Thursday, February 9, 2012

Fredagstema

Friday! Åh så skönt. Vaknade upp till en otroligt vacker morgon men väldigt kall morgon igen. Minus 13 hade vi idag. Skönt att åka bil då. Dagens tema från Musikanta är:
 Att slänga bort. Vad ska man slänga? Vad, när, hur?

I USA finns det gott om program om ”hoarders” människor som är beroende av att samla på sig allt konstant och fyller sina hem med saker så att de tillslut inte själva får plats. Samlande kan mycket väl bli ohälsosamt. Sådana personer finns nog överallt i världen. Själv har jag som tur är inte alls denna läggning men jag känner till folk som förmodligen har lite problem med att de sammlar på sig för mycket. En av fördelarna med att flytta med jämna mellanrum som jag och C har gjort genom åren är att varje gång man flyttar så tvingas man ta en utrensning och gå igenom alla prylar man har. Även om jag inte har några problem med att göra mig av med saker och ting och inte drar mig för att slänga så känner jag att vi gott hade kunnat vara ännu mer hårda och strikta i vårt utrensande då vi flyttade från USA tillbaka till Sverige. Vi har ca 15 kubik med möbler och kartonger i denna stund ute hos min vän L i hennes källare där vi hyrt in oss. Vi skulle behöva gå igenom allt detta och köra en rejäl utrensning.

Det läskiga är att dessa prylar nu har legat i hennes källare nedpackade i 1.5 år och jag minns bara bråkdelen av vad som finns där. Vi saknar just nu inget av detta. En del är möber som vi vill behålla. Vi flyttade ju in i andra hand i en lägenhet som redan var möblerad. Även om vi monterade ner de flesta av hans möbler och tog våra istället så finns det en del så som matbord och stolar som inte är våra som vi använder just nu. Vi har sagt till varandra att vi ska åka ut till L och gå igenom våra grejer och rensa ut här någon dag. Det är ju bara det att man drar sig för detta. Det känns både tråååååkigt och jobbigt! Man lyckas alltid hitta på något roligare att göra under helgerna än att påbörja detta projekt.

Jag tycker det är perfekt att passa på att slänga/ge bort saker när man flyttar. Det blir naturligt då man packar/packar upp. Jag slänger/gör mig av med saker som jag inte använt på 1-2 år. Finns det tex kläder som jag inte satt på mig på över ett år finns ju ett skäl till att jag inte gjort det. Antigen passar de inte eller så gillar jag dem inte längre och då finns ingen anledning att behålla dem. Att behålla saker man fått som gåva bara för att man fått dem som gåva fast man inte gillar eller använder dem finner jag inget värde i. Dessa ger jag bort till någon bättre behövande.

Tycker personligen att det känns befriande att göra sig av med saker man inte behöver. Rensar ut med jämna mellanrum då det kommer till kläder även om vi inte håller på att flytta. Känns bra om kläderna kan komma till nytta hos andra så jag skänker gärna bort till någon hjälporganisation eller kyrka. 

Nu lite bilder tagna en morgon vid 07 från tidigare i veckan.  Stilla, tyst och kallt. Men nu märks det att det håller på att vända och ljuset håller på att komma tillbaka. Tidigare var det helt becksvart då jag åkte nu närmar sig gryningen. 
Ha en riktigt trevlig helg.

14 comments:

Coolaannna said...

Precis så var det för också när vi flyttade! Alla dessa lådor. När mina grabbar flyttade hemifrån var det perfekt för de gick igenom lådorna och mycket blev bra till första lyan!!!

Skrämmande att man inte saknar sins grejer :)

Fina bilder du bjuder på! De andas vinter och kall luft!

Ha en fin fredag!

Kram Anna

olgakatt said...

Skulle vilja göra mig mig av en del saker jag fått och inte direkt uppskattar men det kan vara känsligt. Några givare tycks ju kolla att man exponerar deras gåvor ordentligt fast de har helt missuppfattat vår smak. Svårt när man inte vill såra någon som gett av hjärtat.

Taina said...

Flytta ÄR bra! Det kom jag på när vi flyttade hit. Himmelens vad mycket saker jag sparat. En del av det jag sparade trodde jag i min enfald att barnen ville ha när de får sitt första hem, typ. Vilket skämt! Gamla handdukar och blommiga gardiner. Hur tänkte jag egentligen?

