Wednesday, June 6, 2012

Svenska Nationaldagen


Igår firades Sveriges nationaldag med pompa och ståt. När jag vaknade på morgonen såg det rätt mulet och grått ut men när vi avslutat frukost så sprack det upp och blev en jättefint. 17 grader och sol kändes helt perfekt. C skulle ut en sväng med en kompis och hjälpa till med någon segelbåt så jag tog cykeln och gav mig ut på stan för att kolla in vad som pågick i form av firande. Jag tycker att nationaldags firande har tagit form liksom traditionerna och att det numer finns firande på olika platser kring Stockholm med olika typer av program och evenemang. Häng med på bildbomb av nationaldagsfirande.

 Jag började med att cykla ner mot Gamla Stan och Slottet. Vid den stora segelbåten Chapman (som också är vandrarhem) sköts det salut. Jag kom precis i tid för att se dem fyra av kanonerna.


 Uppe vid slottet och slottsbacken var det mycket folk. Många svenska flaggor som bars stolt och viftades med bland både stora som små. Festyra och glädje låg i luften. Slottet hade öppet hus och det var fri entrée både in till livrustkammaren och själva slottet. Det fanns ett ordentligt program med guidade visningar, körsång och olika aktiviteter för barn. Program delades ut och satt även uppsatta här och var så att man lätt kunde läsa vad man ville se och när. I väntan på vaktparaden som skulle komma. En hel del folk som ni ser. Förväntasfullt stod alla och väntade in paraden. En härlig blandning av både Stockholmare, turister och folk från alla möjliga nationaliteter samlades här och firade tillsammans. 

Det var ordning och reda. Alla skulle stå bakom avspärrningarna så att ingen skulle råka illa ut när vaktparaden sedan kom ridande.

 Några minuter sena men äntligen kom de. Jubel och glädje och det fotades från alla håll och kanter. Ståtliga ekipage. 

Kanelbullar i massor fanns det självklart på borggården där man kunde sätta sig ner och inta en fika om man ville. 


Överallt vajade stolta fina flaggor i gult och blått.
Strax innan tre cyklade jag hemåt för att möta upp med C hemma. Vi åkte sedan till Hagaparken för att kolla in firandet som Solna stad hade anordnat där. 


 I Hagaparken rådde skön och avslappnad feststämning. Folk hade slagit sig ner på den stora ängen och njöt av både solen och picknick korgarna. 


Mycket folk här också som ville fira nationaldagen. Solna stad hade i samarbete med Kungliga Operan fixat en otroligt härlig konsert. Valda delar ur olika operor spelade upp men även kända visor från Evert Taube och andra Svenska national skalder. Till ära för lilla prinsessan Estelle så sjöng Solna barnkör "När lillan kom till jorden". Jag och C slog oss ner i gräset och njöt av de vackra tonerna som spred sig i luften. Åker gärna och firar nationaldagen här igen.

 Konserten avslutades med nationalsången. Alla ställde sig upp och sjöng "Du gamla, du fria". Det kändes riktigt högtydligt och vackert. Man kände en glädje och en stolthet över Sverige och över att vara svensk. Jag känner mig nöjd och glad över att jag har fått fira nationaldagen ordentligt både på Slottet och ute i Hagaparken. Vi fick njuta av en solig och vacker dag. Känns som om Svenskarna har fått till ett stämningsfullt och vackert firande av sin nationaldag på olika håll. Personligen känns det både kul och viktigt att ta del av denna tradition och firande. Jag tror att nationaldagen blir mycket vad man gör den till. Man blir glad av att se att det ändå är så många som är med och firar.

10 comments:

Lotta said...

Jag sitter här med tårar i ögonen!

Tack vännen för att du delar med dig av den stämningsfulla nationaldagen. Blir varm i hjärtat. Så fint det var! Helt perfekt att du tog cykeln in till city och fick vara med om festligheterna där och sedan vidare till Hagaparken. Sol, bullar, musik, flaggor, ledigt. Så underbart!

Kram!

Millan said...

Vilken fin nationaldag du fick till! Later som fint vader och valdigt stamningsfullt firande. Sjalva firade vi inte alls. Det ar lite lurigt att fa till nagot egentligt firande har i bristol. Faktum ar om jag undrar om det ar lite lattre i Stockholm att fa den ratta kanslan an det ar i resten av sverige for jag vet inte ens var i goteborg och karlskrona de firar ...

Kul i alla fall att ni fick firat!

kram

Annika said...

JAG tror att nationaldasgsfirandet kommer att få fina traditioner till slut. Det jobbas onekligen på det!
Så det blir nog bra, och mer "struktur" om ngra år. DET firas ju redan massor!
OM jag varit hemma hade jag absolut gått till Hagaparken på Operans konsert. UNDERBART fint måste det ha varit!
KUL med alla bullar etc.
DU firade och det tycker jag är fint.
OCH vilken TUR med vädret sen!!!
HÄRLIGT!!
Kramar!!

Desiree said...

Lotta, det hela var väldigt vackert och festligt. Stort plus att det var så vackert väder för det gör en otrolig skillnad en sådan här dag. Underbart firande på många håll :-)
Kramar!

