Thursday, December 16, 2010

Skillnader på arbetsplatsen

Vattenhålet på en svensk arbetsplats är fikarummet och kaffemaskinen. Detta råder det ingen tvekan om. I USA var det inte ens en självklarhet att det överhuvudtaget fanns ett lunch eller fikarum (där kallade man det för break room om det fanns). Här är det en självklarhet. I USA fanns det vattenfontäner i korridorerna eller utanför toaletterna och det var där man kanske kunde träffa på någon sponant som gått iväg för att hämta vatten i en mugg eller stod och drack en slurk. Här spontanträffas man framför kaffemaskinen istället. Kaffe är svenskens vatten. Kaffe är det första man erbjuder sina gäster/besökare då de kommer. I USA ligger kaffet inte alls etta på listan. Där blir man istället erbjuden kall dryck i första hand som antigen vatten eller läsk. I södern vatten, läsk eller iste.
ä

Detta är vårat fika/lunch rum på jobbet. Nu är det pyntat med fina julstjärnor. Det finns också stora fönster för att släppa in så mycket ljus som möjligt. Men också inredningen är ljus och modern. Här skiljer sig en amerikansk och en svensk arbetsplats åt igen. I USA är det inte alls självklart att fikarummet har fönster alls. Det är långt ifrån alla kontor som ens har fönster och folk reflekterar inte över det därborta eller tycker att det är otänkbart att jobba i ett fönsterlöst kontor vilket en svensk absolut skulle göra. Jag förstår att man här värdesätter både stora fönster och ljus inredning för att det just är så mörkt under vinterhalvåret.

Här har vi våran kaffemaskin. Den brygger faktiskt riktigt gott kaffe som ofta får en ganska god skummig och krämig yta utan att man kör med mjölk. Det är riktiga kaffebönor som mals och bryggs direkt. Förutom kaffe kan man få alla möjliga kaffevarianter så som cappuchino, latte ect. Det finns tevatten och även nyponsoppa som man kan hämta här.Något annat som det dräller av i juletider på arbetsplatser och överallt man kommer ja till och med på gymet är pepparkakor. Jag tycker dessa burkar vi har på jobbet är rätt fina uteseendemässigt. Min dos och kvot på pepparkakor för året känner jag redan att jag har fått. Det är nästan så att pepparkakorna förföljer en. De doftar ju gott men jag försöker se till att inte äta allt för många. Förutom pepparkakor så dyker det upp allt möjligt gotte nu på jobbet. Några företag levererade sina stora chokladaskar idag och dessa praliner började redan försvinna i ett nafs. Det märks att det är sista veckan innan jul nu.Nästa vecka kommer det nog också vara rätt lungt på jobbet för det är många som tagit dagarna här innan julafton ledigt. Det är ju också en skillnad mellan Sverige och USA. Många här ser till att få två eller till och med tre veckor ledigt kring jul. I USA har man ju bara juldagen ledigt och nyårsdagen. Juldagen infaller dessutom på en lördag i år så amrisarnas jul blir som vilken vanlig helg som helst. Lite kompensation känner jag att jag får för mörkret i dessa juletider ändå. Jag kommer att jobba nästa vecka också men sedan så har jag plannerat att vara ledig fram tills 10:e januari.

Nu är det fredag!!! Det känns toppen :-)

11 comments:

Monica said...

Igenkänning, precis så är det, allt från kaffet, pepparkakorna till chokladkartongerna. Hände chefen (professorn) gömde nån särskilt fin choklad på sitt rum;-) och jag fick syn på den: "är inte den där till mig?", det var ofta så som tack från någon speciell firma eller personligt från någon jag fixat mycket för:-). Lite skämdes han;-)

Desiree said...

Monica, helt rätt att chefen fick skämmas lite då han roffat åt sig din julklapp. Jättebra att du faktiskt vågade påpeka. Du har rätt att njuta av din julklapp.
Kram och trevlig helg.

Taina said...

Vad skönt att få se fram emot lite längre ledighet!

