Monday, March 21, 2011

FotoläxaIgår var det dags för andra tillfället på fotokursen. Vi började med att gå igenom läxan och uppgifterna vi hade fått förra gången. Vi skulle då öva på lite olika saker som skärpedjup och bilder tagna i rörelse. Jag passade på att fota en hel del under helgen. Bilden på flaggan ovan visade jag upp som ett exempel på rörelseoskärpa. Där flaggan vajar som mest i vinden är den också som mest oskarp medans flaggstången och den biten på flaggan som är närmast flaggstången är skarp men också den delen som rör sig minst.


En frivillig uppgift var, panorering, där man följer ett objekt i rörelse och sveper med kameran i samma hastighet som motivet rör sig. Jag och C gick upp i Hammarbybacken och tog en del kort på skidåkarna där. Här har jag försökt mig på en panorering av denna åkare i gul jacka. Jag tycker att jag har fått honom skarp samtidigt som man ser på bakgrunden att skidåkaren rör sig ganska snabbt.

Jag passade också på att ta dessa porträttbilder på C med sjöstaden i förgrunden. Där har jag tagit den vänstra bilden med kort skärpedjup (lågt f-tal) då stan ligger som en mjuk suddig bakgrund. Den högra bilden har jag istället andvänt ett längre skärpedjup (högre f-tal på ca 22). Därmed blir bakgrunden mycket skarpare i den högra bilden.

Vi skulle även ta en bild som visade en fryst rörelse. Ännu en skidåkare som kör med ett hopp här i backen. Jag har fått honom skarp och skapat en fryst rörelse genom att andvända en hög hastighet på ca 1/1000 del.
Avslutningsvis ännu ett exempel på rörelseoskärpa på denna And som flaxar med vingarna då den flyger över isen.

Dagens lektion handlade om olika ljus sättning och mätning av ljus. Vi skulle få läxan mailad till oss. Så nu sitter jag här och är rätt nyfiken och förväntasfull på vad det kan vara för något. Det är iallafall kul att experimentera och testa en hel del grejer med kameran. Man lär verkligen känna den på det här sättet.

Tisdag idag och det var strålande vackert väder då jag cycklade till jobbet. Stockholm såg så vackert ut i vårsolen och jag önskade att jag både hade haft kameran och tid att stanna och fota här och var.

20 comments:

Taina said...

Himla duktigt! Vad mycket ni får lära er och det måste ju vara kanon innan er resa. Om jag råkar få en skarp bild beror det mer på tur än skicklighet...

Kram kram

Desiree said...

Taina, ja det känns verkligen som om kursen ger mycket och det är toppen att jag hinner gå klart den före våran resa. Helt perfekt!
Kramis!

Katarina said...

Roligt med hemuppgifterna! Kursen är toppen! Fina bilder.

Kram

Annika said...

JAG ser JU ATT du lärt dig MKT på bara en enda klass. WAY to GO!
Det där med f-tal kan man verkligen exprimentera med.
Gillar bilden av anden som flyger och killen på väg ner i backen. DET syns att det är action! JÄTTEKUL. Så roligt att du visar och BERÄTTAR. TACK för det!!!
Kram!!!

Desiree said...

Katarina, tack så mycket.
Kram!

Annika, tack :-)
Ja det är kul när man märker att man börjar få mer koll och planerar bilderna med nya kameran. Får se vad veckans läxa blir här.
Kram!

Saltistjejen said...

Vad kul att se din läxa!!!
Jag gillar att du förklarar vad du gjort för sedan är det så tydligt att se skillnaderna i bilderna.
:-)
Kramar!

Anne said...

Jag gillar också att du förklarar vad du gjort och visar skillnaderna i bilderna som står bredvid varann. Som du sagt, enda möjligheten lära sig kameran är ju helt klart att experimentera, går inte läsa sig till utan måste provas. Förrän man lärt sig mer kan man nog kanske inte ta riktigt bra bilder "när det gäller". På resande fot eller i andra sammanhang vill man ju rätt snabbt ratta in rätt inställning och veta ungefär vad man får. Så för att vant använda kameran i vardagen är det nog säkert ett måste att ha vant sig den innan först. Som nu, gå kurs och experimentera massor med hemläxor. Märks du lär dig mer och mer!

charlotta said...

