Tuesday, February 21, 2012

Mat och köksvanor bland svenskarna

Hittade en rolig undersökning i tidningen för en tid sedan. Det hade gjort en liten undersökning som handlade om mat och köksvanor bland svenskarna. 

Tre av fyra svenskar tänder levande ljus i samband med vardagsmåltiden åtminstonne ibland. Jag själv tänder levande ljus varje middag i allafall så här under vinter och höst. 

74% av svenskarna äter middag gemensamt men 7% äter och lagar sin egen mat. 
65% av svenskarna har en bestämd plats kring middagsbordet - instämmer för det har vi också. Halva vårat matbord är skrivbord och andra halvan är matplats hos oss just nu.

6% av svenskarna ber bordsbön. Det blev jag förvånad över att det ändå rörde sig om så pass många.

I samband med matlagning så lyssnar 48% på musik och 32% pratar i telefon medans 19% kollar på tv. Jag tror inte jag brukar göra något av dessa tre. 

Ett glas vin är vardagslyx för 15%.
53% har salt och peppar på bordet. Instämmer och sällar mig till denna stora skara.
17% har blommor på bordet. 
15% har tandpetare.
Tygservetter finns endast hos 5%. Hos oss kör vi med pappersservetter till vardags.

Klockan 18 är vanligaste vardagsmiddagtiden. Bara 3% äter efter kl 20:30. Själv lutar jag starkt mot den ovanliga gruppen. Vi brukar oftast sätt oss till bords mellan 20 och 20:30.

34% bestämmer vad de ska äta till middag samma dag.
15% bestämmer sig kvällen före och 8% veckoplanerar. 
Jag brukar göra en preliminär veckoplanering men som är väldigt öppen för ändringar och improvisation. Men jag brukar alltid ha bestämt vad vi ska äta kvällen före så att jag kan ta fram och hinna tina det som eventuellt behövs tinas inför middagen nästa kväll. 

32 minuter tar det för svensken att i genomsnitt laga mat och middagen slukar de flesta på 23 minuter. För mig tar det nästan alltid ca 1 timme att laga middag. Jag lägger extra tid på att alltid fixa en god sallad till maten. När det gäller att äta så har jag alltid ätit långsamt så det tar minst en halvtimme för mig att äta men ofta ca 45 minuter. Till helgen då jag har mer tid på mig sitter jag gärna kvar en stund längre vid middagsbordet. 

Vad har ni för vanor? Tycker ni att detta stämmer in på er i era hem?


Franskt tema i våran saluhall vid Sickla. Vive La France!

 Oh la la, här finns mycket gott. Creme brulée och äkta fransk chokladtårta.

Vid fiskdisken såg vi dessa jättehummrar. Kolla in vilka maffiga klor denna har. Vilken bjässe. Olika musslor. Saluhallen är kul för här finns olika sortiment och utbud som ändras ofta.



14 comments:

Katarina said...

Verkligen roligt att läsa. Det där med hur mycket och lite tid man spenderar vid matbordet, fastnade jag för. I min svenska familj är måltiderna heliga, dvs. Ingen TV , mobil eller radio på. Vi kan sitta länge och surra vid matbordet och direktheten kokas det kaffe och stunden blir längre. Mysigt. Min am. man, han uppskattar våra stunder vid det svenska måltidsbordeta. I USA var jag irriterad då jag gick bort när plötsligt TV slogs på,, då tänker jag alltid,, är jag så tråkig!? Vilka fina bilder du bjuder oss på. Kram

Freedomtravel said...

Intressant undersökning, men det skulle vara intressant att jämföra med hur det är i andra länder! ad är likt och vad skiljer sig?
Vi tänder ofta ljus och äter nog vid 18-tiden för det mesta. Musik ibland, på helgerna mest, men absolut inte TV eller telefon! Salt och peppar vill jag inte ha på bordet. Maten ska helst vara färdigkryddad. Men det där med bordsbön förvånar mig!?

Charlie sa ... said...

Vive La France och goda matvanor!

Ljus: javisst!
Laga hemma: inte alltid
Musik: ja
Tid: allt mellan 18.30 - 21

Roligt att se hur svensken vanor ser ut!!

Kramar!

Taina said...

Nu ska jag erkänna att här är det mer Jonas som lagar maten och han kan stå i köket i timmar! Har vi gäster ja då hjälps vi åt. Vi har INTE TV´n på när vi äter. Då sitter vi hellre längre vid matbordet och pratar. Liisa går ju undan efter ett tag såklart.

Bordsbön har jag aldrig bett. Tror inte jag har varit hos någon som gjort det heller. Blev förvånad att det var så pass många i Sverige.

Jag öeter långsamt ibland och det beror nog på att jag pratar så mycket. Hahahahaha!

Kram kram

Annika said...

