Monday, June 27, 2011

Måndags shopping och tankar

Hittade denna boken igår på pocket shop. Jag tycker det är både kul och spännande med skillnader mellan kulturer. Denna bok tar upp vad som är typiskt svenskt och vad som kännetecknar svensken. Xenophobe guides finns för ett flertal andra länder också. Tänkte jag skulle läsa denna först och sedan skulle jag gärna vilja läsa den som handlar om USA förstås. Kanske får man reda på varför så många svenska män bär röda byxor. Röda byxor skulle man aldrig se på en amerikansk man. Amerikanska män är inte direkt modelejon. Svenska män kan å andra sidan nästan vara för moderna (kanske för mig iallafall). Kan ibland undra om de är straight eller gay. Taighta smala byxor som man ser på många män här skulle man aldrig heller ser på en amerikansk man. Fast nog fördrar jag smala taighta byxor framför säckiga byxor som är uppdragna till naveln och dessutom för korta så att man ser ett par vita tubsockor som sticker fram där byxbenen slutar strax ovanför anklarna.


Passade på att köpa en annan bok också. Har alltid gillat Karin Alvtegens böcker och sätt att skriva. Jag är inte mycket för deckare men dessa psykologiska thrillers som hon skriver gillar jag.

En fototidning har också inhandlats. Så synd att just sådana här tidingar är så dyra. Jag hade gärna köpt dem oftare just för att man alltid kan lära sig lite nytt genom att läsa sådana här tidningar och också finna inspiration för egna bilder man är sugen på att prova att ta. Macrofotografering har jag alltid varit nyfiken på och något som jag skulle vilja förbättra. Är sugen på att skaffa en macro-objektiv. Får bli ett framtida önskemål/investering. Vi har ju en närbildslins till Nikon kameran men jag är nyfiken på hur stor skillnad det skulle vara med en ett äkta macro objektiv kontra linsen vi har med tanke på att objektiven ändå kostar en slant.

6 comments:

Saltistjejen said...

Visst är det intressant med olika kulturskillnader! :-) Särskilt roligt när man bott utomlands ett tag och kan se på det med mer erfarenhet även som "invandrare". Här möter vi ju även dagligen olika nationaliteter, inte enbart amerikaner, vilket gör att man ofta har haft diskussioner om just olika kulturer och språk. Skoj tycker jag! Att amerikanska genomsnittsmän klär sig uselt är ju ett faktum och en sanning. Särskilt inom forskningen också (om de inte är på företag med ngn form av dress code). Å andra sidan tycker jag att just kostymnissar är extremt trist också. Och här har de ofta fula kostymer som ser typ 3 nummer för stora ut...haha! ;-)
Den Alvtegen-boken har jag läst. Jag gillar ocskå Alvtegen. Visste du att hon är släkt med Astrid Lindgren? Jag har i vilket fall för mig det.
Njut nu av sommarvärmen!!!
Här är varmt och skönt idag men inte så fuktigt så det känns riktigt lagom!
Kramar!

Cecilia said...

Saltis har helt rätt i att de är släkt :-)
Åh Desiree jag tror inte att jag har kommenterat sedan du bytte blogadress men jag har läst och läst.Det är lika intressant att läsa vare sig du är här eller i USA :-)
Jag var Fundersam Cecilia i Florida (för ett par år sedan).Jag är fortfarande Cecilia (såklart) och finns fortfarande i Florida då och då.

Petra H said...

Ha ha, den boken har jag läst, och har även läst andra guider till andra nationaliteter. Mycket generaliseringar men också mycket som är sant (som det ofta är med fördomar och generaliseringar).
Hi hi, det där med röda byxor var ju fram till iaf väldigt nyligen någon väldigt "Sthlms-överklass-fenomen"! Jag vet att jag läste en artikel om det, att det var kungen och hans vänner som hade röda byxor när de skulle klä sig "casual", även holländske prinsen Willem hade röda byxor på något officiellt vykort med holländska kungafamiljen. Nu kanske det är mer vanligt även bland "gemene man" men jag gillar inte heller stuprörsbyxor (röda eller ej) på en man, men så är jag inte trendig heller och vägrar fortfarande leggings :D
Förresten diskuterade jag med en irländsk gay kompis det där med skandinaviska män och deras sexualitet för några år sedan. Han beklagade sig över att det var så svårt att veta om de var gay eller straight, hans gay-radar funkade liksom inte på dem för att de alla var så "metrosexuella" ;-) Det var väldigt frustrerande för honom för han tyckte ju att de alla var såååå snygga, hi hi.
KRAM från ett svettigt Bryssel

Linnéa i Alabama said...

Hahaha, " Röda byxor skulle man aldrig se på en amerikansk man. Amerikanska män är inte direkt modelejon. Svenska män kan å andra sidan nästan vara för moderna (kanske för mig iallafall). Kan ibland undra om de är straight eller gay." såå bra beskrivning!

Desiree said...

Saltis, nej det hade jag ingen aning om att Karin Alvtegen är släkt med Astrid Lindgren. Kul med sådan kuriosa. Jag tror man blir extra interesserad av kulturskillnader då man bott utomlands ett tag och råkat ut för dem. Jag kan tänka mig att det finns mycket sådant att prata om i NY som är en sådan melting pot. Håller med dig om att även kostymnissarna ser rätt trista ut i sina kostymer som abosolut ser ut att vara runt tre nummer för stora.
Kram!

Cecilia, åh visst minns jag dig. Vad kul att lämnat en liten hälsning och att du fortfarande läser bloggen nu fast jag är i Sverige. Vad glad jag blir att du fortfarande gillar den. Låter toppen att du ibland kan vara här och ibland i Florida.
Kram!

Petra, kul att du läst just denna boken om kulturskillnaderna. Jag tror också att man får ta det hela med en nypa salt då det är just mycket generaliseringar.Men lite kul ändå för något ligger ju oftast bakom många påståenden. Jag har också hört att de röda byxorna skulle vara ett överklass fenomen men så många röda byxor som man ser på män på stan nu så kan det inte längre vara ett överklass fenomen. Det har nog spridit sig nedåt. Nu får överklassen komma med något nytt ;-)
Så interessant att din gay vän tycker att det var svårt och klurig att se vilka killar i Stockholm eller Sverige som är gay eller straight. Då är det alltså inte bara jag som inbillar mig eller ibland undrar om en hel del killar här är just gay eller straight med tanke på klädval.
Kram!

Linnéa, jag är helt klart påverkad av att ha bott i södern i flera år. Stockholms männen kan nästan vara för moderna för mig ibland ;-)
Kramis!

magdalena said...

Vilka roliga inköp du gjort. De där böckerna med guider verkar spännande, bra tips. Ska leta efter dom om Sverige och US. Kram