Millan, det hela blev väldigt lyckat och stämningsfullt. Jo det kan ju vara lite svårt att få till svenska helgdagar då man befinner sig utanför Sverige. Man tappar så mycket av stämningen och känslan som finns i luften inför en sådan här dag. Minns att det var lite smålurigt att få till svensk midsommarstämning i AL. Jag tror säkert att det finns en hel del firande både i Göteborg och Karslkrona. Jag letade på nätet och hittade en site som listade firande för nationaldagen runt Stockholm. DN på nätet hade också gjort en lista på ställen där man fira som var väldigt bra att kolla.
Kram!

Annika, jag tycker att både Stockholms stad och Solna hade satsat mycket på firandet och denna dagen. Jag blev jätteglad och det blev en väldigt lyckad och trevlig dag på alla sätt. Nästa år kommer vi kunna gå istället för att ta bilen till Hagaparken för att fira i Solna. :-)
Kram!

Saltistjejen said...

Å så roligt att det verkligen börjar bli lite mer traditioner kring detta med nationaldagsfirandet i Sverige nu! Jag gissar att det beror mycket på att man är ledig denna dag. KUL!!!! Att få fira vid slottet och i Hagaparken verkar ju super. Många av mina vänner med barn har firat och firar Nationaldagen på Skansen. När jag var på KI var det även flera utländska postdocs och doktorander som drog just till Skansen på Nationaldagen för att det var det "svenskaste" man kunde hitta i Stockholm haha! Till viss del hade de ju rätt då för det var innan Nationaldagen blev en ledig dag och då var det nästan enbart Skansen som stod för någon form av större firande.
Kram!!

Charlotta said...

Vilka finfina bilder! Och vilket firande! Vi firade tyvärr inte alls igår, hade rensardag deluxe här hemma. Helt ok det med. Skönt att få i ordning innan man ska åka iväg tycker jag!

Katarina said...

Vilken fin dag! Roligt att di begav dig ut så vi fick bilder från Stockholm också. Jag har läst om andra städers start på firandet och det går väl lite si och så. Men nog tror jag svenskarna blir bättre på att fira denna dag om man nu vill det?!

Själv gjorde jag ingen notis alls att det var Sveriges Nationaldag, jag äger ingen flagga heller. Jag ska väl rättare sagt säga att det känns fel att fira det..Jag njuter hellre av era fina bilder, det skapar nog mer stämning, än göra vadå hemma i Malaysia?

Kram

Anne-Marie said...

Vilken fin dag du och C fick. Och så roligt att det har blivit litet mer "ordning" på firandet jämfört med hur det var för några år sedan. Och ännu roligare att man faktiskt vågar visa att man är svensk med den fina svenska flaggan och nationalsång. Under många verkade det ju vara så att man inte fick visa den svenska flaggan eftersom man betraktades som rasist. Märkligt egentligen om man tänker på hur nationalistiska folk är i t ex USA och Norge på nationaldagarna. Kramar!

annebelle said...

Underbara bilder Skulle fungera jättebra som reklam för Sverige! Och beridna högvakten är mina favoriter. Mest hästarna.

Desiree said...

Saltis, ja att man är ledig tror jag är jätteviktigt för firandet annars är det nog svårt att få till några traditioner. Skansen vet jag hade ett gediget program och jag funderar på att gå dit nästa år och prova på firandet där. Det är kul att kolla in olika ställen. Förr året var vi bara på Slottsbacken och kring Gamla Stan.
Känns kul och man känner sig lite extra stolt och svensk en dag som denna.
Kram!

Charlotta, rensardag låter bra. Håller helt med dig om att det är jätteskönt att få undan saker och ting som man länge velat ta tag i. Vi ska snart köra igång rensar projekt här under sommaren innan vi flyttar in i nya lägenheten.
Så spännande att det snart håller på att dra ihop sig till både resa och bröllop för er.
Kramar!

Katarina, jag håller med dig om att det känns som om svenskarna blir bättre och bättre för varje år på att fira sin nationaldag och det glädjer mig. För mig har det nog blivit viktigare att fira sådant här liksom att ta vara på svenska seder och traditioner efter att ha bott utomlands. I Alabama hade vi en svensk flagga som vi flaggade med på svenska högtidsdagar. Här har vi en Amerikansk flagga som vi hänger ut på Independece day. Lite Thanksgiving försöker vi också alltid få till och bevara båda ländernas traditoner :-)
Kram!

Anne-Marie, ja det känns otroligt skönt att det har blivit bättre med firandet. De skrev i tidningen att rasistiska grupper tidigare använde nationaldagen till olika demonstartioner men att detta numer klingat av och det tror jag har haft stor betydelse för flaggans roll och för uttrycket av att faktiskt kunna vara stolt på sin nationaldag.
Kramar!

Annebelle, tack så mycket. :-)
Beridna högvakten så stiliga och hästarna är så fina.
Det känns roligt att Sverige har så mycket fint. Det finns mycket att vara stolt över som svensk.
Kram!