Thursday, January 27, 2011

Fredagstema

Fredag igen, min favorit dag på hela veckan :-)
Jag blir genast på gott humör. Hela långa sköna helgen ligger framför en. Igår och iförgår var det också riktigt soligt även om det varit kallt och vintrigt. Sådan njutning och glädje att få se sol och blå himmel.

Fredag betyder också fredagstema och sista temat som Maisoui har valt för januari månad är: Den bästa maträtten jag har ätit på en semster. Jag funderade en hel del men kom sedan fram till den bästa maten jag ätit var på våran semester till Louisiana. Jag kan inte välja ut en enda rätt för det är omöjligt men Louisiana har verkligen mycket gott. Det är en sådan annorlunda del av USA att man nästan kände att man rest utomlands då man kört från Alabama till Louisiana.


Det är hot and spicy som gäller där. Vi var och hälsade på hos våran granne Kims föräldrar som anordnade en äkta Louisiana crawfish boil för oss. Kräftorna kokas med mycket kryddor tillsammans med maiskolvar och potatisar. Även om det bränner rejält om läpparna efter att ha ätit några kräftor så är de bara såååå goda att det inte går att sluta äta.


Gumbo måste man äta om man kommer till Louisana. Det är en sort kryddstark gryta som kan innehålla antigen kyckling eller skaldjur tillsammans med kryddig korv. Den bästa gumbo gör våran bästa Kim. Att skriva ner ett recept för gumbo är näst intill omöjligt för det finns så många olika varianter. Men söker ni på nätet lär ni hitta många olika recept. Det är bara att plocka ett som faller en i smaken.

När vi var i Louisana åkte vi också ut till Tabasco island. Där kan ni tro att det fanns en del starkt att prova. Det bästa var dock deras Jalapeno mjukglass. Ja jag vet att det låter helt crazy med chiliglass men det var överraskande gott. Den lär man väl inte få tag på någon annanstans än just på Tabasco island.

Ibland kan något så enkelt som en grillad majskolv vara det allra bästa. Grillad majs, corn on the cob med lite cayennepeppar på sååå gott! Här var vi uppe på Jack Daniels årliga BBQ tävling i TN i den lilla staden Lynchburg.


Brunch är en stor favvis. Minna minnen går då genast till brunch bufféen nere på Grand Hotel i Point Clear, Alabama nere vid kusten. Jag minns speciellt desertbordet med massor av minst lika goda i smaken som söta till utseendet då det gällde dessa minivarianter på Key Lime Pie, Creme Brylee, och massor med annat smått och gott. Där till levande Jazzmusik och free refills på champange. Shit då man ätit färdigt på denna buffée så behövde man inte äta på resten av dagen iallfall för man var mätt ända till dagen därpå.


Nere i Fairhope vid Alabamas kust mot Mexikanska golfen så kunde man få en delikata skaldjur av olika slag. Min favorit var en tallrik med lite olika skaldjur som räkor och snow crab legs. Till detta fick man lite potatis, majskolvar och en tomatsås med färskriven pepparrot som var jättegod till just olika sorters skaldjur.

Men nu får jag sluta skriva om alla godsaker innan jag blir super hungrig. Ja det har jag redan blivit.

Ha en riktigt skön helg allesammans!
Happy Friday!!!!

10 comments:

Marianne said...

Ja nu blev jag hungrig! Måste laga någonting gott i morgon, riktigt fundera ut någonting gott. Det värsta är att jag inte har verktyg till allt : ( Men nåt ska jag väl kunna komma på.

KRAM och ha en skön helg!

Saltistjejen said...

Å vad gott det ser ut! och jag håller med om att Cajun food är otroligt gott!!!! :-)
Och majs älskar jag! Mmmmm!
Hoppas nu ni får en riktigt fin helg!
kramar!!

Monica said...

Det låter och ser läckert ut alltihop utom möjligen soppan:-) är alltid lite tveksam med att hälla i korv i det andra men den kanske kan hoppas över? Och hungrig blir man verkligen av att se dina fina matfoton. Du kanske skulle dokumentera mer i en bok med alla? Du visar mycket omväxlande rätter och gör det snyggt.

olgakatt said...

Det låter som om den delen av USA vinner vad beträffar amerikansk mat! Ofta ser amerikansk mat god ut men är för dåligt kryddad i min smak. Men DET HÄR låter som något för mig!

Desiree said...

Marianne, jag får också komma på något gott till ikväll. Jag hoppas att ni snart får ett eget hem så att ni kan få packa upp era egna saker. Även om vi inte har eget hem så har vi iallfall våra egna saker på plats som får plats.
Kram!

Saltis, ja cajunköket är underbart gott. Trevlig helg och grattis på födelsedagen!
KRam!

Monica, tack. Klart man kan skippa korven i soppan om man vill. Det fanns mycket i södern som man fick smaka på som var nytt. En del godare än annat.
KRam och trevlig helg.

Olgakatt, ja här är det kryddat så det står härliga till. Den här delen av USA är inte alls tam för smaklökarna.
KRam!

Annika said...

Underbart!! Skulle kunna dra ner till Louisiana enbart för maten!!
KAN tro att det är GOTT!!
Finfina bilder, såklart!! SOm alltid!!
Kram och ha en toppenlördag!!!

Taina said...

Guuuuuuud så många goda saker du bjuder på att både läsa om och se på. Synd bara att jag inte kan smaka på dem!!! Jonas skulle nog gilla de där kräftorna, han ÄLSKAR kräftor och allt som är starkt!

Njut av helgen.

KRAM

Bejla said...

Låter smarrigt alltihop! Och lustigt; jag hade också drottningkrabba/snow crab med i mitt temainlägg. ;-)

Unknown said...

Ja, jag förstår att du tycker om Louisiana och maten verkar vara något riktigt extra :-)
Hälsningar Lotta, prinsessa på vift

Anna, Fair and True said...

Jag blev också hungrig eller sugen i alla fall :) Gumbo fick jag i North Carolina en gång och det var supergott! Sia har ju en chiliglass men antar att den inte är lika god som den på Tabascofabriken :)