Thursday, February 16, 2012

Fredagstema

Fredagstemat idag från Musikanta är Kontraster. Tycker det var lite klurigt ämne. Insåg att det är ett ord som jag kanske ofta använder men samtidigt insåg jag att jag kanske inte hade betydelsen klar och tydlig. Jag fick goola lite för att få uppslag till detta tema och få en klar bild av ordets betydelse. En kontrast är något man uppfattar med ögat när man ställer saker mot varandra och gör en jämförelse. En skillnad mellan objekt eller färger. Kontraster som är olika varandra kan också tillsammans skapa balans. Veckans tema kommer kunna tolkas på väldigt många olika sätt är iallafall tydligt.En hel del olika kontraster på ett och samma fredagstema.


Dessa två första bilder har två olika typer av kontraster då man ställer dem mot varandra. Mörkt mot ljus, sommar mot vinter. Här är ytterligare ett exempel på olikheter och motpoler. Samma plats: Luma Torg. Övre fotot taget förra veckan med vinter och rimfrost och nedre bilden tagen sen vår då kvistarna på dessa körsbärsträd inte längre bär någon rimfrost utan istället tusentals vackra körbärsblommor i skira rosa nyanser.Tillvaron är full av kontraster som vi möter dagligen. Vi möter kontaster i livet. Det finns kontraster man nödvändigtvis inte uppfattar med ögat så som kontraster mellan kulturer och kontraster man möter med andra sinnen som smaker. Det är väl livets kontraster som skapar både balans och krydda i tillvaron. Det finns massor med kontraster mellan livet mellan Alabama och Sverige, mellan tiden innan vi flyttade till USA och livet som hemvändare. Kontraster mellan människor och kulturer. Denna härliga mix av just kontraster berikar och gör livet interessant som sagt.

 Kontrast mellan färger, hur de agerar mot varandra eller interagerar med varandra. 


 Kontaster mellan mörkt och ljust i en och samma bild. Skuggor och silouetter skapar naturliga kontaster.Konstraster mellan kallt och varmt.


Kontraster mellan sommar och vinter.

Jag hoppas ni får en riktigt skön helg. I helgen får vi besök från en vän som bor i Lund. C och F ska gå på konsert och se Ramstein. Inte min musik smak direkt så de får gärna njuta av detta på egen hand. Lördag får vi se vad vi hittar på tillsammans men det lutar åt ett besök på Fotografiska.

12 comments:

Marie said...

Vackra bilder! :)

Taina said...

Ja tänk vad mycket kontraster det finns runt omkring oss egentligen. Saker som vi kanske inte tänker på så ofta just DÅ. Men efteråt är ju foton ett perfekt att återuppleva kontraster och verkligen se varandras motpoler och skillnader. Du fick till det här ämnet jättebra och dina bilder, ja vad kan jag säga mer än att de är helt suveräna!!!

Kram kram!

Pettas said...

Vackra bilder, och förstås väldigt bra beskrivna med tanke på dagens tema!

Karin

Desiree said...

Marie, tack. Ville försöka välja ut lämpliga exempel på kontraster.
Kram och trevlig helg.

Taina, tack. Lite klurigt ämne som sagt men ville välja ut tydliga exempel.
Ha en bra helg.
Kram!

Pettas, tack så mycket. Trevlig helg.

Annika said...

Väldigt fint inlägg, och SÅ sant!
det är verkligen kontraster!
Tycker du lyckats toppen!
Bilderna är, som alltid, SÅÅÅ vackra!
Ha en finfin fredag!!
KRAM!!

Saltistjejen said...

Som alltid så vackra bilder!!
:-)
Och kontraster ser vi ju egentligen omkring oss hela tiden. I form av "motsatser". :-)
Stor KRAM och ha nu en toppenfin helg!
Kram!!

Loppan flyttar västerut... said...

Vilka bilder, galno!
Mm, kontraster absolut, o ett klurigt ämne innan jag fann på vad jag skulle skriva. Du lyckades himla bra med ditt inlägg!

Kram

Heather said...

Jag sag Rammstein sist 11/2004 pa Globen med maken... vi var pa parketgolv vid scenen. Helt ljuvligt!

Fina kort! Jag hoppas att fa en Nikon 1 till fodelsedagspresent snart.

Ha det!
Heddan

Lotta said...

Kontraster gör livet spännande!
Du har som alltid fångat den rätta känslan med både foto och text.

Vad fint det är vid sjöstaden. Härligt att få bo så, och ändå nära city.

Fotografiska är på min lista!!

Kram

Desiree said...

Annika, tack.
Kramar!

Saltis, ja det är sant. Det var nästan lättast att hitta olika typer av motsatser.
Kram!

Åsa, hi hi tackar. Var som sagt tvungen att googla lite för att kolla upp det där med kontraster.
Kramar!

Heather, jag tror säkert att C och F uppskattade konserten mycket. De hade också biljetter med ståplats på golvet långt fram.
Kram och trevlig helg.

Lotta, Sjöstaden är toppen på många sätt. Det är nära city men också nära naturen och man bor precis vid vattnet. Tycker mer och mer om detta ställe. Fotografiska får vi ta och ses på nästa gång vi ses.
Kramar!

Musikanta said...

En underbart fint inlägg om kontraster och väldigt vackra bilder. Precis som du säger, det finns kontraster överallt bara man tänker i de banorna. Skulle kunna tänka mig att livet i Alabama jämfört med Sverige t.ex. är mycket annorlunda och fullt av kontraster.
En skön helg önskar jag dig!
Kramar från Ingrid

Musikanta said...

Jättesvårt att läsa dina bokstäver, fick försäka minst tio gånger innan det blev rätt...