Tuesday, June 14, 2011

Tisdag i punkform


Blåsigt är vad det varit både igår och idag. Ibland känns det som det är motvind hela vägen från Sjöstaden till KI. Torsgatan är ett riktigt blåshål, där är motvinden STARK. Men ändå känns det skönt att slippa ta tuben. Den saknar jag inte ett dugg.

Det har skrivits en hel serie i DN om hur köeerna och trafikproblemen vuxit i Stockholm under de senaste fem åren. Vi har åkt bil några gånger men det är verkligen ingen option. Det tar oss över en timme att åka bil från Sjöstaden till KI. Köeerna börjar redan i tunneln och forsätter sedan hela vägen. Att åka bil tar alltså dubbelt så lång tid som att åka tunnelbana eller att cykla. Folk skriver i tidningen att fler borde åka kommunalt eller ta cykel. Jag fattar inte riktigt hur det ska gå till om många som åker bil idag skulle välja cykel eller tuben. Det funkar liksom inte heller. Redan nu är det ju knökfullt i tunnelbanan. När jag åkt under vintern så får man åka som en sardin i en sardinask. Inte kul alls. Det är rätt trångt på stadens cykelbanor också under rusningstrafik. Runt centralen är det rätt kaos artat.

Right on Red kan bli verklighet här också. Just pga av trafikkaoset är förslaget nu att detta ska tillåtas för både bilar och cyklar. Tummen upp för det säger jag.

Igår hade jag en riktigt skön tv-kväll. Jag kom hem lite tidigare och hittade först en intressant dokumentär om en familj som lämnat livet hemma bakom sig och bestämt sig för att segla jorden runt. Tyckte det var modigt att lämna allt bakom sig och dra iväg på det där sättet. Inspirerande på många sätt. En familj med två små killar som var ca 5 - 6 år gamla och föräldrarna på en katamaran. De hade varit ute i ett år nu och filmat själva och i slutet på dokumentären stod de att de bestämt sig för att vara ute ett år till. Coolt på många sätt. Att lämna den trygg vardagen och kasta sig ut i något helt nytt berikar och ger så mycket på så många sätt.

Sedan flippade jag vidare bland kanalerna och hittade filmen The Terminal som jag faktiskt inte sett tidigare. Rätt underhållande och ett nice sätt att avsluta en måndag kväll kände jag. Jag orkade dock inte sitta upp och kolla hela filmen. Det är väldigt mycket reklam i Sverige också. Täta och långa reklampauser. Precis som i USA. Inte ett dugg bättre på reklamfronten här.

Den här jeepen upptäckte jag i Hammarbysjöstad. Florida Licence Plates är inte varje dag man ser i Sweden. Jag tror att den är stulen. Den har stått kvar i flera dagar och någon har trashat ena framdäcket på den ordentligt så att den står med bara fäljen direkt på gatan. Det är väl någon som inte gillar USA eller inte gillar att någon åker omkring i en stor millitärfärgad bil. Vad man än tycker så tycker jag inte att man ska stjäla eller förstöra någon annans egendom.

11 comments:

Marianne said...

Hahaha, det är rätt roligt, för när du bodde i US skrev du en mer "normal" svenska, men nu när du har bott i Stockholm ett tag skriver du mer på stockholmska : D

Ja usch vad det har blåst i dag! INTE mysigt. Det får gärna regna för min del, men jag vill inte ha kall blåst och kyla.

Jag har inte läst så mycket om trafiken i Stockholm, men blev förbannad på den där typen som sa att det skulle bli spårvagn i hela Stockholm. Galet tycker jag, för det blir bara ännu värre i trafiken, för att inte tala om hur läskigt det är att cykla när det är spårvägsspår - att hamna i ett sånt är INTE skoj!

KRAM!

Marianne said...

Såg att du gjorde glass i KitchenAid, men jag rekommenderar starkt att du köper en glassmaskin. De är inte särskilt dyra, och det blir perfekt glass i dem. Vi har dessutom ett par hyllor i dörren i frysen, och där har vi glassen så att den har perfekt konsistens direkt man tar ut den! Inte för hård, inte för lös. Perfekt.

Kram igen!

Anna's kitchen said...

Vilken modig familj. Vet du vad programmet hette? Älskar att se sådana dokumentärer.

Fick höra från min syster just att reklampauserna var så långa i Sverige. De har ju precis flyttat hit till Australien och det är kul att höra dem jämföra Sverige-Australien. Själv tycker jag det är svårt att komma ihåg hur allt var, plus att jag antar att saker och ting förändras ganska snabbt.

Håller med Marianne här ovan. Vi köpte den billigaste versionen av glassmaskin och vilken skillnad mot när vi gjorde glass tidigare utan den.

Anne-Marie said...

Jag är glad att inte behöva trängas i Stockholmstrafiken och i tunnelbanna och på bussarna. Det är knökfullt. Inte trevligt alls tycker jag. Roslagsbanan (som jag åkte en del under mitt besök) är mycket trevligare tycker jag. Undras just hur de kunnat ha kvar den amerikanska registreringsskylten. Det såg ju väldigt exotiskt ut även om det självklart inte är okej att förstöra någon annans bil. Kramar!

Desiree said...

