar påskpyntet i år. Vi kommer inte heller att pynta för vi är ju bortresta över påsken och C är också pollen allergisk så det blir inte till att ta in något påskris.
KRam!

Anne-Marie said...

Tänk så annorlunda det är i Sverige jämfört med USA när det gäller firandet av påsken. Här går det i stort sett spårlöst förbi. Och då är ju egentligen amrisarna mycket mer religiösa än vad vi svenskar är. Mysko. Kan tänka mig att om du bodde på landsbygden i Sverige skulle tempot inte vara så högt. Jag tycker att tempot i Stockholm är alldeles för intensivt. Har vant mig mer vid lunken på en mindre ort. Att motionera skulle verkligen fler amerikaner behöva göra. Det är för hemskt med alla överviktiga personer. Miljön är viktig (och borde vara mycket mer prioriterad i USA) men den där tjejen som vill lägga allt på bandet verkar inte särskilt smart. Nej, måtta med allt skall det vara. Kram!

Lotta said...

Här kommer jag med en kommentar. Påsken är inget att hurra för här, jag får ingen feeling helt enkelt. Källsorteringen här är på sina ställen obefintlig. Jag blir galen på alla förpackningar som det blir av allt. Det är inpackat och inplastat. Det är kanske så i Sverige med men det känns som det är mer här.
Fina bilder, ta mera av påsksverige när du får tillfälle! Kramar

Desiree said...

Anne-Marie, ja det är lustigt hur religösa svenskarna blir då det kommer till helgdagar när de inte är det alls annars och hur det är tvärtom i USA men det är väl för att det är så många religioner som ska samsas i USA så att man inte får favorisera någons helgdagar och därför tar bort alla religösa helgdagar.
Kram

Lotta, visst skulle miljötänket behöva öka mer i USA. Man skulle vinna mycket på att få bort några av de värsta och största plastförpackingarna. Costco har ju skitmycket stora och dubbelpackade varor som man skulle kunna paketera i mindre plats. Jag ska se till att ta lite mer påskbilder.
Kram!