Thursday, February 2, 2012

Fredagstema

Nu är det ny månad och dags för nya teman. Det är Musikanta som valt teman för februari och första temat är En Scenupplevelse.Jag var ju och såg Svansjön igår på Dansenshus som jag berättade om lite kort igår i mitt blogginlägg. Den var som sagt väldigt bra och rekommenderas varmt. Den har blivit rejält hyllad och en kort summering om denna moderna tolkning av en gammal klassiker är:

I Fredrik Rymans råa streetdancetolkning av den klassiska sagan Svansjön får Tjajkovskijs originalmusik möta nykomponerad musik. Handlingen har förlagts till nutid. Istället för trolldom får Rothbart makt över omgivningen med hjälp av droger. Svanarna är prostituerade och helt beroende av Rothbarts beskydd och heroinet han förser dem med. I kampen mellan det onda och det goda är begäret till droger och kärlek centralt. Kan kärleken bryta förtrollningen, precis som i originalsagan? Dansarna, totalt 10 stycken till antalet, har medverkat i Bounce uppsättningar tidigare eller valts ut genom audition.    Samtliga bilder från Nätet.

En annan scenupplevelse jag har som storfavorit. Jag egentligen all time favorite so far i livet är de två Cirque du Soleil föreställningar som jag och C såg i Las Vegas. Vi fick chansen att se O, som är en underbart cool och häftig vattenshow med akrobatik på mycket hög nivå och en ganska surrealistisk story. En fantastisk upplevelse. Sedan såg vi också Zumanity som är en cabarré om sensualitet som jag tyckte mycket om. Skulle väldigt gärna gå och se fler Cirque du Soleil förställningar om jag får chansen.  Detta är inga vanliga skådespelare utan de som medverkar har ofta tidigare jobbat som professionella atleter och gymnaster.

Fler scenupplevelser lär det bli under året också. Jag gav faktiskt C ett presentkort på Operan i julklapp då han önskat sig detta. Så nu ska vi hitta något som vi vill gå och se. Känns som om det är sällan man kommer iväg på sådana här kultur upplevelser men något som man alltid känner att man skulle vilja ha lite mer av då man väl kommit iväg på något.

Annars? Jodå det rullar på och det känns bra. Januari har äntligen fått ett slut och februari har påbörjats. På något sätt tycker jag att allt känns lättare när man tagit sig igenom årets första månad liksom veckans första dag. Men idag är det ju faktiskt den bästa av dagarna i veckan då det är fredag. Ser redan fram emot en avkopplande och skön kväll. På morgondagens agenda står förutom veckohandlingen (trååååkigt) också något roligt. En vän som fyller år har födelsedagskalas. 

Det är ruggigt kallt idag också med ca 12 minusgrader. Det blåser också friskt så cykeln fick så kvar parkerad nere i garaget medan jag och C tog bilen till jobbet. Bra att man jobbar nära varandra så att man faktiskt kan åka ihop. 

11 comments:

Marie said...

Kul med en bra föreställning! Vi har det också kallt, -14 när jag vaknade i morse... Burr!

Saltistjejen said...

Det låter som en fantastisk föreställning!!!
Och vad kallt ni har. Skulle gärna ha lite av er vinter och snö.
Kram och hoppas ni får en fin helg i kylan!!

Annika said...

DEN vill jag SE!!
OCH jag tycker ni ska se Svansjön på Operan i vår ;-)
Den går ju!
SÅ himla BRA present att du bjuder honom På Operan, tycker jag!!
Men Svansjön i den tappingen du såg den skulle jag verkligen, verkligen vilja se också!
Såg Svansjön i en modern uppsättning med Cullberg en ggn på 80-talet. Gillade den inte, men den här som du sett vet jag ju är SÅÅÅÅ bra.
Kramar och jag är avis, avis på er vinter!!!

Victoria said...

Jaaaa, allt som Cirque gör är ju helt fantastiskt! Vi har sån tur att de kommer hit ibland och gissa om vi köper biljetter!? Jajamensan!
Kram och trevlig helg!

Desiree said...

Marie, ja nu har vintern riktigt slagit till. Gillar inte :-(
Trevlig helg.

Saltis, önskar att jag kunde dela med mig av denna vinter och denna köld. Skulle mer än gärna göra så. Jag vill ha vååååår!!!!
Kram!

Annika, ja kanske borde man gå och se den klassiska Svansjön och jämföra de båda. Du skulle för övrigt vara här nu då vintern slagit till med full kraft. Det bara öser ner snö utanför fönstret. You would love it big time.
Kramar!

Victoria, ja jag vet att du har sett flera av deras shower och gillar dem minst lika mycket som jag gör. Känns som om det är värt att åka till Vegas flera gånger bara för att gå och se någon av deras shower. De har ju ett jättstort utbud i just Vegas.
Kram och jag ska gå och kolla efter en Allers tidning nu så att jag kan se reportaget om er.
Kram och trevlig helg.

Katarina said...

Verkar vara en modern och fantastisk föreställning. Det är så vackert, så det nästan gör ont. Jag har sett svansjönen vid två tillfällen i olika tappningar. Jag minns att jag satt lika andäktigt och njöt av den andra också.

Ha en bra. Kram

Lotta said...

Vad läckert!!

Och Svansjön på Operan vore något.

Jag välkomnar helgen. Ska bli skönt att ta en lång skön frukost imorgon!

Kramar

Desiree said...

Katarina, det var väldigt kul att få se denna klassiker i en helt annan stil och tolkning. Tycker att de hade fått ihop det på ett mycket lyckat sätt.
Kram!

Lotta, låter underbart precis en sådan inledning på helgen ser jag också fram emot.
Kramar!

HeLena said...

Svansjön vill jag ta med mig dottern och gå och se, jag hoppas vi får möjlighet. I mars ska jag och min mor gå på Operan och se/lyssna till Carmen det ser jag fram emot:).
Ha en skön söndag!

Gnuttan said...

Kul att höra mer om föreställningarna du sett och kul att det kommer flera med tanke på presentkortet. Just kulturupplevelser är ju något som lockar många till/kvar i de större städerna, men ändå är det ju många som sällan kommer sig iväg när vardagen plötsligt rullar på.

Musikanta said...

Fantastiska shower den här Cirque de soleil. Så vackra människor och så skickliga. Jag tror aldrig jag sett någonting liknande!!!
Det var verkligen underbara scenupplevelser som du berättade om.
Svansjön måse också varit värd att se i modern tappning - intressant!
Hälsningar Ingrid