Sunday, January 16, 2011

Lite mera mat

Det fick visst bli lite mera mat här på bloggen men ni kan vara lugna för det ska inte bli en matblogg av bloggen. Hittade receptet ovan i en kokbok av Alexandra Zazzi. Fastade för bilden på en gång. Hon använder sig av egen gjord pasta men jag fuskade lite och körde med färska pasta plattor som jag skar till lagoma bitar. Bredde på färskost (stod ricotta ost i receptet men det hade jag inte hemma) la på lite rucola och körde sedan med rökta laxskivor istället för färsk lax som i orginal receptet. Nästa gång ska jag dock köra med färsk lax istället för jag tyckte det blev lite väl salt med den rökta laxen. Rullade ihop gjorde en sås med gräddmjölk, fond och lite vitt vin, strösslade över lite riven ost och skjustade in allt i ugnen. Precis innan servering klippte jag lite färsk basilika ovanpå och klickade på lite kaviar. Det såg verkligen kanongott ut och det blev gott, ja förutom då att det kanske var lite för salt. Ett recept jag kommer att göra fler gånger för det var lätt, smidigt, gott och ser rätt festligt ut.Passar på att botanisera i varor som fond som inte fanns i Alabama istället för buljong men visst hade man lika gärna kunnat använda en buljongtärning i såsen. Fast just fiskbuljong fick jag ta med mig från Sverige för den hittade jag aldrig i Alabama fast det fanns andra sorters buljong.

Igår var det töväder och det troppade och krashade utanför fönstret då stora snösjok föll. Även om det inte var toppenväder så tycker jag iallfall att det känns positivt då det smälter och droppar ute. Det finns hopp om att våren kanske kommer så småingom. All snön får såååå gärna smälta bort för min del. Idag har det varit forsatt töväder. Jag hoppas helst att det inte kommer ny snö heller men jag antar att det kommer att snöa fler gånger innan den här vintern är slut. Vad man fortfarande ser här i Sverige är att många har kvar både julgranar och julpynt hemma och i fönstrena. Nejdu där tycker jag att amrisarna gör helt rätt i att städa ut julen direkt i början på året. Jag håller helt med om att det för mig känns bättre att sätta upp pynten tidigare men köra hårt INNAN jul och sedan städa bort allt efter nyår.

Det var dock snorhalt och man fick verkligen trippa fram försiktigt då ett skikt med vatten lagt sig över isen och smältsnön. Jag och C passade på att gå på Ösasatiska museet och göra ett nytt försök att komma in på utställningen om Kinas terrakotta armé. Det gick betydligt bättre den här gången. Dels förbeställde vi biljetter och dels så åkte vi dit vid fyra tiden på eftermiddagen igår. Det var ingen kö alls.
Idag var det helt rätt att ha gummistövlarna på sig.

9 comments:

Saltistjejen said...

Å vad gott det ser ut! Kanske kan du lägga ut receptet??

Jenny said...

Mums vad smarrigt! Bara en fråga, blev inte pastaplattorna lite torr-hårda av att stå upp, eller hade du dem täckta med "sås"? Anledningen till att jag undrar är att jag lagade en "torr" lasange; alltså man skulle lägga pastaplattorna i hett vatten först, så de blev mjuka, och sedan var fyllningen bla riccotta, ruccola och ost - vilket var gott, men det blev som sagt inte alls lika mjukt och krämigt som vanlig lasagne eftersom det saknades ngnting för lasagneplattorna att koka i... Är nyfiken på hur du löste det, eller om det aldrig var nåt problem :-)? Kram!

Desiree said...

Saltis, ja det är inte mycket till recept. Färska pasta plattor som du sedan brer färskost på och sedan har på lax och ruccola, rulla ihop och gör en ostsås som du häller ner i formen och sedan kör allt i ugnen. Lätt som en plätt.
Kram!

