Sunday, December 12, 2010

Tredje Advent

Tredje advent, tredje ljuset tänt. Härlig skön start på söndagen med lång frukost i lugn och ro.

Det blev en lite extra lyxig frulle idag med både nybakade pepparkaks scones och risgrynsgröt med mycket kanel. Jag gjorde gröten igår eftersom det tar så pass lång tid att fixa den. C fick också bidra till morgonens grötfrukost genom att diska kastrulle. Att laga risgrynsgröt i en vanlig kastrull som icke har teflon är näst intill hopplöst. Han fick verkligen ta i och skrura för att få kastrullen ren.


Scones blev supergoda. Det är allt något visst med nybakat varmt bröd som man tar ut ur ugnen. Dessutom sprider det en sådan härlig och mysig doft i hela köket.

Sedan skymtade jag något så exotiskt ut genom fönstret som sol och blå himmel. Det gällde att skynda sig ut innan den gick ner. Här har man inte lång tid på sig. Vi bestämde oss därför att ta en promenad. Man bara MÅSTE ta tillfället i akt då solen visar sig. Jag känner mig så depraverad på sol så att jag måste ta alla tillfällen i akt att få tanka på lite.

Vi tog färjan över till andra sidan. Här är det som sagt gott om folk som cyklar även om vintern. Kyla är inget som avskräcker. Idag var det vackert men riktigt kallt med ca 12 minus grader. När det är sådana här vinterdagar älskar även jag vintern. Då är det helt ok att solen bara är uppe några få timmar om jag är ledig och kan njuta av solljuset och få mig en dos. Nu delar jag med mig av bilderna och den vackra promenaden vi fick.







God fortsättning på eran söndag.

16 comments:

Petchie75 said...

Pepparkaksscones låter gott, recept kanske? Jag rör alltid kontinuerligt när jag gör risgrynsgröt, så det bränner aldrig vid. Men visst är det ganska tråkigt, ett år satte jag mig på en pall i köket och tittade på svtplay på datorn medan jag rörde.
Vilken härlig promenad ni var ute på, här var det också sol under eftermiddagen men det blev innesittande för oss båda den här helgen. O åker till NJ imorgon och är borta till fredag, alltid lika tråkigt att vara gräsänka.
Kram

Petchie75 said...

Hur var förresten stämningen på stan (även om ni kanske inte var just inne i city) efter det misslyckade terrordådet igår? Var det ngt folk pratade om?

Desiree said...

Petra, jag får nog göra som du sitta där och röra. Men det var ju bra tips att faktiskt kunna kolla på tv eller någon film hinner man ju nästan med. Smart för det var ett hästjobb att få rent kastrullen. Jag trodde ett tag att det inte skulle gå att vi skulle varna tvugna att kasta den. Ja promenaden var hur nice som helst! Usch inget kul att du blir själv. Men man får hoppas på att det går fort och kanske att O hinner med att handla någon fin julklapp till dig därifrån.

Vi åkte bara och shoppade lite i förort och där märkte man inte av något speciellt. Jo förresten det kanske var därför det var mycket mindre folk nu när jag tänker efter. Vi trodde att det var för att vi kom lite senare men kanske var folk lite skraja och inte ville ge sig ut i julhandlen. Men visst verkar det som folk är chockade över det som hänt inklusive mig och C. Det är himla läskigt att det faktiskt kan hända vem som helst när som helst. Har man otur och befinner sig på fel plats så kan det gå illa.
KRamis!

Monica said...

Jättefina foton! Hur gjorde du sconsen? Vanliga med kryddor i? Och gröt är underskattat;-) det är gott med risgrynsgröt ibland och går jättebra att värma upp den igen med lite ny mjölk i. Jag har också klarat utan fastbränning, kokar upp och sedan nästan ingen värme alls tills den är klar. På slutet får den stå och bli klar på en träbräda, den håller värmen. Det funkar och den blir så god. Fortsatt trevlig kväll önskas:-) Och när jag är inne på scones, en annan variant, tärnat äpple i degen och lite saffran blir jättegott, men jag vill fortfarande göra dina med:-)

Victoria said...

Åh, vilka mysiga foton!!
Förresten, jag tror inte du menar depraverad (det betyder typ pervers), jag vet inte vad det heter på svenska men du menar väl att du inte får tillräckligt med sol!?
Kramar från en som inte menar att vara en Messerschmidt ;o) //Vic

Desiree said...

Monica, tack. Jag hittade ett vanligt scones recept och sedan hade jag bara i en halv tsk med pepparkakskrydda. Det blev faktiskt himla gott :-)
Gröten kändes helt rätt så här i advenststider. Eftersom jag har en induktionsspis finns det inte så många grytor som har teflon som funkar till sådan här spis så jag antar att jag kommer att få stå och röra kontinuerligt om det inte ska bränna fast. Jag lät det puttra på mycket svag värme denna gången men det funkade visst inte. Åh det lät ju gott med scones med tärnat äpple och saffran. Vilken kul kombination som nog blir jättegod. Tack för tipset, det ska jag testa till nästa gång.
KRam och ha en fortsatt fin kväll.

