Thursday, January 20, 2011

Godsaker att sakna och att njuta av

Det finns en del saker som fortfarande känns lyxiga. Det är fortfarande alldeles ljuvligt med de svenska mejeridiskarna i butikerna. Jag älskar det stora utbudet som finns av yoghurt, fil, kesella, creme fraiche som inte fanns i Alabama. Färsk jäst känns som sagt underbart lyxigt att kunna baka bröd med. Färsk jäst hittade jag aldrig någonsin i södern. Det gick ju i för sig hur bra som helst allt som oftast med torrjäst. Men det blir allt en extra dimension att få kunna baka med färsk jäst.


Jag känner mig fortfarande barnsligt förtjust i texten på de svenska mjölkförpackningarna och älskar att känna doften av färsk jäst.


De svenska ostdiskarna är också en sann fröjd. Här behöver man inte heller spara på kavarien. Här behöver man bara åka förbi närmsta butik för att kunna köpa mer och inte hela vägen till IKEA i Atlanta vilket blir 2.5 timmar enkel resa i bil för att kunna få tag på kaviar.


Men det finns också matvaror jag saknar från Alabama så som de stora goda jordgubbarna som fanns året runt.

Att kunna köpa färska bär på storpack från Costco saknar jag.


Något annat som är av stor saknad är den amerikanska glassen och det stora glassutbudet som fanns där. Allra mest saknar jag Edy´s. Jag ska se till att mumsa både färska jordgubbar och Edy´s när jag far till Alabama i april. :-)

Det fanns saker man aldrig fann i Alabama så som passionsfrukt. När det gäller just tropisk frukt så känns det som om utbudet är större här. Blodapelsiner som det råder högsäsong på just nu var också inte hellt lätt att hitta. Något annat som känns riktigt svenskt är ju hjortron. Hjortron har ju lite speciell smak så antigen så gillar man väl dem eller så gör man det inte. Jag tillhör gruppen som gillar dem. Även om de är dyra så är det så gott med en varm hjortonsås till vaniljglass.
Utbudet på bröd är också helt fantatiskt här. Även om jag gillar att baka känns det skönt att inte behöva baka precis ALLT bröd för att få något som blir gott och inte liknar en blek disksvamp i utseende och konsistens. Att kunna slinka in på något trevligt bageri är en sann fröjd.

Något annat som känns riktigt bra är att det är FREDAG imorgon. Friday is my happy day!

10 comments:

Annika said...

Javisst, alltid är det ngt att sakna! Jag saknar också mejeriutbudet, speciellt lite lättare och smaksatta varianter på creme fraiche. Här finns ju bara den fetaste.
Jag saknar absolut brödet, även om jag lärt mig hitta gott bröd här numera också (äter inte så mkt bröd, men...).
Eftersom jag inte bakar så bryr jag mig inte om jäst, men jag vet att färskjäst finns här, och jag vet att det inte finns i Bama.
Tycker inte det är svårt att hitta tropisk frukt heller, men inser absolut att det är skillnad på Bama och NoVA.
Jag saknar svenskt godis, svenskt bröd, bakverk, västerbottensost (slippa åka till IKEA för att köpa sådan) och vissa kryddor.
Hjortron kan man se sig i stjärnorna om efter här. FINNS ICKE!!!
Mmmmm...nu blev jag hungrig!!!!
KRAMAR!!!

Saltistjejen said...

Haha skönt att se att du njuter av det svenska utbudet även om det finns saker du saknar. Man ska alltid försöka ta till vara på det man kan oavsett var man bor! :-)
Kramar!!

Taina said...

Jamenvisst! Imorgon ÄR det fredag. Gudskelov, säger jag bara.

Vad gäller färsk jäst så finns det överallt här nu! I början när vi kom hit fanns det ingenstans och sedan började jag fråga både här och där. Vår lokalbutik tar nu hem färsk jäst och det är rykande åtgång!

Brödet i Sverige är väl ok men då tycker jag finskt bröd är ÄNNU bättre...patriot? Jag? Hm....

KRAMAR!

Desiree said...

Annika, ja just smalvarianterna på mejeriprodukter saknade jag en hel del i USA. Creme fraiche gick bara hitta i enstaka fall i fullfet varainten. Utbudet hos er lär nog vara bättre vad gäller både färsk jäst och tropiska frukter. Jag man hittade ju både mango och papaya i Bama men aldrig passionfrukt.
Kram!

