Wednesday, February 8, 2012

Snöflingor och debatt ämne

Vintern tar nya tag. Nu när det äntligen kommit hopp om att köldvågen kan vara på väg att mattas av så kom istället snön. Snöflingorna utanför fönstret yr och virvlar runt och hela världen är vit just nu. Jag hade hoppats på att kunna cykla snart men nu får cykeln fortsätta stå parkerad nere i garaget ett tag till. Jag och C får fortsätta åka med Gracan ett tag till (ja våran bil heter Grace). 

Senast i hetluften är Reinfelds uttalande om att jobba till 75. Eeeh, tack men nej tack säger jag. En kvinna de intervjuvade igår på nyheterna uttryckte det som många nog tänker: Vill de att man ska gå direkt från jobbet till kistan?
Kanske ska man förflyttas direkt från jobbet till Carema där man på några år effektivt vanvårdas till döds.

Många är slut fysiskt och orkar inte jobba fram till 75 och tanken är därför att folk ska se till att omskola sig och byta bana någon gång i 50 års åldern. Jag tror att man blir slut många gånger även om man inte har ett fysiskt krävande jobb för att nästan alla jobb i dagens läge innebär en ganska stor portion stress och press. Det är ju stressigt att bara ta sig upp på morgonen och ta sig till jobbet varje dag. Jag tycker det ska finnas möjlighet för dem som vill och kan jobba vidare att göra som om de har denna önskan men att gå ut och deklarera att folk bör vänja sig vid tanken att jobba fram till 75 känns over the top i synnerhet som de som sitter i riksdagen själva kan gå i pansion redan vid 50. Tycker också att det finns en paradox i detta i och med att det finns otroligt många som inte har sysselsättning. Det finns en stor grupp unga som inte tar sig in på arbetsmarknaden i dagens läge. Det är väl vettigare att se till att alla som vill får jobba i första hand.

När det gäller förslaget till omskolning är det ju bra att det finns. Men för att sätta sig i skolbänken igen då du är över 50 krävs att man är motiverad, att det lönar sig ekonomiskt och att det finns jobb då man är färdig. Krävs nästan en viss jobbgaranti annars sitter man ju där med ytterligare kostnader och skulder i sista skedet av livet då man kanske inte har det så gott. 

 Jag vill inte jobba till 75. Jag vill kunna njuta av livet medan man har lite ork kvar. Få några bra år innan man hamnar i händerna på Carema som effektivt kramar livet ur de gamla. Hoppas innerligt att man aldrig hamnar där. 

11 comments:

Monica said...

Det låter så underligt alltihop när som du säger, och det tänker jag också ofta på, att så många unga i landet inte arbetar alls! Att äldre ska studera igen till något nytt yrke som de kanske aldrig får arbete inom och att unga inte har studerat till något yrke överhuvudtaget eller ens orkat gå färdigt skolan med baskunskaper. Och alla jobb är stressiga, det har nog inte politikerna kunskap om.

Ulrika said...

Wow... jobba tills man är 75! Usch... men hur motiverar dem det hela just i och med att det finns många arbetslösa? Jag tror inte jag förstår hur de har kommit fram till detta.

Saltistjejen said...

Jag tycker det är en rätt intressant debatt och läste om den häromdagen hos Helga: http://helgasdagbok.blogspot.com/2012/02/jobba-lange.html
Hon hade en lite annorlunda syn på detta och jag tycker som sagt att det är intressant att följa en sådan debatt. Till viss del håller jag med henne. Det ÄR tufft att man (kanske särskilt som kvinna) ska försöka att bilda familj och samtidigt skapa sig sin karriär under exakt samma år/period i livet. Svårt att få tid och kropp att räcka till. På tal om stress.... ;-) Här håller jag med henne om att jag tycker det är konstigt att en 45+ till 55+ person inte skulle kunna satsas på istället. Då när man ofta har större och t o m kanske utflugna barn och därmed har en helt annan tid, kraft och kanske lust att engagera sig i jobbet. Jämfört när man har småbarn och mer eller mindre ständig sömnbrist. När man jonglerar dagsscheman med hämtningar och lämningar på dagis samt alla dagar man måste pussla för att barnet/barnen är sjuka....

Själv tycker jag att det allra största problemet i Sverige (och i många andra västerländska länder också) nu är den "totala" arbetslösheten. Alltså att så många är utan arbete trots att de både vill och kan arbeta. Dvs de är inte sjuka eller på annat sätt "arbetsnedsatta". Om man skulle kunna få in flera nya och unga på arbetsmarknaden skulle detta göra mycket för ett samhälle tror jag. Samma gäller i andra änden av livet. Om man skulle ha ekonomisk möjlighet att t ex skola om sig eller vidareutbilda sig även den andra halvan av sitt yrkesverksamma liv tror jag man skulle kunna vinna mycket på det i samhället. Många som är i övre medelåldern tenderar att ha tappat lust och motivation till sina yrken, men en ny boost i form av vidareutbildning eller kanske omskolning till något annat, kanske skulle kunna få personer som tappat lusten att hitta den igen. Men det är som du opch Helga säger så att man då måste ha hoppet om att man faktiskt kan FÅ ett jobb inom det nya. Det är ju nästintill omöljligt idag.

