Sunday, June 10, 2012

En himmelsk smak upplevelse

 I lördagskväll gick vi på Mattias Dahlgrens restaurang Matsalen på Grand Hotell för att fira vår tioåriga bröllopsdag. Oooooh vilken kväll och vilken mat! Vilken upplevelse för sinnen och smaklökar!!! Känner att det faktiskt måste användas lite utropstecken då  jag skriver detta. Jag hade mycket höga förväntningar innan och kan säga att de infriades helt. Är man intresserad av god mat och vill få en matupplevelse att minnas så är det här stället. Mattias Dahlgren har ju fått två stjärnor i Guide Michelin för Matsalen och det var som sagt en otrolig upplevelse att få äta här. Han driver också Matbaren på Grand där det är lite mer casual och lite enklare meny. 


Men vilken fantastisk kväll vi fick. Jag njöt av varje tugga. Vi satt till bords och åt 3.5 timmar. Men det skickas in olika små rätter och det är små pauser mellan rätterna så det kändes inte som för mycket eller för långt på något sätt. Detta är en helkvälls upplevelse man får för både smaklökar och sinnen som sagt. Presentationen av rätterna är minst lika fantastisk som smakupplevelsen. Kom som tar jag er med på ett hörn (jo jag hade lyckats smyga med kameran så klart). En bildbomb bland godsakerna.


 Menyn. Väldigt modernt på Ipad. Menyn går i säsongens smaker och finns inte att kolla in på nätet innan. I Matsalen serveras bara avsmakningsmenyn som består av 8 olika rätter. Det fanns två olika meny alternativ. Dels fanns den som hette "Det Naturliga Köket" och sedan fanns "Växter i Fokus" som var  vegetarisk. Vi valde båda första alternativet ikväll. Men vi valde dock inte att ta dryckes paketet med olika viner till varje rätt. Vi började dock att skåla in kvällen med lite champagne.


Servicen är en annan dimension på upplevelse som man får här under kvällen. Helt outstanding. Här får de verkligen att känna sig som en prinsessa eller prins. Vi visades till vårt bord och sedan fick vi nystrukna fortfarande varma linne servetter som lades ned i knät på oss.

 Lite snacks att börja kvällen med. Grillad sparris, popcorn, små friterade kyckling bollar. Spännande mix i denna skålen.


 Så här ser det ut. Sobert och elegant.


Menyn fick vi först när vi var på väg därifrån för att vi skulle kunna komma ihåg alla rätterna. Medan vi satt till bords var därför varje rätt ett överraskningsmoment.  

 Förutom de åtta rätterna som ingår i meny skickas lite små spännande mellan rätter in som denna soppa gjord på sockerärtor, dekorerad med små söta blommor och de allra minsta små rädisor som var formade till små rödvita pärlor, lite yoghurt och lätt rimmad Röding. Det som är kul som matintresserad är att faktiskt försöka hitta smakerna och ingredienserna på det som ingår i rätten. Det kan vara svårare än vad man först tror. Men jag gissade på mynta och sockerärtor i denna soppa och sedan frågade vi om vi hade rätt.




 Lite bröd innan rätterna i vår meny påbörjades. Till brödet som bestod av både ljust ljuvligt surdegsbröd och en liten korg med olika hårda bröd så fick vi denna spännande stenbricka med olika pålägg. I den söta lilla tuben fanns en underbart god färskost, sedan en variant på messmör, egen kärnat smör från köket, ett vispat bacon fett som var som en mousse med en otroligt god rökig smak, ett kryddsmör och längst ut en liten smakbit av vedugnseldat bröd som bara smälte i munnen och var alldeles lagom varm.


Första rätten. Skandinavisk Sashimi med gurka, ingefära, pepparrot, soja och salta örter. En del av forell rommen i rätten serverades naturelle och en del hade marinerats  i soja så att de fick en extra dimension av sälta och därav också den mörkare färgen som ni ser. Fantastiskt gott.


 Andra rätten. Purjolök & Ostron & Hjärtmussla serverades med musselskum, havsemulsion och lök-aska. Kontrasten mellan den stora djupa vita tallriken och lök-askan var häftig. Ni får ursäkta den lite suddiga bilden till vänster men det var inte jättelätt att balansera gaffeln med musselskum och fota samtidigt. Vi konstaterade att musselskum är svårt att bli mätt på men väldigt spännande att prova att äta.