Marianne, nu blir jag nyfiken. Skiver jag på Stockholmska alltså? Det är sådant där som man själv är totalt omedveten om.
Spårvagn i hela Stockholm, nej det verkar ju helt galet. Det tror jag skulle försämra trafiken massvis.
Glassen gjorde vi förvisso i Kitchen Aiden men med glasstillsatsen som jag köpt just för att göra glass som funkar precis som en glassmaskin gör. Så det blev nog inte mysko konsistens pga av detta.
Kram!

Anna´s kitchen, ja det är kul att jämföra olika saker mellan olika länder men jag håller med dig om att det är lätt att glömma. Jag borde varit tydligare då jag skrev om hur vi gjorde glassen. Kitchen Aid har ju en glassmaskinstillsats som vi har köpt och använt oss av så det ska inte vara några problem att göra glass med denna.
Kram!

Anne-Marie, jag håller verkligen med dig. Så jobbigt att trängas på tåg och bussar. Speciellt vintertid med man har stora bylsiga kläder och kläder som är våta av snö osv. Så skönt nu då jag kan cykla. Vi hade våra Alabama plåtar kvar ett tag då vi tog in våran bil till Sverige. Vi fick 10 dagar att köra med bilen har jag för mig och sedan var det körförbud fram tills den hade besiktigats och fått svenska skyltar.
Kram!

Sofia said...

Ännu ett roligt ämne! Jag som bor i London och England där vi har de värsta vägarna någonsin, tycker faktiskt inte att trafiken eller köerna i Stockholm är så farliga. Inte tunnelbanan heller. Här i England är infrastrukturen sjukt dålig och gammal, London är inte gjord för bilar utan för hästar - alla vägar är fortfarande viktorianska och det är lyx om en väg är två-filig. Även ute i förorten är det ständiga köer. Dessutom är det vägarbeten överallt då de just nu byter ut 'the Victorian water mains' så massvis av vägar är totalt stängda.

I USA har ni ju toppenbra vägar, landet är verkligen byggt för bilar, det märks. Det var en sak jag njöt utav när vi var i Kalifornien, hur smidigt det var att ta sig överallt med bil.
Men som sagt, det med trafik och trängsel är ju en vanesak, så jag antar att Stockholm är irriterande nog för dig medans jag tycker det är mycket bättre än det kaoset man stöter på i England!

Desiree said...

Sofia, ja visst är det så att trafik och trängsel är en vanesak och något som beror väldigt mycket på vart man bor. Jämfört med England låter det som vi har det riktigt bra men om man jämför med Stockholm och hur det varit här tidigare så har det skett en stor försämring och det tycker jag att jag märker om jag jämför lite hur det var innan vi flyttade till USA och hur det är nu. I USA är landet verkligen byggt för biltrafik. Det blir ju trafikproblem där också i de större städerna med mycket köeer. I USA kunde man ju önska att det fanns lite mer valmöjligheter förutom bilen på många håll.

Annika said...

Den där dokumentären skulle jag vilja se.
VAD hette den???
Berätta!!
Jo, jag vet att trafiken i Sthlm är rätt galen, men det är trafiken i DC minsann också. Ibönad blir jag så trött på alla ombyggnader etc. Speciellt nu när t-banan är på g till Reston o h byggs för fullt är det köigt och de-tours och annat...
Japp, reklamen på reklamkanalerna hemma är lika vidrig som här. Lika trist...
KRAMAR!!!

Lotta said...

En god vän kom precis hem från LA, galen trafik där. Vägarna i USA kan vara tungt belastade och ofta är det tyvärr olyckor som skapar köer. Mycket vägarbeten också. Däremot är själva vägvalen många och sträckorna ofta långa. Kan tänka mig att vissa delar av USA är mycket lätta och trevliga att köra i.

Ibland blir jag galen att till och med en liten "country road" har massor av bilar som kommer hela tiden. Ständigt med folk i rörelse.

Allt är relativt såklart!

Jag gillar ju licenseplates btw...och självklart ska man inte förstöra någon annans egendom. Typiskt att någon eller några gått på just den här bilen.

Kram!

Desiree said...

Annika, jag ska försöka hitta lite mer info om den där dokumentären. Just nu kommer jag inte ens ihåg vilken kanal den gick på men får luska lite. Ja det är inte bara Stockholmstrafiken som är hopplös utan det finns gott om trafikproblem överallt. Även när vi var i Birmingham sist så höll de på att göra ett större vägbygge på I-65 och det tog 1 timme att ta sig in till stan istället för en halvtimme som det normalt tar. Inte kul.
Kramis!

Lotta, jag skulle nog inte vilja bo i en sådan storstad som LA just pga av trafikproblemen. Men det finns ju stora trafikproblem i städer som är mindre än LA. Atlanta har stora problem som inte alls är lika stor. Vart man bor i förhållande till vart man jobbar blir viktigt då det är mycket trafik att tänka på. Även här i Stockholm ska man ju helst bo och jobba på samma sida om stan.
KRaM!

magdalena said...

Härligt att höra om Stockholmstrafiken och blåsten. Råder lite bot på min uppfattning om att allt är perfekt i Sverige. Inte för trafiken är så mycket bättre här. Hörde någon påstå att Ohio kör sämst i hela US. Exotiskt att se en sådan registreringsskylt. Låter som en spännande dokumentär. Beundrar människor som vågar bryta upp och kasta sig in i okända. Kramar