Saltis, det finns fortfarande mycket här som jag njuter av och känner nykänsla av. Det finns goda grejer på båda ställen. Jag är ändå glad över att det finns en hel del USA produkter här och att det finns sådant som sötpotatis som jag gillar.
Kram!

Taina, lyckos dig som har tillgång till färsk jäst. Jag gillar riktigt grovt och gott bröd, gärna osötat. Jag kan tänka mig att det finska brödet är snäppet ännu bättre här. Finskt rågbröd och sådant är riktigt gott :-)
Kram!

Millan said...

AH mums... genast fick jag ett sug efter att handla lite svensk mat och ata! Svenskt brod saknar jag har och aven en del mejeriprodukter. Som alla goda creme fraiche med smak som finns hemma. Finns inget sadant har alls.
Ps, jag har forsokt lamna kommentarer hela veckan men vart internet har inte tillatit nagra pop up windows utan krashar safort man forsoker. Ruggigt irriterande.
Ha en fin helg!! Kram

Desiree said...

Millan, synd att blogger strulat. Jag förstår att det är mycket irriterande. Hoppas att det funkar nu framöver.
Kram och trevlig helg.

Eleonor said...

Hej Desiree!!
Vad kul att prata med någon som bott i södern.
Vi bor ca 1½ timme utanför Atlanta i Athens. Det är en college stad och jag trivs ganska bra. Jag känner mig inte riktigt hemma i USA än, men det kommer väl.
Jag kommer att jobba när jag får mitt Green card men jag vet inte än vad jag vill göra då det mesta verkar som slaveri(dålig lön).
Vi kommer att gifta oss i Sanibel island i Florida. Vi har aldrig varit där men det verkar som ett mysigt ställe! Jag såg att du har varit i Fort Myers, det ligger ju väldigt nära! Besökte ni Sanibel och Captiva island?
Hur är det att bo i Sverige nu jämfört men Alabama?
Kram

http://eleonorsamerica.blogg.se/

Marie said...

Åh, nu saknar jag svensk mat ännu mer! Jag saknar ost mest, o gott bröd. Tyskarna gör iofs got bröd också, men det smakar lite annorlunda. O just nu saknar jag semlor som var o varannan bloggare verkar mumsa i sig! :)

Desiree said...

Eleonor, hej vad kul att få en hälsning från dig. Jag tror jag har passerat Athens i GA. Jo det där med jobb verkar inte alls vara lätt men jag hoppas att du hittar något som passar efter ett tag. Linnea har det tufft med jobbet hon har på Cheese Cake factory. Jag beundrar henne för att hon kör på och jobbar där.
Ooooh lucky lucky you som ska gifta dig på Sanibel island. Där var vi i maj i år och det var bara såååå vackert! Jag hade hört så mycket om Sanibel innan vi åkte dit och när vi kom dit så översteg det mina förvätningar fast de var höga. Så otroligt mycket snäckor som finns där har jag inte sett någon annanstans. Vi åkte en sväng till Captiva också och det var jättefint där med. Du kommer att få ett underbart bröllop där.
Jo att återvända till Sverige har haft både sina upps och downs. Det finns fördelar men det finns också mycket jag hade förträngt och glömt bort. Man ser Sverige på ett helt annat sätt nu när man har bott utomlands. Ja vi håller fortfarande på att vänja oss tillbaka. Men än är vi inte alls övertygade om att det är bäst att bo här eller att vi kommer att bo kvar här i Sverige nu resten av våra dagar förevigt. Jag kommer att fortsätta kika in på din blogg för jag tycker det är underbart att få följa både dig och Linnea då det är extra kul att få följa er som bor i södern. Jag trodde inte att jag ibland skulle få en sådan längtan tillbaka som jag ibland kan få. Du och Linnea får vara mitt fönster in till södern :-)
Kram!

Marie, ja det är väl alltid så att man längtar efter sina välkända smaker och sådant som man vuxit upp med. Jag tycker ändå att det är lite märkligt att Tyskarna är så dåliga på ost då både fransmännen och italienarna har en hel del ost. Ja semlor är nog rätt svenskt. Men det går ju finnemang att baka själv även om det kräver lite tid. Du får ha en fin helg iallfall.
KRam!

Anna, Fair and True said...

Så du ska till Alabama i april! Kul!