Wednesday, June 13, 2012

Rabarber Lördag

I lördags blev en sådan där dag då jag tog mig tid att pyssla i köket. C var på svensexa och vi hade inga planer förrän på kvällen då vi skulle vi ut och fira bröllopsdagen. Jag tycker det är både kul och rogivande att få baka och prova ut nya recept och idéer i köket. Hittade en del rabarber i kylen som behövde göras något med. Jag kokade en rabarber-jordgubbs sylt med kardemumma som blev väldigt god. Men jag hade fortfarande rabarber kvar så det blev en sats med rabarbermuffins också. 

 Här har jag precis skickat in dem i ugnen. Älskar den där doften av nybakat som sprider sig då man bakar. Använde en del av rabarberkompotten/sylten i smeten för att förhöja rabarber smaken.


 En aning bleka möjligtvis. Kanske hade de kunnat får någon minut till men när jag provsmakade så var de riktigt goda ändå. 


 Köpte en fin och stor kruka med färsk timjan som var så himla fin. Perfekt att skörda lite till att ha i mat och i bakning också för den delen men även som grön dekoration i fönstret.

 När jag ändå var i bakartagen så bestämde jag mig för att prova på nya produkten med färdig vetesurdeg. Jag har tidigare provat rågvarianten och den blev lyckad så denna gången ville jag prova på den färdig burken med vetesurdeg. Man behöver alltså inte ha någon egen surdeg som man först måste starta och balta med i flera dygn innan man kan börja baka. Tycker fortfarande att det är fantastiskt att baka med färsk jäst vilket jag aldrig fick tag på i Alabama.


 Degen den växte jättefint och blev så stoooor så.

 Degsatsen räckte både till två baugetter och ett större bröd. Jag valde att smaksätta brödet med lite färsk hackad timjan. Brödet fick stå och jäsa medan jag åkte iväg och gjorde andra ärenden så det fick betydligt längre jästtid än vad som stod angivet (kan bröd förresten jäsa för länge? känns som om det blev rätt bra ändå).

Vi hann börja äta en del på brödet innan jag fick chansen att fota. Men det fanns fortfarande en hel del kvar att fota som ni ser. Baugetterna sjönk ihop något när jag skulle pensla dem men brödet fick en prefekt krispig yta och blev väldigt gott och saftigt inuti. En riktigt lyckad brödsats.

7 comments:

Katarina said...

Vad roligt att exprimentera lite nya grejer! Ditt bröd ser verkligen gott ut! Jag ser fram emot att komma hem och baka med jäst! Det kan jag sakna mycket.

Kram

Millan said...

Vad kul med en hel dag i koket! Jag har sallan eller aldrig tid for annat exprimenterande an bakandet av smakakor nu for tiden. Den dar sylten lat otroligt god. Har du mojligen recept pa den??

Brodet sa ocksa himla gott ut. jag har aldrig bakat surdegsbrod men forstar att manga haller pa med det nu. Maste nog prova. Men ja, jo brod kan definitivt jasa for mycket och far da en smak av ol (jastsmak). Jag forsokte jasa brod over natten for att baka pa morgonen till en marknad for ett tag sedan men det gick inte for brodet smakade alldeles for mycket ol. Usch! daremot kan man nog langtidsjasa i kylskap.

Kram!

Millan

Annika said...

ÅH vilket HUNGRIGT inlägg.
Jag blir råsugen!!
MUMS!
Ditt bröd ser så gott ut!!
OJ vad jag skulle vilja smaka.
Rabarber är nog inte min grej. Det var det då jag var liten, men inte längre.
Men jag skulle gärna smaka din sylt.
Underbart drag att lägga kardemumma däri!
Timjan är en av mina favoriter i köket. ÄLSKAR den kryddan!!
Kramar!!

Desiree said...

Katarina, tack. Det är en helt annan känsla att baka med färsk jäst jämfört med torrjäst. Jag tycker nog ändå att det blir ganska stor skillnad. För mig är nog nybakat bröd allt en riktig comfort food.
Kram!

Millan, jag har provat att långtidsjästa över natt i kyl och det har funkat finfint. Synd att brödet blev allt för mycket ölsmak på som du bakade. Det är ju så att vissa experiment blir mer lyckade medan andra blir mindre lyckade :-)
Sylten var busenkel. Jag tog bara rabarber som jag hade skivat, öste i en del jordgubbar, socker, vanilijstång och en skvätt vatten och lät allt koka ihop. Redde sedan sylten med en del maizena då jag tyckte den var lite för lös först annars kan man använda sig av syltsocker för att slippa reda som finns att köpa som innehåller lite pektin.
Kram!

Annika, rabarber har ju sin speciella smak och man måste få till rätt sötma för att det ska funka. Älskar kryddor som timjan och kardemumma är nog en riktig favoritkrydda som jag har. Blev väldigt sugen på att baka kardemumma bullar när jag skrev ihop detta inlägg.
Kram!

Marianne said...

Vad GOTT allt ser ut! Vad bra att du har testat den där surdegen, jag har sett den i affären men inte vetat om den var bra, och inte heller haft tid att testa. Men då är det alltså värt att testa den.

Du ser ut att ha lyckats med rabarbern också. Ser riktigt gott ut.

Jag har också örter i fönstren. Köpte såna där självvattningskrukor, och det funkar riktigt bra. Jag tycker annars att det är svårt med örter, jag lyckas aldrig vattna lagom. Antingen för mycket eller för lite.

Kram!

Jane & Gavin said...

OJ vad gott! Använde du vanligt muffinsrecept och blandade i rabarbersylten? Och vilket bröd! Har du något recept på brödet?

Lotta said...

Å, du bakar och fixar alltid så jag blir hungrig och sugen. Festligt, vi gjorde också jordgubbs- och rabarbersylt i helgen. Visst är det gott!

Muffisarna ser ljuvliga ut och nybakat bröd...jag tror inte det finns något godare!

Kram!