Monday, January 24, 2011

Insyn

Här i Hammarbysjöstad är väldigt modernt. Jag gillar arkitekturen på det mesta här. Finns några enstaka hus och byggnader som kanske inte är så jättesnygga men de flesta är riktigt fina. Jag gillar att det är så mycket olika typer av hus och stilar samt färger. I och med att det är så modernt så är det just stora fönster som gäller. När jag och C var ute och promenerade i söndags så gick vi förbi en del lägenheter som jag först trott inte var lägenheter utan mer lokaler av olika slag. Här är det verkligen fönster från golv till tak som gäller som ni ser på bilden ovan. Även om man får in massor med ljus så känner jag att jag nog blivit lite amerikaniserad på den här punkten. Fullt så här mycket insyn skulle jag inte trivas med. Klart att det finns olika typer av persinner och gardiner men man vill ju inte behöva ha dem nedfällda precis hela tiden. Jag tror jag skulle känna mig lite som ett djur på zoo eller en akvariefisk om jag bodde så här.


Jag tycker det är rätt mycket insyn i den lägenhet där vi bor. Även om vi bor på tredje våningen så vetter våran baksida direkt mot utegården där det ändå passerar en del folk. Jag gillar dock att vi har en större uteplats istället för bara en vanlig balkong så på många sätt gillar jag ändå att vi har markplan mot innegården. Men som ni ser så är det även här rätt stora fönster och om man inte har persienner eller gardiner så är insyen stor. Man ser precis om grannen kollar på tv eller surfar. Vad jag och C gjorde som var bland det första vi gjorde då vi flyttade in här var att skaffa ljusa skira gardiner som släpper in ljus men samtidigt skyddar mot insyn. Det är guld värt.

Här är ett annat exempel på modernt boende fast igen med mycket insyn. Sedan kan jag också tänka mig att har man så här stor fönster så får man allt ta och anlita fönsterputshjälp, så också ur praktisk synpunkt så skulle jag inte vilja ha så här stora fönster.

Vad säger ni skulle ni kunna tänka er att bo med sådana här stora fönster?

10 comments:

Marianne said...

Nej aldrig i livet! Det är ju som att bo bakom skyltfönster! Jag skulle gärna ha så stora fönster - men då skulle det vara ut mot en sjö med den privata stranden och bryggan : D Nej, som sagt, gärna fönster men absolut inte så mycket insyn. Lite lagom insyn är okej, men jag skulle inte vilja leva som någon slags dokusåpa.

KRAM!

Taina said...

Ser INTE kul ut måste jag säga! Jag har också blivit lite van vid att inte ha alltför mycket insyn. Vill ju springa omkring lite hur som haver här hemma ;)

Kram

Desiree said...

Marianne, jag tycker precis som du och säger aldrig. Vill inte känna mig som en levande skyltdocka när folk går förbi. Håller helt med dig.
Kram!

Taina, jag blev lite chockad första gången jag insåg att det här var boende som bodde här och att det inte var kontor eller annan verksamhet. Jag vill kunna springa omkring i underkläderna hemma om jag behagar eller kunna surfa och kolla på tv utan att alla ser precis vad jag kollar på och allt jag gör.
KRamis!

charlotta said...

jag hade inte heller varit så förtjust i att ha så mycket insyn, det blir lite för mycket guldfisk-i-skål-känsla över det hela! men som du säger, det är à la mode att bygga sådär nu och de flesta nybyggda områdena i göteborg ser också ut så här.

Marie said...

Gärna stora fönster, men inte om jag bor bland så många andra människor! Bor jag lite mer avskilt så har jag gärna stora fönster mot trädgård eller sjö, det skulle vara finfint! :)

Livet enligt Jenny said...

Åh visst är det tokigt med alla dessa jättefönster! Visst det är snyggt och ganska kul när man går på utsidan och kollar in men jag skulle aldrig vilja leva i ett sånt hem själv...
Kramen

Annika said...

Ja, om jag inte hade insyn DÅ skulle jag vilja ha såna jättefönster, mot en sjö eller mot golfbanan här. men aldrig så som du visar, snacka om akvarie och dessutom på nedre botten. jag skulle vara obekväm (och kanske lite skraj) hela tiden. Sen det där med fönstertvätten ja, antar att man måste leja folk till det.
Kramar!!!

Desiree said...

Charlotta, ja precis den där guldfisks känslan får jag också. Det får allt bli en balans mellan ljusinsläpp och insyn men här är det på tok för mycket insyn för min smak.
Kram!

Marie, ja det hade ju funkat mycket bättre.Men som här så går det faktiskt en gångväg med promenadstråk precis utanför så det passerar ju rätt många människor som glor in. Det hade jag tyckt varit jobbigt.
Kramis!

Livet enligt Jenny, instämmer helt klart. Det kan ju verka skitläckert vid först anblick men sedan när man väl bor där eller får fundera över det hela så tror jag inte det är lika kul. Dels som sagt ger det total insyn och dels är det ett hästjobb att putsa eller så blir det nog ganska dyrt om man anlitar någon som gör jobbet åt en. De lär ju behöva special stege bara för att komma åt och även en special fönster skrapa kan jag tänka mig.
Kram!

Annika, ja som sagt när man börjar fundera över det hela så dyker det upp både det ena och andra problemet.
Kramis!

MrsD said...

Hej Desiree,
Håller helt med att det är en hel del insyn i många lägenheter, men samtidigt kan man inget göra åt detta i stora trånga städer. Och det gäller nog Sthlm lika mycket som det gäller övriga trångbodda Europa. Vi har nog vant oss lite med detta och för de flesta som väljer att bo i stora staden måste man nog göra lite avkall på sitt privata. Här i USA är det ju tvärtom trots att här bara bor det 308 milj människor på en yta på 10.3 miljoner km2 jämfört med Europa där du har 730 milj människor. på en yta på 9.83 milj. km2. Här i USA har man tjusiga hus många fler rum än det finns familjemedlemmar. Ytorna utomhus som inomhus är enorma. Det privata rummet finns det tillräckligt av, men man nyttjar inte detta utan drar fortfarande för och skyler fönster med persienner och tjocka draperier. På gården finner man inte själ ute och njuter av vare sig vår, sommar, höst eller vinter i ett vanligt villa kvarter. Visst finns det stora städer här också och man märker att amerikanarna är oerhört privata av sig trots sin otroliga utåtriktade sätt att vara. Jag tror att hemma i Sverige är ljuset så oerhört viktig del av oss och jag tror inte vi ser det som att förlora en del av vår privata sfär. Här i USA blir jag nästan lite deprimerad när jag släpper ut mina barn och det inte finns en kotte som är spontant ute och leker. Hemma ser vi iaf liv och rörelse årets alla månader...

Övriga kommentarer: första bilden är ett kontorslokal och de flesta, dock inte alla, som är placerad på det viset är oftast kontorslokaler eller butikslokaler.

Anna, Fair and True said...

Nja, särskilt om det är nära till nästa hus eller att folk kan gå precis utanför.