Monday, March 28, 2011

En kortis till Gamla Stan

I lördags tog vi en tur till Gamla Stan. Vi skulle nämligen till Sweden Bookshop och kolla in lite presenter att ta med till USA. Det var strålande väder även om det inte var direkt varmt. Jag passade på att ta med Nikon kameran och öva lite. Gamla Stan är en väldigt vacker del av Stockholm.

I en korsning stod det två killar och spelade. Den ena på saxofon och den andra på gitarr. Jag tycker att det finns många fina detaljer på de gamla husen som finns här som detta vackra spröjsade fönster.

Jag älskar de gamla smala gränderna och husen i olika kulörer. De är så färggranna. Gatorna är krokiga och brokiga. Husen lutar lätt åt ena och andra hållet.

Sedan gillar jag verkligen dessa gamla lyktor också.

På det här huset var en slags fönsterluckor som var rätt läckra där de stod halvöppna i solljuset.

Igår var sista gången på fotokursen. Även om jag har mycket kvar att lära så har jag fått en bra introduktion och bas att stå på. Så nu är det upp till mig att öva flitigt och leka med inställningarna. Vi gick igenom lite bildkomposition och tittade på en del bilder vi hade tagit samt disskuterade dem. Tog upp vad man skulle ta med och hur ljuset föll samt hur man kunde beskära bilderna. Sedan pratade vi även avslutningsvis om vitbalans. Jag har också insett att det är viktigt att börja fota i RAW så att man kan göra en del efterarbetning på sina bilder. Det får bli mera RAW i fortsättningen. Jag skulle någon gång framöver vilja gå en kurs i bildbehandling nu när jag har gått en fotokurs. Men först vill jag låta denna kurs få sjunka in lite och få öva på det jag lärt mig innan jag tar nästa moment. Jag är mycket nöjd med kursen jag just gått och känner att den levde upp till mina förväntningar på ett bra sätt.

9 comments:

Annika said...

Fina bilder, Desiree!! GILLAR dem alla!
Gamla Stan är fint!
Visst är det Reisen det där med fönsterluckorna? Det är speglar på dem så att alla som bor på hotellet ska få sjöutsikt, hahaha!!

KUL med kursen. RAW ja, det skulle man kanske prova ngn ggn, men det krävs ju helt särskilda bildprogram tiull sånt.
Jag har just följt en superbra workshop via dvd där jag verkligen fick tips.
Just kompostion är så intressant. OCH WB, man förstår hur viktig den är.
Roligt är det med systemkameror!!

KRAMAR!!!

Saltistjejen said...

Aha har du inte fotat i RAW-format tidigare??? Det enda jobbiga med det är att de tar så stor plats. Har du kollat upp Light Room ett jättebra program för att jobba med efterbearbetning av foton. M har det och han gillar det supermycket!
Kram!!

Marie said...

Förstår att det var kul med fotokursen! Nu gäller det väl bara att komma ihåg allting o öva o öva. Jättefina bilder, Gamla Stan är verkligen en vacker del av Stockholm!

Desiree said...

Annika, ja det stämmer att det är hotel Reisen. Ha ha det hade jag ingen aning om att det var speglar så att alla gästerna skulle få sjöutsikt. Finurligt! Din workshop DVD låter toppen. Var det någon du köpt? Vad heter den?
Håller verkligen med om att det finns mycket spännande med systemkameror.
KRam!

Saltis, nej det är det jag inte har men jag har nu äntligen fattat mer vad som är poängen. C har tjatat på mig att jag ska göra det mer men jag har tyckt att det har varit besvärligt med extra steg för att öppna och kolla på bilderna och känt att jag inte haft tid att lära mig något bildbehandlingsprogram osv. Men jag ska nog börja övergå till det mer och mer.
KRam!

Marie, ja precis, nu gäller det bara att öva, öva, och åter öva :-)
Jag får nog gå tillbaka och läsa anteckningarna då och då för att fräscha upp kunskaperna emellanåt.
KRam!

Anne said...

Du får fortsätta berätta mer, även om du inte går kursen längre så har du som du säger fått mycket att smälta och kommer ha nytta av längre fram när du experimenterar mer och mer. Så fortsätt berätta mer tips varteftersom du tycker du testar nya saker osv.
RAW har jag också hört mycket om, men i ärlighetens namn inte riktigt förstått poängen med ändå. Man kan ju fota med RAW även i Panasonican. Det enda jag fattat är att det tar väldigt mycket plats och därför kan vara en nackdel. Men fördelarna överväger säkert!
KRAM!

Marianne said...

Kul att du är så nöjd med kursen. Jag hade också tankar på att fota i RAW, men av någon anledning har jag inte gjort det. Det var någon specifik anledning vet jag, men jag minns inte vilken! Kan ha att göra med bildbehandlingsprogrammet jag INTE har : ) Har bara det enklaste iPhoto som jag inte kan göra mycket med.

Visst är det fint i Gamla stan! Fina bilder har du fått.

Fick ni tag i böcker att ta med? Annars kan ni nog hitta på NK:s engelska avdelning, de har rätt mycket.

KRAMAR!

Saltistjejen said...

Jag använder typ aldrig Light Room själv men Mats gör det när han har tid. Och det blir verkligen skillnad.
:-) Så testa det!!! Jag tror du skulle gilla det mycket!
Kram!

Lotta said...

Gamla Stan är så härligt! Det finns gränder och innegårdar som överraskar...längtar dit nu! Fina bilder du tagit. Roligt att du är så nöjd med kursen.

Kram!

Anne-Marie said...

Tänk vad Gamla Stan är fint. Det är riktiga byggnader och hus - inte de här fyrkantiga "lådorna" som vi har i Kalifornien. Gillar verkligen de där trånga gränderna och alla fina, små detaljer på husen. Fina bilder du tagit. Kram!