Sunday, January 8, 2012

Kultur och Konst

Ny vecka, nya tag. Nu är helgerna och loven förbi även för oss här i Sverige och vardagen rullar igång. Tycker alltid det är ett tröghetsmoment för mig och ett visst motstånd att få vardagen att rulla igång. När jag väl kommit in i det så  rullar det på och känns rätt ok men när man varit ledig och haft det bra och i synnerhet fått slippa den där vardagsstressen så tar det emot lite. Well well det är väl bara att bita ihop och inte fundera och känna efter så mycket och fokusera på framtida trevligheter.

Var på Moderna Museet igår och kollade in utställningen om Turner, Monet och Twombly. Kände bara till Monet konstverk sedan tidigare. Turner var en engelsk konstnär som var verksam före Monet och Twombly en amerikansk konstnär som var verksam under modern tid och dog så sent som 2011. Min stora favorit förblev Monet. 

 Jag tycker mycket om många av hans naturmotiv liksom ljuset och reflektionerna i vattnet som han lyckas fånga upp på ett fantastiskt sätt.Cy Twombly´s konst var mycket mer abstrakt och modern. Vissa tavlor rätt fina men de flesta var väldigt svåra och ganska märkliga. Han verkade gilla att måla stora tavlor för det mesta som denna ovan med de röda blommorna. 

Det var en trevlig utställning. Det var sista chansen att gå och se den nu för detta var näst sista veckan. Så jag är glad att vi hann.

6 comments:

Annika said...

Det passar ju perfekt att gå på museum sista jullhelgen, eller vad man ska säga.
Just Moderna Museet brukar ha så mkt intressant.
Jag känner ocksp bara till Monet av de konstnärer du skriver om.
Han är ganska bra representerad på National Gallery i DC också.
För absktrakt konst kan bli underlig.
Även om det kan vara väldigt coolt också.
Kram!!

Saltistjejen said...

Vad roligt att ni hann se utställningen. Turner kände jag igen namnet på men kunde inte riktigt placera ändå. Twombly kände jag inte alls till. Fast den tavlan du visade med de stora röda blommorna gillade jag. Särskilt färgerna! :-)
Monet är ju verkligen fantastisk och här finns ju en del av hans verk också på Metropolitan Museum.
Hoppas resten av veckan går bra och att du snart kommer in i vardagen igen ändå.
Kramar!!

Taina said...

Hahahaha den stora tavlan med "blommorna" eller vad det nu skulle föreställa hade till och med jag klarat av att måla! Om Albert läser vad jag skriver skulle han hytta med pekfingret åt mig. Han är konstnären i vår familj. Måste erkänna att Monet var för mig den enda jag kände till.

Målar du själv Desiree?

Ja vardagen ja. I Sverige är ledigheten lite längre och då känns det nog mer när vardagen tar fart igen. Men det är bara att bita ihop som du säger.

Hoppas första arbetsdagen blev bra!

Kramar!!

Katarina said...

Jag brukar också besöka Moderna M. när jag är i Stockholm. Det är det härliga med Stockholm att det finns så mycket att besöka,,

Monets ljus i bilderna är härliga, man kan tro att det glipar in lite ljus från ett närliggande fönster.

Den stora tavlan är kanske mer till en offentlig miljö, det är svårt att få en sån stor tavla att matcha i ett normalt hem. Den kraäver sin rymd. Men den var vacker..

Tack för att du delade med dig..

Kram

Lotta said...

Jag har alltid velat resa till Paris och ta tåget till Giverny och besöka Monets hem och trädgård. Det ska vara helt underbart där!

Vi har en del Monettavlor i vårt hood också...närmare bestämt på the Yale British Art Museum. Blir sugen att åka dit i helgen när jag ser dina fina bilder ;)

Det är segt att gå tillbaka efter en lång ledighet. Idag var jag riktigt virrig och kom aldrig igång kändes det som.

Men snart har halva januari gått redan :)

Kramar!!

Desiree said...

Annika, moderna museet har jag faktiskt inte varit på så ofta. De har haft en hel del problem med att få dit folk så en sådan här utställning som är väldigt populär var nog precis det som de behövde. Det var lång kö men gick ändå hyfsat snabbt och väl värt att stå i kö för.
Kram!

Saltis, Turner tydligen Engelsk konstnär som målade i slutet på 1700talet. Jag fastanade inte riktigt för hans verk. Twombly var lite svår men några fina fanns som jag fattade tycke för.
Kram!

Taina, nej jag målar inte alls. Jag är helt kass på att måla eller rita. Önskar att jag kunde men för min del blir det på sin höjd streck gubbar. Min pappa målar och är duktig liksom min farbror som är väldigt duktig på att teckna. Det finns lite konstnärlig ådra i släkten men inget som jag ärvt tyvärr. Ha ha jag måste hålla med dig till fullo att jag också kollade in många av Twombly´s tavlor och kände att det mest såg ut som en femåring som gått loss och kluddat lite och spilt ut några färgburkar. Det är ju å andra sidan det som är kul med konst att det finns något som passar alla.
Kram!

Katarina, älskar ljuset i Monets tavlor liksom hans underbara blommor och trädgårdsbilder men också flera av hans landskapsbilder. Det är nog som du tar upp att de där riktigt stora tavlorna funkar bäst i offentlig miljö.
Kram!

Lotta, ja det skulle vara underbart att resa till Giverny. Tycker att Monets tavlor alltid sprider något vackert som gör att man blir glad.
Du har så rätt i att halva januari redan gått och snart rullar det nog på av bara farten :-)
Kramis!