Victoria, tack. Ha ha sitter här och skrattar. Kanske blev det fel ordval där har just kollat upp betydelsen och tydligen ska det vara moraliskt fördärvad. Men jag tror det blev lite svengelska här jag syftade nog på engelskans "deprived" men jag menade naturligtvis att jag inte får tillräckligt med sol. Det viktiga var att du fattade vad jag menade :-)
KRam!

SweFlo said...

Vilken perfekt dag! Som sagt pepparkaksscones lät toppen! Och vilken promenad! Jag kan riktigt se isen framför mig. Hoppas att svanen inte frös fast!

Desiree said...

Sweflo, tack. Det var underbart att få lite sol som sagt. Jag tyckte faktiskt synd om de stackars fåglarna som simmade runt bland isen men man får anta att deras fjädrar håller dem varma. På ett ställe hade någon kastat åt dem lite bröd iallfall som de mumsade i sig med god aptit.
KRam!

Fröken Anki said...

Vackert vinter-Stockholm! Så härligt med ljuset och blå himmel också.
Nybakt bröd till frukost är det bästa. Hur gör du pepparkaks-sconesen? Vanliga degen och bara sätter till kanel, ingefära och nejlika eller?

Ha en skön ny vecka nu!

Saltistjejen said...

Vilken underbar vinterdag ni haft idag!! :-) Härligt!
Haha risgrynsgröt är en av de mycket få saker jag verkligen inte kan äta. Så på julafton får M alltid fixa sin gröt själv! :-)
Hoppas ni får en fin vecka också! Här har regnet vräkt ner nästan hela dagen och det har varit 10-12 grader. Inte särskilt juligt precis. :-(
Kramar!!

Anonymous said...

Ah, låter underbart. Visa en av dina vinterstockholmsbilder för Maken (den du la upp på facebook) och han vill åka dit NU. Här har vi +10 och regngrått. Supertrist och ingen julstämning. Fast det ska bli kallare med snow flurries de närmaste dagarna. Hoppas på White Christmas! Kram från CT.

Annika said...

Alltså, tack för att alla dina bilder. Vet du, när jag tittar på dem känner jag en liten klump i halsen. SÅ vackert det är hemma!! OCH vad glad jag blir över att du plåtar så mkt och lägger ut.
Här är vädret så skittrist, men faktiskt snöade det lite inatt och det ska bli kallt nu ett bra tag framöver...
Men snön ligger inte kvar.
Grötkastruller är aldrig roliga att diska, hehe...
KRAMAR!!

Desiree said...

Fröken Anki, ja sådana här vinterdagar är helt fantastiskt vackra. Det känner även jag. När det är så här älskar jag vintern. Ja visst kan du köra med kryddorna du nämde. Här finns det visst någon färdig mald kryddblandning som heter just pepparkakskrydda men det går ju utmärkt att köra med lite kanel, nejlikor och ingefära.
Kram!

Saltis, yes riktigt nice igår även om det var riktigt kallt också. Ja just det du gillar ju inte risgrynsgröt. Men det är ju inga problem för då kan ju M göra en batch till sig själv :-)
Låter ganska höstlikt med regn och de temperaturer ni har just nu. Man får hoppas att ni får lite kallare till nästa vecka som är julveckan.
KRam!

Sporty, ja den var fin som jag la upp på facebook. Det är vackert här nu. Många som var ute och både löptränade och åkte skidor. Du hade gillat att köra en vända i solskenet. Jag hoppas att också du får lite mer vintrigt väder till nästa vecka då julafton infaller. Låter iallfall som det kan ske om ni fått lite flurries på prognosen.
Kram!

Annika, så kul att du gillar bilderna. Du får inhämta julstämning från dessa bilder. Stockholm kan ju vara otroligt vackert emellanåt som sådana här dagar. Då glömmer jag med ens det grå och mörka och bara njuter av dessa fina krispiga vinterdagar. Håller tummarna för att det kommer mer snö åt ditt håll.
Kram!

Anna, Fair and True said...

Pepparkaksscones låter ju bara så gott! Kan man köpa färdigblandad pepparkakskrydda alltså?

Anna, Fair and True said...

Det var väldigt fint med de små rosetterna på ljusstaken förresten!

Anonymous said...

Oh man blir alldeles sjuk av att tiita på dina foton. Visst är det mörkt och hemskt men när det är vackert är det OTROLIGT VACKERT! Och vad fint du har det hemma, jag gillar din löpare!