Tuesday, June 12, 2012

Vid vägens ände...

 Vid vägens ände tar man färjan för att komma ut på Justerö. En skön söndagsutflykt till idylliska fina Justerö någon timme norr om Stockholm var vad vi ägnade söndagen åt. Vackert, orört och sommarfint. Små smala slingriga vägar som kantades av blommor, blått vatten och sol.


 Röda små stugor med sina vita knutar och vackra verandor. En tupp som vindflöjel högst upp på taknocken. Vi passerade både små söta torp och stora  vackra trävillor. När man kommit ut på Justerö känns det som om man lämnat stan och vardagen långt bakom sig. Här är tyst och stilla. Kändes som vi upptäckt en liten pärla som man gärna vill hålla hemlig just för att den är så fin. Ett riktigt sommarställe. 


 När vi kommit ut på Justerö svängde vi vänster ut mot Östra Lagnö. Allra längst ut på udden ligger naturreservatet. Där stannade vi till och tog en promenad i solskenet och gick ut mot havet.


 Smörblommor och maskrosor. Ute på ängarna blommar det för fullt just nu när det skrider mot midsommar.

Så vackert här ute bland öar och uddar bland vind och vatten. 


 Öppet hav, vackra varma klippor. Stilla havsbris. Det känns som en lyx att kunna njuta av sådana här ögonblick och platser. Jag är tacksam över att det finns sådana här platser och inser att det är unikt på många sätt. Här finns vidderna bevarade och tillgängligheten. Den svenska allemansrätten gör det möjligt att få ta del av sådana här platser.


 Min egna "lilla sjöjungfru" som ligger och njuter av stillheten och utsikten på den solvarma klippan. Vi la oss där och bara lyssnade till vågorna och blickade ut över vattnet en bra stund. Detta är terapi för själen och sinnet.


 Salt havstång som spolats upp på klipporna.


 Den här vyn är något jag njöt av att ligga och titta på en god stund.

Psalmen "En Grönskas rika dräkt" tänker man på då man färdas på dessa små smala slingriga vägar. Det är en otrolig grönska just nu. Vägara här var så pass smala på många ställen att det nästan var svårt då man mötte någon enstaka bil att ta sig förbi. 


 Vägkanten kantas av blomster som Hundkex och sommarvioler. Smultronblommor växer i skogsbrynet men det dröjer ett tag tills de röda goda små smultronen mognar.


 Till Justerö kommer man endast med färja. En kort men vacker tur på ca 10 minuter allra högst.


Vi mötte färjan på väg åt andra hållet när vi själva var på väg över.

En ensam segelbåt som guppar bland de solglittriga vågorna. Mörka moln som tornade upp sig över land längre in. Men vi hann lämna fina Justerö och köra en bit innan himlen öppnade sig och åskan bröt ut. Jag tycker det är maffigt med intensiva sommarstormar som dessa. Oss gjorde det absolut inget då vi ändå satt i bilen på väg hem. Sådana här stormar ger ofta vika lika snabbt som de brutit ut och det brukar inte dröja länge innan solen tittar fram igen. 

13 comments:

Vid fjell og fjord said...

Åh du så vackert,underbara bilder!Saknar kusten kan jag känna.Här är också vackert men på ett annat sätt.Maken var i trakterna av Bergen för ett tag sedan och kom hem helt lyrisk över att det var så fint och att det var som hemma på kusten.

Katarina said...

Men å vad fint det är! Tack för att du bjuder på dessa fina sommarbilder från Justerö! Ni har så mycket fint att utforska i er närmiljö.

Kram

Fourmum said...

Åh vilka jättefina foton!! Så mycket sommar!! Kram

Taina said...

Vilken ro för själen! Även att bara titta på bilderna utan att vara där på plats. Oj så jag längtar efter en Skandinavisk sommar nu! Kommer ju inte att hinna med så mycket men jag ska försöka hitta ett ställe som detta. I alla fall när jag är i Finland.

Cyklade ni eller hade ni bilen med er över?

Kram

Annika said...

Ja, vad fint. Min kompis Helena, som bloggar, bor på den ön!
Fint är det!
OCH dina Bilder är UNDERBARA!!!
ÅÅÅ vad härligt med klipporna och tången som du plåtat.
Även landsvägen så smal och så grön!
Supermysig utflykt.
GILLAR!!
HOPPAS att vädret ska bli bra snart, Desiree...
Vet att det är lite si och så med den saken.
KRAMAR!!!

Desiree said...

Vid fjell..
Ja väldigt fint så här vid kusten. Vi saknade närheten till vatten så mycket när vi bodde i Birmingham, Alabama och nu känns det toppen att kunna ta sig ut till kusten och ha den så pass nära att det går att göra sådana här små helgutflykter.
Kram!

Katarina, tackar. Det finns som du säger så mycket att utforska i sin när miljö. Känner att jag gärna vill ta till till just sådana här små utflykter.
Kramar!

