Monday, March 14, 2011

Fotokurs och knäckebröd

Kursen var bra. Jag är väldigt nöjd hittills med första kurstillfället. Det är två tillfällen kvar. Det visade sig att vi är en riktigt liten grupp vilket bara är positivt. Totalt är vi fyra elever. Läraren tyckte jag var både bra och pedagogisk. Vi gick igenom grunderna för de manuella inställningarna. Även om kursen är basic så var det precis det här jag ville lära mig. Det är toppen att man tar med sin egen kamera så att man får hitta och öva direkt med den på plats. Nu när vi är en sådan liten grupp är det inte heller några problem för läraren att gå runt till oss alla och kolla att vi verkligen har hittat rätt inställningar. Jag är supernöjd! Ser fram emot nästa tillfälle. Vi har fått läxa med lite olika uppgifter så det är något jag får klura på till helgen.

Nu har jag iallfall fått betydligt mer koll på det där med bländare, slutare och
ISO tal. f-värdet som bländaren bestäms av och som reglerar skärpedjupet i bilden. Slutaren som ger tiden. Vi har pratat om att ta bilder i rörelse och hur man väljer en kort tid om man vill frysa och få skärpa på något som befinner sig i rörelse och en längre tid om man vill få rörelseoskärpa.

Just skärpedjupet kommer jag gärna vilja experimentera med. Vi fick en bra sammanfattning.

Kort skärpedjup
lågt f-tal
stor bländare
teleobjektiv
fotar objekt som ligger nära
typiskt närbildsfoto

Medans ett långt skärpedjup
högt f-tal
liten bländare
vidvikelobjektiv
fotar objekt på långt avstånd
typiskt landskaps foto
Det finns fortfarande vissa saker som vi fortfarande njuter lite extra av. Knäckebröd tillhör denna kategori. Det finns ett sådant otroligt stort utbud. Känns som om utbudet har exploderat under de senaste åren bara. Det är kul att kunna botanisera bland olika sorter. Något som jag känner att jag inte tröttnat på ännu och som fortfarande känns lyxigt är mejeridisken. Det är något extra gott med svensk yoghurt och fil. Älskar att det inte är några problem att hitta kesella och creme fraiche med olika fetthalt.Det stora utbudet av gott och grovt bröd är också något som är en ren fröjd.

Det finns rätt gott om olika lite lyxigare knäcke sorter. Jag provade det här sist. Det var gott men kanske inte någon storfavorit.

10 comments:

Saltistjejen said...

Vad roligt att du gillar kursen så mycket!!!! :-)
Perfekt med en så liten grupp. Man får ut så mycket mer när det inte är för många elever. :-D
Och knäckebröd har vi ju här men endast några sorters Wasa. jag kan sakna lite mer "fint" knäcke....
Stor KRAM!

Marie said...

Härligt att kursen är bra! Antar att det är mycket att ta in på en gång, men bra att ni har er egen kamera så kanske det är lättare att komma ihåg! Tror du kommer bli en ännu bättre fotograf snart!

Anne said...

Härligt kursen motsvarar förväntnignarna. Du förklarar själv väldigt pedagogiskt. Jag lärde mig massor av det du berättade om här i inlägget. Borde nog skriva ner det innan jag glömmer...
Gillar det där att ni alla har med egna kameran och på så vis verkligen får öva på det ni ju själva använder att fota med.
Mejeriprodukter ja. Ack ja, det är ju absolut en av de saker jag kan sakna mest. Knäckebröd not so much, det som finns här räcker bra. Men just alla creme fraiche, olika yoghurt, ostar. Ja, så är det bara...
Som du sagt förut, du kan sakna bär, frukt, spenat och annat från USA-affärerna. Så är det väl alltid. Just den goda färska frukten, bären, grönsakerna skulle jag sakna om jag flyttade hem igen. Å andra sidan skulle jag ju då vinna allt det andra. Aldrig är det helt bra eller hur ;)

Annika said...

Vad superperfekt med få elever!! Underbart.
Ja, det är mkt att lära in med en systemkamera och du gör det enda raka som tar em kurs i det hela.
Just detta med djup, slutartider och allt det där är ju så roligt att hålla på med.
Knäckebröd finns det mkt hemma ja, men inget jag saknar här. Döremot HÖR jag vad du säger om creme fraiche, olika fetthalter (JAG vill INTE ha den fetaste som lägger sig som en hinna i minnen). Avundas er det utbudet hemma. Avundar er godis och sånt också, men det VET du!! Frukt och grönt är bättre här, som Anne säger. Måste nog ta en liten tripp till IKEA snart...
KRAMARR!!!

Katarina said...

Toppen, jag tror du fått ny energi av kursen. Det är bra att ni inte är sån många, då får man mer hjälp och läraren med er. Toppen!

Knäckebröd! Det som är så gott! Jag provade några nya sorter i julas och jag insåg att hyllorna var fulla av nya märken och sorter i Sverige. Kul!

Kram

Livet enligt Jenny said...

Åh vad roligt det verkar! Nu blir jag galet sugen på att leta upp en här i Götet å gå själv... Knäckebröd är bara såååå gott och som du säger så finns det ju en hel uppsjö med olika så man trötnar ju typ ALDRIG!! :D Love it!!
Kramen

Desiree said...

Saltis, så bra att vi är så få på kursen som du säger får man ju ut betydligt mer av den då. Ja Wasa fanns ju också i AL men här finns ju så otroligt mycket mer vilket är kul att prova på och experimentera med.
Kram!

Marie, ja det är himla bra att man faktiskt har med sin egen kamera så att man lär sig inställningarna direkt på den och kan fråga om det är något man inte hittar eller fattar.
Kram!

Anne, vad kul att du tyckte att det fanns lite att snappa upp. Jag ville inte ta upp för mycket på bloggen. Det är ju som sagt ganska basic så många av er som fotat en hel del kanske känner till det mesta. Jag har ju fotat en hel del men inte alls med manuella inställningar så även om det är basic så är det precis det här jag känner att jag behöver få lära mig en gång för alla. Jag har provat att läsa och köpa böcker om foto men det blir ändå inte på samma sätt som att gå den här kursen.
Ja det är som du säger att det är så att antigen får man de bra mejeriprodukterna eller så får man den fina färska frukten och grönsakerna. Spenaten har tack o lov blivit lite bättre. Jag ska frossa i färska jordgubbar nu när jag kommer till USA.
KRam!

Annika, jag är sååå nöjd med kursen. Det känns toppen att vi är så få. Det är verkligen effektiv inlärning. Ja det är underbart att ha tillgång till creme fraiche och matlagningsgrädde men då finns det annat man saknar å andra sidan.
Kramis!

Livet enligt Jenny, ha ha jag är precis som du att jag aldrig tröttnar på de olika knäckesorterna. Finns ju så himla mycket gott att välja bland. Fotokurser borde nog inte vara något problem att hitta även i Götet. Jag tycker denna absolut var värd de 1800 kr som den kostar. Det är himla bra lärare vi fått också.
Kram!

charlotta said...

vad kul att du är nöjd med kursen! och skönt att ni är en liten grupp, sådant kan göra ganska mycket tycker jag. bästa knäckebrödet, förresten? leksands brungräddade. med en skiva vällagrad grevé. mums!

kram!

Anna, Fair and True said...

Kul med fotokurs! Det där knäcket är gott men jag föredrar deras ljusa före det mörka.

Marianne said...

Ett av deras andra knäckebröd är godare. Ska kolla vilket det är och tala om!

Kram!