Att rensa kläder har jag blivit duktig på. Här kommer de med jämna mellanrum och hämtar vid uppfarten om man ställer ut säckar med kläder, skor och leksaker och om det är något vi har så är dt just det. Växande barn som växer ur kläder och lekt klart med leksaker.

Ha en fin helg!

Kramar!!

Lotta said...

Jag gillar att rensa och tycker om tanken att ha det bästa och käraste runt omkring. Tänk vad man klarar sig på mindre också. Jag drömmer inte om ett stort hem som ska tas om hand, städas och fyllas upp.

Vilken vacker morgon du bjuder på! Jag såg bilder från i
morse med sol över Stockholm. Lovely!

Härliga fredag!

Kramar

Millan said...

Ah hjalp! Nu har jag last igenom veckans inlagg och fick en san ENORM hemlangtan. Jag vill hem till sno och kyla och faktiskt till vardag i sverige. Later sakert konstigt men jag kanner att jag saknar det dar med att ha fyra arstider. Vilka otroligt vackra foton du tagit pa snon. Sarskilt de i fran sondagsutflykten. Jag kunde riktigt kanna hur det skulle kannas att ga pa prommenad dar ute. Underbart!

Ja det dar med att slanga ar lite intressant. Jag har faktiskt ratt latt for att slanga bort och brukar rensa skap och lador med jamna mellanrum. Jag tycker inte om en massa skrap som ligger pa hog utan tar tag i posten och slanger i alla fall nagon gang i veckan eller sa.

Sedan ar det helt klart sa att nar man flyttar sa rensar man ju per automatik. Vi flyttade ratt sa regelbundet fram tills vi vlyttade in i huset for 5.5 ar sedan och rensade darmed en massa varje gang vi flyttade. Nu for tiden brukar vi ta en omgang pa vinden da och da... men det blir inte sa ofta forstas och jag vet att vi snart skulle behova ta tag i det igen.

Kram och ha en fin helg!!

Annika said...

Flytta är ett perfekt tillfälle att göra sig AV med saker!
Det blir naturligt då.
Du, när ni ska packa upp era grejejr som står i förråd nu kommer det att bli som rena julafton för er!
Spännande värre.
Vilkemn vacker morgon!!
Så fint!!
Ha en toppenhelg!
KRAM!!

Desiree said...

CoolaAnna, ja det är perfekt tillfälle att gå igenom sina saker då man just flyttar. Men visst är det läskigt hur snabbt man glömmer vad man har nedpackat. Man inser att man inte alls behöver så mycket grejer som man tror.
Kram och trevlig helg.

Olgakatt, ja det kan ju vara känsligt men samtidigt så vill man ju verkligen inte fylla hemmet och behålla saker man inte alls gillar. Kanske nästa gång personen är där hos er och kollar efter sin gåva så får ni säga att ni med jämna mellanrum byter ut och väjer att ha olika gåvor framme så att det blir rättvist och att hans/hennes grej just nu är nedpackad så att någon annans present kan få stå framme. Man får försöka hitta någon diplomatisk lösning på det hela.
Kram och trevlig helg.

Taina, det är perfekt att de kommer och hämtar saker det minns jag att vi också fick flyers om i brevlådan i Alabama att de skulle komma och att man kunde ställa ut säckar med gamla kläder och leksaker. Jag gud vad lätt det är att man samlar på sig alldeles för mycket. Jag tyckte att vi var hårda då vi flyttade från USA men jag inser att vi borde varit mycket mer selektiva.
Kram!

Lotta, det är ju rätt skönt att veta att man klarar sig med långt mindre saker än vad man först kan tro. Det känns bara rörigt att ha för mycket saker. Känns luftigare med mindre saker. Ha en skön helg.
Kram!

Millan, så kul att du gillar alla vinter bilderna. Känns ändå som om England borde ha fyra årstider men vintern kanske är så pass mild att det mer känns som höst. Visst kan det vara vackra snödagar här som dessa dagar då jag fotat men det är också många vinterdagar som bara är mörka och inte alls så trevliga. Jag tycker synd om städerskorna på jobbet för det blir otroligt smutsigt och blött nu så här års. Snön har sin charm men också sina mindre trevliga sidor.

Jag tycker ni har så fint hemma och det känns som om ni jobbar aktivt med huset och ert boende hela tiden och att det då blivit naturliga perioder då ni rensat och gått igenom. Rätt skönt som sagt att med jämna mellanrum få rensa ur och göra sig av med saker man inte använder som bara ligger och samlar damm.
Kram!

