Thursday, February 3, 2011

Fredagstema - IS

Då var det åter igen Fredag!!!!! Så himla nice. Det är inte vilken fredag som helst utan första fredagen i februari så det betyder nya fredagsteman för månaden. Det är Annika som håller i månadens teman och först ut är temat IS.

Det finns ju många typer av is. Just nu är det faktiskt rätt isigt här. Det har varit töväder de senaste dagarna men all snö och is har inte smält bort ännu och det blir snorhalt då en tunn vattenyta lägger sig ovanpå isen. Man får gå otroligt försiktigt på sina ställen just nu. Idag kom det plötsligt snö men eftersom det är fortsatt töväder så försvann den lika kvickt som den dök upp.

Is kan var uppfriskande och gott. Under de heta sommarmånaderna i Alabama ville man ha kall dryck. Amrisarna är galna i is. De ska ha mycket is i alla sina drycker nästan jämt. Varje hem och hushåll har en ismaskin i kylen. Det hade vi också i huset men inte i lägenheten vi bodde i sista tiden. Där fick vi allt göra iskuber på gammalt hederligt sätt. Men jag saknar INTE våran kyl med is i dörren för den där ismaskinen tog bra mycket plats och med tanke på att frysen vi hade där var smal och trång som den var så fanns inte mycket plats kvar till annat i själv frysen.

Tjusiga is-skulpturer kunde de minnsan göra i Alabama. Vi var nere och firade påsk med svärföräldrarna på Grand Hotel i Point Clear vid Alabamas kust. Där hade de fixat dessa imponerande is-skulpturer till påskbuffén.

Istappar tycker jag är vackert. En solig vinterdag tog jag och C färjan över till Djurgården från Sjöstaden och dessa vackra istappar hängde ner längst med båttaket.

Här i Stockholm finns det en hel del is som flyter omkring. Dessa bilder var tagna tidigare på vintern. För tillfället ligger isen rätt ok men om det fortsätter att vara töväder så lär det snart se ut så här igen om på bilderna ovan. Det ser otroligt kallt ut för de stackars änderna men jag vet att de klarar sig bra och är utrustade för att simma runt bland dessa isblock. C var faktiskt ute för två veckor sedan och åkte just långfärdsskidskor på isarna.


Vatten som kastats upp av vågorna på Mälaren och bildat isformationer längst med strandkanten. Is som iskristaller på dessa vintervackra nypon.

Men också i Alabama fanns naturlig is på sina ställen. Under vintern kunde det frysa på och bildas istappar som dessa. De hittade vi utanför en grotta i Mentone i norra Alabama en vacker och kall vinterdag i januari.


Happy Friday!

9 comments:

Annika said...

Superbilder hos dig, som alltid!
SÅ fina!
JUST det, isskulpturer JA!! JÖSSES vad många tjusiga sådana man sett i USA. Konstverk!
OCH som sagt, nog vill de ha IS i dryckerna alltid, glaset UPP!!
Nej, kan lätt avstå från all is i kalla drycker här, ia på vintern. På sommaren är det gött med is i glaset.
Isflak är coola, och istappar också.
Is är häftigt, men även farligt, som sagt.
Ha en toppenhelg, Desiree!!
KRAM!!!

Saltistjejen said...

Å vilka vackra bilder!!!!
Jag saknar långfärdsskridskoåkning!!! ååå det gör jag verkligen. Åker du också eller är det bara C?
Jag fösökte få med mig M när vi bodde i Stockholm men det var inte riktigt hans grej....
Hopas ni får en fin helg nu!
Kramar!!

Victoria said...

Åh, så fina bilder! De där isskulpturerna är verkligen fantastiska, vilket jobb att göra dem bara för ett se dem smälta ner. Jobbet blir aldrig klart, liksom... ;o)
Kram och trevlig helg!/Vic

Anonymous said...

Haha just det har med i i drycken eller ej ar sa roligt. Jag har en van har i USA vars foraldrar besokte Sverige for nagra ar sedan... det enda de kunde saga om sverige var "we did not get any ice in our coke there!!!" och ajg far skall pa jobbet for att jag har fyller glasen med for lite is i glasen :)

StrandMamman said...

Jätteimponerad av isskulpturerna! Dina andra isbilder är också fina, det finns många bra foto-objekt i naturen den här vintern!

Desiree said...

Annika, tack så mycket. Isskulpturer är de himla duktiga på. Jag fattar inte riktigt varför det ska vara så mycket is i glaset precis hela tiden. Ok då det är varmt ute men då det är kallt ute finns fortfarande inte mycket varm dryck att välja på. Istappar tycker jag är både vackra och coola även om de är farliga.
Ha en riktigt bra helg Annika.
Kram!

Saltis, långfärdskridskoåkning är underbart. Jag har åkt lite grann men skulle hemskt gärna åka igen. Denna gången åkte bara C för han fick låna ett par extra skridskor av en kompis. Vi har våra långfärdskdskor nere i Blekinge så vi måste hämta upp dem. Jag är inte så duktig eller van så jag känner att jag först måste öva mig lite på kortare sträckor än. Nu när C var ute åkte de ju fyra mil och jag skulle nog inte våga mig på att åka så långt första gången. Men helt klart underbart.
KRam!

Victoria, ja du har rätt i att det är mycket jobb bakom en isskulptur. Jag beundrar dem som bygger upp hela is hotellet i Jukkasjärvi varje år och varje år smälter det helt ner.
Kram och trevlig helg.

Linnea, (ler) ja tänk så omvänt det kan vara. Det har ju dels att göra med att folk här inte vill/är inte vana vid så mycket is i sina drycker dels för att det inte är så vanligt med free refills som det är i USA och då vill man inte spä ut sin dyrbara dryck med en massa is.
Kraaam!

StrandMamman, isskulpterna var otroligt häftiga. Du har så rätt i att det finns många bra fotoobjekt att fota även på vintern.
Trevlig helg.

Taina said...

Vackra bilder!

Frysen vi har här är också trång och djuuuup. Ismaskinen och behållaren tar alldeles för stor plats. Men det är bekvämt med isen ändå. Speciellt på sommaren.

KRAM!

Desiree said...

Taina, tack. Ja precis det var problemet med den frysen vi hade i AL. Jag väljer gärna bort isen och gör iskuber i isbricka istället. Använder inte is så ofta att det ska vara värt att ha en ismaskin som tar enorm plats. Det var nog bara när det var som allra varmast som jag saknade is.
Ha en nice helg.
KRam!

Anna, Fair and True said...

Vad många fina isbilder! Amrisarna har ofta is även i apelsinjuice på morgonen, det gillar inte jag, den blir för kall då. Min teori är att de har mycket is både för att svalka sig och för att det maskerar klorsmaken i vatten och läsk.