 Sedan fick vi in Vitkål med Rökt Fläsk. En liten Consommé serverades separat vid sidan i ett glas och rätten dekorerades med rättika och libsticka. Kålen hade ugnsbakats som ett helt kålhuvud i ugn på 170 grader. Mellan rätterna fick vi veta olika kuriosa och information om ingredienserna som ingått i vissa av rätterna. De kom ut och visade ett kålhuvud som de ugnsbakat. De kom ut och visade hur en hel tryffel ser ut och delade med sig av annan kuriosa.




 Även om morgonen hade börjat med grå skyar och regn så klarade det upp under dagen och kvällen blev mild och vacker. Det är allt något väldigt magiskt med de ljusa kvällarna här i Skandinavien. Jag satt otroligt bekvämt i någon slags soffa hela kvällen och hade utsikt över restaurangen och övriga bord samt gäster. C kunde blicka ut gen om fönstret jag hade bakom mig och hade utsikt över vattnet och söder.


 Ägg och Tryffel med stekt spenat, gruyere och havssalt. Enkelt men ack så gott.


 Vildand (från Sörmland fick vi reda på då vi frågade) serverad med grillad pepparfrukt. Den grillade pepparfrukten (som inte var stark alls) gav rätten precis rätt karameliserande effekt. Skyn till anden var absolut inte något man kunde eller ville lämna. Vi fick ett litet knyte med varmt ångat levain bröd som var perfekt att fånga upp det sista av skyn med.

 En liten sallad innan huvudrätten kom in. Olika gröna kvistar på en avocado spegel. Jag har aldrig ätit sallat på det här sättet innan.


 Huvudrätten var stekt Piggvarsfilé med potatis strössel bestående av potatis, lök och örter.Piggvar minns jag inte om jag ätit innan men gud så gott! Potatisströsslet gav precis den rätta crunchy smaken.


 Ytterligare en liten mellanrätt innan desserten kom in. En klick färskost med viss sötma tillsammans med ugnsbakad riven rödbetta tillsammans med smulad mjukpepparkaks variant. A bite from heaven... Jag sa till C att jag undrade om man kunde peka på sin tallrik och be om en refill så hade jag garanterat gjort det om denna lilla utsökta goding.


 Servisen och omhändertagandet av varje gäst var helt fantastisk. Personalen var väldigt kunnig om allt som serverades. Bredvid oss satt ett lite större sällskap som var Fransmän och Servicen visade sina internationella kunskaper och de fick sin meny presenterad och förklarad på franska. Hela tiden kollas på diskret sätt hur långt man kommit med sin rätt, när det är dags för nästa, att man aldrig har tomt i glaset och att allt smakar som det ska.


Matsalen är precis lagom i storlek och känns mysig och intim. Det finns nog inte plats för mer än ca 40 gäster här per kväll. Bord måste beställas minst en månad i förväg så snart de släps, speciellt om man ska hit en fredag eller lördagskväll. 

 En spännande efterrätt bestående av Rabarber och färskpotatis. En ljuvlig rabarberkompott i botten tillsammans med len hemmagjord vaniljglass och knapriga små söta brödsmulor tillsammans med sältan av den frasiga färskpotatisen. Samma typ av potatisströssel som serverades till Piggvaren. Låter helt knäppt men så gott. Det var en perfekt balans mellan sött och salt och en perfekt balans mellan olika texturer på tungan som den lena mjuka glassen mot de knapriga potatisen och brödsmulorna. Varje tugga bestod av en komplexa smaker som tillsammans ändå bildade en gemensam perfektion av himmelska höjder.

Som pricken på i:et så avslutades vår måltid med en kopp kaffe (decaf för oss två som annars inte kan sova) och olika former av choklad. Jag kände mig som om jag befann mig i sjunde himmelriket efter denna måltid. Wow, vilken kväll och vilken helhetsupplevelse. Jag känner mig så otroligt glad och nöjd över att vi fick uppleva detta. Helt gastronomisk upplevelse som jag kommer att bära med mig länge länge. Ett minne för livet.




Kvällen var ljummen och vacker så vi tog våra cyklar och promenerade med dem från Grand tills vi kom upp på Götgatsbacken och därifrån cyklade vi sedan sista biten hem genom sommarnatten. 

13 comments:

Cecilia said...