åh, vad kul det låter med den där fotokursen! jag borde återuppta mitt fotograferande - just nu blir det ju mest på mat, men det kan ju faktiskt vara kul att fota lite andra saker också :=)

Lotta said...

Vajjert! Så fint. Lågt f-tal är min grej, det ser jag det.

kram!

Marianne said...

Fina läxbilder. Anden är helt underbar!

Här var också helt underbart väder i dag, om det inte hade blåst så hårt. Men jag var och tittade på cyklar, för det måste jag ha en när vi flyttar. Så jag har också cyklat i dag, provcyklat : )

KRAM!

Eleonor Walston said...

Vilka fina bilder =)
Jag får inte ha försäkring i USA förrens jag är en resident med Green card. Sverige kan inte försäkra mig tydligen. Min syster ringde och frågade. Så det är bara att vänta på mitt Green Card..
kram

Anne-Marie said...

Tänk vad mycket du kan om fotografering. Jättebra att du förklarar vad det är du lär dig. Jag känner mig som en total amatör när det gäller att ta bilder. Härligt med vårväder. Här skall det komma mer snö under veckan. Kram!

Livet enligt Jenny said...

Åh vad det verkar kul! Jag vill, jag vill, jag vill jag också... hahaha
VIsst är det underbart med våren! Hade en liknande upplevelse jag igår. Det var varmt!! Sweeeet..... :)
Kramen

Desiree said...

Åh jag skrev just ett lång kommentar med svar till er alla så försvann den. Bläää.

Millan said...

Oj vad manga fina foton det var bade i detta inlagg och aven de nedan!! Vilka harliga dagar ni fick over helgen. Men jag blir lika forvirrad varje gang jag gar in har och ser all sno som fortfarande ligger kvar. Det var en seg sno pa att smalta!! Skynda nu tack for jag aker hem om en vecka ;-).

Vad roligt att du tycker att kursen ar skoj. Det dar med skarpeljus och slutarhastighet ar angot jag inte alls lart mig nagot om. Men jag hoppas gora det i framtiden angon gang. Jag blir alltid lika inspirerad att fota nar jag varit har och kikat!

Kram!

Desiree said...

Millan, ja det är fortfarande mycket snö kvar. Mars är helt klart en vintermånad här. Kul att du gillar bildern det är jättekul att lära sig mycket nytt för mig.
Kram!

Desiree said...

Livet enligt Jenny, så nice att det ligger våååår i luften nu!
KRam

Anne-Marie, den här kursen har varit så givande hittills. Usch låter inget vidare med mer snö. Hoppas att det inte kommer så mycket och att det smälter bort snart.
Kram!

Eleonor, oj synd att du måste vänta på ditt GC först. Håller tummarna för att du får det snabbt och att du håller dig frisk och kry så länge. Inte kul när man hamnar mellan stolarna på det där viset.
Kram och sköt om dig.

Desiree said...

Marianne, jag tror en cykel blir helt perfekt för dig. Då man bor i en mindre stad som Älmhult kan man ju ta sig runt precis överallt med cykel snabbare och smidigare än med bil eller buss. Du spar på miljön och får lite gratis motion också.
Kram!

Lotta, me too, jag gillar också låga f-tal.
Kram!

Desiree said...

Anne och Saltis, kul att ni gillar bilderna och förklaringarna också. Den här kursen är jag så glad att jag valde att gå nu innan våran resa just så att jag hinner bekanta mig lite med kameran och experimentera och leka lite. När man sedan befinner sig på resande fot så hinner man ju inte experimentera. Kursen har gett otroligt mycket hittills och är precis den kurs jag kände att jag behövde.
Kramis!

Desiree said...

Charlotta, jag älskar dina bilder. Det märks att du är duktig på att fota. Just mat blir ofta läckert att fota då det finns mycket färg och rolig struktur. Dina bilder är alltid så inspirerande och man blir sugen på allt du lagar och visar för dina foton får det att se så gott ut alltihop.
Kram!