Thursday, January 19, 2012

Fredagstema - Böcker

Dags för ännu ett fredagstema. Favoritförfattare vill Erica ta upp idag. Jag tycker väldigt mycket om att läsa böcker men under senare år har det blivit mer sporadiskt och mer periodvis som jag läser. Lycka är ju att hitta en riktigt bra bok som man tycker så mycket om att man har svårt att lägga ner den och helst bara vill fortsätta läsa på hela tiden.


Senaste riktigt bra boken som jag läste var The Help. Jag tyckte nog om den lite extra för att den handlar om södern. Mest av allt älskade jag att hon skrivit den med södern uttalade dialekt. Jag skulle aboslut inte kunna tänka mig att läsa just den här boken på svenska för det skulle kännas som om halva boken skulle gå förlorad för min del. Just språket är fantastiskt i denna boken. 

En annan favoritförfattare som jag haft under några år är Karin Alvtegen. Gillar hennes thriller romaner. Hon är otroligt bra på psykologisk spänning.

När det gäller ungdomsböcker så har jag alltid tyckt mycket om Maria Gripe. Dessa böcker tycker jag fortfarande är så pass bra att jag skulle kunna tänka mig att läsa dem igen även som vuxen. 

 Minns att min fröken läste högt för oss i klassen ur Tordyveln flyger i skymningen och hur vi alla satt väldigt tysta och bara ville att hon skulle fortsätta läsa och läsa.

 En annan ungdomsbok och riktig klassiker är Fahrenheit 451. Jag har alltid gillat de här framtidsromanerna som denna och George Orwells Animal Farm samt 1984. Michael Crichton's böcker har också varit favoriter periodvis. Detta var lite av de böcker som står kvar i min bokhylla. Jag inser när jag letar efter favoritböcker att det finns många som inte står här och att det troligtvis finns en och annan kartong som står i min kompis L´s källare med våra andra pylar där det finns fler böcker.'

Status: Idag kallt, riktigt kallt var det att cykla till jobbet imorse. Enligt prognosen skulle det landa på minus en grad men det var betydligt kallare (minus fyra) istället. Jag blev glad att jag valt nya tjockare vinterjackan, hade dubbla sockor i skorna och även tagit med mig mitt sadelöverdrag i fårskin. Den där sista lilla detaljen - made all the difference. Gjorde mitt vanliga pit stop på favvo caféet (V.Street coffee på Vasagatan). Så skönt och underbart att få komma in i värmen och få en riktigt god kopp kaffe när man kommit halvvägs. Jag har ju blivit lite stammis där  nu så idag behövde jag inte ens lägga in min beställning utan mitt kaffe stod klart precis så som jag vill ha det medan jag tog av mig ytterkläderna. 


På agendan: Vet inte riktigt faktiskt. Kanske brunch i helgen får som sagt se. Kanske baka de där semlorna jag har gått och funderat på hela veckan :-)


Det är fredag och det gör mig LYCKLIG!


7 comments:

Nilla said...

Jag läser mycket med min dotter nu. Antingen läser hon för mig eller jag för henne. Just nu läser vi varannan sida i Martin Widmarks Tyko Flores äventyr.

Millan said...

Jag tror att vi har ratt lika smak pa bocker. Jag har fatt flera tips fran din sida. Bland anant The Help faktiskt som jag tror att du skrev om for ett tag sen? Jag har precis last ut den och tyckte valdigt valdigt mycket om den. Ville inte riktigt att den skulle ta slut eftersom jag ville fortsatta folja med i karaktarernas liv! Funderar pa att hyra filmen nar den kommer ut pa dvd ocksa.

Vad kul med din fotoutmaning nedan!!

Ha en riktigt fin helg. Jag ska baka semlor som du ju skriver om.. maste provbaka infor matmarknaden nasta vecka.

Kram

Desiree said...

Nilla, vad kul att din dotter gillar böcker mycket. Det är ju toppen att också hon får läsa för dig och att ni turas om. Mysigt.
Trevlig helg.

Millan, kul att du också gillade boken så mycket. Jag har inte heller sett filmen men väntar på att DVD:n ska komma. Hoppas ni får en riktigt kul dag på marknaden men det är jag övertygad om att ni kommer att få. Vad kul att du ska baka semlor också. Jag tror ni kommer att få slutsålt på nolltid. Det är ju alltid kul att testa lite nya bakverk och semlor ser ju så fina och goda ut.
Kram!

Annika said...

The Help var helt fantastisk!!
Jag ÄLSKADE den. OCH nej, jag skulle inge vilja läsa den på svenska. på "svenska" är bokens titel översatt till Niceville..what the heck????
Iaf var den boken heöt suvverän.
OCH filmen också!!! Har du sett den?
OM INTE SÅ SE DEN!!! Följer boken SÅ bra!!!
NU ser jag ovan att du inte sett den.
Maria Gripe ÄLSKADE jag!! Lite mystiska böcker!!
Karin Alvetegen skriver mkt bra!!
Ha en fin fredag.
KRAM!!!!

Lotta said...

Dina texter gör mig lycklig!

Jag läser också tyvärr sporadiskt numera. Finns det något bättre än en bra bok?

Härligt att du gjorde ditt pit stop på V.Street. Hur gulligt som helst att de fixar ditt kaffe medans du tog av dig!

Det blir nog the three B's här: Brunch, Bio o bastu :)

Ha en skön helg!!

Kramar

Ps. kände att jag ville sitta och ta en kaffe med dig nu....

Saltistjejen said...

Ja jag läser också väldigt sporadiskt numer. När jag pendlade läste jag supermycket och det är väl det enda jag saknar med pendlingen. :-)
Den första boken här mins jag att tipsat om förr så den ska jag lägga på minnet nu. Och se om jag kan läsa på min läsplatta. Det är alltid roligt med lästips!!
Här är okcså kallt nu och de säger att det ska bli snö imorgon. Jag hoppas det stämmer för E tjatar hela tiden om snö hahaha!
Kram och ha en fin helg!!

Desiree said...

Annika, ja jag håller med dig till fullo att den svenska översättningen på titeln blev helt galen. Jag har inte sett filmen ännu men ser den väldigt gärna. Den borde komma ut på DvD relativt snart. Då ska jag hyra den!
Kram!

Lotta, brunch, bio, och bastu låter ju hur super nice som helst! Vart brukar du basta? Har ni bastu eller är det hos vänner? Jag hoppas vi får till brunchen. Igår var bara så perfekt att slinka in på V.Street och få en riktigt god kopp kaffe. Jag har ju blivit lite av en stammis där det märks.
Kram!

Saltis, hur tycker du att det funkar med läsplattan? Tyckte du att det var svårt att vänja sig eller vande du dig med en gång? Hopps ni får lite snö så att E blir glad :-)
Kram!