Monday, February 20, 2012

Dagen D

Dagen D är här nu för semlorna så klart. 21 februari är stora semel frossar dagen. Det har bjudits på semlor på jobbet men jag tackade faktiskt nej till denna semla för jag ville spara mig inför denna lilla speciella godbit ovan, nämligen de jag bakat själv. De där hemmabakade semlorna tycker jag är allra godast. Detta året provade jag följande recept från Arla. Enkelt att baka och bullen blir saftig och god med kesella. Eftersom jag inte är superförtjust i vispgrädde så tog jag kesella här också som jag blandade med lite vaniljfrön, mjölk och florsocker för att få rätta smaken och konsistensen. Bäst gillar jag dessa minisemlor. Tycker de ser godare ut och smakar godare i mindre variant.

 Detta med semlor är verkligen en konst i sig. Hittade denna artikel i tidningen i söndags. Den perfekta semlan är en komplex historia att få till. Det finns olika sätt att klippa till locket. Det finns olika sätt att få till bullen, olika doser av florsocker på locket för att den ska bli helt rätt. Men det mest komplicerade verkar ju vara detta med mandelmassan. Både konsistens, mängd och om den ska blandas med grädden eller bilda en egen skattgömma i mitten. Mandelmassan kan vara finmald eller grovmald. Kanske till och med innehålla större bitar. Mandeln kan vara skalad eller innehålla skal, vara rostad eller mald a´naturell. Vissa gillar att smaksätta mandelmassan med vanilj, kardemumma eller även ameretto likör. 


Semlorna börjar poppa upp numer redan innan jul. Jag tycker det känns för tidigt personligen. Det finns också semlor i alla smaker så som chokladsemlor eller semlor med saffran. Men även här känner jag att jag helst håller mig till den traditionella orginalsemlan. 


Sedan bollas teorierna om semlan i sig ska serveras som den är eller omringas av varm mjölk. Jag föredrar semlorna utan varm mjölk. Gillar inte då bullen blir helt blöt. Man inser att semlan har väldigt många olika parametrar för att bli helt perfekt i var mans mun. Men här är de iallafall. Ha en riktigt god Fettisdag och njut av din semla hur du än behagar den.


Kärt barn har många namn och det är just det som semlan har. 

Semla: tydligen vanligaste benämningen i Stockholm.
Fastlagsbulle: används i hela Sverige men mest i södra delen.
Fettisdagsbulle: används i hela landet (oj vad långt namn).
Hetvägg: äldsta benämningen.

9 comments:

Sus said...

jajussstja.. :)
Det var ju idag. Har längtat och tjuvstartat och sedan då dagen är här så glömmer jag bort det. Det är så typiskt mig!

Taina said...

Tur att bloggvärlden finns, för annars hade jag nog glömt bort fettisdagen! Får ta och baka idag då.

Min mamma brukade också baka med kesella för att få dem fluffigare. Annars är det lätt att de blir kompakta. I Finland kallas de ibland för "fralla". En "semla" i vanliga fall är vitt bröd och den svenska motsvarigheten till småfralla. Så om du beställer en fralla med ost, kan det bli lite tokigt. På finska heter semla Laskiaispulla.

Kram kram

Annika said...

Hetvägg är väl just då man äter den med varm mjölk. Det skulle inte jag fixa...NOOO WAY!!
Men annars så fixar jag semlor. Underbara, underbara bakverk!!
Semlor är mkt riktigt frallor i svenskfinland :-), som taina säger.
Dvs de kallar vanliga frallor för semlor.
Och semlor kallas fastlagsbulle.
Älskar alla semlor både hemgjorda och de som görs på bageri. Mkt mandelmassa ska det vara, mkt kardemumma i bullen och mkt grädde ;-)
Din egen semla ser underbart god ut.
NJUUUUT!!!
NJUUUUT!!
Ja, jag ÄR avis!!
SLURP och SMASK!!!
Kram!!

Desiree said...

Sus, dagen är inte över än har du chansen.

Taina, skoj att ni har "semlor" även i Finland. Jag undrade just i vilka länder man kör med semlor. Vi har en tjej här på jobbet som är från Island och hon berättade att de har en isländsk variant av semla där de har sylt istället för mandelmassa i sina.
Jag skippade faktiskt köpe semlan från jobbet och ser fram emot att sätta tänderna i mina egna som jag har bakat.
Kram!

Annika, hel rätt att det ska vara mycket kardemumma i bullen. De jag bakade såg jag till att ha just extra mycket kardemumma.
Kram!

Saltistjejen said...

Ååå jag ÄLSKAR semlor men har faktiskt helt glömt att det är idag som det är Fettisdagen!!! :-) Insåg det i morse när massa svenskar skrev på FB samt i bloggarna. Well, idag har jag inte tid att gå till FIKA eller baka så vi får nog ha en Fetonsdage ller fettorsdag istället hahaha! ;-)
Din såg otroligt god ut!!
jag ÄLSKAR mycket mandelmassa och mycket kardemumma! Ioch mandelassan ska INTE vara i grädden utan i BULLEN, tycker jag ! :-)
KRAM!

Charlie sa ... said...

Det ser underbart gott ut, speciellt din hemmagjorda.

Ja, jag blir så sugen nu Desiree så det är inte klokt. Vet ju hur gott det är...

Och jag, jag är avis med ;)

Kram!

Anne-Marie said...

Att baka sina egna semlor måste ju vara det allra bästa. Din ser mycket god ut. :) Har man även i Sverige den där slags vispgrädden som sprutar ur en tub? Jag kan inte äta sådan grädde. Skall det vara vispgrädde skall jag själv vispa den. Kramar!

Katarina said...

Egna semlor ska det vara med hemmagjord mandelmassa! Kram

Desiree said...

Saltis, det går nog minst lika bra med en fettorsdagsbulle. Hi hi för mig blir det nog en fethelgsbulle denna helgen. TYcker som du att mandelmassan ska vara för sig och inte i grädden.
Kramar!

Lotta, önskar att jag kunde skicka några stycken till dig. Det hade varit roligt om man hade kunnat bjuda på fika på bloggen :-)
Kram!

Anne-Marie, ja det finns sådan sprutgrädde på tub. Jag gillar den inte heller. Ska det vara grädde ska det var äkta grädde som vispats.
Kramar!

Katarina, håller helt med dig, detta är det godaste.
Kram!