Sunday, January 30, 2011

Saluhall

I lördags då vi var på bio så passerade vi ju Söderhallarna med sin stora fina saluhall. Det är något visst med just saluhallar. Jag älskar att gå runt i sådana och kolla runt. Botanisera, upptäcka nya varor, känna dofterna osv. Det känns extra roligt och lyxigt att handla sina varor till en middag i en saluhall. Att få sina varor handplockade över disk ger en extra dimension.Här finns det ostdiskar så som de ska se ut. Såååå lyxigt då det absolut inte fanns något sådant till vardags i Alabama. Om man handlade på Whole Foods fanns det ju förvisso en bra ostdisk men det var nog den enda som hade ett större utbud på ost. Här fanns ost och korvdisken.


Fiskdisken är en favorit. Vi både äter och gillar en hel del fisk. Här kan man faktiskt passa på att kolla in hur fiskarna ser ut och inte bara se en bit fisk i en förpackning eller en färdig fileéad fisk. Några snyggingar några riktiga fulingar :-)
Men det finns en hel del fiskar som jag inte känner till och som jag känner att jag gärna skulle vilja lära mig mer om och framförallt hur man tillagar dem på bästa sätt. Kummel och Lake är till exempel nya för mig.

Skaldjur fanns det också gott om. Både havskräftor liksom vanliga kräftor. Snora krabb ben och mycket annat gott.Här ligger grönsakerna. Fina färska grönsaker som låg och glänste vackert. Salladen dushades med jämna mellanrum av vattenånga för att bibehålla en extra fräshör.
Det roliga med saluhallen i just Söderhallarna är ju att man kan gå upp på planet ovan som har en del olika butiker och sedan stå och kika ner på allt som pågår nere i saluhallen från ovan. Vi stod där en bra stund jag och C och bara kollade in allt möjligt.

13 comments:

Saltistjejen said...

Jag tycker också om just saluhallar! Ibland kunde man gå in i dem i Stockholm bara för att "känna" på atmosfären på ngt vis. :-)
Kram!

Eleonor said...

Jag gillar också saluhallar. Min favorit är den på östermalmstorg. Den är fin!

Annika said...

Verkligen mysigt med saluhallar. DET är det tunnsått med här, känner bara till en enda inne i DC.
Det är allt.
Förstår att du med glädje handlar där!!!
KRAM!!

Marianne said...

Härligt med saluhallarna i Stockholm. Det är någonting jag verkligen saknar här i de småländksa skogarna. Men man kan inte få allt här i världen, jag får passa på när jag åker till Malmö!

Kramar!

Skruttplutt said...

Jag håller helt klart med Saltistjejen här. Bara känslan! Ohh Östermalmshallen är den bästa!

Desiree said...

Saltis, håller med dig om att det är mycket för bara atmosfärens skull man går dit.
Kram!

Eleonor, ja de är underbara. Min favvis är nog Hötorget tror jag.
Kram!

Annika, ja det är synd att det är ovanligt både i dina delar av USA och i södern. Vet inte om det finns saluhallar på annat håll eller om det är mest open air markets av olika slagt.
Kram!

Marianne, ja du får passa på då du åker till Malmö och de gånger du är uppe i Stockholm.
Kram!

Linnea, ja de är underbara. Både Östermalm och Hötorget tycker jag har mer än söderhallarna.
Kram!

Millan said...

Mmm ja jag haller med!! Det ar jattetrevligt att strosa omkring i saluhallar. Ostdisken ar nog min favorit. Nej forresten, kanske fisk och skaldjur. Men jag ar lite for feg nar det galler att tillaga fisk. Blir oftast bara lax...
Kram!

Petra H said...

Gillar också saluhallar och marknader! I Bryssel finns ingen saluhall (den enda jag känner till är omgjord till konstgalleri och café) men det finns så många marknader varje helg. Tyvärr är vi väldigt dåliga på att komma iväg på marknaderna om helgerna eftersom vi är sådana sega sjusovare.
I Spanien har jag varit på Barcelonas saluhall, det fanns en affär som bara sålde inälvsmat - dvs inte vanligt kött. O tyckte att det var helt underbart, jag inte lika mycket ;-)
Jag tror att du kan fråga i fiskaffärerna hur du ska tillaga de olika fiskarna, de brukar vara väldigt kunniga!
Kram!

Anna, Fair and True said...

Det ger verkligen en helt annan shoppingupplevelse om än lite dyrare. Borde äta mer fisk men känns svårare att tillaga dem frå scratch. Men hallen rensar och filéar till en väl?

Desiree said...

Millan, visst är det nästan svårt att välja ut vilken som är ens favorit disk. Jag känner att det finns en hel del fiskar jag bör läsa på om för att lära mig hur jag ska tillaga dem och våga prova på dessa.
Kram!

Petra, säljer de även fisk och kött på de marknader ni har eller är det mest frukt och grönt? Jag gillar marknader också jättemycket. I Alabama fanns ju inga saluhallar men fina marknader och det var också en fröjd att gå runt där. Du har helt rätt i att jag ska ta och fråga mer nästa gång jag står framför fiskdisken i en saluhall. I Alabama hade de ett bra ställe för fisk som heter Fish Market och där fick man en hel del tips från de som sålde. Jag brukad fråga dem en hel del. Nu känns det nästan som jag känner till de fiskar som fanns där mer än vad jag känner till utbudet här.
Kram!

Anna, ja även om det är dyrare så är det bra roligare att handla på det här sättet och något som man kan unna sig då och då. Ja i man kan välja att faktiskt köpa de flesta fiskar antigen som filé eller som hel fisk. Vill man inte rensa och fixa så mycket själv så kan man köpa de flesta som filé också även om det blir lite dyrare. Jag kör oftast på filé varianten själv.
Kram!

Taina said...

Gud vad jag saknar saluhallar, precis lika mycket som en stor torghandel. Om du åker till Helsingfors med Silja någongång, MÅSTE du bara prova deras saluhall vid hamnen!. Skitcoolt!

Kram kram

anna of sweden said...

Vilken fin saluhall! Jag gillar också saluhallar. Det finns en jättefin inne i Philadelphia som jag just fick ett akut behov av att besöka. :)

Kram!

Marielsworld said...

Åhh, nu saknar jag Feskekörka i Göteborg. Och Saluhallen..inte som Walmart precis