Sunday, January 16, 2011

Helg med mysig helgfrukost

Helg, sååå skönt även om vädret är rätt trist ute just nu. Idag är det töväder och även om många inte gillar det så gör jag det. Det känns liksom hoppfullt. Varje liten droppe med smält snö kanske skyndar på våren lite mer.

Helg innebär också mysiga långfrukost/bruncher för oss. Lördag morgon fylldes köket av doften av nybakat bröd som C fick vakna upp till. Jag bakade ju en hel del i Alabama just för att det var svårt att hitta bröd av bra kvalité. Här finns det förvisso gott om underbara bagerier men det är ändå något visst att sätta tänderna i varmt bröd som kommit ut ur ens egen ugn och känna hur doften av nybakat fyller hemmet. Oftast bakar jag jäsbröd men detta var ett filmjölksbröd med valnötter och aprikoser som blev supergott. I julklapp fick jag nämligen en prenumeration på tidningen "Laga Lätt" av min mamma och det var där jag hittade receptet. Jag skriver det längst ner så att ni kan prova att baka brödet om ni vill.


Smoothies är också något jag gillar. Just när jag dricker smoothie så vill jag av någon anledning helst ha sugrör, varför vet jag inte. Vi hade ett storpack med sugrör med oss hem från USA. Det blev en tropisk smoothie med papaya, mango, ananas och banan mixat med mjölk denna gången. Frukten var fortfarande delvis frusen så resultatet blev som en krämig och god milkshake nästan. En av de bästa smoothies jag har gjort på länge. Till helgen får det gärna dukas lite extra fint och vara lite hotelfrukostkänsla.

Kaffe ska det självklart också vara till helgen ser jag till att skumma mjölk och toppa med lite kardemumma. Är det helg ska det vara lite lyxigare känner jag.


Så här blev brödet då jag skivat upp det. Jag slank också in på Åhlens i fredags då jag var på väg hem från jobbet. Hittade denna fina höganäs kopp med tillhörande fat i trä som jag föll för. Det är lustigt hur kaffe eller te kan bli godare beroende på vilken kopp eller mugg man dricker det ur. Jag har ett helt gäng med olika muggar från Starbucks som jag sammlade på mig medans vi bodde i Alabama. När jag åker till USA nästa gång ska jag till Starbucks och kolla in vad de har för nya fina muggar som jag kan utöka min kollektion med.

Jag insåg då jag var på Åhlens city att det var ett bra tag sedan jag var där sist. De hade gjort om helt och flyttat runt på de olika planen. Kök och porslin var nu flyttat till tunnelbaneplanet.

Jag är en riktig frukostperson. Frukost är bland den bästa måltiden på dagen. Till helgen älskar jag låååång frulle då man har tid att sitta och läsa tidningen också. Vi har en helg prenumeration på DN som passar perfekt. Även om man kan läsa tidningen på nätet så är det något visst med att faktiskt kunna bläddra i en äkta papperstidning. Under åren vi bodde i Alabama hade vi ingen tidning utan det fick bli DN på nätet.

Förutom det nybakade brödet och tropisk smoothie så blev det också en liten uppiggande citrusfruktsallad med bland annat cumqats och mynta samt en portion gröt med lite banan och hallon.

Här kommer receptet på brödet. Det var lätt som en plätt att baka och går utmärkt att baka även för er som bor på andra sidan atlanten. Ingen jäsning behövs så det är riktigt smidigt. Jag blandade ihop allt kvällen innan och hällde ner i formen som jag sedan ställde in i kylen över natten. Bara att sätta på ugnen och skjutsa in på morgonen för att sedan sätta tänderna i varmt gott bröd.

Till ett stort bröd ca 25 skivor behöver du:
50 gram torkade aprikoser
3 dl vetemjöl
2 dl rågsikt (i USA kan du istället ta en extra dl vetemjöl och blanda med en deciliter rågmjöl)
1.5 dl grahamsmjöl (graham flour)
1.5 dl rågkross (i USA kan man använda sig av Steel cut oats)
6 dl filmjölk (om du inte har fil använd naturell yoghurt istället och späd den med antigen lite mjölk eller vatten)
0.5 dl mörk sirap (kan bytas ut mot honung eller uteslutas helt)
2.5 tsk bikarbonat eller bakpulver
1 tsk salt
1 tsk flytande margarin till bakformen (30 x 12 cm)

Skär aprikoserna i bitar. Lägg alla ingredienser i en bunke och blanda till en jämn smet. Häll smeten i formen och grädda mitt i ugnen på 175 grader i en timme och 10 minuter. Tips: variera med andra torkade frukter som russin eller fikon och hackade nötter.

6 comments:

Victoria said...

Oooh, vad gott det låter! Det måste jag testa!
Kramar//Vic

Desiree said...

Victoria, ja gör det, super enkelt och supergott.
Kram!

Miss Marie said...

Mmm, vilken härlig frukost! Jag tycker verkligen om frukost o det är så tråkigt att jag har en make som äter en bit rostad bröd till frukost, så tråkigt! Frukost ska ju vara gott! :) Smoothie dricker jag också helst med sugrör, tror det liksom blir lite för tjockt annars! :)

Annika said...

Ni har alltid så mysiga helgfrullar hos er!!
Alltid en fröjd att se hur fint ni gjort.
Brödet måste vara som en dröm!
Smoothies är jag inte så förtjust i, men man kanske ska dricka dem just med sugrör. Då blir det nog godare. K älskar smoothies...
Ja, du får kolla in Starbucks muggar då ni kommer hit, de får ju in lite nytt hela tiden.
Jag håller med dig: konstigt att en kopp kan göra sån skillnad, men det gör den verkligen!!!
KRAM!!!

Desiree said...

Marie, jag tror att man antigen är en frukostperson eller så är man inte det som din käre make tydligen.
Kram!

Annika, ska bli kul att få utöka sin kollektion med Stabucks muggar då jag kommer nästa gång. Så här i januari får man ta alla tillfällen i akt att mysa till det :-)
Kram!

Anna, Fair and True said...

Det brödet måste jag prova!

På tal om smoothies fick jag det på BB Stockholm genom natten. De var faktiskt jättegoda med olika smaker samt proteinpulver i (föda barn är ju som ett maratonlopp sägs det så man behöver det). Jag spydde ju en hel del men de tyckte att jag skulle fortsätta dricka smoothies ändå för energins skull :)