Monday, February 7, 2011

Swedish Vikings

The Swedes sure still have the viking spirit in them. Yesterday when we were out in the Nacka nature reserve area we saw some crazy Swedes that were about to jump into the ice cold water of the lake. Most of the lake was solid frozen but part of it was kept clear of ice so that people could jump in. There was a sauna close by and they had been there heating them selfs up before jumping into the cold water but never less it sure is going to be ice cold!


I could hardly believe my eyes. This was kind of chocking even for me that is Swedish to see. You can be sure I will not be the one to jump into ice cold water like this. Sauna or no sauna. I may be Swedish but I am not that much of a viking. The Swedish viking in me has been diluted too much.


Jumping into the ice cold water seemed very popular. There were lots of people coming out from the sauna eager to jump in. You could see it was kind of slippery for them wearing their flip flops.

Something even crazier that you would never ever see for sure in the US is people skinny dipping. We saw both men and women going skinny dipping. So not only will the Swedes be crazy enough to jump into ice cold water in the middle of winter but they will also gladly do it completely naked!

13 comments:

Monica said...

:-)) vilka upplevelser att få vara med om på vinterpromenad. Jag skulle kunna tänka mig men behålla baddräkten på, i alla fall när det finns publik:-). Tror faktiskt det är en skön känsla det där vinterdoppet och inte alls så ruggigt som det ser ut. Man blir som ny kanske:-)?

Anonymous said...

Alldeles för kallt för min smak!

När Casey kom till Sverige/europa första gången så tog jag honom på en promenad genom sthlm samma dag som han landade. Först gick vi på bron somleder från Hornstull till kungsholmen, där såg vi en massa män som badade näck ifrån båtklubben i parken. När vi kom till parken så sprang det förbi ännu mer nakna män (tror det var en svensexa). Sedan gick vi vidare till kungsträdgården och hela Pridefestivalen pågick. Casey fick en smärre chock av all svensk nakenhet och i synnerhet svenska män!

Eleonor said...

Men fy vad kallt.. Jag förstår inte vad det är som är så skönt med kallt vatten?? Och jag tycker inte människor borde gå nakna i öppenhet.. Alla vill inte se deras nakna kroppar.. Haha Usch.
Vi satt hemma själva och tittade på matchen igår och jag förståd inte mycket av själva matchen men jag tyckte det var spännande =)

Desiree said...

Monica, ja nog lär det vara uppfriskande alla gånger. Man känner nog att man lever efter det där doppet men jag skulle inte heller hoppa i naken. Det fanns ju gott om folk som var ute på sjön så det var ju inte ett dugg privat.
KRam!

Linnea,hell yes alldeles för kallt för min smak också. Ha ha stackars Casey han måste ju tro att svennarna var ett heltokigt nudist släkte. Vilken chockartad upplevelse :-)
Jag hade också undrat vad som hände om jag hade sett så många olika nakna människor under en och samma dag.
KRam!

Eleonor, jag kände att jag huttrade till fast jag var varmt klädd bara av att se dessa som hoppade i. Man har ju blivit lite mer pryd efter att ha bott i USA och något sådant här hade ju varit alldeles otänkbart där borta. Kul att du njöt av matchen. Jag tror du kommer att fatta betydligt mer av am fotboll än vad vi någonsin gjorde då du har Jason som kan förklara en hel del för dig. Vi som två svennar kände oss helt lost men vi njöt av folkfesten, superbowl parties och all cool reklam.
Kram!

Saltistjejen said...

Japp det är något de gör regelbundet där ute i Nackareservatet. Vinterbadar alltså. Det såg man ofta. Jag har aldrig provat själv men många som gör det säger att det är beroendeframkallande...! Skulle dock egentligen velat testa att hoppa i en vak med kläder och full skridskoutrustning på för att testa hur det känns och även öva på att ta sig upp med isdubbar. Men det gjorde jag aldrig. Men jag tror det kan vara väldigt nyttigt om man åker mycket skridskor eftersom en sådan upplevelse kanske inte skulle bli lika "dramatisk" om den sedan hände "på riktigt".
Kram!

Taina said...

HAHAHAHAHA!!! Är du säker på att det inte var finnar då???


KRAM!

Desiree said...

Saltis, jag tror att det antigen är så att man älskar det eller så kan man aboslut inte tänka sig att göra det. Ja det är säkert nyttigt att testa på hur det är att hamna i en vak men jag känner ändå att jag helst hoppar över. Min instinkt säger mig att jag inte vill ner i iskallt vatten.
Kram!

Taina, ha ha det hade inte förvånat mig om det var ett gäng med finnar som var ute och bastade och vinterbadade. Detta kanske är en väldigt vanlig syn i finland ;-)
Kram!

Petra H said...

Brrrr, jag fryser bara jag tänker på det (och tittar på dina bilder). Jag är nog inte heller en riktig viking ;-) Men vilken härlig vinterpromenad ni hade, med eller utan nakna vinterbadare!

Taina said...

Oh ja! Hade min farmor levt hade hon med all sannolikhet kunnat vara en av dem!!!

Annika said...

Ja, jag tänker också FINNAR när jag ser det där. DE om ngra vinterbadar ju:-)
Jag har också hört att det är berondeframkallande med vinterbad, men jag har ingen lust att pröva på det. TVI vad kallt.
Brukade gå ut näck och rulla mig i snön efter bastun hos mormor och morfar i Finland. DET var uppfriskande minsann! men idag skulle jag knappast våga göra det pga kylan och chocken. Tror inte det är så bra för hjärtat.
Kram!!

Livet enligt Jenny said...

Brrrr.... Och det kan jag LOVA dig att jag aldrig skulle komma på tanken att göra... Nä det är ju knappt så jag vill doppa tårna i den kalla kalla sjön på sommarn. ;)
Kramen

Desiree said...

Petra, precis man fryser bara man tänker tanken på att nudda det där iskalla vattnet. Jag är ingen viking jag heller.
Kram!

Taina, låter som det är en hel del viking i din mormor. Har du provat att vinterbada? Skulle du kunna tänka dig att göra det?
Kram!

Annika, nej man undrar ju hur pass bra det är för hjärtat att först sitta i en riktigt varm bastu och sedan chocka hela kroppen med iskallt vatten. Jag tror inte ens jag skulle komma mig för att rulla mig i snön, bara det känns isande kallt.
Kram!

Livet enligt Jenny, håller helt med dig. Jag är likadan.
Kram!

Taina said...

Visst har jag vinterbadat! Du blir inte finne annars!!!