Friday, January 27, 2012

Fredagstema

Sista fredagstemat för januari från Erica handlar om Drömhemmet. Om man fick inreda och välja precis som man ville utan att pengar begränsar. Alltid kul att drömma.

Köket är husets hjärta och det ska vara trivsamt och fuktionellt. Ett stort, inbjudande och ljust kök vill jag ha. Fönster som släpper in mycket ljus. Fönster vid diskbänken så att man kan kika ut på något trivsamt medans man står där. Gärna en stor köksö med förvaring under. Det ska finnas gott om praktisk förvaring. Vita släta luckor gillar jag bäst. Det får köket att bli ljust och det är enkelt att torka av när de är släta. Gillar belysning som man kan dimma samt spotlights under köksskåpen som mysbelysning.

Bild från nätet.

Bild från nätet.

Ett kök med öppenspis skulle var väldigt mysigt. Man samlas ju ändå helst i köket och då skulle det vara extra trivsamt med en öppenspis. Jag skulle gärna också ha ett walk in skafferi.

Såg här såg vårat kök ut i Alabama. Det var stort och ljust. Jag älskade min gasspis. Den saknar jag mycket. Jag gillade också att ugnen och micron var på perfekt höjd. Men en miss med layouten i detta köket var att man behövde springa runt köksön då man gick mellan spisen och diskhon. Man behöver ha diskho och vatten närmre spisen utan att behöva korsa köket. Saknar mina köksbänkar i granit också.


Bild från nätet.


När det gäller badrum skulle jag vilja ha ett badrum med både dusch och badkar. Jag skulle vilja ha dubbla handfat och ett naturligt ljusinsläpp i form av fönster. Helkaklat gärna med golvvärme för det är extra gosigt på vintern när man tassar upp på morgonen. Inget bubbelbadkar utan ett vanligt badkar. Bild från nätet.

Vad säger ni, tänk att ha denna utsikten. Skulle älska att ligga i badet här och njuta av naturen och utsikten eller stå i dusch och blicka ut över detta. Skulle ha svårt att slita mig från detta badrum.


Något annat jag saknar från USA är att ha ett Master bedroom med eget tillhörande badrum. Gillar att man liksom har ett privat badrum som hör till sovrummet som man inte delar med andra.En separat tvättstuga så som vi hade i Alabama men betydligt snyggare inredd skulle sitta fint. Skönt att ha ett eget rum där man har tvätt och tork. Saknar mina rejält stora front matade tvätt och torktumlare som jag hade där också.
 Våran tvättstuga i huset i Alabama. Här hade man behövt fixa lite mer för att få till lite snygg och praktisk förvaring.


En stor öppen spis i vardagsrummet skulle jag också vilja ha. Så här såg våran ut som vi hade i huset och det som var bra var att man kunde elda riktiga vedträn här.

Vårat vardagsrum som vi hade i huset gillade jag också. Stort och luftigt med den öppna spisen som sagt också som bonus.

 Det fanns en del jag verkligen gillade i det här huset men sedan en hel del som var mindre bra förstås. Huset var på tok alldeles för stort för oss två. Det gick åt åtskilliga timmar till att hålla det snyggt både invändigt och utvändigt. Så lagom är viktigt har jag lärt mig.

Inredningen skulle jag gärna köra med Finsk och/eller Dansk design för hela slanten. 


Sist men inte minst skulle jag gärna vilja ha en härlig och inbjudande front porch. Här är typiska exempel på Southern porches.


Bild från nätet.


 Våra grannar och goda vänner byggde faktiskt till en front porch medans vi bodde där och jag måste säga att den blev otroligt lyckad. The hanging bed blev en favorit hos alla. Ett perfekt ställe att krypa upp med en god bok, en tidning eller med ett glas vin. 


En stor altan skulle jag vilja ha. Det spelar inte så stor roll om det skulle vara framsida eller baksida. En inbjudande altan är viktigare för mig än trädgård. Trädgården får gärna vara relativt liten och lättskött. Jag tillbringar hellre tid med sköna stunder på min altan än jobbar och påtar i trädgården.Bild från nätet.

Gillar denna stora inbjudande altan. Något jag uppskattar med lägenheten vi har nu är att den har en altan i markplan på baksidan. Man får grönska från häcken som växer runt altanen och den är ändå hyfsat stor i jämförelse med lägenheten. Den är guld värd på sommaren. 

Ha en riktigt trevlig helg allihop. 

13 comments:

Marie said...

Jag skulle gärna flytta in hos dig i ditt drömhus! Det verkar riktigt härligt, allt som jag också skulle vilja ha i ett hus! :)

Annika said...

Ert hus i Bama är nog lite av mitt drömhus tror jag.
VAD fint det VAR/ÄR!! Jag vet att det var för stort för er och att ni började vantrivas. Men vad FINT det var!!

Håller fö med om allt du listar i ditt drömhus. En öppen spis i köket vore ju GULD!!!

Kramar!!!

Victoria said...

Åh, en sån där "front porch" står extremt högt upp på min önskelista, det är ju precis hur mysigt som helst! Fast jag tror inte att det går att genomföra med det här huset - om inte annat blir nog inte planerna godkända av Gestapostyrelsen för området....
Det får väl blimi nästa hus då.
Kramar och trevlig helg!

