Wednesday, February 23, 2011

Swedish Sweets

Today I had a moment in heaven. I had the most delishious cardamom bun in the whole world. Normally I don't eat sweets during the week at all. I save the sweet moments for the weekend. But I ended up making an exception to my own rule for once. It all started with meeting up with C on our way home from work. I wanted to pass by my favorite bakery in Stockholm which is Vallhalla Bageriet. They bake the best bread ever here! I just, love, love, love their Danish ryebread as well as their walnut bread and their cardamom buns. When I was in Sweden on vacation when we lived in Alabama I always made sure to come here and buy some of that Danish ryebread. I used to buy a big one and slice it up and pack my suitcase with it and take with me to Alabama.

So we were there to buy some of that delish bread. I don't pass by this place very often as it is quite a detour to get here (which I guess is good in many ways). C decided he wanted a cup of coffee and a cardamom bun right away. I said I would not have one to begin with but then I had one bite from C's cardamom bun and I just HAD to have one.

It is strange how something so simple can create such wonderful experience. I felt I was taken to heaven for each bite I took. The only negative thing is that I will always compare my cardamom and cinnamon buns to the ones they sell here and very few others match up to the ones at this bakery. Here they manage to make them soft and chewy on the inside and crispy on the outside. They are just perfect in every way. So I made an exception to my rule as this is far from any kind of everyday experience and happening.


There are plenty of sweets of all kinds sold here in the many bakeries and coffee shops. Macaroons are very popular here. Cupcakes are also growing on the Swedes but still they will have to work on the art part of the cupcakes to reach the beautiful creations that you can find in the US.


At this place I also saw that they were selling these cute small glasses with pannacotta. But something that Swedes are consuming like crazy for the moment is Semlor, buns with cardamom and filled with almond paste and whipped cream. The offical day for the Semla is March 8th but people have started having them ever since the beginning of January.Personally I would much rather have another one of those cardamom buns from my favorite bakery in the whole world.


12 comments:

Annika said...

IDAG åt jag en semla hemma hos min goda vän Lotta. DET var som himlen! Jag brukar ju inte ätga godsaker under veckan heller, men idag gjorde jag ett undantag. TO DIE FOR!!! OJ, det är bland det godaste bakverk i världen tycker jag, semlorna!!
Men en rikigt god kardemummabulle kommer långt upp på listan också. Oj, vad gott det är. Måste besöka Valhalla då jag kommer hem i sommar. Svenskt fikabröd är bland det godaste på dena jord.
Superfina bilder, som alltid.
KRAMAR!!!

skruttplutt said...

Oh vad fint det såg ut! Jag har avverkat två semlor idag men nu blir jag sugen på mer!

Monica said...

Finns inget godare än en nygräddad kanel-kardemummabulle om den är perfekt:-) de är ljuvliga och så mycket ljuvligheter du visar här, macaron är väldigt goda med, tur de är så små:-)

Marianne said...

Det SYNS hur goda de där kardemummabullarna är! Nu blev jag sugen på det, men jag har nog inte sett så goda här. Och baka själv ... Det får vänta tills jag har min nya ugn i mitt nya kök : )

Du gjorde rätt som åt en bulle. Det tycker jag att du ska göra varje gång ni åker dit.

Kramar!

Desiree said...

Annika, underbart att du fick en riktigt god semla att njuta av. Det är bara såå gott då man får något sådant som man riktigt längtat efter och man sätter tänderna i det och man bara känner att detta var to die for, så gott som det är. Det är god vänskap att ha en vän som bakar underbart goda semlor :-)
Kram!

Linnea, du kom till Sverige i rättan tid, ha ha ja semeltid alltså. Det är klart du ska passa på att njuta av dessa nu då du är här.
Kram!

Monica, du har sååå rätt där. Dessa på Vallhalla bageriet är helt perfekta. Det känns verkligen som himmelriket att få sätta tänderna i dem.
Kram!

Marianne, ja egenbakade är det något speciellt med också även om de kanske inte blir helt perfekta. Snart har du ett eget kök att se fram emot och inte vilket kök som helst utan ett kök som du har fått vara med och utforma och designa så det är helt klart värt att vänta på.
KRamis!

Saltistjejen said...

Haha själv ÄLSKAR jag semlor! Men helst ska de vara jädrigt GODA från ett bra bageri! Hörde att Tössebageriet fått jättefina omdömen även i år. Själv minns jag att vi ofta gick till Dalpojken på Rörstrandsgatan när jag jobbade på KI för att köpa riktigt fina semlor. Men de har visst slagit igen har jag förstått.
Kram!

Charlotte said...

Så gott! Blir jättesugen. Bullarna är bäst.

Kram!

SOFIE said...

MEN vilket underbart inlägg! Jag älskar kakor och bullar och sånt.

http://scienceandletters.tumblr.com

Anne-Marie said...

Semlor har jag inte ätit på snart 15 år! De där såg väldigt goda ut. Kardemummabullar var också mycket länge sedan jag åt. Det jag gillar med svenska kakor, bullar och bakverk är att de inte är så sliskigt söta som de amerikanska. Förra året när jag flög från England (hälsade på en god vän där) till Sverige åt jag en chokladmuffin på flygplatsen. Den var helt annorlunda än de amerikanska - mycket mindre och inte alls så söt. Kram!

Desiree said...

Saltis, ja när det gäller semlor är det klart att det ska vara riktiga semlor och inte de där "två för tio kronor" på Ica. De duger inte. Dalpojken har slagit igen för det är inget jag känner igen och sett på sistone på Rörstrandsgatan. Jag får kanske unna mig en riktigt god riktig semla.
Kram!

Charlotte, mmmm det finns mycket gott här :-)
Kramis!

Sofie, tack.

Anne-Marie, jag håller helt med dig om att de svenska sötsakerna är mycket mer lagom söta. Men när vi gjorde jordgubbstårta och bjöd våra granna i Alabama så tyckte de att den inte var söt nog. Så det där med sötma och sötsaker beror mycket på vart man blivit uppväxt vad gäller hur man vill ha dem.
Kram!

Jenny said...

Jag gillar verkligen semlor, och köpesemlor är bäst tyvärr, vet inte varför hembakta inte blir lika goda :-), men jag är fullt nöjd med att de bara säljs en viss tid på året, och att äta en eller par gånger räcker alldeles bra. Till skillnad från Valhallabageriets bullar, som verkligen är världsabäst, jag håller med dig 100 procent! Det är nåt med dem som bara är helt beroendeframkallande... och när vi är hemma på somrarna så bor vi precis så att vi passerar där varenda gång vi ska nånstans nästan. Livsfarligt ;-)!! Ha en jättehärlig gräsänka-helg, kram!!

Anna, Fair and True said...

Jag bor ju nära Valhallabageriet och råkar slinka in då och då :) Jag älskar också deras kardemummabullar. Har dock inte provat deras semlor. Har dock hittat ett nytt bageri som jag provat (semlor samt bröd) men inte deras kardemummabullar ännu. Det ligger på Jungfrugatan, på Gärdetsidan av Valhallavägen, och heter Ett bageri.