Monica said...

Vackra foton men nu får det gärna bli mildare och mycket solsken:-). Har samma inställning som du till saker och prylar men i ert fall när ni hyr delvis möblerat är det svårare att veta vad som ska bort. Och inte kul alls att gå igenom gamla lager som du säger och visst är det intressant att man inte saknar något av det som är borta? Vi brukar ge till olika organisationer och när det är ivägkört så känns det som en lättnad hur fina saker det än är. Önskar trevlig helg!

Annika said...

Jag håller med - slänga bort är befriande. Och jag har samma situation som er. När jag flyttade till Indiana i januari så tog jag bara med ca. 9 kartonger med grejer, mest kläder, köksutrustning och böcker. Allt annat lämnade jag i vårt hus i Colorado. Men jag saknar INGENTING av allt det - inget utom min Lord of the Rings, och mina Harry Potter ;). Och mannen och den andra hunden förstås. Då ställer man sig ju verkligen frågan vad man ska med alla dom där grejerna till om man kan leva utan dom i ett halvår och vara lika lycklig för det:).

Saltistjejen said...

Jamenvisst är det härligt att rensa ut ibland! Jag kan dock ha lite svårt att slänga saker av emotionella skäl. Sådant jag vet inte kommer användas men som är förknippat men minnen etc det är svårt. Ofta får jag låta det gå ytterligare lite tid och då kan det ibland gå bra att slänga. Fast vissa saker sparas ju såklart ändå. För att de har med mycket speciella personer eller perioder i livet att göra. :-)
Kläder borde jag rensa oftare också. Jag är dålig på det. Men nu sedan vi bor så trångt är jag bättre på att slänga och rensa. Det är nödvändigt. Sedan är det som du säger så att om man flyttar regelbundet blir det naturligt att göra sig av med mycket. Men jag känner igen det där med att man inte längre vet riktigt vad man har undanstoppat i vissa kartonger. Jag minns knappt vad vi har i vårt överfulla källarförråd i Stockholm t ex. Vissa saker har jag saknat men annat inte.
Hopps ni får en riktigt skön helg nu! Och något varmare temperaturer.
Kramar!

Ulrika said...

Jättefina bilder! Du är en så duktig fotograf!

Desiree said...

Monica, ja det är lite knepigt som sagt eftersom vi hyr och delvis har en mix av våra saker och hans saker. Så möblerna vi har magasinerade behåller vi men det finns nog anda småsaker vi borde kunna sortera bort nu när vi märker att vi klara oss utmärkt utan dem.
Jaaa nu får det så gärna bli mildare och sol. Lite vårkänslor skulle jag inte ha något emot.
Kram!

Annika, ja det är märkligt att man klarar sig med långt mindre än vad man tror att man ska göra. Det är också märkligt hur man när man införskaffar alla de där sakerna absolut tror att man behöver dem. Duktigt att lyckas packa bara 9 kartonger. Hoppas du får med dig Lord of the Rings och Harry Potter också så att du slipper sakna något alls ;-)
Kram!

Saltis, ja ni bor ju litet så ni är tvugna att gå igenom relativt ofta vad ni ska behålla och vad ni ska sortera bort. En sak in och en sak ut. Men det borde man göra mycket mer än vad man gör. Vi har inte varit på IKEA eller köpt något till hemmet sedan vi flyttade hem för vi får inte plats/har inte använding av något sådant just nu. Det är fullt som det är.
Aha så ni har kvar ett förråd i Stockholm. Är det mest möbler ni har kvar där?
Kram och trevlig helg.

Anne-Marie said...

Det ser kallt men väldigt vackert ut i Stockholm nu. Hade aldrig hört talas om "hoarders" innan jag kom till USA, trots att min pappa var en "hoarder". Har aldrig samlat på mig mycket i USA eftersom jag flyttat så mycket. Minns min flytt tillbaka till Kalifornien efter Hawaii - det enda jag ägde här i USA var det som rymdes i 15 kartonger! Nu har jag mer än så. Visst är det skönt att rensa ut. Kramar!

Miriam said...

Tur att du har lätt för att slänga. Det är en bra egenskap :-) Själv har jag lite svårt för att slänga saker som det egentligen inte är något fel på. Tänker mig att jag kommer börja använda sakerna eller att jag kommer ångra att jag slängde de, men det gör man ju förstås inte.
KRAM