Vilket KUL inlägg och intressant undersökning.
Jag lagar mat varje kväll, utom fredagar.
Det tar mig ca 30 minuter att laga middag i genomsnitt.
Alltid sallad.
Levande ljus på höst och vinter.
Vi äter mellan 19-19:30.
Sällan musik till vardags.
Alltid papperservetter.
Bordsbön, aldrig.
ALDRIG middag framför TV:n.
Middagen är verkligen ett viktigt mål, och så fint att kunna prata en stund.
Eftersom jag lagar maten diskar Peter, alltid.
Kramar!!

Annika said...

Ja, just nu hör jag ju till gruppen som lagar egen mat och äter på egen hand (eller snarare framför skype med min man...). När jag bodde med min man var det lite blandat - ibland åt vi samma mat och ibland olika.

30 min. låter som en rätt bra uppskattning av hur lång tid det tar för mig att laga mat. Kanske 20. Jag gör inte annat när jag lagar mat utom att jag pratar i telefon ibland.

Oftast inga tända ljus, definitivt ingen bordsbön, men ganska ofta titta på tv (eller snarare netflix på datorn) medan vi äter. På vardagarna åt vi oftast i soffan och tittade på Frazier eller Cheers. Antar att inget av det här är matvanor i mammas traditioner men för oss var det avkopplande och skapade gemenskap. Vi åt tidigt - 17:30 eller 18 - och jag förplanerade oftast veckan så vi kunde sköta handlandet en gång om veckan men vi hade inga bestämda dagar (utom för den färska fisken som förstås inte håller mer än två dar).

Desiree said...

Katarina, precis så tycker jag att det ska vara. Det är trevligt att umgås och prata vid middagsbordet om dagen och allt annat. Jag tycker inte heller att man ska göra en massa annat medan man äter som att prata i telefon eller kolla på tv. I USA har man ju folk på tv jämt ofta vare sig man tittar eller inte. Men jag gillar inte att ha tv:n på då man äter middag. Det är väl bara annan kultur i USA men samtidigt så trivs jag bäst om man får fokusera på maten och sällskapet.
Kramar!

Freedomtravel, ja det skulle vara spännande om man hade kunnat få jämföra med andra länder också både i norden och runt om i världen.
Kram!

Lotta, ja vive La France ! :-)
Sådant här tycker jag är kul att läsa om. Alltid roligt att jämföra.
Kramis!

Taina, väldigt svenskt att inte ha tv:n på och samtidigt väldigt oamerikanskt. Men nej tack till tv. Enda undantaget är då jag äter själv då har jag gärna tv:n på som sällskap. Men om man är fler än en så ingen tv. Blev också förvånad över att det är så många här som ber bordsbön men å andra sidan finns det många som har andra religioner och annat ursprung som också kommer med i statestiken.
Jag tycker du ska fortsätta äta långsamt och prata mycket för det är ju det som gör måltiden trevlig. Du bidrar med trivsel :-)
Kramar!

Annika i Reston, det blev väldigt intressant med all feedback jag har fått på detta inlägget. Nästan som en egen liten undersökning då jag fått in alla era kommentarer. Bra att du och Peter hjälps åt och delar upp jobbet. Vi kör för det mesta samma uppdelning också. Jag försöker diska undan en hel del redan innan vi sätter oss till bords men sedan får C ta resten då vi ätit upp.
Kram!

Annika, när jag äter själv så brukar jag göra undantaget att ha tv:n som sällskap blir för ensamt och trist annars. Tycker du är duktig som ser till att fortsätta laga mat även om det bara är till dig ofta. Men jag hade nog också valt att göra så.
Kram!

Saltistjejen said...

Vad kul att läsa!!
Och jag blev också förvånad över att såpass många ändå läser bordsbön för det är något jag aldrig upplevt i Sverige. Någonsin. Inte ens hos de som jag känner som är aktivt troende.
Vi brukade äta väldigt sent med svenska mått mätt, men nu har vi börjat äta tidigare efter att Ella blivit såpass stor att hon äter med oss. Så nu försöker vi äta runt 19-tiden iallafall. Helst redan vid 18.30-tiden men ofta blir det inte förrän 19 eller så. Jag förstod aldrig hur folk hann äta middag vid 18 (även om jag alltid gjorde det som barn) för vi var ofta inte hemma från jobbet förrän runt 19-tiden.... ibland ännu senare. Så nej vi åt ofta middag runt 21-tiden. Väldigt medelhavskt hahaha! Maten nu är dock rätt mycket enklare än innan vi fick barn. Det blir mycket pasta och sådant som Ella gillar. Och ofta blir det mat som går relativt snabbt att laga, ELLER så gör jag i low cookern och då puttrar det ju hela dagen men är färdigt att äta direkt när M kommer hem på kvällen. Det gillar jag! :-)
Kram!!

Miriam said...

Jag blev förvånad över att det bara var 65% som hade bestämd plats vid matbordet. Hoppar de andra runt och sitter på ny plats varje dag? :-)

Är det så många som 5% som använder tygservetter till vardags? Kul att föreställa sig vilka de är. Ingen jag känner i alla fall haha

Får en känsla av att det är barnfamiljerna som dominerar undersökningen om maten oftast äts klockan 18.

