Saturday, December 4, 2010

Sol och adventskoncert

Igår var det äntligen sol och man fick chansen att njuta lite av den eftersom man kunde gå ut i den även om det var rejält kallt. Vi skulle ju på adventskoncert i St. Jakobs kyrka som ligger vid Kungsträdgården. Vi hann med en promenad innan koncerten började. Idag var Stockholm så där fantastiskt vackert som det kan vara. Den bleka vintersolen spred sina strålar över vattnet och på husfasaderna. Idag fick jag se det Stockholm jag älskar och hur vackert det kan vara. Det är inte alltid lätt att minnas då det är kallt, mörkt och ruggigt. Då man är på väg till jobbet och står och trängs i en fullpackad tunnelbana, ser folk som står och huttrar vid busshållplatsen. Men idag var det som sagt strålande vackert!


Jag gillar den röda fina fasaden på kyrkan. Jag hade nog inte ens riktigt tänkt på att det låg en kyrka här i slutet på Kungsträdgården och än mindre på vad det var för kyrka. Den var jättefin även innuti.

Det blev en härlig promenad i vintersolen längst med strandvägen. Men det var riktigt riktigt kallt. Jag hade gärna haft ett par täckbyxor på mig och varmare vantar. Det var mycket bilder jag ville ta men samtidigt frös jag så om händerna då jag skulle knäppa bilder. Men jag tog en hel del ändå. Kunde inte motstå att ta många bilder då det var så här fint.


Det var väldigt skönt att få komma in i kyrkan efter den kyliga promenaden. Just gammla kyrkor är så vackra i sig. Det är många som har gått ut ur kyrkan men jag är fortfarande medlem även om jag inte är direkt religös. Jag vill ändå gärna vara med och bevara dessa fina miljöeer, den historia och konst som finns bevarad här. Så här i adventstider är det ju otroligt många som söker sig till kyrkan. Det var helt fullsatt till denna koncert som hölls av både femmorna och av gymnasieeleverna ur Adolf Fredriks musikskola. De var himla duktiga. De sjöng en blandning av olika julsånger. Det var både svenska och utländska sånger sådant man kände igen och sådant man aldrig hört innan. Det var en njutning att få sitta i kyrkbänken och lyssna på de klara, vackra stämmorna. En psalm sjöngs också och då skulle även vi hela publiken vara med. En härlig känsla då alla tog i och sjöng för fullt i en fullsatt kyrka.

Så mysigt med levande ljus, doften av stearin, den mäktiga kyrkolokalen, aukustiken och de vackra tonerna och rösterna som fyllde kyrkan med julkänsla, värme och gemenskap. Otroligt stämningfullt. Jag är så glad att jag såg till att fixa biljetter till detta. Det ska ju hållas en stor lucia koncert i globen också men jag föredrar att gå till kyrkan. Det tycker jag är både vackrare och mer stämningfullt.


På vägen hem passerade vi skridskoåkarna på isen vid Kungsträdgården. Det var många ute och åkte och musik spelades i högtalarna. Vackert även detta att få se. Vi skyndade oss till bilen då vi snabbt blev kalla igen. När vi kom hem drack vi faktiskt glögg och åt varsin av mina hembakade lussekatter och hade lite andra advent i förskott innan vi lagade middag.


6 comments:

Saltistjejen said...

Wow vad mysigt! och vad vackert det är i Stockholm nu! Underbara bilder!!! Jag gillar också adventskonserter i kyrkor. Har varit på Globen också ett par år för länge sedan och det var fint det med. Mäktigt för att det är så stort, men det är ändå en helt annan stämning i en kyrka tycker jag. Mer juligt på ngt vis. Och högtidligt.
Härligt med glöggen också! Vi drack också lite glögg idag på vårt pepparkaksbak!
Kramisar och hoppas du inte fryser så mycket i veckan!

Desiree said...

Saltis, ja det var otroligt mysigt och stämningsfullt. Kyrkan kring juletid ger en jättefin känsla. Idag är det lite mildare men det ska bli kallare igen. Men det är vackert med all snön på träden.
Ha det bra.
Kram!

Taina said...

Brrr, jag fryser när jag läst om hur kallt det varit i Sverige den senaste tiden. Förstår att det är täckbyxor som gäller.

En konsert i kyrkan slår allt! Speciellt vid juletid. SÅ mysigt. Vi brukade gå i kyrkan på julafton i Finland och det är något jag uppskattade. Dofterna, miljön och den underbara akustiken.

Du bjuder på fina bilder som vanligt.

Kram kram

Katarina på Filippinerna said...

vilken trevlig dag och stämningsfulla bilder! Åh,, ni fick er lite glögg, oj, vad gott! Glögg är en dryck som man absolut inte får missa, utan den är det inte jul, enligt min mening.

Annika said...

HELT underbart, Desiree!!
Bilderna fullkomligt andas vinter och kyla, och så vackert med solen!!
Jacobs Kyrka är JÄTTEFIN!!! Där har jag varit också, flera ggr.
OCH en julkonsert är ju underbar! Därtill de klasserna ni lyssnade på också. Måste ha varit som en dröm!!!
Jag hade gärna varit med på ett hörn!
Glögg? JA!!!
KRAM!!!!

Desiree said...

Taina, ja det kanns verkligen iskallt! Men idag har det varit mildare. Det ska dock bli rejalt kallt igen i slutet av veckan sa det galler val att "njuta" nu. Det var verkligen fin stamning i kyrkan. Det maste varit riktigt mysigt att ga pa sjalvaste julafton.
KRam!

Katarina, glogg ar helt klart bade gott och mysigt att dricka. Da kanns det verkligen att det ar juletider pa gang da man dricker glogg.
Kram!

Annika, ja du skulle gillat detta jattemycket. Det var en sadan perfekt vinterdag! Stockholm verkligen stralade i sin vinterskrud. Det var sa att det ocksa varmde i mitt hjarta. Jag hade inte sa mycket emot att det var sa kallt for det var ju sa vackert.
Kram!