Jenny, ja du har helt rätt i att de blev en aning torra upptill. Jag hoppades på att ost såsen som täckte dem till hälften skulle räcka för att de inte skulle bli torra upptill men till nästa gång ska jag följa ditt råd och doppa dem i hett vatten först. Jag andvände ju färskpasta så det borde i princip räcka med att doppa dem några sekunder i hett vatten. Tack för tipset. Fyllningen var bara ricotta, ruccola och lax. Sedan gjorde jag en ostsås separat som jag hade ner i formen ovanpå rullarna. Man skulle lätt kunna köra med en bechamelsås eller en tomatbaserad sås om man hellre vill det.
Kram!

Millan said...

AH mums, det lat verkligen jatte gott. Maste jag prova!!
Ja fy sjutton vad sno ni har.. och tyvarr har du nog ratt i att det lar snoa manga ganger till innan vintern ar over. Vi har inte sno, men har haft tio grader varmt och ihallande regn i en hel vecka! I dag ar det sol och varmt vilket ar underbart, men tyvarr brukar vintern har vara valdigt regnig sa jag vagar inte hoppas pa att solen far stanna kvar sa lange.
Kram!

Marie said...

Mmm, gott!

Förstår att du gärna vill ha bort all snö på en gång. Hör ska vi visst få snö igen i helgen, men jag hoppas den försvinner bort fort fort!

Annika said...

SUPER!!!! DET ska jag fixa, antar att man gör som du skriver...som du sa till Saltis..
MUMS!!
Men jag skulle inte gilla ert väder. HATADE blask mitt i vintern i sve då jag bodde där. VILL ha KALLT. MEN, vi är alla olika :-)
TUR det...
Men jag håller så med dig om att det är för j-gt trist att se julbelysning och annat i mitten av jan. UT med skiten!!
Precis, det är INNAN jul man ska köra hårt med pyntet, inte efter.
Tycker folk är bra på det här med pynt här, aldrig att ngn liksom sackar efter vare sig det är jul, påsk eller halloween.
Idag har vi isstorm här, inget kul väder...TJOCK isbark på gator och bilar. Tror inte jag vågar ge mig ut. Snödag för barnen, till deras stora glädje!!
KRAM och njut av töandet!!!!!

Taina said...

Är det Zazzi som vann Robinson en gång i tiden? Receptet verkar kanonbra och skulle också vilja prova på det. Jag skulle också hoppa över egenlagad pasta. Det finns gränser, hehe.

Tänk vad fort det vänder med vädret. Hoppas det inte blir frysgrader nu så det blir snorhalt av allt regnande. Vi har isregn här idag och snow day. Suck.

Kram

Desiree said...

Millan, jag tror faktiskt att jag hellre tar regn och 10 grader. Jag är evinerligt trött på snö och is nu. Vill inte ha mer snö!
Kram!

Marie, jag håller med dig till fullo. Hoppas att den försvinner bort fort.
Kramis!

Annika, ja precis så tänkte jag då jag såg en ilsket blinkade julgran i en lägenhet igår. Ut med skiten. Julen är föbi gott folk. Goodbye, hejdå. Ja i USA är folk jätteduktiga på att ta fram pynt i tid och sedan få bort dem direkt efter helgerna som varit.
Usch isstorm låter inget vidare. Bäst att du håller dig hemma då för jag antar att det inte är en dag man vill ge sig ut på vägarna. Isstorm har de skrivit om här och insett att då skulle Stockholm lamslås för man är inte bredd för detta väderfenomen alls.
Take care.
Kram!

Taina, ja det stämmer att det var hon som vann Robinsson en gång i tiden. He he jag håller med dig att riktigt så från scratch behöver jag inte laga. Usch har ni alltså samma hemska väder som Annika har. Hoppas det går över och blir bättre snart.
Kram!

Anna, Fair and True said...

Vad gott det ser ut! Jag har varit på en matlagningsgrej med henne - hon verkar jättetrevlig!