Sunday, January 22, 2012

When Stockholm turned white



Snow had arrived during the night and when I woke up this morning the city of Stockholm was covered in white. This is what it looked like as I biked to the gym yesterday morning around 9 am. It all turned quite slushy as the temperature was right at the point of freezing and not below freezing. 

 It actually got worse during the day and turned into quite a blizzard. Me and C decided on short excursion to Steninge Castle about half an hours drive north of Stockholm. As we past Stockholm and drove north we suddenly found ourselves in the middle of the blizzard. It was very intense for a while.





 When we arrived at Steninge it stopped snowing all of a sudden. I think the trees and bushes look pretty covered in white.


 At Steninge Caste you actually can't enter the castle but they have converted one of the larger additional houses that belong to the Castle grounds into a nice shop & restaurant. You can sit down and have a bite to eat or some coffee and a piece of cake. They sell a lot of the famous Swedish glass from Orrefors and Kosta. It is a great place to shop for gifts. 



 You can also find fine and hand made delicacies that are traditional Swedish. Honungs mjöd is actually something I have never tried. It is some kind of honey ale. 
 Lot's of beautiful glasses from the major and very famous glass manufacturers that are internationally known.

 The castle has a beautiful park. Coming now in January is probably not the best time. But coming here in spring around April/May then it is probably very nice to take a walk here. I passed this cozy and cute green house. Today was really one of those days when all you want to do is to curl up with a big blanket and watch a good movie or sit in front of a cozy fire place and sip on a cup of warm something or having a cabin with a sauna and a hot tub. Since I don't have neither the fire place nor the sauna and hot tub I had to go for the cozy blanket and movie later on in the evening. 


I am almost forgetting but I did bake the "Semlor" and they turned out really yummy! So me and C have indulged ourselves with these treats to make a perfect ending to a good January weekend. I read this in the newspaper this weekend. I a new word to be added to your Swedish vocabulary - "Semmelier", for those that consider themselves experts on Semlor.






I made the smaller version compared to the ones you buy in bakery shops. I think the smaller ones are even more delisious. We still have some buns left in the freezer so we can prepare more easily for the actual day, February 21 which is Fat Tuesday.

9 comments:

Marie said...

Mmm, en semmelier kanske man skulle bli! ;) Dina semlor ser riktigt proffsiga ut!

Kul med utflykt, som du säger är det nog finare där när det är vår eller sommar, men det var riktigt fint nu också!

anna of sweden said...

Oj, vad mycket snö. Och vilken snygg (kan man säga det?) semla. Jag har inte ätit någon ännu, men nu är det nog snart dags.

Nu har jag antagit din utmaning. :) Välkommen in och läs!

Annika said...

Semmelier skulle jag kunna bli :-)
Ja, jag skulle förstås vara tvungen att flytta hem då, men...
Mmmm...
Vilken dundergod semla du har på bilden, flämt.
SÅ gott!!
Underbara vinterbilder! Steninge Slott var jag på i somras. Himla fint där!!
Vackert på vintern också!
GILLAR verkligen dina bilder!!!
KRAMAR!!!

Saltistjejen said...

Mmmmm jag längtar semlor!!! :-)
Och vad fint med snön ändå. Jag vet att du helst har snöfritt men det är vackert. Här kom det ju snö i helgen men tyvärr regnar den bort idag. Jag hade gärna haft den lite längre. :-)
Hoppas ni får en fin vecka!
Kramar!

Desiree said...

Marie, hi hi visst var det kul med benämningen "Semmelier" :-)
Kram!

Anna, tack. Jättekul att du antog utmaningen jag var in hos dig och kikade.
Kram!

Annika, liten och naggande god. De blev faktiskt riktigt lyckade. Det gick inte att bara nöja sig med en men som tur är blev det så pass många att det blev bullar kvar att frysa in så att det kan bli fler tillfällen. Steninge är fint men jag tror att det gör sig ännu bättre till våren och sommaren. Det får bli en utflykt dit igen då vädret är roligare.
Kramis!

Saltis, ett tunt lager är ok men nu vill jag inte att det ska komma mer. Idag tog vi faktiskt bilen för det var snorhalt imorse. Men jag hoppas att de hunnit sanda och röja lite tills imorgon så att jag kan sätta mig på cykeln igen.
Kram!

Petra H said...

härliga snöbilder!! Det snöade i Skåne också och det var inte lätt att gå med barnvagn kan jag säga... tungt! En kompis körde av vägen pga snön men som tur var utan nga person- eller bilskador.
Dina semlor ser jättegoda ut! Jag åt semlor två ggr när jag var hemma.
Kram

Lotta said...

Steninge är en favorit! Tycker om både parken, shopen, många fina utställningar och ta en bit mat eller kaffe.

Dina semlor ser oerhört goda ut. Så ska en semla se ut!

Kramar!

Desiree said...

Petra, ja jag såg att ni hade fått snö ända nere i skåne. Just pga av att det blir svårt att ta sig fram gör att jag inte gillar snö. Det ser vackert ut men att halka runt när man tar sig fram är inte kul eller att behöva bylsa på sig så himla mycket kläder heller för den delen.
Kram och välkommen tillbaka hem till Bryssel.

Lotta, ja det var fint ute vid Steningen och ännu finare tror jag att det blir till våren då man också kan njuta av slottsparken lite mer. Tack jag är glad att semlorna blev bra. Känns kul.
Kram!

Millan said...

Ah bra, dar fick jag reda pa nar semledagen ar i ar. Sent, kanns det som?!

Jag bakade ocksa (provbakade infor lordag) och jag tycker dom blev bra. De blir ju alltid lite mer kompakta och mindre nar man gor dem hemma men jag haller med om att det nastan ar godare.

Kram