Fourmum, detta kändes verkligen som ett litet gulligt sommarparadis :-)
Kram!

Taina, ja nu är det så otroligt vackert. Glad att ni får komma hit och njuta en liten smula iallafall även om det blir kort. Vi tog bilen då det ändå var en bit för att komma till färjan.
Kram!

Annika, åh vad kul att du känner någon som bor på just denna ö. En riktigt sommarpärla. Så vackert. Vädret börjar bli bättre men lite ostabilt fortfarande. Lite varmare kunde det också gott få bli. Men mellan skurarna så får man otroligt fina och sommriga stunder som den kvällen och dagen vi hade i fredags.
Kram!

Anne said...

Aaaaahhhhh, vilken skönhet, SÅ vackert! Dessa bilder var sannerligen fantastiska. Jag får hemlängtan faktiskt... Allemansrätten är verkligen guld, jag tror de allra flesta svennar tar den för given, inte reflekterar över den och i viss mån kanske ibland missbrukar den. Men den är ju så unik, så fantastisk och ger ju verkligen alla tillgång till naturen på ett sätt man inte har i USA. Det är nästan svårt att beskriva den för amrisar, nog lite svårt för dem att ta in vad den faktiskt innebär. Eller hur.
Förresten, nåt mindre kul men hur är det med fästingar? Har ni haft några än denna sommar? Vaccinerar du dig för TBE?
KRAM

Marianne said...

Så vackert, vilken pärla! Jag tror det är bra att det är färja, så att ön inte invaderas alldeles. Måtte allt vad tunnelbana hållas långt därifrån i evigheter : )

Helt fantastiska bilder också. Man skulle hemskt gärna vilja hoppa in i bilderna för att få vara där ...

Kramar!

Christina said...

Hej!
Det här inlägget blev "a trip down memory lane" för mig :-) Jag ocj en kompis gjorde detta för vet inte hur många år sedan nu. Men känner så igen mig!
Just det, tog en tripp till guldriket och Sonora när jag kikade in här för ett tag sedan och såg er fantastiska Kalifornienresa!

Lotta said...

Desiree! Du kan ha en fotoutställning.
Så härliga bilder. "Spot on", som alltid.
Känslan, ljuset, texten till, allt.

Mycket skönt att se och njuta av.

En superdag!


Kram!

Anne-Marie said...

Underbart vackert. Den svenska allemansrätten är lätt att ta för given när man har den runtomkring sig hela tiden. Har saknat den många gånger i USA. Stockholms skärgård är något alldeles speciellt. Förstår att ni njöt. :) Kramar!

Desiree said...

Anne, åh tack vad glad jag blir över din fina kommentar. Jag gillar en hel del av dessa bilder också. TYcker det blev en rätt dramatisk effekt med de mörka molnen som kom samtidigt som solen fortfarande glittrar på vattenytan. Jag tror du har rätt i att man kanske inte tänker så mycket på allemansrätten om man inte upplevt hur det kan vara i andra länder. Jag tänker på att det är mycket i USA som antingen är privat område eller inte är strandskyddat område så att man har byggt en hel del och inte kommer ut på samma sätt. Men sedan finns det ju ändå ställen som har strandskydd och som man kommer ut till där också på sina håll naturligtvis. Men här finns sådana här ställen överallt. Man kommer ut och man kan som vi gjorde här så lätt hitta en liten vik eller klippa där man kan sitta helt själv och bara njuta av tystnaden, vattnet och vidderna. Det finns så att det räcker åt alla och man kan bara få vara och njuta av den vackra naturen. Det fyllde mig med glädje då jag låg och tittade ut över havet på den solvarma klippan. Tror du att ni får till någon resa till Sverige i sommar eller avvaktar ni lite till? Jag förstår att det kanske inte är det lättaste projektet att flyga med Stella i hennes ålder just nu.
Kramar!

Marianne, tack. Jag tror också att eftersom det endast är färja ut hit så hjälper det till att hålla besöksantalet nere lite. Det var så vackert och fridfullt här.
Kram!

Christina, kul att återuppliva lite minnen. CA resan var helt fantastisk på alla sätt. Så glad över den road tripen vi gjorde och lever än på alla härliga minnen från den.
Hälsningar Desiree

Lotta, TACK :-) (sitter här med ett stort leende).
Kram på dig Lotta.

Anne-Marie, ja Stockholm skärgård är något alldeles speciellt precis som du säger. Det tänkte jag också på då jag satt och blickade ut här.
Kram!

Anne said...

Vet faktiskt inte hur det blir än, har inget bokat men om vi åker blir det i slutet av juli/augusti. Just nu är lillbruden i en rätt jobbig ålder, spring i benen och så svårt sitta still så tror inte det skulle vara särskilt kul med flygresa. Lite avskrämd faktiskt. Får se! Känner mig rätt trött faktiskt...