Coolaannna said...

Vilket hus du hade i Alabama! Wow, säger jag bara. Känns som jag vill packa och flytta in!

Det finns många fina hus och hela tiden hittar man nya inspirationskällor! Hua, det blir dyrt :)

Ha en fin fredag!


Kraam!

Saltistjejen said...

jadu Desiree, jag gillar också amrisarnas master bedroom koncept med eget badrum. Vi har inte det men vi bor ju så smått. Men jag gillar idén och tycker att man borde ta den till sig mer i Sverige när man ritar och bygger hus där. :-)
En fron porch skulle jag också vilja ha. Gillar de jag sett här mycket. I Sverige har jag dock känslan av att folk aldrig vill "sybas" på framsidan. Allt handlar alltid om att ha altan eller trädgård eller så på BAKsidan av sitt hus för att slippa insyn. Undrar om det är typiskt svenskt? För andra länder har ju ofta just något på framsidan av huset mot vägen, för att kunna sitta där och se vad som händer på vägen. Typ hälsa på förbipasserande etc. Men svenskar verkar vilja vara väääldigt privata. Haha!
Kramar och ha en fin helg!

Monica said...

Härligt kök du hade i USA och det andra du visar också. Ja stort och härligt kök skulle jag vilja ha, med öppen spis, skafferi, matbord och relaxhörna med soffor och hyllor, sofforna får gärna vara sköna att slumra i:-) och ingen öppen planlösning (är jag trött på) utan detta inneslutet av väggar. Med vacker utsikt genom alla fönster:-)

Desiree said...

Marie, tack :-)
Trevlig helg.

Annika, tack så mycket. Jag har fått ett bättre perspektiv på det hela. Det fanns saker jag saknar som sagt. Detta hus men i mindre skala hade varit fint. Något slags town house medium size med mindre trädgård än vad vi hade hade suttit fint. Ditt hus hade varit mycket mer lagom för oss även om du också har rätt gott om yta. Läget där ni bor och området är guld värt.Jag förstår att du inte vill flytta.
Kram!

Victoria, man ska aldrig säga aldrig. Precis detta ställdes våra grannar inför och de skissade och ritade och tog sedan och frågade gestapo i vårat område och till slut fick de ju denna jättefina och härliga front porch. Kanske värt att inte släppa drömmen.
Kram!

CoolAnna, tack så mycket. Jag håller med dig om att det finns otroligt många fina hus att drömma om. Jag drömmer gärna vidare och hoppas hitta mitt drömhus någon dag.
Kram!

Saltis, ja det är nog så att folk här i Sverige hellre sitter på baksidan. Men mina föräldrars hus har faktiskt altanen på just framsidan ovanligt nog. Kanske är jag fåning men jag gillar verkligen att ha ett privat badrum som hör till master bedrom. Men jag önskar att man hade det här men hittills har jag inte sett något sådant. Men å andra sidan älskar jag att standarden är helkaklade badrum med blandare så att man slipper en kall och varmvatten kran. Det känns väldigt omodernt.
Kramis!

Monica, ja det där med öppen planlösning har ju sina fördelar men också en hel del nackdelar. Jag tror att det är viktigt att man inte bara har öppen planlösning i ett boende. Det är ändå trots allt rätt viktigt att kunna dra sig undan ibland när man känner för det.
Ha en fin helg.

Lotta said...

Vi har samma smak! Jag gillar verkligen alla bilder du lagt upp och jag håller med Annika, vilket fint hus ni hade i Alabama.

Kök med öppen spis och fönster ut och stor köksö, vita släta luckor...ja tack!!! Badrummet med utsikt över lite klippor och öar...lovely.

Kramar!

Desiree said...

Lotta, kul att du gillade mitt drömhem. Hi hi enda nackdelen med det fina badrummet med utsikten är att det hade varit svårt att slita sig härifrån.
Kram och ha en skön helg.

Miriam said...

Kul att vi har samma inställning till altan/trädgård :-) Mycket viktigare att kunna ligga i en hammock med en drink än att plantera om buskar och kratta löv vartenda år.
Kram!

Taina said...

Desiree nu fick du 10 guldfiskar av mig för att du föredrar finsk design!! Alvar Aalto kanske? Min bror är i möbelbranchen förresten...

MEN vilket fint kök ni hade i Alabama. Jag säger som du att det är snyggt med vitt i köket och helst ska det vara släta luckor. Tycker det blir så svårt att hålla rent annars.

Ha en fin lördag!!!

Kramar!!

Anne-Marie said...

Ert hus i Alabama kunde mycket väl ha funnits med i HGTV. :) Så fint. Förstår att det var för stort för er två men verkligen vackert. Det där badrummet var inte alls dumt. ;) Skulle gärna ha det där jag bor. Kramar!

Gnuttan said...

Låter som du plockat ihop ett riktigt fint hem. Drömköket och -badrummet hade jag deffinitivt inte sagt nej till. Och ett skafferirum; det är verkligen drömmen! :-)