Jag tror även det handlar otroligt mycket om vilket sorts yrke man har. Om man har ett jobb som i sig är väldigt inspirerande och där man känner att man utvecklas och lär sig nya saker hela tiden så kanske man har mindre behov av att omskola sig eller utbilda sig. Däremot tror jag att många med sådana yrken mycket väl skulle kunna tänka sig att jobba längre upp i åldrarna. Som exempel finns det ju många forskare, författare och konstnärer (med friare och väldigt kreativa yrken) som fortsätter vara aktiva långt upp i åren. Bara de "får".

Sedan håller jag med dig om att alla som VILL gå i pension vid 65 borde få göra det. Men jag tror faktiskt det finns ganska många som gärna skulle jobba ett par år till. Bara de fick och kände att de var eftertraktade. Jag tycker tyvärr att man idag i Sverige är alldeles för åldersfixerad och då i ett snävt och icke-flexibelt perspektiv där "gammal" betyder "slut". Istället för att inse hur oerhört mycket erfarenhet och kunskap någon har som arbetat mer än halva sitt yrkesverksamma liv inom en bransch. Man borde istället ta vara på den kunskapen! Tycker jag. Att äldre ska kunna få lära ut en del till nya unga medarbetare. Istället har ju flera stora svenska företag helt "gjort sig av" med något äldre anställda i omgångar. Var de inte bara ett par år sedan t ex Ericsson sa att de helt ville göra sig av med alla över 35(!!!) vilket känns heeelt barockt! De ville ha nyutexaminerade ingenjörer. Men herregud. Att göra sig av med en massa kompetens tror jag faktiskt är att bita sig i svansen! och 35 känns otroligt lågt för att man ska kastas ut p g a ålder....!
Jag tycker man borde ha mer flexibilitet överlag på arbetsmarknaden i Sverige. Jag tror det skulle gynna samhället. Och folket.
KRAM och tack för ett mycket intressant inlägg!!!!!! Ledsen om min kommentar blev väldigt lång...

Annika said...

Ett SATANS dumt och korkat förslag. Trodde inte det var SANT då jag hörde om det.
DÄR tänkte han verkligen inte till. Pinsamt.
Lyssnade på "Ring P1! imorse då jag var ute och gick och nästan vartenda samtal handlade om detta. OCH varenda en var i princip emot det.
Nej, behåll pensionsåldern som den är idag. Eller sänk den till 60, men HÖJ den inte.
Som du säger, om man ska omskola sig vid 50 krävs det att det ska FINNAS jobb då man är klar.
Suck och stön vilket dumt förslag...

FÖ är jag klart avis på ert väder. Här har man snackat snö idag, men jag har ännu inte sett en flinga...
Kram!!

Miss Marie said...

Det är en svår fråga det där. Faktum är ju att människor blir äldre och äldre, och vem ska betala för deras pension om det är fler och fler som är pensionärer och mindre och mindre som är i arbetsför ålder och som betalar skatt? Jag tror inte de som arbetar vill betala mer skatt för att betala för att människor ska kunna gå i pension vid 65. Jag är helt inställd på att jag och min generation kommer att behöva jobba tills vi är åtminstone 70, tror inte vi kommer ha råd att gå i pension innan dess!

Katarina said...

Tyvärr har jag inte hängt med vad Reinfeldt sagt utan bra allas reaktioner. Sa han att man ska jobba till 75 år eller sa han att man kan få jobba till 75 år? Idag får många inte fortsätta jobba efter 66 år, även om de vill.

Nä, själv vill jag inte jobba efter 55 år. Det är min plan.. Men å andra sidan men ska ta hand om oss när vi blir äldre med fler äldre, det oroar mig mycket..

Jag ska nog ta och läsa lite mer vad som sagts, ska leta efter intervjun..

Kram

Katarina said...

Tyvärr har jag inte hängt med vad Reinfeldt sagt utan bra allas reaktioner. Sa han att man ska jobba till 75 år eller sa han att man kan få jobba till 75 år? Idag får många inte fortsätta jobba efter 66 år, även om de vill.

Nä, själv vill jag inte jobba efter 55 år. Det är min plan.. Men å andra sidan men ska ta hand om oss när vi blir äldre med fler äldre, det oroar mig mycket..

Jag ska nog ta och läsa lite mer vad som sagts, ska leta efter intervjun..

Kram

Charlie sa ... said...