Ja vilken skillnad det är på svenska och amerikanska arbetsplatser! Ibland tänker jag att en svenska skulle ALDRIG acceptera att jobba under sådana förhållanden om de erbjöds i Sverige. Men kommer de hit så får de minsann tacka och ta emot. HELT annan standard här. För att inte prata om erginomi! I Sverige ska vi ju ha ergonomer springandes på större arbetsplatser som kollar att man har en schysst stol och bra (helst höj- och sänkbart) bord osv. Annars jobbar man inte! Här ska de vara glada med en stol med fyra ben, typ. Hahahahaha!

KRAMEN

Anna, Fair and True said...

Läste härom dagen att väldigt många svenskar ändå har tagit långledigt i jul trots att man måste ta extra många semesterdagar i år.

Min Peter har faktiskt inget fönster i sitt kontor, eller det är inte riktigt sant för han har fönster mot en innegård eller stor lobby. Men han ser tyvärr inte dagsljus :( Men det är som du säger inte så vanligt i Sverige.

Kul att läsa din jämförelse!

Annika said...

Jättekul att läsa detta!
OCh visst är det skillnad. Här är det verkligen the water cooler på jobbet som är samlingsplatsen.
Och henna kaffet...Jag vet vilket jag föredrar---kaffet---och fikarummet.
Tror att många arbetsplateser kompenserar att julagen ligger på en lördag, fredagen är ledig. Peter är ledig hela veckan mellan jul och nyår, men då är det ju semester inlagt där, förstås.
men sen är det business as usual direkt efter nyår. Skolan börjar den 3 igen, och då tar jag nr julen också. Då är en slut, slut, slut...
Min Peter har haft ett kontor med fönster fr golv till tak, men innan dess satt han fönsterlöst med utsikt mot kontorslandskapet. NU efter jul flyttar dock hela kontoret långt ut i the burbs till ett riktigt taffligt ställe, tydligen...
Antar att Peter kommer att jobba mkt hemifrån framöver...

HA en fin helg, och jätte, jättekul med dessa jämförelser!!
Pepparkakor ja...Mmmm...bara doften...

Saltistjejen said...

Underbart att du kan vara eldig så länge! Jag hade ju först tänkt ta iallafall en vecka ledigt men så kom ju artikeln i vägen så nu blir det nog bara julhelgen jag tänker vara ledig. Å andra sidan är jag jätteglad över att jag blev tillfrågad att skriva den så det väger ändå upp.
Haha jag skrattar åt dina jämförelser också de känns väldigt klockrena och det att det är pepparkakor överallt i Sverige till jul stämmer! Här i NYC är dock kaffet vääääldigt viktigt också och ofta det man erbjuder t ex gästande kollegor före annan dryck. Kanske har det att göra med att det är kallt här om man jämför med södra USA? Men även på sommaren brukar man erbjuda kaffe. Ofta kan det då bli ice-coffee som gästen vill ha.
Stor varm kram!

Saltistjejen said...

Hahah! Ser att mitt typo gjorde att jag skrev ELDIG men jag menade ju LEDIG!!!!! :-)

Annika said...

Måste tillägga, eldiga (fniss) Desiree, att jag inte direkt har ngn erfarenhet av kaffe vs vatten på kontor (länge sen jag jobbade utanför hemmet as u know). Frågade just Peter och han sa att folk absolut dricker mer kaffe än vatten, de har inte ens water coolers. Så kaffe leder stort.
Kan absolut vara stora skillander på var i USA man bor.
KRAM igen!!

Anonymous said...

Oh jag känner igen mig! Jag älskar Fikarum och brukar förklara vad ett fikarum sympoliserar för alla amerikanare som orkar lyssna. På mitt (värdelösa) jobb nu så har vi inget fikarum.. utan sitter på pallar i köket om vi måste sätta oss ner en stund. Inget lunchrum eller något, toaletterna är hemska och det är bara så snuskigt. Jag saknar arbetsgivarens omtanke om sina anställda i Sverige, även om den är påtvingad...

Surviving Sweden said...

Hah, rolig att läsa. Det var riktig svårt att fika när jag först flyttade till Sverige, hur kunde man tar så många pauser, men nu har jag svårt att klara mig utan.

Anna, Fair and True said...

Fick mig även att tänka på något som mitt italienska ex berättade. Hans universitet i Milano (han är professor) huserar i en helt ny supersnygg byggnad. Men inte ett enda fikarum eller kök har det! Han var här i Sverige som gästprofessor några månader och var så avis på alla faciliteter här!