Äter också långsamt, är alltid sist att äta upp, särskilt nu på jobbet när de andra äter två mackor och är klara. Då sitter jag kvar med min kyckling och klyftpotatis :-D

Kul inlägg!

KRAM

Victoria said...

Håller med alla att det där var intressant läsning! Här har vi det så att det oftast är jag som lagar maten i veckorna (eftersom Johan ofta har telefonmöten och inte kan komma ifrån) och på helgerna hjälps vi åt. Jag försöker ha maten klar till halv sex - sex och skam till sägandes har vi ofta TV:n på (Wipeout eller AFV, vi verkar gilla när folk drattar på ändan och slår sig...). Vi använder hushållspapper (vi dräller mycket i vår familj), har särskilda platser vid bordet ( om vi är alla fyra, om det bara är Johan och jag kan det bli annorlunda platser) och ber inte bordsbön.
Jag skulle tro att det i genomsnitt tar trekvart för mig att åstadkomma maten, men det beror mest på att jag är värdelös att samordna så allt blir klart samtidigt. Jag försöker servera en sallad till maten, även om det bara resulterar i lite skivad gurka ibland.

Kramar!!//Vic

Victoria said...

Just ja! Glömde att skriva att jag försöker planea en veckomatsedel, som inte är huggen i sten utan är mycket flexibel, men lika ofta står ja där en halvtimme innan maten bör stå på bordet med något vilt i blicken och inte en vettig tanke i huvet... :o)/ Vic

Charlotta said...

Ha! Intressant läsning. Vissa saker stämmer väl typ, t.ex. att vi äter runt 18. Vi bestämmer ofta vad vi ska äta samma dag (vi är alldeles för nyckfulla för att kunna göra en veckomeny...) och salt och peppar är ett måste på bordet (för Calle - jag saltar nästan aldrig). Check i boxarna!

Anne-Marie said...

Kul undersökning. :) Håller med dig om det där med bordsbön och att det faktiskt är så många som har den "ritualen" var litet förvånande. Brukar ofta äta framför TVn men det gjorde jag inte när Michael och jag levde tillsammans. Brukar veckoplanera och handla mat 1 gång/vecka. Lagar nästan alltid middag även om jag bor själv. Tycker det är viktigt att inte slarva med maten. Men du, vilka delikatessaffärer ni har. Jag känner ibland att jag verkligen bor i världens avkrok. Kramar!

Desiree said...

Saltis, hi hi ja det är samma sak för mig och C som sagt att vi kör medelhavs stilen när det gäller middagstid oftast. kl 19 tycker jag ändå är ok tid. Jag har svårt att fatta de som hinner hem och laga mat så att de sätter sig ner till kl 17 om man jobbar heltid. Dessutom skulle jag bli hungrig igen om jag åt så tidigt som 17 så att jag hade velat äta något igen vid 22. Ja det där med bordsbön är som sagt förvånande.
Kram!

Miriam, ja det är intressant som du tar upp att 65% har bestämd plats men att man förväntar sig att det skulle vara en betydligt högre procenthalt. Kanske äter de inte tillsammans utan på olika tider som gör att de kan ha samma favoritplats. Känns som att de flesta är en vanemänniskor som gillar att ha sin plats. Det känns liksom tryggt att ha sin plats vid bordet.

Hi hi men de där 5% som använder tygservetter till vardags utgör väl hela Östermalm. Alla gamla damer där ser du kör med stärkta linneservetter ;-)
Intressant att hör att de andra i Norge alltid kör mackor. Men då antar jag att de äter en lite mer rejäl middag då de kommer hem. Äter man också relativt tidigt i Norge?

Det är bra att äta långsamt så njut du och ta din tid.
Kramis!

Victoria, jag tror som sagt att det borde vara mer normalt att det ändå tar ca 45 minuter att laga maten. Papperservetter är det smidigaste.Även om tygservetter är lyxigt så känner jag att jag inte har tid eller lust för mer tvätt eller stryk.
Kram!

Charlotta, jag tycker det är bra att ha salt och peppar på bordet för det är svårt att få till kryddningen exakt så att alla (i vårt fall oss båda) gillar den exakt som den är. Jag gillar gärna att ha lite extra salt och peppar på salladen. Till idag hade jag tänkt mig stekt fisk med kokt potatis och hemmagjord remoladsås men i morse då jag vaknade så kände jag inte alls längre för denna rätt så nu har jag dagen på mig att komma på vad jag ska fixa istället. Det måste som sagt finnas lite utrymme för ändringar :-)
Kram!

Anne-Marie, jag håller med dig om att det är viktigt att faktiskt inte slarva med maten. Det är jättebra att du ändå tar dig tid att laga ordentlig mat till dig själv. Jag tror man vinner mycket på detta. Att äta bra är lika viktigt som att sova bra och leva bra. Man investerar i sig själv och sin hälsa.
Ja denna saluhall är fantastisk. Alltid kul att kika vad de har och det brukar alltid finnas något läckert och spännande att fota.
Kram!