Att få välja att arbeta till 75 är en sak, att det eventuellt lagstadgas om en högre pensionsålder är mycket kontroversiellt och ställer saker och ting på sin spets. Jag tror inte det sker! Utan att vara någon expert alls på nationalekonomi, kan jag tänka mig att det är olika modeller som diskuteras. Jag ska kolla upp och lyssna så jag är bättre med i debatten.

Intressant! Jag märker att jag inte läst svenska tidningar på ett tag, inte bra.

Kram!!

Anne-Marie said...

Hann aldrig kommentera ditt inlägg om att komma tillbaka till Sverige. Allt handlar om anpassning och tid att vänja sig. För mig tog det många år att anpassa mig till USA. Vet att det skulle ta tid även att anpassa sig i Sverige. Michael och jag hade olika efternamn även när vi gift oss. Det här med pensionsåldern kan jag tänka mig är ett hett ämne. I USA jobbar ju många tills de är rätt gamla. Vet folk som är över 70 och fortfarande jobbar. Verkar bakvänt att ha en så hög pensionsålder när många ungdomar inte kommer in på arbetsmarknaden i Sverige. Kanske åldersfixeringen börjar luckras upp om man vill att folk skall byta bana mitt i livet? Intressant. Kramar!

Desiree said...

Monica, jag tycker man bör börja med att försöka få in de unga som har hela livet framför sig och som vill jobba/behöver jobba i första hand innan man disskuterar att förlänga arbetsåldern. Håller helt med dig.
Kram!

Ulrika, nej jag tycker också det är motsägelsefullt.

Saltis, absolut. Det ligger mycket i det du tar upp. Det finns ju en positiv vinkel i det hela också så länge det blir flexibelt och frivilligt. Visst finns det många i 50 års åldern som skulle få en boost av att studera igen men det gäller som sagt att man själv är motiverad och vill plugga/utvecklas och satsa på sitt jobb. Sedan finns det många som vill jobba vidare och jag tycker att de ska få göra detta så länge de både vill och kan. Men jag tycker inte att man ska försöka göra det hela till en generell regel så att det blir något man "bör" göra. Jag tror det hela beror mycket på både personen och jobbet samt hälsan om man vill fortsätta efter 65 eller inte. Det finns ju många som vill stanna längre och det finns många som vill gå så tidigt som möjligt och båda grupperna måste få känna att det är helt ok och ett personligt val som är lika rätt vilket man än väljer.
Kram!

Annika, jag tror som sagt inte att de skulle våga att göra detta officiellt som ett krav. Jag hoppas verkligen på att det inte blir så. Jag hoppas inte heller att det blir något man indirekt känner att man bör följa om man inte har lust. I dagens läge känner jag inte att jag är den personen som skulle vilja sitta kvar och jobba till 75.
Kram!

Marie, jag skulle faktiskt hellre betala mer i skatt än att behöva jobba i tio år till. Tror att de där tio åren mellan 65 och 75 är viktiga år. Det är då man fortfarande är så pass pigg/frisk att man kan njuta lite av livet, orka resa, göra saker. Efter 75 blir allt mycket mer osäkert vad gäller hälsan. Det är just det att jag tror att många inte vill gå direkt från jobbet till att sitta och invänta sina sista dagar eller till att bara sitta och känna sig skröppliga. Man vill ha lite kvar i livet innan man går bort. Visst är det så att folk blir äldre numer men kvalitén på livet de där sista 10-15 åren är för många inget vidare. Ett annat problem är ju att det känns som om det ständigt blir färre jobb. Även om det blir fler gamla så finns det ju en arbetslöshet på ca 10% i både Europa och USA. Folk som har ork och vill jobba. Men var är jobben???? Det är ju bättre att folk som vill jobba får chansen än att tvinga folk som inte vill jobba att stanna kvar.
Kram!

Katarina, det var ju så att han sa att man kan får möjligheten till att jobba fram till 75 men han sa också att man bör vänja sig vid tanken att jobba längre och det var nog det som gjorde att folk farit i taket över detta. Jag hoppas att det förblir frivilligt då är det bra.
Kram!

Desiree said...

Lotta, jag tror inte heller att det sker. Men som sagt bra om det öppnar upp för dem som vill jobba kvar längre än 67 som idag är den övre flexibla gränsen men samtidigt viktigt att det inte känns som något indirekt tvång för dem som vill gå kring 60.
Kram!

Anne-Marie, det där med anpassning och kulturskillnader finner jag väldigt intressant. Kanske börjar det bli vanligare med olika efternamn även i USA.
Jag tycker det är bra att man kan få jobba efter 70 som man ser många göra i USA men utan att känna att det är något som alla måste göra. Det beror som sagt mycket på både hälsan och vad man har för slags jobb. Ägnar man sig åt något man verkligen finner interessant och kan jobba hemifrån eller deltid 25-50% skulle det ju funkar för fler kan jag tänka mig. Men att jobba 100% till 75 tror jag inte många är så sugna på.
Kramar!