Grattis till 10 åriga bröllopsdagen!!Vilken underbar restaurang det verkar vara.Kändes nästan som att jag var där när jag läste din beskrivning :-).
Helt fantastiskt!!Och som vanligt så får jag längtan till Stockholm.Undrar om jag bodde där i mitt tidigare liv kanske ;-).
Är det inte USA du får mig att längta tillbaka till så är det Stockholm :-).

Kram/Cecilia

Taina said...

Men ojojoj vilken MATUPPLEVELSE! Att du kommer ihåg vad allt hette också. Sånt är jag urkass på. Och att du tagit dig tid att fota också. Imponerande Desiree.

Det ser onekligen gott ut OCH allt med sådan finess. Wow, wow wow!

Grattis till bröllopsdagen. Det är så där den ska firas!

Kramar!!

Annika said...

Alltså, nu har du SÅLT in mig på Matsalen. Så fort jag skrivit detta ska jag klicka mig in på deras hemsida och kanske boka bord för mig och Peter den 3 juli.
Vilken recension du ger stället. Jag förstår att det var en upplevelse.
WOW! Det är underbart då man kommer till ett ställe som Matsalen!
Grattis igen på 10-årsdagen!!
KRAMAR!!

Charlie sa ... said...

Jag har läst ditt inlägg flera gånger och är SÅ impad. Av allt! Hur fantastiskt du beskriver maten, känslan, smakerna.

Du borde skicka det här till dem!

Vilken matupplevelse Desiree och så rätt att fira era 10 år på Grand. Jag vet hur mycket ni båda uppskattar god och vällagad mat.
Så inspirerande!

Varm kram!

Desiree said...

Cecilia, tack så mycket. Blir så glad över din fina kommentar.
Kram!

Taina, ja detta var verkligen matupplevelsen med stort M. Allt var bara så fantastiskt för både öga och gom. Hi hi jag skulle aldrig kommit ihåg vad allt hette om vi inte hade fått med oss menyn hem som ett litet minne.
Kram!

Annika, tack. Detta är en helt fantastisk matupplevelse. I matsalen har de bara stora avsmakningsmenyn men vill man inte ha detta utan något lite enklare så tror jag att matbaren erbjuder fantastisk mat också. Jag fick med mig menyn från matbaren också och kan klart tänka mig den i framöver då man kanske inte vill slå på lika stort. 8 rätters menyn går ändå på 1650 kr per person och sedan tillkommer dryck. Vi resonerade att det var det värt eftersom det ändå var tioårig bröllopsdag vi firade. En upplevelse jag inte kommer att glömma i första taget. :-)
Kram!

Lotta, tack Lotta vad du är gullig. Jag kanske borde lägga ut mitt omdöme på tripadvisor för sådant uppskattar jag själv att få läsa om ställen och höra vad folk tycker innan man bokar något sådant här.
Kram!

åsa i memphis said...

wow! Underbart gott låter och ser det ut att ha varit :) Jag har bara bra minnen av Mattias Dahlgren (både på Grand men även hans första restaurang). Alltid underbart att få ha en upplevelse. Jag ser fram emot nästa gång jag åker till Stockholm och kan få en sån (det är ju inte riktigt en Memphisgrej så att säga, eller en USA sak i mitt tycke)....

Gratulerar på bröllopsdagen också! Nu är det snart flyttdags dessutom - Lycka till!!

Anne said...

Underbart läsa om. Vilken fantastisk upplevelse. Blir oerhört inspirerad själv. Dit ska jag helt klart gå nästa gång jag är i Sverige och det är nåt riktigt rejält att fira. Förstår till fullo priset ligger på nästan 1700/person på ett sånt här ställe men det är ju rätt saftigt så inget man kanske gör bara sådär men underbart att satsa när man ska fira nåt extra, som du säger, upplevelse och minnen för livet. Jag har aldrig ätit på nåt ställe med stjärnor i Michelin, vore otroligt spännande att uppleva en sån restaurang nån gång.
Visst har du ätit på fler restauranger med stjärnor i Michelin. Har för mig ett ställe ni åt på i Italien hade en stjärna, eller?
Vilka fantastiska kombinationer, det är ju mix av ingredienser man aldrig skulle tro funkar. Jag menar eftrrätt med rabarber och sötpotatis t.ex. Men så fantastiskt att allting funkar och att de kombinerar såväl rätta smaker som gifter sig samt även olika texturer.
Häftigt!
KRAM

Jane said...

åh vad gott. Jag längtar verkligen efter god mat. Det verkar som omd et är svårt att hitta här i USA, du vet riktigt fin och god mat.
Grattis på bröllopsdagen!

Marianne said...

Först och främst GRATTIS på tioårsdagen!

Och TACK för att du delar med dig av den här upplevelsen! Vilken meny! Otroligt. Själv skulle jag aldrig ens komma i närheten av att klara av att laga det här. Men den där ugnsbakade och sedan rivna rödbetan låter gott och förhållandevis enkelt. Och vilket pyssel med de där små pärlorna av rädisa och allt vad det var. Själv funderar jag på att försöka få bord på Noma i Köpenhamn, det är nog en liknande upplevelse skulle jag tro. Men räcker det med en månad där, tro?

KRAM!

Anne-Marie said...

Grattis till dig och C! :) Men du, vilken helt otroligt meny och vilken upplevelse att fira ett jubileum i den miljön. Verkligen roligt att få följa med dig till Grand Hotells Matsal. Antar att man sparar sådana här middagar till riktigt festliga tillfällen eftersom det verkar litet smådyrt. ;) Kramar!

Desiree said...

Åsa, tack så mycket. Vad spännande att du var på hans första restaurang. Ja snart är det flyttdags för oss. Har du någon Sverige trip på gång? Snart är det dags för oss att gå igenom våra gamla kartonger och se vad som ska behållas och vad som ska göras av med. Pust ser inte riktigt fram emot detta men nödvändigt.
Kramar!

Anne, ja någon gång ska ni absolut prova någon sådan här upplevelse. Detta är så mycket mer än ett vanligt restaurang besök, detta får man se som en helkvälls event. Vi var på Edsbacka krog innan den stängde som som hade en stjärna. Detta var då Calle disputerade för 12 år sedan blir det. Sedan provade vi två stycken som hade en stjärna vardera då vi bodde i Göteborg (24+ och Fond). Den i Italien hade inte fått någon stjärna ännu men var nominerad. En annan i Stockholm som inte fått stjärna men är omnämd av guide michelin är Sjögräs som som var både väldigt bra och mysig. Men det var jättekul att få prova en tvåstjärning för första gången. Detta är en upplevelse jag kommer bära med mig länge. :-)
Kramar!

Jane, tack så mycket. Det är ju inte riktigt samma matkultur att man sitter länge och njuter av en lång middag på det här sättet riktigt i USA. Men nog finns det många riktigt bra ställen hos er i CA också. Det är så kul att följa din blogg nu när vi varit runt i CA. Jag ska bli bättre på att kommentera.
Kramar!

Marianne, tack så mycket. Nej nej jag skulle inte våga mig på att försöka återskapa dessa rätter. Jag skulle bara göra mig själv besviken. Jag tänkte också på det just när jag stoppade en av de där små perfekt rundade rädisorna i munnen, vilket jobb att fixa dessa. Man inser att det krävs mycket för att hålla ett sådant här kök av så hög kvalité. De sa att det var ca 10 kockar i köket som jobbade på kvällen. Men sedan är det säkert massor med fler som kommer in tidigt varje dag och gör förberedande jobb som att hacka, skala, och allt annat ska som fixas och förberedas så att kockarna sedan på kvällen kan koncentera sig på att sätta ihop rätterna.
Noma i Köpenhamn skulle jag otroligt gärna vilja besöka. Den har utnämnts som världens bästa restaurang. Jag vet inte om en månad räcker. Man får gå in på deras hemsida och kolla. Det vore ju en dröm att få gå dit någon gång i livet.
Kram!

Suzesan said...

Grattis från mig i Halmstad. Hurraaaa till Er båda.

Guuuu' så gott och så snygga uppläggningar.

Så lagom med allt. Så där så man orkar äta vidare.


Skrattade åt att "man kan inte bli mätt på musselskum"

Det där skulle jag vilja testa alltihop. Mums.

Kram
/Susanne

Millan said...

Josses vilken maltid! Vad kul att fa hanga pa :-). Jatteskoj att hora om det ni atit och se foton. Man undrar lite hur de kommer pa att laga sadana har ratter. Det kanns som om det bor en konstnar i en manniska som kan komma pa att gora dem pa nagot satt.

kram!